Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilvió

59 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A roma népmeséknek Magyarországon szinte a XXI. század második feléig élő hagyománya volt, vagyis generációról generációra öröklődött, és egy mesélőközösség egészének a tudását őrizte. Mind ehhez képest az 1970-es években éledező roma szépirodalom műmeséi számára számos lehetőséget rejtett az, hogy…..
Ámi Lajos Király Kis Miklósról szóló meséje Lázár Ervin stilizált átírásában a Korona és kard című kötetben című kötetben huszonhat oldalt tesz ki, és a kötet leghosszabb történeteként áll az olvasó előtt. A szöveg tükrözi Ámi Lajos mesemondó tobzódó, színes mesemondásainak az élő hagyományát,…..
Egy árvaházból kivett kislányból a moldáv rendszerváltás éveiben orvos lett, Tatiana Țîbuleac Üvegkert című regényében ezzel mégsem egy nagy, klasszikus felemelkedéstörténetet mesél el. A 2019-ben Európai Unió Irodalmi Díjjal kitüntetett regény Moldova függetlenné válásának kevésé ismert, ám…..
Miközben az alkotásoktól elsősorban talán csak annyit várnánk el, hogy feleljenek meg esztétikai normáknak és hatással legyen a befogadóra azzal, hogy az valamilyen unikális módon fogalmaz meg egy közös tapasztalatot, addig azoktól az irodalmi alkotások felé, amelyek egy közösség irodalmi…..
„A gyógyulás soha nem az embereken, hanem rajtuk túli erőkön múlott.” Lakatos Menyhértnek 1975-ben ez az egy mondat elég volt arra, hogy a magyarországi cigányság nagy szociografikus regényében, a Füstös képekben leírja a cigány hiedelemvilág működését. Ebben a babonarendszerben az ártó szellemek és…..
Az emlékezet választás kérdése (115) — idézi háttal ülő anyját a Röpke pillanat csak földi ragyogásunk elbeszélője, Ocean Vuong. Ocean Voung úgy döntött, hogy emlékezik. A vietnami származású amerikai költő a nagy sikerű Night Sky with Exit Wounds című verseskötetében már boncolgatott…..
A storytelling egy olyan személyes elbeszélői stratégia, amelyet újra felfedezett és nagyban használ a XXI. századi marketing. A szó maga történetmesélést jelent, amelynek középpontjában hagyományosan valamilyen az elbeszélő számára fontos érték, a marketing gyakorlatában valamilyen értéket…..
Egy könyvön belül bejárható-e a távolság a magyar mondavilág és Ámi Lajos (1886-1963) apagyi cigány mesélő meseuniverzuma között, vagy csupán az a közös bennük, hogy Lázár Ervin élete utolsó éveiben mindkettő történeteivel foglakozott? Az Ámi Lajos történeteit átdolgozó Az aranyifjítószóló madár…..
Kele Fodor Ákos A szív vége című mesekönyve 2018 végén jelent meg a Tea Kiadó gondozásában acélból, hogy újraalkossa a magyarországi cigányság meséit, babonáit, és ezek révén a társadalom peremén élő roma közösség történeteiből egy szimulált valóságot hozzon létre, amelynek a működését minden…..
Szabó Imola Julianna a Holtak aranya, holdak ezüstje című lengyel-magyar kétnyelvű kötetével pontosan azt a műveletet végzi el, amelyet a cigány mesék kapcsán kutatok. A lengyel mondák Szabó keze alatt megelevenednek, kortársak lesznek, az újramondásokkal a jelenbe vetítik ősi tudásukat. A költőt…..
Egy korábbi blogbejegyzésben már gondolkodtam a storytelling és a monológok kisebbségi diskurzusban való használatának lehetőségeiről, a 2020 második felében megjelent A szívem egy bezárt bódé pedig olyan monológokat tartalmaz, amelyeknek középpontjában – mindegy kisebbségi szerepben igyekszik…..
Juhász Tibor nem kereste, hanem mintegy összehordta a szociológiai szakirodalmak, interjúk, a lokális és országos sajtó anyagait, és a réseket hétköznapi élettapasztalatokkal kitöltve épített tetőt az olvasó fölé. Nem kívánta belakhatóvá tenni, hiszen a putri sem kényelmes, csupán a maga valóságában…..
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan   1940-től napjainkig hatalmas utat tett meg a magyarországi roma irodalom, és annak a kitűntetett műfaja, a mese. A múlt század első felében a roma irodalom orális hagyományként öröklődött generációról-generációra, a mesék népmesék voltak a roma közösségek kollektív…..
Bálint Zsófiával az elmúlt félévben részt vettünk a Független Színház Roma hősök projektje által szervezett egyetemi kurzuson, amelynek a keretében a storytelling módszerének és a kisebbségi reprezentációs törekvéseknek a közös lehetőségeiről gondolkodtunk. A kurzus egyik lehetséges kimenetele egy…..
