Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilvió

50 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy korábbi blogbejegyzésben már gondolkodtam a storytelling és a monológok kisebbségi diskurzusban való használatának lehetőségeiről, a 2020 második felében megjelent A szívem egy bezárt bódé pedig olyan monológokat tartalmaz, amelyeknek középpontjában – mindegy kisebbségi szerepben igyekszik…..
Juhász Tibor nem kereste, hanem mintegy összehordta a szociológiai szakirodalmak, interjúk, a lokális és országos sajtó anyagait, és a réseket hétköznapi élettapasztalatokkal kitöltve épített tetőt az olvasó fölé. Nem kívánta belakhatóvá tenni, hiszen a putri sem kényelmes, csupán a maga valóságában…..
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan   1940-től napjainkig hatalmas utat tett meg a magyarországi roma irodalom, és annak a kitűntetett műfaja, a mese. A múlt század első felében a roma irodalom orális hagyományként öröklődött generációról-generációra, a mesék népmesék voltak a roma közösségek kollektív…..
Bálint Zsófiával az elmúlt félévben részt vettünk a Független Színház Roma hősök projektje által szervezett egyetemi kurzuson, amelynek a keretében a storytelling módszerének és a kisebbségi reprezentációs törekvéseknek a közös lehetőségeiről gondolkodtunk. A kurzus egyik lehetséges kimenetele egy…..
Kele Fodor Ákos A szív vége című mesekönyve 2018 végén jelent meg a Tea Kiadó gondozásában acélból, hogy újraalkossa a magyarországi cigányság meséit, babonáit, és ezek révén a társadalom peremén élő roma közösség történeteiből egy szimulált valóságot hozzon létre, amelynek a működését minden…..
Köszöntöm a Biztos pontok az identitáserdőben kutatóblogon! Veszprémi Szilveszter vagyok, költő, blogger, egyetemi hallgató és a blogbéli minőségemben kutató. A még szűk behatárolás előtt álló érdeklődési területem az identitásirodalom, a kultúrában folyó többségi-kisebbségi párbeszéd és a…..
A mondókát, mely Ibafa papjának fapipájáról szól, sokan ismerik. Itt azonban nincs vége a történetnek, mert a nyelvtörőből később operett betétdal is született, majd pipamúzeumot is alapítottak a kis településen. Az ibafaiak szívében a mai napig él a szeretet a dohányzó…..
Sziasztok, hát eljött ez is. Persze nem ér véget semmi. Dolgozom tovább: ötleteim, terveim, álmaim vannak, de többé ezek már nem ezen a platformon valósítom meg. Az Index szerkesztőségének a felállásakor már írtam arról, hogy létrehoztam az egymelegsracolvas.hu domaint, és mostantól minden friss…..
Pár órája 83 évesen elhunyt Jirí Menzel cseh filmrendező, akinek az egyik legfontosabb filmje volt a Bohumil Hrabal szövegét adaptáló Szigorúan ellenőrzött vonatok. 1967-ben ezért a filmért kapott Oscar-díjat, és az elismerést több nagy Hrabal adaptáció, és hatalmas érdeklődés követte. Bár nem…..
Ma még akarok írni egyet, mert a holnapi napot valahogy rendkívül szimbolikusnak tartom. Tényleg egy olyan élet kezdetének tűnik most, amilyet igazán élni szeretnék. Mester szakra járós, kutatós, profibban blogolós, kötetet író költős, az ügyeiért dolgozós, és nagyokat álmodós, de nem csak úgy…..
Megnéztem a Zshowtime youtube csatornán a Budaházy Eddával készült Polbeat adást. Egyrészt azért mert kedvelem Zsoltit, szinte rendszeres nézője vagyok, másrészt azért mert nagy nyilvánosságot kapott, sokan szörnyülködnek rajta, hogy Budaházy Edda úgy undorodik tőlünk, mint a kutyaszartól, még…..
  Megérett az idő a változásra, így hosszas agyalás után megvásároltam a saját domainemet, és most már körülbelül egy hónapja építgetem a weboldalam, ami a következő címen érhető el: csakegypercre.hu Épül-szépül, sorozatosan kerülnek fel a tartalmak, igyekszem heti kettővel szolgálni.  Bízom…..
Kedd óta azt számolgatom, hogy vajon hány olyan ember van a magyar közéletben, akiknek a többségére ugyan én soha nem is szavaztam, mégis azt képviselik, amit én a világról gondolok. Siralmasan kevesen vannak, és borzasztó volt az instagramot pörgetve kedden délután meglátni azt, hogy eggyel…..
Szilvió 2020.07.17 23:44:10
@szánmonoxid: Köszi a kritikád helyesírásra vonatkozó részét, átnéztem ismét a szöveget, és nincs is mentségem.
Szilvió 2020.07.17 23:48:02
@nemecsekerno_007: Amellett, hogy teljesen egyetértek, nem tudom mi volna a legitim válasz erre. Mármint 23 éves a közéletre nyitott fiatalként nem tudom vállalni egy csomó minden miatt őket, de nem tudom, mi az érvényes, nem momentumos szagú egyszerű válasz erre. Azon túl persze, hogy tanulják meg a leckéjüket. Ami egy egyszerű momentumos szagú válasz. :D
Szombat óta konstans szarul vagyok. És emögött nincsen semmi, csak egyszerűen rám jött a derült égből rosszullét. Közben tervezgetek egy klassz dolgot, pályázatot írok, kis dolgokat csinálok, néha még lelkesedésen is kapom magam, amit elég jó, de érzem, hogy most nem az igazi az egész. Azt hiszem a…..
