Regisztráció Blogot indítok
Adatok
harcimarcsi

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár sokat sejtető a cím, nincs szándékomban énekelni, legalábbis nem a nagyközönség előtt. Azt senki sem köszönné meg. Viszont olyan dalokat találtam, amelyeknek a címe valószínűleg segít megérteni, miért kell két d betű bizonyos szavak végére. Ezúttal a mond, kezd, küld, véd, áld, illetve a szed…..
harcimarcsi 2020.01.10 23:58:13
Érdekes problémát vet fel a téma és a fennebb olvasható kifejtés. Azon akadtam meg, hogy elégedjünk-e meg a szabály ilyen nagy vonalakban, nyelvészeti hivatkozás nélkül közölt alkalmazásával, vegy tegyük tudatossá kiejtési és morfológia magyarázattal. Általános iskolában elég ennyit elmagyarázni a gyerekeknek, de középiskolában érdemes összefüggésekbe ágyazni a szabályt. A magyar nyelvben az igék felszólító módjának jele "j". És ezt valahogy jelölni kell. (A "d" nem az"!) Csakhogy 1. sz. 2. személyben a tárgyas ragozású formának 2 alakja van: Egy teljes: vár"j"ad és egy rövidült: várd. A másodikban a "j" kiesik, így belátható hogy a d nem a felszólító mód jele, hanem a szótőhöz tapadó igerag. A d tövű igékkel nincs probléma, mert az 'add' , 'engedd' stb. szavakban a kiejtés eligazít. Az msh + d tövűeknél 'old', 'kezd' 'mond' stb. is ugyenez a jelenség, a "j" kiesik: oldjad - oldd, kezdjed - kezdd, mondjad - mondd stb. A kiejtésben meg szabályszerűen bekövetkezik a rövidülés. De csak a kiejtésben! Érdemes egy pillantást vetni a magánhangzó +sz, +v tövű igékre. (tesz, eszik, iszik,hisz, ró, sző) igékre. Itt is van egy rövidebb és egy hosszabb alak: (A hosszabb alakban a "j" gy-be vált.) tegyed - tedd, egyed - edd. A hosszú "dd" itt analógiás nyúlás, nem kell vele sokat bíbelődni, a kiejtés eligazít. A hisz viszont ravaszul viselkedik. Sokan nem értik, miért "higgy" és nem "higyj". A válasz egyszerű, mert nincs 'gy' töve, mint pl. a hagy, fogy igéknek. Sokan eltévesztik a ritkábban használt sző, ró stb. igéket felszólító módban, itt viszont a kiejtés bizonytalansága megtéveszthet, de a tőelemzés itt is segít. Ró(v- kiesik), + "j" felsz. mód jele 2. személyű tárgyas igerag. Rójad. Rövid alak: Ródd - mint a tegyed - tedd igepárban.
Marekblog A név kötelez 2014.08.14 01:30:43
A magyar nép kulturális elzüllésének egyik legnyilvánvalóbb bizonyítéka a top 100 legnépszerűbb keresztnév listája az újszülöttek körében. Én rendszeresen figyelemmel követem a lajstrom alakulását, és az az igazság, az összkép végtelenül lehangoló. Nem bírtam tovább…..
harcimarcsi 2014.08.15 12:40:55
Tudom, nyelvészeti szempontból nehezen védhető ennek a cikknek az álláspontja, de alapvetően egyetértek vele. Azzal a kis megjegyzéssel, hogy különbséget kell tenni szókincsünk (így a névszókincs esetében is) a idegen és az idegen eredetű szavak között. Az Erzsébet, Mihály, József stb. szavunk véletlenül sem idegen nevek, hanem idegen eredetűek, mi a latinból vettük át, eredetileg a héberből származnak. Újkeletű névadási szokásaink pontosan illeszkednek sznob anglomániánkhoz, ami mögött már nem nyelvi, hanem kulturális és társadalmi tényezők állnak. Valódi nyugatias kultúra és gazdasági teljesítmény, nem kevésbé üzleti korrektség hiányában úgy teszünk, "mintha". Mintha itt egy fejlett és és a Nyugathoz nemcsak csatlakozó, hanem felzárkózó civilizáció lenne kialakulóban. Nem lehet végigmenni az alagsori sufniboltokkal, a húgyszagú italkimérésekkel, a rozoga garázsokban nyílt kamuvállakozásokkal teli városokban, hogy ne hangzatos és szinte kivétel nélkül angol cégfeliratokkal találkoznánk. Nem szólnék semmit, ha ez általános kelet-európai jelenség lenne. De nem az. A szomszédos országokban is látni angol nyelvű táblákat, reklámokat, de ez a szánalmas és primitív majmolás úgy látszik, főleg minket kapott el. Hát hogy követelhet nagyobb tiszteletet O.V. a magyaroknak, ha magunkat csak annyira becsüljük, hogy vegyes bolt helyett Mini market felirat díszeleg a legkisebb, mára elnéptelenedett falvak nyomorúságos boltjain? Nem rablom tovább az időtöket, de nem állhatom meg, hogy ne Adyt idézzem:" A nagy Humbug nem Európának ártott meg, a hazugságot itthon hitték el."
„Nekem kéne a trónra ülnöm, mert én vagyok a Király!” - ezzel a béna szóviccel kezdte Király Viktor az HBO Trónok harca-celebsimogatóját az Allée bevásárlóközpontban, de mivel én imádom a béna szóvicceket, rögtön megalapozta a jó hangulatot az elsőre tényleg…..