Regisztráció Blogot indítok
Adatok
absztinens

0 bejegyzést írt és 181 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Please feel free to be offtopic.....
absztinens 2014.04.01 17:24:42
@küzdős: @sefatias: Egyébként ti meg pláne, még a többieknél is jobban értitek.

A rókák hozzátok járnak szemináriumra.
absztinens 2014.04.04 17:56:52
@Aranyosi: Ha visszafogadták, akkor megérdemlik. :) Csak javult vele az Újvilág társadalma.. :D
absztinens 2014.04.04 18:18:07
@küzdős: Úgy tudom, (de javíccski) hogy az atya , a fijju, mega ssszentlélek...
A magyar felirat bekapcsolható! ..
absztinens 2014.04.02 23:35:15
@undercover: Én is bánok olyan döntést, amit vénként megszavaztam, pedig volt egy véleményem, ami ellent mondott ennek, de rosszul értelmezett egység, vagy csak szimplán nem tudtam volna megvédeni a többséggel szemben (pedig utólag is igazam volt), talán mindkettő közre játszott benne.

Az egyetlen következtetés amit levontam, hogy ha újra ilyen helyzetbe kerülök (akár itt a blogon is) soha többé nem alkuszok elvtelenül, csak a többség kedvééért.

Én ebből csak ezt vontam le következtetésnek, ennyit tanultam belőle.
Most sem gondolom, hogy akár Ray, akár Én, vagy mások hazug emberek lennének ez miatt.
Kellett ez a tapasztalat is.
absztinens 2014.04.02 23:43:52
@undercover: "Én azt gondolom, hogy nem csak o jutott el erre a következtetésre, de csak o lepett ki a vezeto testületből!

Mi következik ebbol? Nem mondom ki, döntsenek el ti magatok, hogy helyére kerüljön a felelősség kérdésköre."

Hogy ne kerüljem meg a konkrét érvedet sem, mert jogos a felvetésed.

Mivel a könyvet (többször is) olvasva én is ezt "gondolom", sőt erősen gyanítom, de bizonyítani nem tudom. Nem beszéltem egyikükkel sem, nem ismerem őket, ráadásul már lecserélődtek, tehát nem is ugyanazokról az emberekről beszélünk, ezért óvakodok az ítélettől és a tényekre hagyatkoznék, amik az állításaikban nem állják meg a helyüket.

A valótlan, vagy hamis tanítások, állítások ugyanúgy hiteltelenné tehetik őket, mintha a személyüket kérdőjelezem meg közvetett bizonyítékok és feltételezések alapján.
absztinens 2014.04.03 08:10:57
@Τιμόθεος: Ha tényleg tudod kiről beszélsz és nem csak fényképen láttad, akár milyen szubjektív is, mégis csak hordoz valós információt, mert a véleményednek van valami alapja.

Hogy példát mondjak, ha csak néhány rosszul elsült és kiragadott blogos megnyilvánulása alapján markáns ítéletet mondanánk az itt írogatók felett, sok embert ki lehetne pipálni végleg.
A valóság azért sokkal árnyaltabb és ha megértjük a tetteket mozgató rugókat, akkor sokkal megengedőbbek lennénk.

Legfeljebb szelíden megkérnénk, hogy "máskor ne csináld".
Jézus néhány szavát olyan komolyan vesszük, hogy egy mondatából messzemenő következtetéseket vonunk le. Egy másikon pedig úgy siklunk át, mintha ki sem mondta volna.

Az ítélkezéssel kapcsolatosakra gondolok konkrétan, nem egy van belőlük. (Kinek a hatásköre stb...)

Az, hogy valaki a saját gondolatait, meglátásait tényként kezeli, az sem jogosítja fel semmire. Tudom, hogy önfegyelem kell és néha meg kell erőszakolni az érzelmeket, amik a művészetben elengedhetetlenek, de a racionális döntéseknél gátak.

Nekem az egyik kedvenc művészeti ágam a zene. Ezen belül minden Amerikai (alapvetően USA) zenéért rajongok, már sok évtizede. Az egyik előadó, aki sokakat lenyűgözött a 60-as években Odetta. Bob Dylannak is egyik példaképe volt, aki miatt folkot kezdett játszani 1960-ban.

Én a 80-as évek elején hallottam először, azóta kicsit megkopott, és már nem a régi. De a személyisége tökéletesen átjön most is. Ezt küldöm neked.
Privátban, meg a face linkemet, a beszélgetéshez.

www.youtube.com/watch?v=BLfE7p75g2g
A kommentelés irányelvei: Kérünk, hogy az oldalainkon való kommenteléskor tartsd be az alábbi  követelményeket: SÉRTŐ KOMMENTEK – Ne írj olyan kommenteket, amelyek káromkodást tartalmaznak, vagy amelyeket mások sértőnek, erkölcstelennek, istenkáromlónak, trágárnak vagy…..
absztinens 2014.03.30 20:09:05
@karalabe4: Köszi a dicséretet én nagyon szeretem az őszinte és sosem rosszindulatú, hanem mindig az igazságot kereső hozzáállásodat. Hogy a szubjektív igazságaink néha csak párhuzamosan futnak és néha csak metszik egymást egy ponton az természetes és csak tanulhatunk egymástól. Nagyon sokszor gondolok azokra a mondataidra, amiben sokszor sulykoltad az olvasóidnak, hogy élethosszig való tanulásra vagyunk ítélve és aki nem tanul a vele megesett dolgokból, azon hiábavalóan telik az idő.

Biztosan mondhatom, hogy sokat tanultam a veled való beszélgetésekből is és valamilyen módon hatottál a további céljaimra. A kommunikáció az eszköz a célok az más tészta. Azt nyilván nem mindenki közli olyan egyértelműen, mint JJ. Meg ahogy látom sokakban elég képlékeny is a dolog. Máshol már leírtam, hogy én személyesen mit várok a hátralévő életemtől és az teljesen harmonikus az eddig megszerzett tapasztalataimmal. Sőt eleve abból fakadnak.

Ahogyan láthatod is, én alapvetően a kereszténységen belül elérhető legnagyobb személyes és lelkiismereti szabadság híve vagyok. Tudom minden viszonylagos, de a viszonyítási pont az csak Jézus és semmiképpen nem szervezetek, vagy emberek. Sem kisközösségek, (mert annak is vannak domináns hangadói mindig).

A stílus meg - közhely, de igaz - maga az ember, vagyis nincs 2-féle személyiség. Egy a családnak, egy pedig a blogra. Valószínűleg az az igazi, ahol kevésbé tartunk a következményektől. A másik az álarc. Úgy érzem itt is kiválóan meg tudjuk ismerni egymást és ha éveket lettünk volna egy gyüliben, akkor is élnék a gyanúval, hogy sokaknak az a modor csak szerepjáték volt.
absztinens 2014.03.30 21:09:05
@Aranyosi: Pont így látom én is, hogy a saját emberi vágyaik miatt feladták, de tudatosság az zéró volt benne. Én olyan 50%-ra becsülöm. Iván Ferit is kizárták, mert botrányos volt. Miskolcon a szomszédja benzines rongyot dobott a levél nyíláson az előszobájába és rágyújtotta a lakást... A példás keresztény nem tudott jóban lenni a pogányokkal :)
Ötleteiteket kommentekben vagy emailben várjuk. Az én ötletem: Együtt a Szekták Áldozataiért Alapítvány..
absztinens 2014.03.29 23:01:12
@Laci7000: Teljesen igazad van. Amikor először (évekkel ezelőtt) tévedtem ide nagyon rossz véleményem volt arról a "kibeszélésről" ami itt zajlik.