Kedves Blog! Nagyon utálom, amikor valaki úgy kezdi a blogbejegyzését, hogy köszönti a blogot, pedig értem, hogy a blogolásnak azt a régi hagyományát fejezi ki, hogy ez a felület végülis egyfajta internetes napló. Azt különösen utálom, amikor vlogerek köszöntik a vlogjuk elején a vlogot. Most mégis…..
100 éve ezen a napon csatolták el annak az országnak a 2/3-át, amelyikben élek, és amelyikre mindig is büszke voltam. Mindig azt szoktam mondani, hogy anyám a Walesi bárdok ritmusára ringatott, ha sírtam, és hogy egy olyan utcában éltem életem első 13 évében, amit egy olyan költőről és…..
Szilvió 2020.06.04 12:48:20
@csorsza: Légyszi olvasd el a cikket. Ha ezek után még fennáll a kérdésed, szívesen válaszolok. De egyébként tök jó volna, ha neked lenne igazad. Erről is írtam. :)
Nem sokkal a most általad olvasott blog létrehozása előtt jött létre a főblogom patreon oldala, és elég jó érzés volt néhány napja, a hónap végén megkapni az e-mailt arról, hogy megérkezett az első patronálóm (patrónusom?), így feltehetően holnap gazdagodni fogok nagyjából 600 forinttal. És ettől…..
Ezt a bejegyzést úgy terveztem, hogy egy nappal a mesterszakos felvételi előtt írom meg, hogy a skype-os felvételi beszélgetésen már leírt, végiggondolt mondanivalóval nyűgözzem le a felvételiztetőket. Aztán, tegnapelőtt, az utolsó napon idegbetegen kerestem mindenféle felvetéseket, amikbe…..
Tegnap ünnepeltük, hogy 30 évvel korábban, 1990. május 17-én az Egészségügyi Világszervezet törölte a betegségek listájáról a homoszexualitást. Ezt a napot évek óta a homofóbia és transzfóbia ellenes küzdelem világnapjaként ünnepeljük, és egyre gyakrabban látom ennek a megjelenését a mainstream, nem…..
Nem lesznek itt nagy húhajkodások vagy nagy élettapasztalatok, mert pontosan tudom, hogy harminckét blogbejegyzés még nem a világ közepe. A másik blogomon kétszázzal több van, és még azzal kapcsolatban sem tudnék nagy igazságokat mondani. Pedig így most ez a harminckét poszt egy egész blognak tűnik,…..
Ez az utolsó feladat a harminc napos önismereti munkafüzetben. A merész vágyainkról kell írni. A legvadabbakról. És úgy éreztem, ezt ellóghatom, mert írtam róluk, a legutóbbiban is, és egyébként sem vágyok nagy dolgokra. Egy fiktív életrajzot kellett volna írnom, amiben bárki lehetek. Életem…..
Ha már úgyis érdekel, hogy milyen jövőt teremthetnél nekem, arra jutottam, hogy megírom. Tudod, csak a tisztánlátás kedvéért. Tudod, mert ugye a remény hal meg utoljára, és... Szóval érted. Úgy képzelem, hogy panelban fogok lakni. Látod, máris nem nagy dolog. Nem lennék gazdag, de lenne annyi…..
Az a biztos jele annak, hogy egy önismereti munkafüzet nem egy blog felépítésére készült, hogy csak a 28. napon feladat az, hogy mutatkozz be, mint egy névjegykártyán. Hát így: Egyszerűen szárnyra kaptak,és magukkal vitték a tavat. Fannie Flagg Veszprémi Szilveszteregyetemi hallgató,költő, slam…..
Azt hiszem a szélsőséges hektikusságom abban is megnyilvánul, hogy tegnap nagyon deep bejegyzést írtam, ma pedig hitelesen fogok tudni írni a lelkesedéseim kis tárgyáról. Nagyon mélyen élem meg az életgödreimet, és nagyon tudok lelkesedni is dolgokért. Sokszor úgy, mint egy gyerek, csillogó szemmel…..
Bátorság. Azt hiszem ezt a szót egy életre lestoppolta a meleg életem, de próbálok ezen túl is gondolkodni róla. Mert ma melegnek lenni elsősorban bátorság kérdése. És igen, lehet, hogy a társadalom ma már nagyobb része elfogadó, de a társadalom bármelyik részében lehetnek elfogadó vagy akár még…..
Szilvió 2020.04.27 09:43:59
@morph on deer: Meglepően ugyanerre a gondolatsorra jutottam a bejegyzésben, szerintem (nem teljesen minden nagyképűséget nélkülözve) érdemes elolvasni. :D
Mint ahogy kommentelés előtt általában. :D
Szilvió 2020.04.27 09:47:38
@CCnick: Attól még nem lesz legitim véleményed egy bejegyzésről, amit nem olvastál el, hogy leírod, hogy nem olvastad el.
Szilvió 2020.04.27 13:21:04
@augustus28: Köszi, ezeket még soha nem kaptam meg kommentszekcióban. :D Az eredetiség nem a homoszexuális világuralomnak való behódolást jelenti, kérlek próbálkozz. Én hiszek benned. Többre vagy képes ennél a két mondanál.