Köszöntöm a Biztos pontok az identitáserdőben kutatóblogon! Veszprémi Szilveszter vagyok, költő, blogger, egyetemi hallgató és a blogbéli minőségemben kutató. A még szűk behatárolás előtt álló érdeklődési területem az identitásirodalom, a kultúrában folyó többségi-kisebbségi párbeszéd és a…..
A mondókát, mely Ibafa papjának fapipájáról szól, sokan ismerik. Itt azonban nincs vége a történetnek, mert a nyelvtörőből később operett betétdal is született, majd pipamúzeumot is alapítottak a kis településen. Az ibafaiak szívében a mai napig él a szeretet a dohányzó…..
Sziasztok, hát eljött ez is. Persze nem ér véget semmi. Dolgozom tovább: ötleteim, terveim, álmaim vannak, de többé ezek már nem ezen a platformon valósítom meg. Az Index szerkesztőségének a felállásakor már írtam arról, hogy létrehoztam az egymelegsracolvas.hu domaint, és mostantól minden friss…..
Pár órája 83 évesen elhunyt Jirí Menzel cseh filmrendező, akinek az egyik legfontosabb filmje volt a Bohumil Hrabal szövegét adaptáló Szigorúan ellenőrzött vonatok. 1967-ben ezért a filmért kapott Oscar-díjat, és az elismerést több nagy Hrabal adaptáció, és hatalmas érdeklődés követte. Bár nem…..
Ma még akarok írni egyet, mert a holnapi napot valahogy rendkívül szimbolikusnak tartom. Tényleg egy olyan élet kezdetének tűnik most, amilyet igazán élni szeretnék. Mester szakra járós, kutatós, profibban blogolós, kötetet író költős, az ügyeiért dolgozós, és nagyokat álmodós, de nem csak úgy…..
Megnéztem a Zshowtime youtube csatornán a Budaházy Eddával készült Polbeat adást. Egyrészt azért mert kedvelem Zsoltit, szinte rendszeres nézője vagyok, másrészt azért mert nagy nyilvánosságot kapott, sokan szörnyülködnek rajta, hogy Budaházy Edda úgy undorodik tőlünk, mint a kutyaszartól, még…..
  Megérett az idő a változásra, így hosszas agyalás után megvásároltam a saját domainemet, és most már körülbelül egy hónapja építgetem a weboldalam, ami a következő címen érhető el: csakegypercre.hu Épül-szépül, sorozatosan kerülnek fel a tartalmak, igyekszem heti kettővel szolgálni.  Bízom…..
Kedd óta azt számolgatom, hogy vajon hány olyan ember van a magyar közéletben, akiknek a többségére ugyan én soha nem is szavaztam, mégis azt képviselik, amit én a világról gondolok. Siralmasan kevesen vannak, és borzasztó volt az instagramot pörgetve kedden délután meglátni azt, hogy eggyel…..
Szilvió 2020.07.17 23:44:10
@szánmonoxid: Köszi a kritikád helyesírásra vonatkozó részét, átnéztem ismét a szöveget, és nincs is mentségem.
Szilvió 2020.07.17 23:48:02
@nemecsekerno_007: Amellett, hogy teljesen egyetértek, nem tudom mi volna a legitim válasz erre. Mármint 23 éves a közéletre nyitott fiatalként nem tudom vállalni egy csomó minden miatt őket, de nem tudom, mi az érvényes, nem momentumos szagú egyszerű válasz erre. Azon túl persze, hogy tanulják meg a leckéjüket. Ami egy egyszerű momentumos szagú válasz. :D
Szombat óta konstans szarul vagyok. És emögött nincsen semmi, csak egyszerűen rám jött a derült égből rosszullét. Közben tervezgetek egy klassz dolgot, pályázatot írok, kis dolgokat csinálok, néha még lelkesedésen is kapom magam, amit elég jó, de érzem, hogy most nem az igazi az egész. Azt hiszem a…..
Kedves Blog! Nagyon utálom, amikor valaki úgy kezdi a blogbejegyzését, hogy köszönti a blogot, pedig értem, hogy a blogolásnak azt a régi hagyományát fejezi ki, hogy ez a felület végülis egyfajta internetes napló. Azt különösen utálom, amikor vlogerek köszöntik a vlogjuk elején a vlogot. Most mégis…..
100 éve ezen a napon csatolták el annak az országnak a 2/3-át, amelyikben élek, és amelyikre mindig is büszke voltam. Mindig azt szoktam mondani, hogy anyám a Walesi bárdok ritmusára ringatott, ha sírtam, és hogy egy olyan utcában éltem életem első 13 évében, amit egy olyan költőről és…..
Szilvió 2020.06.04 12:48:20
@csorsza: Légyszi olvasd el a cikket. Ha ezek után még fennáll a kérdésed, szívesen válaszolok. De egyébként tök jó volna, ha neked lenne igazad. Erről is írtam. :)