Ezt egyetlen politikai párt, vagy vallás nem engedheti meg magának, aki talpon akar maradni, vagy védeni szeretné a mundér becsületét. Láthatjuk micsoda károkat okozhat egyetlen beszéd (mondjuk legyen öszödi), ha a másik párt, vallás, vagy bármilyen szervezet, közben azt hazudja, hogy "MI MINDIG AZ IGAZAT MONDJUK".

Persze a tények nem azt támasztják alá, hogy igazat mondanak és jön a riposzt.

BIZONYÍTSD BE!

Aztán a bizonyítékok láttán jön az újabb válasz...

HAZUDTOK ÉS HAMISÍTOTOK!

Szerinted ez hova vezet?
Az igazság megismeréséhez?
Vagy csupán egy játszma része, hogy ki kommunikálja hihetőbben a nyilvánvaló hazugságokat?

A véleményem a blogtulaj Johnny felé és a Moderátorok felé csak annyiban állt, hogy amennyiben energiájuk engedi és ők is így látják, ne engedjék ebben az irányban folyni a hozzászólásokat, mert nem korrekt és nem vezet sehová, csak a mások sértegetéséhez, vagy csoportok minősítgetéséhez.

Ha mi egyet értenénk veled és jónak látnánk, amit hiszel, mindannyian ott csápolnák a Vidám vasárnapon a HIT parkban.
Micsoda öröm lenne az újonnan megtérők felett?

Jómagam már akkor ismertem a mozgalmatokat, amikor a Németh Sanyi fiatal emberként Budai magánházakban egyetemista fiatalokból összeverbuvált csoportoknak hirdette az igét és extatikus szentlélek kitöltésekkel szórakoztatta a közönségét. Ez még a Pajor Tomi megtérése előtti időben volt.

Ha egyet értettem volna az ottani dolgokkal, akkor már rég ott kellene lennem.
Szerinted miért nincs ott azóta sem a veterán Jehova Tanúk közül?

Mert mi nem olvastunk soha Bibliát?
Vagy direkt az Ördögöt szolgáljuk, hogy Istent bosszantsuk?

Mi azért beszéljük meg nyilvánosan ezeket a dolgokat, mert ez az egyetlen hatékony eszköz, amivel a tapasztalatainkat megoszthatjuk a hasonló cipőben járó hittestvéreinkkel és azt hisszük, hogy sokuknak segíthetünk a vallásokban tapasztalható csalásokat felismerni.

Nem más egyházak még lelkes híveit akarjuk szórakoztatni.

Bár okulhatnak ők is a mi tapasztalatainkból, mert a csalás módja alapvetően hasonló módszereken alapul, de felébredniük nekik maguknak kell. Azt viszont, hogy teológiai ismeretekből és kereszténységből kérdéscunamikat és vita orkánokat zúdítsanak ránk, nem kérjük. Nem azért mert nem vagyunk vita képesek, csak a többiek nevében én nem nyilatkozom - engem személy szerint NEM ÉRDEKEL.

Ezeket a csatákat (feleslegesen) megvívtam aktív tanú koromban és a HIT-eseknek is bebizonyítottam, hogy "mindenki hülye csak mi vagyunk az igazak".

Én ennyit okosodtam, hogy ma már nem tenném.

Te meg még most mész arra, ahonnan én már visszafele jövök.
Azért szeretlek, mert jó ember vagy, csak ne akarj minden árom hitvitázni.
absztinens 2014.03.29 23:41:45
@Laci7000: Az én ötletem egyszerűbb. Ne olvasd. Ki az aki házhoz megy a pofonért?
A Vezető Testület megszünteti a kerületfelvigyázók szerepét A kerületfelvigyázók szerepére valójában nincs is szükség   Egy kiszivárgott levél, melyet az  összes gyülekezetnek címeztek 2014 március 20-ai dátummal, megerősíti, hogy a kerületfelvigyázók hamarosan már…..
absztinens 2014.03.25 11:17:16
@karalabe4: Az egyetlen bajom az írásoddal, hogy nem én írtam. Példamutató a hozzá állásod azokhoz, akiknek még más a véleményük. Itt kezdődik a civilizáció és a mások tiszteletben tartása. A kereszténységről meg addig még csak elméleti síkon se beszélgessünk, amíg a jelen problémák is legyőznek valakiket.
Szervusz Johnny, Az alábbi eset elég régi, de tartalma nagyon jól mutatja, mennyire nem vesznek tudomást a Tanúk arról, hogy házasságtörés mennyire nagy bűn főleg, hogy a vétkes feleket meg is tűrik soraik közt. Az esetben idősebbik nagybátyám fia áll, aki ezen eset…..
absztinens 2014.03.11 22:03:46
@sefatias: Aztán elnyomnánk a Felkelő nap házát és a szóló a tied lenne, csak mert utálod :)
absztinens 2014.03.11 22:29:00
@undercover: Kapja néked a overdose...
absztinens 2014.03.12 09:41:32
@undercover: Csakhogy észrevetted magad.
Már régen csináltam ilyet, de szeretnék meghívni mindenkit egy Őrtorony tanulmányozásra. Ebben a posztban két Őrtorony főcikk gondolatát fogjuk megvizsgálni:   "A FÉLREVEZETÉS, megtévesztés és csalás mindennapos a mai világban. Ez nem meglepő, ugyanis a Biblia egyértelműen…..
absztinens 2014.03.01 22:40:02
@karalabe4: szeretem a liberalizmusodat. az az első lépés a szabadság felé, ha nem csak "B közepet" cserélünk...
Sziasztok!  Mint talán tudjátok már több mint egy évvel ezelőtt két vén előtt bejelentettük elkülönülésünket, amire válaszként ők később kértek egy megerősítő levelet. Bár ők az kérték elég egy pár sor, mi ennél komolyabb hangvételű eseményként láttuk a…..
absztinens 2014.02.11 01:38:10
@Johnny Joker: @unicumis: @undercover: Nahh örvendek, hogy így egyben vagytok. Sokszor leírtam, privátban is elmondtam Johnnynak, hogy roppant hálás vagyok az áldozatos munkájáért. Megadta azt a szilárd alapot, ami alapján az évtizedes kritikáim, nem csak személyes vélemények, meglátások lehettek, hanem érvekkel és tényekkel alátámasztott állítások.

Amikor azt mondtam, hogy a JJ.blogon dúl a "paraszt tempó" akkor pontosan a fentebb említett egymást leugatós stílusra gondoltam, pedig a sztori még meg sem született.

Nem JJ. válaszáról beszélek. Az enyém is kísértetiesen hasonlított az övéhez, amit jó keresetével és a luxuséletével szerénykedő, diplomájával évek óta vagdalkozó, nyilván azt se tudom kiről van szó, a feltűnési és bizonyítási viszketegségtől bárkibe, bármiért belekötő és bocsánatot is viccből kérő (egyébként a kritikáim ellenére általam is kedvelt) izraelita barátomnak adott.

