Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szb9

0 bejegyzést írt és 282 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár hete mutattam néhány képet a Móricz Zsigmond körtérről dél felé induló egykori HÉV-ekről. A fotók forrása akkor és most is a Fortepan volt, ahová mostanában került fel Belházy Miklós néhány közlekedéstörténeti értékű felvétele. Különösen érdekesek a Kamaraerdőtől kifelé készült fotók, arról a…..
szb9 2021.05.27 20:37:08
Úgy látom még senki sem linkelte be.
www.buszhalo.hu/hevhalo.html
Itt meg lehet nézni mai térképre illeszteni a HÉV vonalát.
szb9 2021.06.01 13:02:52
@Hamster: Nekik (is) mondjad :)
Más hibája is van?
Mivel új videókat nem tudok csinálni, kipróbáltam, hogy egy gyenge minőségű videók felméretezésre kitalált AI szoftver mit tud kezdeni a régi digitális fényképezőgépem által készített, bélyeg méretű, nulla egész semmi frame/sec-es, hang nélküli .avi fájlokkal. Bár még így is csak 640*480 lett a…..
szb9 2021.03.15 12:36:59
@Hamster: érdekes, egész nézhető lett az eredmény szerintem, most már érdekel, milyen volt az eredeti videó? Fel tudod rakni azt is valahova? Köszi!
HamPLÓ Az Unikornis-istálló 2020.09.21 07:00:00
Łódź egy hétszázezres nagyváros Lengyelország közepén, mely az ország többi részéhez hasonlóan jól láthatóan megszenvedte a huszadik századot. Ezzel együtt a központi villamosmegállója úgy néz ki, mint egy 3D látványterv egy képzeletbeli szupermodern városról: Ez itt a Przystanek Piotrkowska…..
Lviv (Lvov, Lwów, Lemberg stb.) nyugat-Ukrajna egyik legnagyobb városa, az ukrán kultúra egyik kiemelkedő központja. A 730 ezres történelmi nagyváros rengeteg látnivalót kínál a látogatóknak, ráadásul igen jó áron, így érdemes egyszer ellátogatni ide. Egy ekkora város közlekedése nekünk magyaroknak…..
Általánosságban... Bár a budapesti villamoshálózat problémáin sokat segítenének az első posztunkban javasolt gyorsítási intézkedések, magának a vonalhálózatnak a fejlesztésével is foglalkozni kell, mert komoly bajok vannak. A legnagyobb gond a belvárosi gerincvonalak (Rákóczi út, Bajcsy-Zsilinszky…..
Érdekes, hogy ott, ahol régen alig volt valami villamosos fotóznivaló - tudniillik azelőtt a "négyeshatos" csak átment itt, a szökőévente járó 17-es meg kurtán-furcsán végződött - na szóval ott ma jobbról-balról-mindenfelől tuják jönnek, tuják kanyarodnak, tuják bújnak át…..
HamPLÓ Új híd, új villamossal 2016.10.17 19:00:00
Első rendes (nem átutazós) pozsonyi látogatásommal évtizedeket vártam; a másodikat nem akartam ennyire elhúzni, úgyhogy két és fél év után ismét ott álltunk Jazzcoollal a "kis nagyvárosban" - persze megint a sínek mellett: A fentebbi fotót nem készíthettük volna el 2014 áprilisában, ez a híd…..
Mindig tetszett, ahogy a Clark Ádám tér közepe alatt jókora ívben kerüli ki a Lánchíd lehorgonyzását a villamos, és most, a felújítás után is megmaradt a szellemvasút hangulat, csak vasbeton, illetve szegecselt középoszlopok (kisföldalatti feeling!) nélkül:..
szb9 2016.03.30 10:59:19
@NAR: Mégis minek menne ott át busz? :D Inkább a Bem rakparton kellett volna úgy megcsinálni a pályát, hogy a 109-es busz mehessen rajta.
HamPLÓ Vízkereszt hóval 2016.02.12 18:00:00
Január elején két vagy három napra tél lett, még ha nem is 1987-es jelleggel - naná, hogy ki kellett mennem a városba meló után! Hatodikán - az utolsó üzemnapján - ráadásul a Fényvillamost is el akartam kapni, de nem a szokásos helyek egyikén, úgyhogy a Közbálnánál táboroztam le. Sajnos nem volt…..
szb9 2016.02.18 19:38:44
@46Laca: Na akkor ideje megnézni! :)
HamPLÓ Fonódó: kezdődik! 2016.01.03 19:00:00
A budai felső rakparton a Batthyány tértől északra haladó villamos 2015 végéig csak egy volt a sok elveszett sínes emlékkép közt. Tudtam, hogy erre mentek Buda első lóvasutai Óbuda és Zugliget felé, tudtam, hogy régen több útvonalon is keresztezték a villamosok a Margit…..
szb9 2016.01.12 00:45:32
@mauzi: "Csak azt az északi irányú körút -> Frankel Leó ívet feledném"
hampage: "valószínűleg a parkolóhelyek és forgalmi sávok megtartásáért folytatott harc miatt - az északi irányt a Frankel Leó utcán át vezetik"

