Regisztráció Blogot indítok
Adatok
farturbina

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma délután (04.26) a diákok tüntetést tartottak a Kossuth-téren, amelynek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy a diákoknak milyen követelményekkel lesz lehetősége jövő évtől felsőoktatási tanulmányokat folytatni. A követelmények nem egy bonyolult rendszert rajzolnak…..
farturbina 2019.04.28 15:34:17
@Péter 2: "igen, rendben van. Az nem k&rvajó mérnök. Egyébként ez nyilván idejétmúlt kérdés, hiszen most már arról vitázunk, hogy *befele* kell-e nyelvvizsga, az már rég megvan, hogy *kifele* kell. Tehát, elvileg sem találkozhatsz olyan fiatal mérnökkel, aki nem tette le a nyelvvizsgáját, mert az nem mérnök, mert nincs diplomája."
Én azt is megkérdőjeleztem, ha esetleg nem tűnt fel, hogy a jelenlegi nyelvvizsga követelmény is fa&ság, a jelenlegi viszonyok közepette. Vagyis nem arról irkálok hogy befele kell-e, hanem hogy kell-e addig amíg nincs gatyába rázva az egész, rendszerszinten...
És amúgy nincs, nincs rendben, mert attól még lehet k&rva jó szakember, és aki leteszi a nyelvvizsgát meg lehet k&rva szar is. Ha annyira fontos a nyelv, akkor adjanak ki csak külfödiül jegyzeteket (ahogy 150 éve sem volt más), aztán aki megérti, megtanulja az átment. De minek ehhez külön dedikált vizsgarendszert kötni, amikor nem külföldiül vannak a jegyzetek, az alapoktatásban sz@arnak az egészre, a középfokú oktatásban sz@arnak az egészre, a felsőoktatásban sz@arnak az egészre. De azért a végén rakjon le egy nyelvvizsgát.
Az nem fér a fejembe hogy: van egy vizsgarendszer, aminek a teljesítését megköveteli az állam egy attól teljesen eltérő szakterületen tett másik vizsga elő-követelményeként, de a vizsgarendszer teljesítéséhez nem termeti meg a feltételeket.
Én nem a nyelvtanulás, nyelvtudás szükségességét kérdőjelezem, hanem a kivitelezést minőségét, valamint a hozzákapcsolt vizsgarendszer értelmét JELEN ÁLLAPOTÁBAN.
Ezelőtt 150 évvel pedig nem volt nyelvvizsga, mégis kaptak a népek diplomát, és beszéltek is nyelveket. Valamint más országokban pl még ma is hasonló a helyzet. Azért mert ezt a kérdést nem bírja a Magyar állam megoldani (a mindenkori kormány), miért kell megszopatni azokat akik amúgyis elszenvedői az egyébként más területeken is b@alfasz rendszernek. Miért nem lehet következetesen és szisztematikusan képezni és számon kérni, miért kell mindent Magyarosan b@alfasz módon intézni?
Azzal sincs problémám amit korábban írtál és értem is a lényegét, hogy milyen típusú tanulásra, tudattágításra is nevel a nyelvtanulás, tudom mert én is űztem. Hozzáteszem, hatékonyan csakis iskolai rendszeren kívül. És ez az én fő problémám ezzel.
150 éve is akinek kellett megtanulta, Németországban is megtanulja akinek ez kell.
Ez, ami most folyik kb. olyan mintha kiherélnék a matekot mondjuk, lfeleznék az anyagot, nem vennének egy csomó alapismeret át, hanem mondjuk csak a négyjegyű fv táblázatot kellene magolni, és táblázatdolgozatokat íratnának, az érettségi után meg mondjuk le kellene tenni egy "függvényanalízisvizsgát" mert csak az mehet egyetemre. Aztán az egész egyetem alatt nem lenne szükség függvényanalízisre, 5 éven keresztül, totál elfelejtődne, majd utána meg csodálkozna a kormány a statisztikákon hogy ebben az országban senki sem tud folyékonyan függvényt analizálni... értelmetlen.
farturbina 2019.04.28 16:45:10
@desw:

"És az szerinted rendben van hogy mondjuk valakit, aki amúgy k&rvajó mérnök, megvan benne az affinitás, de nem tesz le egy nyelvvizsgát (amit amúgy később letehet, ha valóban szükség van rá, vagy meg is tanulhatja "on the job" ha tényleg kell), kiküldesz kapálni a földre? "

Ez az ember nem akar igazán mérnök lenni, mert egyébként egy vacak nyelvvizsga nem tudja eltéríteni a pályától."