Az ő válasza miatt még nem lenne rossz a blog színvonala. Sőt ezt a moderálást várnám el. Sefánál is.

Nem azért, mert mimóza lelkű volnék. Unikumbarát tudja pontosan, hogy csak színlelem a jó modort és el tudok én is küldeni bárkit, csak nem akarok, mert nem jó vége van. Menj fel a Mandinerre és olvass jobbos véleményt az összefosásról...ez egy ilyen egyirányú utca, ahova néhány beszólás után eljuthatsz.

Unicumbarát. Te a múltkor elsírtad a Sefa blogon, hogy cserbenhagytalak. Azért írom mindenki előtt, hogy ez ne jöjjön fel sehol újra.

Amikor nagyon csalódtam a mellettem való kiállásod hiánya miatt, akkor évekig nem dumáltunk. Elmondtad, hogy az nem is úgy volt megminden. Azt mondtam spongyát rá!
Őszinte voltam és tényleg spongya került a dologra. Egy kérésem volt. Ne verd a nyálad nyilvánosan. Bomlassz titokban, vagy ahogy jól esik, de ne balhézz. Aztán a face üzenőfalra kitapétáztad egy kiközösítettnek, hogy "nem hiszek én már ennek a bandának". Éppen 3457 ember olvasta egy és fél perc alatt. Aztán azt mondtad, hogy "ezek a rohadékok nyomoznak utánam"...B+...azért ez nem egy CSI NY szintű feladat volt, amit nekik adtál.

Ezt az egy kérésemet sem toleráltad és aztán amiért nem ugrok utánad én vagyok a rohadék?

Egy événél most már több, hogy azt se tudom léteznek-e még a Teremben, vagy feloszlottak.

De szilárd meggyőződésem, hogy sohasem fogok gyalázkodni, háborút viselni, "embert menteni", csak jót és szépet mondani róluk, mert a mai napig szeretem őket. Becsületes, rendes, áldozatkész emberek. Én ilyenekkel jártam egy csoportba. Te még név szerint is ismered őket. Nem rosszabb egyikük sem nálam, vagy nálad.

Csak másban hisznek. Ehhez pedig joguk van, ugyanúgy, mint a Muszlimoknak, vagy az UFO hívőknek. Sajnos én már azt amit ők mondanak és ahogy mondják nem tudom elhinni.

A ti véleményeteket is el tudom fogadni.

De ne legyen köztünk több vita a STÍLUSOTOKAT NEM.
Mai napig veszteség nekem is a barátom elvesztése.

De az én barátomnak NEM ILYEN MODORA VOLT. Nem én változtam meg.

Kérlek ezt próbáljátok megérteni, ahogy JJ írta, vagy olvassátok el még egyszer :)
absztinens 2014.02.11 20:12:28
@undercover: Ahogy higgadtan átgondoltam rájöttem, hogy többször hibáztam.

Az első és legnagyobb hibám, amit ritkán követek el, de a kifinomult retorikád megvezetett és nagyon későn a mostani nickednél esett le a papírhúszas. Sajnos későn.

Neked valóban nem a modorod rossz. Azért, mert a finoman alázással vádolsz eltekintek a tűpontos diagnózisomtól, (tudom te bármikor megtennéd velem) de azt már látom, hogy a mondataid szívből jönnek és egy valós személyiséget takarnak. Azt csak feltételezem, hogy ez nem a blognak szól és nem egy év alatt jutott ide.

Hogy mit kezdesz ezzel az tényleg a magán ügyed. Részemről nem gond, maradj ilyen. Nem zavar.

" amit írtam sefánál tegnap este, ha abból csak annyit értettél meg, hogy luxus, akkor te öregebb vagy, mint ahány éves! nem hiszem el tesó!!! nem hiszem el ..."

Nem. A rebootos korodból olvastam sokat a megnyilatkozásaidból. Nem másokról mondtál sokat, hanem önmagadról. Megint alábecsülsz.

De tedd, amit tenned kell én nem akadályozlak benne.
Mivel sokan olvassák a blogokat és csak keveseknek van kritikai érzékük, a többség befolyásolható és a sokszor sulykolt dolgokat hiszi el (mint az egész Magyar társadalom) nem kívánok a folyamatos leugató versenybe beszállni. Egy pártatlan olvasó is csak annyit vág le, hogy 2 hülye vitázik.

Nem leszek az egyik.
Azt hiszem, hogy eljött az ideje annak, hogy a teremtési beszámolóval kapcsolatos kérdéseimet megfogalmazzam egy posztban. Máig sem értem, hogy mi volt az oka annak, hogy nagyon hosszú ideig fel sem merültek bennem ezek a kérdések, miközben ki tudja hányszor olvastam el ezt a részt a Bibliából.…..
absztinens 2014.02.07 13:41:58
@sefatias: Neked még válaszolok, a személyes tisztelet okán, de nem véletlen köszöntem el.

A primitív, buta, személyeskedést és a másik véleményét érvek nélkül sunyi módszerekkel elhitelteleníteni próbáló vita stílust mélyen megvetem és lenézem.

Az ilyen emberekkel nem vagyunk sem szellemileg, sem etikailag egy szinten. Sajnos a blogolás olyan, mintha az utcasarkon vitatkoznánk, beszélgetnénk és bármilyen jöttment beleszólhat.

Miért mondom ezt?

Ezért: "már csak azt kellene megtudni, hogy eszerint is élsz, vagy csak pozitív visszacsatolás alkalmazva újra és újra megerősíted magad egy nemes cél élérése, fenntartása érdekében :)"

Ez a témához semmit hozzá nem tevő, csak a személyt célzó sunyi, alamuszim rosszindulatú megjegyzés. Ilyesmivel korrekt, komoly emberek nem operálnak.

folytatás:

""Hinni jobb vagy nem hinni...Mit akarsz magadnak REMÉNYT vagy NIHILT?"

azaz:

nem hinni = nihil

nem tudom, hogy ezt az önképed, vagy a másoknál megfigyelt tapasztalatod mondatja veled, de ez egy erősen téves leegyszerűsítés, vagyis sikerült elkövetned azt, amit írtál is: "

Ez egy sima tagadás érvek nélkül. Sunyi célozgatásokkal tűzdelve, a másik ember tisztelete nélkül.
Ahogyan a Bibliáról és a tanúkról írod.
Saját maguk kijelentik és attól az úgy is van.

Ezek érvek?

Nos a szövegértésben utoljára még, de segítek.

Hit = "a remélt dolgok várása"
(Ez egy definíció, ami ti kettőtöknél több ember számára elfogadható)

Mindenféle hit egy reménység egy későbbi dolog bekövetkezésére.
Azért húzod fel az órádat este, mert HISZEL.
Hiszed, hogy lesz reggel és felébredsz.
(persze lesz egy utolsó, amikor csalódni is fogsz, de addig HISZEL)

Nem megerőszakolt dolog, hanem evidens analógia a hit és a REMÉNYSÉG.

Nihil: (izmus) Gör. fil. irányzat " A cselekvés hiábavalóságát, a lét teljes értelmetlenségét, az emberi haladás hiányát hirdeti. "

Általános szóhasználatban: "a semmiben való hit"

Nem szeretném tovább megalázóan szájba rágni, hiszen a műveltség, a szövegértés, a szemantikai ismeretek és a deduktív gondolkodás, az nem automatikusan születik vele senkivel, arra törekedni kell.

