Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Halász Péter lovas edző

77 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Lovaglótanárok a lovaglásról c. könyv megrendelése: A könyv ára:- Jelen űrlapon történő Megrendelés esetén utánvéttel: Br. 3040 Ft- Személyes vásárlás esetén: Br. 3.800 FtSzállítási költség: 1 pld esetén 1100 Ft2-3 pld esetén 900 Ft4 pld-tól díjmentes(Tehát ismerősöknek esetleg érdemes…..
Előszó (részlet) „A legtöbb lovas azt állította, hogy a lovaglást könyvből nem lehet megtanulni. Kevesen vállalkoztak arra, hogy a lovaglásnak szavakkal nehezen kifejezhető tudnivalóit, a lovaglás terén szerzett tapasztalataikat, érzéseiket írásban is megfogalmazzák. Mindössze néhány cikk jelent…..
Nézd meg jobban Illúzió 2018.03.02 02:18:25
Illúzió Élem az életem, mert itt vagyok, azt gondolom hogy itt vagyok mert élem az életem. Teszem a dolgomat vagy nem azt teszem ami a dolgom. Csinálom azt amiről azt gondolom hogy milyen hasznos, majd kiderül hogy mégsem...  Illúzió: amiről azt gondolom hogy az, pedig nem az.....
Nézd meg jobban Fontos 2018.03.02 02:01:24
Fontos  Amikor van egy elhatározásod és az nagyon erős, akkor minden egyéb elveszíti az erejét, és mész a kijelölt célod felé. Ilyenkor lehet botlás, lehet ütközés, mert más dolgokra nem fogsz annyira figyelni mint eddig. Ha ezek a botlások és ütközések nem veszik el a kedvedet, mert nagyon akarod…..
Az idomítás célja a könnyed mozgás elérése. Egyensúly nélkül pedig nincs könnyed mozgás.  A ló egyensúlyban van, ha a lovas egyszerű segítségekkel tetszés szerint meg tudja változtatni a súly elosztását az alátámasztási pontokon.  Annál tökéletesebb az egyensúly, minél könnyedebben tudja a lovas…..
A kiképzés lényeges része a cavaletti munka, ezen belül az ugrógimnasztika. A kézen történő futószáras képzés különös előnye, hogy lovas nélkül a ló saját testére, saját egyensúlyára koncentrálva önmaga tudja megoldani a feladatot, nem zavarja meg a lovas a hátán...
Egyik sincs a másik nélkül. Amikor fejlesztem az egyiket, javul a másik is. Amikor kérek valamit a lótól, az egy nyomás. Amikor meghajlítom, az is egy nyomás. Mindkét esetben az erre való helyes válasz az ENGEDÉS csökkenti a stresszt, építi a kapcsolatot, növeli a bizalmat, az…..
A ló a természetes, csoportos közegében nyugodt, kiegyensúlyozott tud lenni, ha biztonságban érezheti magát, megvan a komfort érzete, van elegendő táplálék, biztosított számára a szaporodási igénye, továbbá a hierarchiában megtalálta a helyét. A dominancia „harc” során kialakulnak a pozíciók,…..
"...az iskolamunkának igen gyakran még a díjlovaglásnál történő bemutatása, s ezáltal a nyilvános elismerés sem a célja; az ezzel foglalkozó lovas többnyire csak a munka kedvéért dolgozik, s minél nagyobb nehézségeket kell leküzdenie, annál több ambíciót és művészetet önt munkájába. A laikusnak, sőt…..
„Amint azt G.Rau egyszer találóan megjegyezte a veleszületett egyensúlyban járó lóval kapcsolatban – mely tulajdonképpen már idomított, mert hosszú száron, felépítése és energiája révén önmagát hordani tudja – hogy az alkalmas modellekből még jóval több ilyen lovat kellene előállítanunk, hogy velük…..
„Ugyanazon a véleményen vagyok, mint Herold főlovász mester, vagyis hogy a minden vágtaugrásra történő ugrásváltás már nem tartozik az idomítottsági vizsgához, de nem azért, mintha ez nem lenne művészet, vagy mert ez a klasszikus lovaglóművészet felfogását szállítaná le, hanem egyszerűen azért, mert…..
"Ne tévesztessük meg magunkat az ugratás növekvő népszerűségével és az ugratómérkőzések eddigi sikereivel és ne higgyük, hogy ezen az úton maga a lovaglás kerékvágásban marad, sőt ismét a régi tekintélyre emelhető. Mindaz, amit nálunk az ugratásban teljesítenek, messze visszamarad amögött, amit…..