Az a vacak nyelvvizsga nem vacak addig, amíg nem kapja meg a megfelelő alapokat hozzá. Addig egy eléggé nagy probléma lehet számára. Pláne ha az önálló nyelvtanuláshoz nincs megfelelő érzékre, tapasztalata... stb. Magántanárra meg nincs lovetta.
Egy mérnök pedig nem attól lesz mérnök hogy letesz-e egy nyelvvizsgát vagy nem. De egy orvos sem attól lesz orvos.
Sokadszorra írom, nem a nyelvtanulással és a szükségével nem értek egyet, hanem a jelenlegi rendszerrel. Mert nem következetes, nem célravezető a képzés. Tákolmány. Illetve a számonkérés módja és tétje sem fair.
farturbina 2019.04.28 17:03:36
@teéjesenmindegy:

"De az a lényeg, hogy az állam, a rendszer, nyilván a kormány, meg mindenki más a hibás, hogy - bár ott van a lehetőség, minden eszköz, de a gyerek nem tud nyelveket.
És szegénykém a 4G telefonjával a szomszéd faluba kell menjen könyvtárba."

Az állam azt kérhetné számon, amihez biztosítja a feltételeket. Ez olyan lenne mintha mondjuk egy közgáz szakon is ugyanazt a matekot várnák el, mint egy mérnök, vagy fizikus hallgatótól függetlenül attól hogy le sem adnak nekik ilyen szintű anyagokat.
Ugyanez a helyzet a nyelvoktatással. Jött a rendszerváltozás, általánosságban nagyobb igény lett a nyelvtudásra a munkaerő piacon. Azóta sem tudták integrálni az oktatási rendszerbe normálisan ezt az igényt. Viszont azt a plusz elvárást (nyelvvizsga) így hozzácsapták a meglévő oktatási rendszerhez. Aki azelőtt lehetett mérnök, orvos, jogász... stb az mostmár nem lehet. Ezért mondom hogy tákolmány az egész. Hidd el nagyon jó szakembereket képzett a régi rendszer nyelvvizsga nélkül is. Akinek meg akkor nyelvtudásra volt szüksége a munkájához, meglett neki érdekes módon. És így volt ez 150 éve is.
Viszont addig az állam minek pofázik bele, minek kéri számon a nyelvet mindenkitől, minden szakmához kollektívan, amíg nem tette rendbe ezt a sz@rt?
Vagy azt gondolod, hogy a mostani oktatási rendszerbe integrált nyelvtanulás teljesen rendben van így, használható nyelvtudást ad?
Korábban írt ide be egy nyelvtanár is. Azért az alapján világosan lejött hogy közel sem teszi meg az oktatási rendszer azt, ami a feltétele lenne.
Szép hagyománya van már az köztévénél annak, hogy bizonyos híreket és riportokat úgy vágnak meg, majd adnak le a műsorba, hogy az csak részben, vagy egyáltalán ne fedje a valóságot, cserébe tökéletesen tükrözze a kormány üzenetét és álláspontját a menekültekkel kapcsolatban. Egy olvasónk azonban…..
farturbina 2018.11.25 11:53:48
Sorra lépnek le Magyarországról azok, akiknek van Nyugat-Európában használható tudása: a hazai hiányszakmák listája sajnálatos módon hónapról hónapra csak bővül. Folyamatosan vándorolnak ki az orvosaink, az informatikusaink és a mérnökeink. Újabban nincs már elég hentes,…..
farturbina 2015.10.04 12:24:57
Igen, itt biztosan valami titokzatos és rendkívül összetett politikai és szociológiai folyamatok állnak a háttérben.
Valószínűleg azon egyszerű tények, hogy a bér lófasz, hogy a realizálható, hasznos jövedelem vásárló értékre egyre szarabb az semmi. Meg az sem probléma, hogy egy mérnöknek hó végére keményen meg kell húznia a nadrágszíjat, ha egyről a kettőre akar jutni még mielőtt ki nem nyúvad. Vagy hogy nem alap az évi egyszeri tengerparti, vagy egyéb szabadon választott nyaralás + akár egy téli sítúra. Vagy hogy nem alap, hogy egy új, középkategóriás autót meg tud venni 6-8 évente. Vagy hogy egy új mobiltelefon vagy TV megvásárlása gondot okoz. Ezek azért nem luxus dolgok. Nem kellene hogy azok legyenek egy tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő, mérnöki, gazdasági vagy akár orvosi diplomával rendelkező tehetséges fiatalnak.