Aki ennyire tufa az gondolja meg előbb mit ír le és ne nagyképűsködjön és gerinctelenül, ne célozgasson.

A felállított egyenlet teljesen korrekt.

A hit szemben a nihillel, az ugyanaz, mint a remény a reménytelen tagadással.

Azt pedig hosszasan kifejtettem a az előző kommentemben, hogy veletek szemben én elfogadom, hogy valaki MÁSBAN HISZ.

Nem bánt a más vélemény, nem bánt a más hit. Abban fejtettem ki, amire ez a buta, alpári válasz jött.

Sokszor tapasztaltam, hogy gondosan megfogalmazott sorokat olvasás nélkül (vagy megértés nélkül) ugor valaki átz és figyelmen kívül hagy, majd hülyeséget válaszol.

Amit a HIT-ről írtam korrekt

Hogy ezután miben hiszel, az is a te dolgod.
ezt írtam: "csak az a kérdés, hogy MI ALAPJÁN VÁLASZTOD KI, HOGY MÁS EMBEREK TALÁLGATÁSAINAK HISZEL? VAGY ÓVATOSABB VAGY ÉS CSAK ANNYIT HISZEL EL, AMENNYIT EL TUDSZ HINNI JÓ LELKIISMERETTEL."

Nem köteleztem senkit, arra, hogy mit higgyen. Pusztán érveltem.
Leírtam, hogy

ÉN HISZEK A BIBLIÁNAK.

Remélem ezért még nem vagyok hülye?
De ha az a véleménye egy fiatal férfinak, aki női avatar mögül küld homoszexuális célzásokat, (puszikat) egy korombél férfinak...

...talán elviselem.

További épületes vitát.
Remélem nem kell indokolnom miért nem kívánok továbbiakban belefolyni.
absztinens 2014.02.07 17:07:27
@undercover: Tényleg lezárásképpen.

Nem olvastad vissza, de elmúlt hetek alatt kifejtettem épp elégsze más poston itt Sefánál, hogy azért nem járok a JJ. blogra, mert dúl a "paraszt tempó".

Onnan emlékszek a nickedre és ott is zavarosan fogalmaztál, nem mindig sértően, de mindig nagyképűen, mint aki megszabadult egy vallástól és ezáltal a végső igazság birtokába került.

Sokaknak elmondtam, hogy a Jehova Tanúi egyház azért olyan szar, mert azok alkották, akik most kijöttek belőle. Nincs 2 csürhe. Ez még mindig ugyanaz és attól, hogy most tüzet hánynak rá, még nem váltak egy mákszemnyivel sem jobb emberekké. (sem a bent lévők nem romlottak tovább ezáltal).

Na erre megszólalt egy volt vén társam, aki magára vette, pedig leírtam, hogy 100-ból 99-re igaz. Nem neki szólt. Nem véletlen, hogy magam sosem éreztem sajátomnak a gyülekezetet és idegen voltam benne. Én magam is tudálékos, leugatós, mindent tudó voltam. Mint mindenki, aki ott szocializálódott. Ha maradt még, valami, akkor biztos jól látod. Viszont szeretni sosem szerettem ezt a stílust és nem is vagyok hajlandó ráfogni, hogy "kis szódával ez elmegy".

Mint kiderült hosszú kutatások során, hogy a többi egyházfiak, ugyanilyenek, vagy még rosszabbak és a világban sem különb a helyzet.

Ezért ha érvelek, igyekszem visszafogni a sok idegen szóval fűszerezett (a nem túl tájékozottakat ezzel kizáró) érveimet és nem primitívségből hozok fel hétköznapi, leegyszerűsítő, könnyen érthető és követhető érveket.

De ahhoz figyelmesen kell olvasni és reagálni.

A mostani példánál maradva.

Sefának nagyon kapóra jött, hogy bedobtad a hitet, mert ...valamiért és na...

Hát akkor kezdjük innen, benne vagyok.

1. Általában (mint te is elismerted ateisták véleménye szerint is) a HIT egy jó dolog, kell az élethez, pozitív hatása van.

2. A második lépésben, ha ostobán nem ugattok le, megbeszélhettük volna (ahogy felvetettem) KINEK, VAGY MINEK lehet hinni manapság?

3. Erre mindenki felsorakoztathatta volna a maga érveit, hogy
a, a tudománynak
b, a vallásoknak
c, a Bibliának
d, az összesnek, úgy, hogy én mzsolázom, ki melyik mondatukat hiszem, melyiket nem
e, stb (alulról nyitott lista, lehet folytatni)

számomra ilyen, vagy hasonló egy konstruktív, valami eredménnyel biztató vita.

Az, hogy valaki egy ellenvéleményre nem reagál, hanem újabb kérdésekkel kibújik, terel másfelé, leugat, érvek nélkül, az NEM VITAKULTÚRA, az sima agyfuttatás, önigazolás.

Ehhez nem asszisztálok senkinek.
Sefával privátban dumáltunk a facen és azt mondta, "vannak jó meglátásaid, gyere írd ki a blogon is".

Pontosan tudta, hogy egy évvel ezelőtt, miért hagytam rá ezt a kultúrkört.
Itt is kihangsúlyoztam már többeknek, hogy nem tanítani vagyok itt, (sajnos abban is volt részem, amikor azt hittem, hogy jót teszek vele, de az már elmúlt)... a klerikális hiányosságaikat, hitoktatóknál pótolják. Csak magán véleményeimet osztom meg, amíg azt tiszteletben tartják és érvekkel mutatnak rá a tévedéseimre, hibákra.

De olvasd vissza, többször leírtam.
NEKEM (mással ellentétben) EZ NEM FONTOS. NEM MENTÁLIS SZÜKSÉGLET.

Csak szórakozás, és ha az elvész, akkor meg minek?

Egyáltalán nem haragszok rád, amiért rámutattam az ifjonti heves, eszetlen stílusodra. A korabeli magamra ismertem. Szerencsére a korodbeli fiam, már tanult az én hibáimból és eleve nem megy ilyen utcákba bele.

Hát most én tanulok tőle :)
Sziasztok.
absztinens 2014.02.07 17:37:16
@undercover: Ja és ami tényleg megmosolyogtatott az üzidben és elszállt a mérgem :)

Úgy kértél bocsánatot, hogy - nyugi, egyébként megérdemelted, mert te is bunkó voltál - ("még valami, amivel te vádolsz engem, azt te megteszed (személyeskedés, gyalázás), burkoltan, vagy kevésbé burkoltan,"

Jóllehet az érveimen túl az egyetlen személyes tanács az ÖNISMERET volt...

Ha ez mart be ennyire, akkor változatlanul állítom hogy égetően szükséges volna. Nekem nem az a gondom, mint egy bukott X-faktorosnak, hogy megszűntek a fellépési lehetőségek és kéne még rajongókat gyűjtenem.