No, azért a villamos utasainak is érdeke ez. Így közel van a két óbudai irányú megálló, könnyű átfutni, ha a másikba előbb jön villamos. Na meg a többi megállóhoz (4-6, hév, ...) is közelebb van a Frankel Leó utcai, mint a Török utcai.
Tíz éven át szórakoztatta a retró iránt fogékony nézőket a Kívánságkosár, a köztévé egyik kedvelt műsora, amiben még lehetett klasszikus Antal Imre-klipet látni, és nem volt olyan adás, amiben Karel Gott vagy Máté Péter ne búgott volna a tévét árgus szemekkel…..
szb9 2015.11.27 13:09:09
@Algopirin: Nem mintha a "modern" műsorok mind jobbak lennének.
Pl. emeltdíjas jóslás.
HamPLÓ Schöneberg 2015.09.01 18:00:00
Nemrég írtam Berlin többszintes átszállóállomásairól, de az akkori felsorolásban Berlin-Schöneberg csak megemlítve lett, rendesen bemutatva nem. Most pótlom ezt: „Bahnhof Berlin-Schoeneberg“ von Axel Mauruszat - Eigenes Werk. Lizenziert unter Attribution über Wikimedia Commons Az…..
Lázár János szekszárdi őszinteségi rohama után, az ott elhangzottakat feldolgozva írtam egy blogbejegyzést, majd egy nyílt levelet, amelyben az alábbiakra kérdeztem rá Lázárnál: Tisztelettel kérdezem, hogy hol van, és mit tartalmaz az a „mesterterv“, amelyről évekkel…..
Biztos vagyok abban, hogy kevés olvasónkat hagyták hidegen az elmúlt egy hét plakátkihelyezésekkel, rongálásokkal, valamint ellenplakát-kihelyezésekkel (plakát-ellenkihelyezésekkel?) tarkított eseményei. Mi sem természetesebb annál, hogy mindenki a saját szájíze, ideológiája,…..
szb9 2015.06.14 18:24:14
@Nicktolvaj: Az 56-os kivándorlók NEM az életüket mentették, hanem GAZDASÁGI okok miatt mentek el.

Ez csak részben igaz. Vannak akik politikai okokból (is) menekültek el.
Sokan emlékezhetnek még a Sarah Palin esetre, amelynek tulajdonképpen az volt a lényege, hogy ismert emberek nagyon rosszul teszik, ha olyan jelszó emlékeztető kérdést választanak, amire bárki tudhatja a választ, például kiguglizza vagy egyszerűen lenézi azt a Facebook-ról. Egy…..
Soha nem gondoltam volna, hogy a magyar média józanabb, progresszívebb része, konkrétan a legnépszerűbb hazai közéleti, gazdasági internetes portálok is képesek hangulatot kelteni egy budapesti villamosvonal építése ellen. Az elmúlt napokban szinte sorjáztak a cikkek és elemzések…..
szb9 2015.05.04 09:57:22
@Arcade Macho: igen, az M3-as metrót azt muszáj, mert már életveszélyes. És elég forgalmas, fontos vonal.
@nagyfeszültség: hasznos lehet valamennyi embernek, persze hogy nem totál hülyeség, nem is azt mondtam. Csak azt, hogy nem biztos, hogy a leghasznosabbakat válogatták ki az előkészített villamosprojektek közül.
Kicsit hagyjuk a poszt-szovjet térségről szóló posztokat, és ugorjunk át a közel-keletre, azon belül is Iránba! Teherán egy 10 milliós hatalmas metropolisz, így az emberek mobilitási igényének kiszolgálása régi probléma. Szokásomtól eltérően Teherán esetében nem csak a tömegközlekedést, hanem az…..
A vári buszforgalom csökkentése érdekében buszfordulót építenek a Hilton szálloda alá. A beruházás a Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztési projekt része. Folytatódik az európai uniós forrásból finanszírozott Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztési projekt,…..
Ha pici koromban az 58-as villamos zugligeti maradványainak látványa volt az "elveszett sínes" kulcsélményem, akkor az 1-es villamos a másik véglet, az épülő, modern budapesti villamosvonal. Halványan emlékszem még a keskeny Árpád hídon az autók közt csoszogó öreg tujákra, majd…..
szb9 2015.04.24 21:52:18
A prágaiaknak metrót hozott a nyuszi. A cseh fővárosban a forradalom óta is töretlenül fejlesztik a hálózatot, ennek ellenére a délkelet-nyugat irányú "A" vonal (ami egyébként időrendben csak a második volt a "C" után) eddig meglehetősen kurta volt. Különösen a nyugati végére…..
HamPLÓ Repül a, repül a... híd! 2015.03.27 01:40:12
A Budaörsi út vonzáskörzetében (de azért szerencsére nem teljesen mellette) nőttem fel, és szüleim a tanúk arra, hogy gyerekkorom egyik legkedvencebb programja a daruk, markolók, bulldózerek, betonkeverők és légkalapácsok nézegetése volt. Volt belőlük dögivel arrafelé akkoriban! Már csak a régi…..
Humbákfalva részeges papja, a fröccs védőszentje, Tibi atya tegnap a BME kampuszra látogatott. Vagy legalábbis a Humbák Művek marketingese, Tóth Bence, aki a BME KommON Kommunikációs Szakkollégium által szervezett I. Karrier Estnek volt a vendége. Hogyan lesz egy fiktív karakterből…..
A saláta az a zöldség, amit mindenki az egészséges életmódhoz társít. Ha úgy nézzük, a zacskós saláta emellett még igazán praktikus is, a kis adagok, az egyszerre többféle íz, a konyhakész állapot igazi modern, egészséges élelmiszerré teszi. Ideális munkahelyi ebéd.…..
Milyen évet tudhat maga mögött Budapest, ami a tömegközlekedését illeti? Mozgalmas év volt, az egyszer biztos! Az első részben a "vaskerekes" üzemeket tekintettük át a metrótól a HÉV-en át a villamosig. A második részben az autóbusz, a trolibusz és társai következnek, és egy…..
Érdekes összefüggésre mutatott rá egy barátom, egy olyanra, ami attól függetlenül, hogy "összefüggésként" igaz-e, külön-külön történetként is megállja a helyét, tanulsággal szolgál. "A mankurt nem tudta, ki ő, milyen törzsből-nemzetségből való, nem tudta a nevét, nem…..