Biztosan az sem számít, hogy napi 10-12 óra munka után a vezetés elvárja, hogy még otthonról is reagáljon a levelére, akár hétvégén is. Hogy olyan színvonalú munkát végez, amire a külföldi anyacégtől idelátogató vezető azt mondja hogy "aztakurva", ezt szeretnék kint is alkalmazni és átvenni. Az itteni vezető véleménye szerint - aki általában egy inkompetens barom, valakinek a haverja sógorkoma - ez még mindig lófasz és még több teljesítményt várnak el, sőt 100-an állnak a helyre, el lehet menni, senki sem pótolhatatlan.
Kint ezzel szemben a munkaidő vége majdhogynem szent. Hétvégi munka: sátánizmus, vagy ha nagyon szükséges, azt sűrű elnézéskérések közepette kurvajól megfizetik. A munkahelyen nem 5 pozíció feladatait kell ellátni, hanem egyét, és azt is úgy, hogy közben nem baszogatnak 5 percenként, hogy "kész van már?" és főleg nem pofáznak bele a munkába mindenféle inkompetens kontár balfasz menedzserek. Mindenki azzal foglalkozik, amihez ért. Ha a szakember azt mondja hogy 10,akkor az 10. Az embert hagyják dolgozni és ÉLNI! Nem tartják folyamatos nyomás alatt, kényelmetlenség érzésben és bűntudatban.
Ha az ember teljesíti a határidőit munkaidőn belül, akkor azt nem úgy fogják fel, hogy "húúú itt valami kurva nagy baj van, ez biztos lebzsel, vagy nincs eléggé telibe baszva melóval". Nem teremtenek szándékosan olyan követelményeket, és határidőket, amik teljesíthetetlenek, hogy aztán erre hivatkozva leszarozzák az alkalmazottat.
Külföldön sincs kolbászból a kerítés, ott is dolgozni kell, de vegyük figyelembe a fent leírt kis apró különbségeket. Azért nem mindegy ... de biztosan ezeknek semmi köze a kivándorláshoz.
Olvasónk eszmefuttatása a pénzről és annak stigmatizálásáról. Szerinte a pénz a mozgatórugója mindennek. Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !! Az alábbi témákban várjuk a…..
farturbina 2015.02.22 14:19:20
Nekem a havi össz. "alap" kiadásom 140e. Ebben benne van 1 lakáshitel, 1 diákhitel, rezsi, LTP, soprt, telefon, internet.
Ami nincs benne, munkába járás + kaja. Munkába járás kb. havi 90e (ez üzemanyag, mert napi 70km munkába 70 haza), de ezt nem számolom, mert a munkáltatóm fizet kocsifutást, ami még többet is kitesz. Kocsifenntartás kb. 120e/év, tehát kb. 10e/hó (3 havonta olajcsere+gumikopás van ebben).
Kaja: változó de a tavalyi monitorozás alapján kb. 50-60/hó.
Szóval az össz fix kiadás így kb. 200/hó.
Nekem nincs családom, egyedül élek tehát gyerekre költenem nem kell. Kb. 100e-el átlagfizetés felett keresek, de félretenni nem nagyon tudok a fizetésemből. Pedig nem nagyon szórom a pénzemet, sőt eléggé szigorúan monitorozom a kiadásaimat, és amin lehet, optimalizálok.
Vannak logikátlanságok a posztoló elszámolásában, de több mellett, nagyobb lakással, simán elképzelhetőnek tartom a 293e/hó fix kiadást.
Persze, nem az államtól kell várni a megoldást.
Aki fentebb azt javasolta, hogy vállalkozni kell: csak pénzből lehet pénzt csinálni, akinek nincs indulója, az baszhatja a vállalkozást. Emellett kurva nagy rizikó van benne.
Volt aki nagyokosan azt írta: "nem kell felvenni hitelt". Megkérdezném, hogy reális időn belül hogy lesz ma egy fiatalnak saját lakása hitel nélkül? Hiszen valahol élned kell, ha nem sajátban, akkor albérletben, ami pont azt a pénzt viszi el, amit félre tudnál tenni. Sokaknak a tanuláshoz is hitelt kell felvenni, (mint pl. nekem is) sajna a szüleimnek nem volt pénze arra (sem), hogy támogassák a suli alatt a lakhatásomat, tankönyveket, örültek, hogy enni tudtak adni. Aki ez a nemkellfelvennihitelt nagyokos volt, annak is azt tudom, mondani, mint a vállalkozósnak: pénzből lehet csak pénzt csinálni. Gyanítom nekik volt valahonnan valami indulótőkéjük.

