Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Görbe Uborka

60 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavaly nyáron (2016-ban) a második olimpiai aranyérmét elnyerő Andy Murray-t kérdezte a riporter arról, hogy milyen érzés az első embernek lenni, aki két olimpiai tenisz aranyérem birtokosa. Murray válasza akkor az volt, hogy nem ő az első hiszen előtte már Serena és Venus Williams is nyertek…..
Magyarország a negyedik helyen szerepel az OECD országok között a 2014-ben kiadott oktatás eredményességi index megállapításai szerint. Ez azt jelenti, hogy Magyarország a lehető leghatékonyabban használja ki az oktatásra fordított erőforrásokat arányaihoz mérten...
  Szerbia nehézkesen halad az uniós tagság felé vezető úton. Mai szemmel tekintve az ottani, és az itthoni belpolitikai viszonyokat, vajon hazánk mennyiben mutatkozhat követendő EU-tagországként a szerbek számára?..
„Egyesülve a sokféleségben” – szól az Európai Unió jelmondata. Az európai integráció évtizedeken keresztül az együttműködésről és az európai egység felé vezető útról szólt. 2016-ra azonban az Európai Unió – a nacionalisták és internacionalisták, illetve a populisták és liberálisok közötti –…..
2016. június 23-a óta sem lett sokkal világosabb mit is jelent a Brexit. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatában jelentős változás állt be, mióta a népszavazáson a többség – marginálisan ugyan, de - az európai integráció elhagyása mellett voksolt. David…..
Az iszlámot és az arab vallást ki kell irtani - kisistii63   Az Iszlámtól nincs mit félni....a muszlimoktól sem...békés, dolgozó, családjukat szerető emberek. - Leyla_Khalaf   Ne felejtsük el azt se, hogy ingyenélő sisere had. Követelnek maguknak havi 2000 eurót csak úgy, Tiltakoznak a karácsony…..
Utolsó két kihívójának visszalépésével Donald Trump már csak egy lépésre van attól, hogy az USA Republikánus Pártjának jelöltjeként megmérettethesse magát a világ talán legfontosabb politikai tisztségéért, az amerikai elnökségért. Népszerűsége mind a demokrata, mind a republikánus proteszt-szavazók…..
Április elején jelent meg egy cikk a brit liberális újságban, a Guardianben, amely a „Miért muszáj megmentenünk az EU-t” címet viselte. Ez magában nem meglepő egy EU-párti napilaptól, az viszont igen, hogy a meglehetősen hosszú publicisztikát nem más jegyezte, mint Janisz Varufakisz volt görög…..
Egy független, németországi agytröszt (think-tank) kutatásai bizonyították - amit mindig is sejtettünk - hogy Magyarország nagyobb hasznot húz az Európai Unióból, mint a legtöbb tagállam, de a lakói ezt az egyik legkisebb mértékben értékelik...
Minden év májusában valamennyi európai uniós államban megünneplik az EU létrejöttének legfontosabb momentumát, azaz az 1950. május 9-én, Robert Schuman által elmondott nyilatkozat és ezt követően felállított Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) létrejöttét. Ettől a javaslattól számítjuk a mai…..
Február 21-én megszületett a Brit-EU megállapodás, amelyben a felek hét kérdéses pontról tárgyaltak. David Cameron elmondta, bár annak ellenére, hogy a kabinet tagjai között megoszlanak a vélemények, ő teljes mértékben Nagy-Britannia jövőbeli tagságát fogja támogatni. Az elfogadott Európai Tanács…..
A politikai korrektség (Political Correctness, továbbiakban PC) az 1970-es évektől kezdődően terjedt el, azonban gyakori kifejezéssé csak a 20. század vége után vált. De mit is takar ez az elv, ami miatt az amerikai Ivy League elitegyetemek diákjai egyre gyakrabban tüntetnek?..
December 15-én tartották az új e-Kormányzati Akcióterv harmadik vitáját Brüsszelben, amely meghatározta a fő irányvonalakat az internet és egyéb információs, valamint kommunikációs technológiák (ICT-k) közigazgatási elterjesztésében mind tagállami, mind uniós szinten 2020-ig. Az e-Kormányzat, azaz…..
COP 21   195 ország számára elfogadható, történelmi megállapodás született Párizsban az ENSZ 21. klímakonferenciáján. A tárgyalássorozatra november 30. és december 12. között került sor, a Párizs melletti Le Bourget-ben. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a…..
görbE Uborka P, mint #PrayForParis 2015.11.26 11:05:49
2015. november 13-án hat helyszínen történt terrortámadás Párizs szívében, ami a legnagyobb merénylet volt a 2004-es madridi robbantások óta, és amit Párizs a II. világháború óta átélt. A francia fővárosban az idei évben ez volt a második terrortámadás, legkevesebb 130…..
  Az emberek szabad mozgásának elősegítése már a kezdetektől fogva fontos szempont volt az európai integráció történetében. A legnagyobb előrelépést az jelentette, amikor 1985-ben öt tagország – Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és Németország – eldöntötte,…..
Mikor lesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdagabb Londonnál?   Az Európai Unió a világ egyik leggazdagabb térsége, mégis egyes régiói között óriási az egyenlőtlenség. Míg a leggazdagabb (Belső-London) térségben az EU átlag 325 százaléka volt az egy főre jutó bruttó…..
Safe third countries   Szerbiát, idén júliusban a Magyar Parlament nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánította, mint ahogy az Unió tag és tagjelölt országait is, kivéve Törökországot. Ennél a kijelentésnél találkozhatott először a köztudat a „safe third countries”, avagy…..
A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) nem alkalmazza az úgynevezett dublini rendeletet a Szíriából érkezettek esetében, azaz – bár megtehetné – nem küldi vissza a menekülteket abba az EU-s országba, ahol beléptek az unió területére. Ez közel 44…..
Lassan a 2015 közepére tervezett próbafázisához érkezik az Európai Bizottság „SmartBorders” („Okos Határok”) programja, amelyet még 2013 februárjában kezdeményezett Cecilia Malmström, az EU akkori belügyi biztosa. A program egy nagyban elektronikus adatbázisokra épülő…..
A Mediterrán Unió 2008. július 13-án jött létre, az akkori francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy kezdeményezésére. Többoldalú keretet alkot az EU, a déli és keleti mediterrán országok közötti politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatokhoz. Az Európai Unió…..
Az Európai Unió egyedi intézményi struktúrával rendelkezik, ennek megfelelően annak irányítása sem hasonlítható sem az államokéhoz, sem a nemzetközi szervezetekéhez, hiszen a különböző feladatokkal rendelkező főbb intézmények, az Unió érdekeit megtestesítő és a…..
görbE Uborka L, mint Luxemburg 2014.12.16 10:00:00
Luxemburg neve hivatalosan Luxemburgi Nagyhercegség, a világ egyetlen nagyhercegsége. Az Európai Unió egyik alapító tagja, 1986 óta a Schengeni térség részét képezi, valamint 2002 óta hivatalos fizetőeszköze az euró. Népessége nagyjából fél millió főre tehető, hivatalos…..
Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) fő feladata az Európai Unió támogatása a világ többi részével való kapcsolat fenntartásában, valamint a főképviselő munkájának segítése az EU közös kül- és biztonságpolitikájának irányításában. Az EKSZ a világ számos…..
görbE Uborka J, mint Juncker 2014.12.02 11:45:50
Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnöke, a leköszönő José Manuel Barroso helyére érkezett. Tisztségét öt évig tölti be, újraválasztható. Juncker 1995 és 2013 között hazája, Luxemburg miniszterelnöki posztját töltötte be, ezzel ő a…..