Én tényleg elengedtem ezt a dolgot. :)
Korábbi írásaimban már megpróbáltam érvelni az antropomorf istenkép ellen. Nem mintha zavarna, ha valaki úgy gondolja, hogy Isten valóban trónon ül, a fején egy koronával, de én speciel nem így gondolom, és mivel ez az én blogom, azt írok, amit akarok. :P  A hétvégén volt…..
absztinens 2014.01.31 10:33:37
@Vértes László: Ezt lopom! Remek kis gondolatsor. :)@bjanek: Igazad van. Én is gondolkodom rajta :)
absztinens 2014.02.01 10:02:05
@bjanek: Nem néztem el semmit :) Az üzenetem, amire hivatkoztál 2 személynek szólt
1. V.Lacinak, a számomra érdekes és izgalmas megfogalmazásához, miszerint nem vagyunk "haszonállatok". Ezt másképp én is megfogalmaztam már magamnak és ahogy ő leírta és összefoglalta, nagyon egybevágott a véleményemmel. Ezért szíves engedelmével felhasználom, plagizálom, "LOPOM".
2. A neked szóló rész az nem másokhoz való hozzászólásodnak szólt, hanem a "talán lelépek egy hosszabb időre" megjegyzésedhez csatlakoztam, mert szeretek izgalmas szellemi kalandokban részt venni és olvasni, beleszólogatni, ha van mondanivalóm, de ez a mostani tempó és színvonal minden résztvevő részéről méltatlan.

Laci próbált egy mentőkötelet dobni, de úgy látom a saját gondolataik a résztvevőknek fontosabbak voltak.

A JJ. blogot ettől kevesebbért is kiiktattam. Nem minősítem őket, de nem az én világom. Ide szeretek felnézni a nyitott, előítélet mentes, a Biblia új szemléletmódjára fogékony hozzá állás miatt, amit elsősorban Sefa képvisel az olvasmányai megosztásával.

Gondolom a régi jó vonal nem is szűnik meg és nem térünk vissza az elemi dolgokon való rugózáshoz, sem a lekezelő hangnemhez, még ha rongyba tekerjük és kócba csavarjuk is néha. :)
absztinens 2014.02.06 08:00:38
@undercover: Lehet némi igazságod, nem vitatom, de mivel én ezt magam is megvizsgáltam, arra jutottam, hogy minden más (a Bibliában említett) tulajdonság levezethető ezekből, méghozzá úgy, hogy bármilyen tulajdonságot veszel, az önmagában nem jó, vagy rossz tulajdonság, csak abban az esetben, ha a SZERETET áll mögötte és SZERETETBŐL fakad. Minden más tulajdonsággal sújtani, rombolni is lehet.

Ezért minden tulajdonság mögött a legfontosabb és legkiemelkedőbb a SZERETET. Ami egyrészt a Biblia szerint Isten LÉNYEGE. Másrészt ennek a tulajdonságnak az alapos kielemzésével sem marad adós a Biblia, hiszen kifejti, hogy mit is ért alatta.

Ellentétben a világban tapasztalható zűrzavarral, amely egy érzelemként definiálja.
De a post célja nem a hossza értekezések írása, mert feltételezzük, hogy az írásokat nem alapszinten ismerők olvassák. Az nem baj, ha ilyenek is vannak, de azoknak egy hitoktatónál kell kezdeniük, az alapismeretek elsajátításával.

Én meg jó ideje hárítom ezt a szerepet.
Azt már tudtuk, hogy Sherlock szerepében parádézó Jonny Lee Miller korábban nemet mondott az Elementary (nálunk Sherlock és Watson) című sorozat főszerepére, de most kiderült, hogy nem ő volt az egyetlen, aki elsőre passzolta a témát. A CBS egyik legsikeresebb idei sorozata kicsit…..
Sefatias A háromságról 2014.01.23 09:56:49
Van több téma, ami régóta érlelődik bennem. Ezek egyikét fogom most - azt hiszem közfelháborodásra - kiírni magamból. Közel húsz évig háromságtagadó voltam, aztán ahogy jobban megismertem a mellette szóló érveket, kénytelen voltam beadni a derekam, és elfogadni azt, hogy Isten valóban olyan…..
absztinens 2014.01.29 07:03:14
@bjanek: Kőtábla? :)
absztinens 2014.01.29 08:29:29
@Vértes László: Na Laci legalább mindketten olvassuk a Török Gábort is :) Zseniális, hogy mindkét oldal a másik ügynökét látja benne :)
absztinens 2014.01.29 08:44:16
@Vértes László: Bár én tényleg "semleges" vagyok politikailag, még a középen állókat sem tudom elfogadni maradéktalanul, de TG igen. LMP szurkoló titokban :)
Sefatias A kapcsolataimról... 2014.01.13 10:33:56
Az elmúlt hetekben több forrásból is eljutott hozzám, hogy a környező gyülekezetek vénei, valamint néhány "önkéntes" megpróbálja feltérképezni a kapcsolataimat. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy olvassák a blogomat, valamit összehangolják a tevékenységüket. A cél…..
absztinens 2014.01.15 16:40:53
@Vértes László: OK Laci azt írtam, hogy általában a Katolicizmusból vagyunk felkészülve, nem azt írtam, hogy Vértes Lászlóból. Számomra te fehér holló vagy az egyházadban, (bár a 80-as években együtt voltam Bokor közösségi igen progresszívan gondolkodó, hozzád hasonlóan, aktívan politizáló fiatal emberekkel) tehát tudom, hogy nálatok a hollókból is van több szín, nem csak fekete és fehér. Hogy miért nem merülök bele az érvelésbe, mint ahogy Sefa szokott? mert ez az ő hobbija. Én csak élvezkedek :)
absztinens 2014.01.15 17:00:07
@sefatias: :) :) :)
Sefatias Minden vallás hazugság 2013.12.31 08:44:36
"A vallás csapda és szélhámosság" A poszt címében szereplő gondolat, a belinkelt előadásban hangzik el.  Teljesen párhuzamos J.F. Rutherford imént említett gondolatával.  Az előadás nem minden gondolatával, illetve előadásmódjával értek egyet, de mindenféleképpen ajánlom.…..
absztinens 2014.01.05 22:45:44
@sefatias: megértem a sérelmeit és tényleg próbáltunk segíteni neki, míg volt rá esély. Meghívtuk, ettettük, itattuk, együtt éreztünk vele, akkor is belehazudott a szemembe.

Akkor sem tudtam bántani, mert tényleg sajnáltam és nem voltam képmutató. (egyébként is észrevette volna, de látta, hogy tényleg szeretjük)

Maga erejéből jutott oda, ahol van, csak azon aggódom, hogy rosszabbra ne forduljon a helyzete, mert aggasztó dolgokat hallottam a rokonaitól.

Sajnos amikor általánosságban írtam a volt tanúkról, ahogyan te is rá gondoltál, ő is magára ismert.

Pedig direkt hozzátetem, hogy nem csak rá gondolok, hanem általában...