Nem panaszkodom, mert a helyzetből - úgy ítélem meg - kihoztam a legjobbat, de családot már nem mernék vállalni, mivel jelenleg azon a szinten megrekedtem, hogy fizetem a két hitelemet, és fent tartom magam. Ha nem tudom növelni a bevételeimet, ez még kb. 10 évig így marad.
Erősen gondolkozom külföldi munkavállalásban, mert több, mára már kint élő volt kollégám 5-6 szorosát keresi az itt keresett - egyébként jónak mondott - béremnek. Ja és az csak hab a tortán, hogy "tárt karokkal" fogadták őket, embernek kezelik, adnak a szavára, és nem csak a ellehetmennisenkisempótolhatatlan faszfej szöveget nyomatják.
Tisztelt Főnöknő illetve Főnök Úr! A Derrick és Harry Projektmenedzsment blog különleges távelemzési módszertana segítségével elvégeztük az Ön személyre szabott vezetői elemzését. Az eredmények igen kecsegtetőek: Ön alapvetően remek vezető! Emellett feltártunk néhány…..
farturbina 2015.02.16 12:55:25
Szerintem külön kezelendőek azok a vezetők, akik egyben vállalkozók (tulajdonosok), és akik mondjuk egy multinál töltenek be vezetői pozíciót.

Előbbiek fő jellemzője a rövidtávú gondolkodás, azt hiszem innen származik minden sérelmezhető tulajdonság. Minél előbb, minél többet, minél kevesebb befektetéssel. Harácsolás. Olyanba is belefog, amihez ő maga nem is ért igazán, majd az alkalmazottak gyártják neki a zsír lét, ő majd csak lefölözi. Első hasznából luxusnyaralás, BMW, jakuzzi. A vállalkozás fejlesztése, anyagi visszaforgatás lófasz. Az alkalmazottaknak meg az mondja, hogy hát nehéz piaci helyzet, nem lehet fejleszteni, bért emelni. -> alkalmazott hülyének van nézve. Csakis egy cél van: pénzt kivenni a vállalkozásból.
Na ők azok, akik tehernek érzik az alkalmazottakat. Leszarják, hogy a cégük mit csinál, hogyan csinálja, esetleg milyen értéket teremt, munkahelyeket ... stb, mert az egésznek nem ez a célja ... Azért van az, hogy alapvetően kevés Magyarországon az olyan vállalkozás, amihez szakértelem kell, termékeket állít elő, idő kell hogy profitot termeljen, beinduljon. Mondjuk az állam sem igazán támogatja ezeket.

A másik típus, aki pl. egy ultinál lett vezető. Alapvetően bizalmatlan az embereivel szemben. Valszeg ezeknél az a gyökérok. A másik ok pedig az ego. Ezek az emberek jellemzően főnökök akarnak lenni. Azt hiszik magukról, hogy mindenben jobbak másoknál (sima munkatársaknál), és azért vannak ott, ahol. -> beosztottak hülyének vannak nézve. Ezt is az ego hiteti el velük. Céljuk: irányítani, mindent, mindenkit. Pedig neki nem az lenne a feladata hogy csak egyszerűen irányítson. A beosztottjai "alá" kellene dolgoznia, hogy a cél elérése érdekében a lehető legjobb munkakörülményeket teremtse meg, motiváljon, működjön a terület ami rá van bízva. Ha kell kiharcolja ezeket a feltételeket. Ja hogy ezt nem egyszerű elérni? Pont ezért lenne vezető, mert -elvileg - ebben kellene jobbnak lennie egy sima alkalmazottnál, másban nem. Nem is mindenki alkalmas, sőt legtöbben nem.

A két típus között a közös, hogy hülyének nézik az alattuk lévőket.
Különbség: a vállalkozó lehet hogy valójában tudja hogy nem hülyék, csak leszarja, mert az ő kezében minden, főleg a pénz elosztása. Sakkban tudja tartani az embereket, ezért tökmindegy, hogy mit gondolnak.
A multis vezető tényleg azt hiszi, hogy nála hülyébbek akik alatta vannak.

A legnagyobb probléma abból adódik, hogy a legtöbb ember nem azzal foglalkozik, amivel kellene, amihez ért, vagy amire alkalmas. Eddigi pályafutásom során dolgoztam magyar vállalkozónál is, multinál is. Tapasztalatom alapján a legtöbb helyen alkalmatlan emberek vannak vezetői beosztásokban. Ja és a multis helyzet annyiból jobb, hogy ott legalább van zsé. Egy ideig ez ellensúlyozza a hülyének nézést, meg hogy belepofáznak szakmai dolgokba, de 4 - 5 év, és ezt is megunják a - jobb képességű - beosztottak és továbbállnak. Ez is egy ok a sok közül, hogy Magyarországon mindig rosszabb egy multinak a fluktuációja, mint külföldi telephelyen.