„A díjlovaglás a lovaglásművészet legrégibb ágazata, a többinek alapja és kiinduló pontja. A díjlovaglás tulajdonképpen akkor kezdődött, amikor elődeink először kísérelték meg a lovat hátasként használni. Bár a lovaglásművészet alapelvei egyértelműek, mégis a lényegében egyforma felfogások ellenére,…..
„A lovardai idomítás igenis szükséges, mint ahogy szükséges az iskola a gyermeknek. De valamint a gyermeket is kell, hogy az iskola a gyakorlati életre készítse elő, épp úgy a lovardának is a végcél a jól idomított, biztos terepló előkészítésére kell szolgálnia. De mit látunk évenkinti…..
„…hol született olyan stílusbíró, bírjon is az illető bármekkora lovastudással, emberismereti tapasztalattal és lóhozzáértéssel, aki képes volna mindazon tényezőket és azok kölcsönhatását, melyeket az előző fejtegetéseinkben felsoroltunk, úgy felfogni és megítélni, amint az szükséges volna, hogy…..
"A lóidomításnak kettős célja van. Egyik az: a lovat úgy hozni a lovas hatalmába, hogy kénytelenítve legyen lovasa akaratának mindenkor engedelmeskedni; a másik az: gyakorlás által a lovat oly ügyessé tenni, hogy képes is legyen a lovas akaratát mindenben teljesíteni, anélkül, hogy azáltal kárt…..
Hangszórót kapcsold be :)..
"A campagne-lovaglás fő célja az volt, hogy a lovas bármilyen terepen - ellentétben a magasiskola idomításával, vadászatokon vagy a katonai szolgálatban, a terep akadályait leküzdve, a legrövidebb időn belül célba érjen és lovának épségét, egészségét megőrizze. A XIX. században tereplovaglást,…..
"A magyar nyelvű katonai folyóiratok a XIX. század végén, XX. század elején keztek megjelenni, s ezekben a lovaglással foglalkozó írásoknak is helyt adtak. Az itt megjelent tanulmányokat vettük fel elsősorban a kötetünkbe. Ezek, mintegy negyvenéves időszakból (1900-1942) származnak, és a lovaglás…..
A lóval való foglalkozás akkor lesz eredményes, ha a ló figyelmét meg tudjuk szerezni, és meg is tudjuk tartani.Ha a ló nem tud a feladatra figyelni, akkor szétszórttá válik, más dolgok fogják érdekelni, és a mozgása is "szétesik". Márpedig mi az összeszedettségre törekszünk, mert az összeszedett…..
"...a modern lovaglás csúcsteljesítményeihez a klasszikus alapelveken felépített munka vezet, amelyeket ma is elgondolkodtató módon fogalmaztak meg az egykori lovasok, sőt közülük néhányan ezekre az elvekre építve juttatták lovasaikat a legmagasabb győzelmi dobogóra." Ernst József A borítóképen…..
A hajlító munka I. (Szemelvények a Lovaglótanárok a lovaglásról c. könyvből) Miért is kell beszélnünk a hajlító munkáról? Erre nagyszerű összefoglalót ad Josipovich Zsigmond: „Mert hajlító munka nélkül nincs feszültség feloldása, a feszültség feloldása nélkül nincs egyenesre igazítás, az…..
Mikor kezdjük a nyeregből való munkát? Ez a kérdés többször felvetődik a  lókiképzés során. A magam részéről úgy tapasztaltam, hogy van ugyan egy irányelv, de attól bizony jelentős eltérések lehetnek. Bár a nyeregből könnyebb, ám az ilyen megközelítés inkább a lovasról szól. De akkor hol a ló? Arról…..
 A lókiképzésben  eleink több száz vagy ezer év alatt bőven kikísérletezhették a lókiképzés csínját-bínját. Persze nekünk is végig kell járni a tanulás lépcsőfokait, de nem kell feltalálnunk azt, amit már feltaláltak mások. A tanulás és a kísérletezés együtt jár. Viszont a saját utunkat járva…..
Nyeregben a testsúly segítség adott, hiszen a ló hátán ülve ez alap. Így ha mással nem is, de a lovas a súlyával mindenképpen hatással van a lóra. Földről más. Földről a ló könnyebbnek és szabadabbnak érezheti magát. Akár le is taposhatja a lovasát. Nyeregben a lovas "nyeregben" van. Ott nem…..