Mindegy sajnálom tényleg és ha bosszankodtam is, már tényleg nem haragszom. Sokkal inkább segítenék, ha volna hatalmam, mert alapvetően sok érték van a barátomban. Sokkal több, mint hiba.
Tudom, hogy te is így látod, mert kiálltál érte sokszor.
absztinens 2014.01.06 08:40:50
@sefatias: Tehát ha jól értem azt mondod, hogy nem tudtad, hogy róla van szó, csak rólam feltételezted, hogy némely EXJT-k unkorrekt viselkedése alatt csak ő jöhet szóba? És vajon ő miért vette magára és sértődött meg, ha nem illett rá és csak másra jó az az ing? Nem okosabb lett volna nem feldobnia magát. Mondjuk legalább annyi esze volt, hogy kamu nickkel tette. Amikor írtam az ominózus HSZ-t nem volt semmiféle "túl konkrét, és emiatt bántó" dolog, csak tiszta általánosságok. Szerintem fussunk neki mégegyszer annak a korrektságnak oszt olvassuk vissza ki kóstolgat kit?
absztinens 2014.01.06 16:00:20
@sefatias: Köszönöm barátom. Mielőtt elkezdődött volna is így gondoltam, de azért jó hogy kimondtad.
Napok óta kavarognak bennem a gondolatok. Össze vissza csaponganak bennem anélkül, hogy szokásukhoz híven összeállnának egy rendezett formába, hogy leírhassam őket. Ahhoz szoktam hozzá az elmúlt két évben, hogy a gondolataim napról napra rendezettebben keresik a helyüket, míg…..
absztinens 2014.01.03 22:01:25
@karalabe4: Hát szívesen összefoglalom röviden, amit az én tanúságomról tudni kell. A Nagyanyám a 20-as években Ismerkedett meg az International Bible Studentsekkel és az Anyámat is ebben a hitben nevelte, Az Apám szülei kicsit később Katolikusból tértek át a 40-es években, akkor már az átnevezett Jehova Tanúihoz.

A Családommal a múlt században végig csináltunk minden jót és rosszat, amit a szervezetben bárki is megélhet. Láttam az összes létező hibát és erényt is. Összetartást, egymás házának a felépítését kalákában és az (itt a blogon is kritizáló) testvér haldokló felesége számára a rengeteg (millióról beszélek) forint összeadakozását, hogy megmentsük és a legjobb ellátást kapja, éjjeli virrasztásokkal őrizve, pusztán testvéri szeretetből és összetartásból, nem a társulat, vagy bárki mások kérésére, parancsára. Szívből, belülről.
Egymásért.

Persze láttam egymásnak alávágó, vetélkedő véneket és hallottam nem egy lelkifurdallást, bűntudatot ébresztő előadást is.

Szóval azt akarom érzékeltetni, hogy nem nagyképűsködök, de nekem senki sem tud már újat mondani erről a szervezetről.

A Ray Franz által írt könyvben szereplő emberek nagy részét én nem történelemként olvastam, hanem abban a korban éltem amikor ők vezettek és olvastuk a leveleiket, beszéltünk róluk és mutatták a fotóikat.
Átéltem annak korszaknak az utolsó fázisát, amiről írt.

Ezért volt számomra hiteles, mert pontosan tudtam miről ír. Végül is ez a könyv adott bátorságot, hogy kimondjam hangosan is, amit évtizedek óta sejtettem és pedzegettem (amíg mások vakbuzgólkodtak, most meg tüzet okádnak), hogy ez a SZERVEZET NEM TÉVEDHETETLEN, és a rabszolga csupa találgató emberből áll, akikre semmi bizonyíték, hogy Isten nevezte ki őket, hiszen bárki állíthat bármit magáról.

Ezeken az állításokon nem mentem túl, mert nem voltak rá bizonyítékaim és elegendő külföldi információm.
Azt tudtam, hogy nem a szent szellem nevez ki és soha sincs jelen, mert konkrét bizonyítékaim voltak kamu kinevezésekről és írásokkal ellentétes döntésekről.

Az apám védte a mundért én pedig szembesítettem az igazsággal. Ezeken vitáztunk gyakran. Amikorra 80 éves lett már ő is kezdett beszélni a hibákról és örülök, hogy nem érte meg az én jelen állapotomat. Iszonyú lett volna látnom, hogy a halálos ágyán esik le a hályog a szeméről. Bár gyanús, hogy sok gondolat kavarhatott a fejében, mert más kortársával beszéltem a halála után és az a tesó is nagyon maga alatt van. Úgy érzi ő is hogy átvágták, bár még ott ül a gyüliben a feleségével, mint egy zombi, a szemén látom, hogy nem hiszi.

Ezek után elképzelheted, hogy milyen vén lehettem. Olyan, aki mindenkinek megnyugtatta a lekiismeretét, ha nem ment prédikálni, hiszen én sem mentem, ha tehettem kibújtam. Rock zenét hallgattam, míg mások a teokratikus kazettákat.

Mivel hittem is meg nem is, a diktatúra meg egyenesen bőszített, gyakran ellent mondtam magas beosztású felvigyázóknak.
Kikerültem a perifériára és már semmilyen szereplési lehetőségem nem volt sehol, csak a saját gyülimben, mert nem tudtak fogást találni a leváltásomra.

Aztán annak is eljött az ideje, hogy egy van sapka, nincs sapka dologér megfenyegettek, hogy ha nem bánom meg az Internetes garázdálkodásaimat, akkor törölnek.
Mondtam, hogy dehogy bánom, ha innen felállok is rögtön ülök a gép elé és lécci töröjjetek.

Azután még egy két évig beültem szemlélődni, de már évek óta sajnálom az időt, arra, hogy bármit meghallgassak, vagy elolvassak tőlük. Ha jönnének beszélgetni, elhárítom, hogy "engem nem érdekel, amit mondani tudnátok és ti sem szeretnétek, hallani amit én mondanék".

Meg picit tartanak is tőlem, mert ismerem mindnek a vajat a füle mögött és nem is akarják igazán erőltetni, mert csak az utazónak kellene mondani valamit félévenként.
Együtt érzek velük, mert szorgalmas jó srácok, de ez már az ő gondjuk. Oldják meg, mondjanak valamit.

Szóval voltak harcaim, kritizáltak, áskálódtak a hátam mögött, de ezt mind a helyére tudom tenni, mert nem egy egységes massza, hanem külön individuum minden ember.
Akár tesó, akár nem.
A vízalábukástól még nem lesz más ember Keddről Szerdára.

Ezért még nem sátáni a szervezet, csak egyszerűen egy vallásos gittegylet.
Aki idomul (és nem mindenki renegát, anarchista, mint én), az nagyszerű testvérekre, kellemes társaságra talál és van kikre támaszkodnia a baj idején.

Aki nem ilyen annak pokollá teszik és jobb, ha önként megy és nem várja meg, amíg kirúgják.

Ezt egy értelmes embernek fel kéne ismernie.
Nekem az volt a vesztem, hogy IGAZSÁGként égették csecsemő kortól az agyamba és így meg kellett várnom, amíg magamtól megjön a saját józan eszem.

Akinek nincs az meg ne panaszkodjon, mert nincs minek megjönnie.
Sajnos az elpocsékolt éveket én is kicsit sajnálom, mert másra is tudtam volna fordítani.
Nekem ezt dobta a gép.
Születhettem volna Romának is, még rosszabb sorom lett volna és ki sem tudnék lépni belőle.
absztinens 2014.01.04 15:11:50
@kabóca777: Nem gond hogy kérdezel, szívesen válaszolok. Valamikor, aktív tanúként én is azt hittem, hogy az az IGAZSÁG, ezért a sajátomat dicsértem, az összes többit lehúztam, mint azt hiszem legtöbben, akik igazán hittünk.
Ma már úgy látom ezeket a csoportokat, mint NEM IGAZSÁGOT tanító, emberek és nem Isten által vezetett egyesületeket.
Vannak akik tesznek jót és rosszat, csak más más területen és nem ugyanabban tévednek.

A sorrendet, hogy melyik a legjobb és melyik a legkárosabb soha nem vállaltam fel, hogy én állítom össze. Ezután sem fogom.

Ha valamely egyházzal szemben kritikát fogalmazok meg, az csak olyan esetben lehetséges, ha egy tagjuk azzal provokál, HOGY AZ ÖVÉ KÜLÖNB A TÖBBINÉL. Más esetekben nem szoktam sem jót, sem rosszat mondani.

Viszont a dolog fordítva is működhet.
Ha valaki azt állítaná (bármely egyházról) hogy CSAK KÁROS ÉS TUDATOSAN GONOSZ, miközben sok ember életére igen jó hatással volt, bizonyíthatóan, akkor jogosnak látom, hogy árnyaljam a képet.

Sajnos sokan azt állítják, hogy ők bizony most megmondják a tuttit és mégsem tárgyilagosak.
Döntsd el magadnak, hogy te hova állsz.
absztinens 2014.01.04 19:26:55
@karalabe4: Első gondolatom az volt, hogy válasz nélkül hagyom a második felhívásod, hiszen egy nyilvános kérdésedre, kimerítően, nyilvánosan válaszoltam.

Aztán átgondolva többször arra jutottam, hogy te igazából egy lelkes, de jószándékú aktivista lehetsz, aki egy picit túlbuzgó.
Ezért mivel nyilvánosan tetted az ajánlatod, mások okulására én is nyilvánosan írom le a véleményem.

Az első felkérésednél megemlítetted a bátorságomat is. Nos ez nem bátorság, hanem bizalom és kölcsönös szimpátia kérdése minden normális emberi kapcsolatban.

Úgy szokott lezajlani, hogy régi barátok (vagy újsütetűek) esetleg egy pár száz liter veres bor társaságában, beszélgetnek és az egyikük (a kezdeményező fél, esetünkben TE) mesél magáról, megnyílik. Ez a másikat semmire sem kötelezi, de az esetek többségében a bizalom, bizalmat szül és a másik fél, (akinek nem volt igénye erre, de szeretné viszonozni) szintén megoszt dolgokat, (természetesen nem korlátlanul, ész és fék nélkül), amiből akár a a Casablanca c. film híres záró mondata is kikerekedhet.

Ez a bizalmas barátság még mindig nem hatalmazza fel a befogadó felet, az információk bármilyen használatára, azon kívül, hogy megtartja magának. Ha ez másképp lenne, arra engedélyt kell kérni.

Mivel te nem első esetben teszel ilyent, ahogy írod, ezért valami gyóntató pap, vagy pszichoanalítikus szerepben sejlett fel a személyed a mondataid tükrében.

Ez nagyon nem szerény benyomást kelt.
A másodszori ajánlat egy kimerítő válasz után pedig nyíltan tolakodó.

Tudom, hogy nem annak szántad és a mérhetetlen lelkesedés vezet, de ne hagyd, hogy a vágyaid elhomályosítsák a józanságod határait.

Ahogyan mások részéről is mindig tolakodóak, a bármily körmönfontan fogalmazott, de mégis csak számonkérő kérdések.

Sajnos ezt a modort mindannyian a Jehova Tanúinál tanulhattuk, mert ott ez a mentalitás általános.
Sokat küzdöttem ellene a szervezetben is és azt hiszem most sem állhatom meg szó nélkül. A Gyülekezetben a vén társaim részéről nem hogy süket fülekre találtam, de olyan bunkók voltak, hogy azt sem értették miről beszélek. Bámultak rám, mint a borjú és az őrtoronyt emlegették, hogy nekik ezt meg kell kérdezniük.

Nem kell!
Semmit sem kell megkérdezni.
ha nem értesz egyet (bárki lehet a blogon, mindenkinek szól) velem kérlek fejtsd ki a szerinted helyes nézőpontot és ne engem faggass róla és próbálj lesre futtatni.

Ez sunyi és alamuszi modor és ne csodálkozzon senki, ha nem válaszolok, vagy esetleg kioktató stílust kap cserébe.

A vége nem neked szólt Karalábe, hanem az elmúlt hetek hőseinek, akik vagy magukra ismernek, vagy nem, csak ahogy jöttek a gondolataim, épp ide írtam le.

Üdvözlettel és barátsággal. :)
Idén 2010-hez, 2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat a Fortepan 1913-as képeivel…..
absztinens 2013.12.29 12:10:36
Amikor a kereszténység létrejött, az nem egy vallás volt, hanem egy kapcsolat, egy barátság Istennel Jézusnak köszönhetően. A mai kereszténység sok esetben azonban felvett az évszázadok alatt egy hagyományos, vallási formát, amiben az embereknek megmondják, hogyan kell élniük,…..
absztinens 2013.12.24 21:18:13
Én magam is a kiegyensúlyozott és végletek nélküli állítások oldalán állok és többedik cikket olvasva, azt tapasztalom (hála Vértes Laci markáns véleményeinek), hogy Sefa ugyan kitűzött egy célt a bloggal, de ahhoz, hogy ez megvalósuljon (mármint a segítség a JTből kiszakadtaknak talpra állni és tájékozódni), ahhoz egy igen önállóan és széles látókörűen gondolkodó Jehova Tanújára volna szükség. Ez kicsit olyan, mint a Klezmer zene a Magyar Szigeten. Elég ritka. Aki meg mégis ilyen, az megoldja magától is :) Ez arról a mondatáról jutott eszembe, hogy "Csakhogy ezen a blogon kevés a kiegyensúlyozott gondolkodású ember." Ami olvasásánál körbe futott a szám a fejemen. Telitalálatnak éreztem. Szóval tovább gondolva aztán a mondatot, igazat adtam Vértes Lászlónak, hogy a sok kérdés és téma fölvetése közben lehet, hogy nem a segítség lesz a markánsabb egyesek fejében, hanem a káosz. Persze a témák jók és engem inspirálnak és élvezem is gyakran, ha mások szívnak vért, de ha az intoleránsok engem találnak meg, akkor igen képmutatónak kell lennem Isten és ember előtt, hogy ne azt írjam róluk/nekik, amit primer gondolok. Ezért szerintem igen is szükség van egy egészséges kontrollra és nem lehetünk sem emberrel, sem Istennel olyan őszinték, mint amit az ösztöneink diktálnak, hanem igenis kontroll alatt kell a reakcióinkat tartani. Istennek ugyan nem "hazudhatunk", de biztosan tetszeni fog neki az igyekezetünk és a szándékunk, hogy nem "akárhogyan" szólunk hozzá. A mögötte meghúzódó "akarást" a tiszteletet, a küzdelmet biztos többre fogja értékelni, mint az őszintén és spontán kimondott dolgokat. Nem tudom más hogy van vele, de mondtam már olyan dolgot "spontán" ami igaz volt, de anyám azt tanította róla: "Fiam, számolj el tízig mielőtt kinyitod a szád"...Hát ez jutott most spontán eszembe a cikk és a komment olvasása után, de lehet, hogy ha tízig számoltam volna csak egy smileyt írtam volna...döntsétek el melyik tetszett volna jobban :)
absztinens 2013.12.25 11:41:09
@sefatias: "De vajon van olyan ahol több van?" Van ahol több, van ahol kevesebb...Ha már fölhoztad, szerintem a hülyeség az uralkodó a világban és tombol a saját vélemény túlértékelése. De ezt nem illik kimondani és a jelenlévő társaság (bárki légyen is itt) mindig kivétel ez alól. Ez szintén a cikkben említett képmutatás gyakorlati megnyilvánulása. Mégis vérig sértődne bárki, aki megkapná a kritikát. Ez a magyarázata, hogy az egyetlen kritikai mondatod miért késztetett ellenállhatatlan vigyorgásra. Ne értsd félre NEM KINEVETTEM. TETSZETT. Az más tészta, hogy a Blogod sosem bunkó. A bunkóság MINDIG SZEMÉLYES. :) :) :)
Az utóbbi évtizedekben egyre több mentális betegséggel szembenéző ember próbál keresztény maradni. Sajnos ez nem olyan egyszerű, mint azt sokan hiszik. Ha a lelkileg sérült ember, vagy a "föléje" kinevezett lelkipásztor nincs tisztában azzal, hogy miként kell beszélni egy…..
absztinens 2013.12.21 02:30:58
@sefatias: ") Hát bátyám, ezt az illetékesek olvassák. :) mi magunk is azok vagyunk, hiszen valamilyen szinten pásztori tevékenységet folytatunk"

Kedvenc tárgyam volt a pszichológia és mégsem használtam direkten a tanult dolgokat (indirekten biztos) a személyre szabott segítségnyújtásban. Alapvető meggyőződésem volt és maradt, hogy a "pásztori" kinevezésnek kiválóak a Timotheus és Titus könyvében leírt elvárások, de kevesek. A személyes alkalmasság (inkább alkalmatlanság) kérdését is vizsgálni kellene. Igen ám, de ki olyan felkészült egy testületben, hogy ebben a kérdésben dönteni tud? Egy másik Kazánfűtő?

A fősulikon, egyetemeken sem vizsgálják a szakirányra (pszichologiára) alkalmasságot, csak a megfelelő pontszám és az anyagi háttér, ami bejuttathat valakit. Ezért lehet "szakember" az Elemi Ösztön jégcsákányos Sharon Stoneja is és sok más híres társa. Pedig ehhez legalább annyi rátermettség, empátia, ösztönös "emberismeret", belső szenzitivitás stb...kell, mint lexikális ismeret. Főleg, ha nem szervi (ideg, elme) betegekről, hanem "csak" egyszerűen megtört lelkekről van szó.

Nem tudom jó dolog-e, ezért nem állítom, csak óvatosan kérdem, hogy pasztorálásra szakosodott emberek belenyúlnak egy önálló tudomány ágba, annak teljes körű és az abban a tudományban hivatás szerűen tevékenykedőkkel azonos felkészültség nélkül?

Tud-e különbséget tenni egy botcsinálta pásztor pszichológus, a "nyafogás" és a valódi krónikus fóbiák és tévképzetek közt és pontosan diagnosztizálja, hogy most mivel is áll szemben?

Vagy hajtogatja a Good Will Huntingból, hogy "nem a te hibád, nem a te hibád"?

Szerintem jó nyomon jársz a valódi JUHOKAT, nem birkapásztorokra, kondásokra kellene bízni, mint pl. a JW org.-ban, de én megelégednék egy Krisztusi modorú és gondolkodású emberrel is az agyturkászok helyett.

Szerintem a kis eredmény is eredmény lenne :)
absztinens 2013.12.21 15:32:44
@sefatias: Minden szavaddal egyetértek. Na jó, de mi ismerjük egymás nézeteit. Így könnyű :) Én is a gázon kívül mindent magam csináltam/csinálok, de másokat szakemberhez küldök gondolkodás nélkül. Abban vita nélkül benne lennék, hogy minimum annyira IQ fighternek kéne lennie egy pásztornak, hogy tudja a különbséget, hogy mikor kell doki és mikor kel egy "fel a fejjel, lesz ez még így se"...
absztinens 2013.12.23 00:42:13
@Vértes László: Köszi, hogy ezt a Popper témát leírtad, mert régóta bántja a szemem, hogy egyesek tekintélyként hivatkoznak erre a magát hívőnek beállító, egyébként a lelke mélyén ateista, materialista és liberális judeista hagyományokat propagáló pszichológusra. Szerintem a háttérhatalom elkötelezett ideológusa és szekértolója volt egész életében. Még a rendszerváltás előtt lett nagyon ellenszenves, amikor egy TV vitában teljesen kifigurázta és lehetetlenné tette a Bessenyei Ferenc színművész mélyen Katolikus hívő feleségét, az Isten személyével kapcsolatban. Akkor már rögtön lehetett tudni, ki ez az ember.
Nagyon sok vita van.  És ezekben a vitákban nem az igazság harcol a hamisság ellen, hanem az igazság az igazság ellen. Fel sem tudnám sorolni azokat a témákat, amelyekben keresztények esnek keresztényeknek a saját” igazukat” védve a másik „igazát” meg támadva. Ahány…..
absztinens 2013.12.06 19:08:38
Azt hiszem, hogy az Apostolok halálával és a Kereszténység intézményesedésével, a szentlélek, amit Jézus segítőként küldött (egy bizonyos hirdető feladat elvégzéséhez) megszűnt az egyéneken és a közösségeken működni és megkezdődött a "szétszéledés". (Megvered a pásztort és szétszélednek a juhok.) Mivel a Jó HÍr már az addigi civilizációban ismertté lett, továbbiakban a Jézus 2.dik eljövetelére kellett volna várni. Az az első keresztényi struktúra, amiben addig éltek (megosztva amijük volt), az végtelenségig nem volt fenntartható, csak a hirdető kampány végéig. Ezért a mai rendszerek, már nem az eredetiek és nincs is szükség az eredetiekre. Ahogyan régebben írtad valahol, "ma nem lehetséges a teokrácia, mert nincs jelen Jézus, mint vezető, vagy a kinevezettje". Az egyháznak pedig más vezetője nem lehetséges. Tehát a jelenlegi "átmeneti" állapotunkban eldönthetjük, hogy becsatornázódunk, valamely emberi vezetésű, "keresztényieskedő" szektába, vagy várjuk Jézus 2.dik visszatérésére, amikor kinevezi a valódi képviseletét (Hű szolgáját), hogy szellemileg táplálja és útba igazítsa az Ő Juhait és tovább terelgesse őket a megígért Országa felé. Én így látom a jelenlegi helyzetet és IGEN! JOGA VAN KOVÁCS VÁJÁRNAK SAJÁT HITE SZERINT ÉLNIE AZ ÉLETÉT ÉS KERESZTÉNYNEK VALLANIA MAGÁT. Amennyiben hisz Jézus váltságában és a hitét tettekkel igazolja a Mestere előtt. Erre sorolta fel Pál a HIT szép példáit, akik magyarázatok és teológiai ismeretek nélkül is Isten barátainak hívattak és a tetteik igazságul számíttattak nekik.

Jelenleg én eszerint élek és vallom magam kereszténynek.
A 76 éves Ronald Lawrence-t 19 rendbeli szexuális visszaélés vádjával tartóztatták le A 76 éves vént kedden tartóztatták le 19 rendbeli szexuális visszaélés gyanújával, miután az oklahomai nyomozók jelentéseket kaptak arról, hogy több mint 30 évvel ezelőtt molesztált…..
absztinens 2013.12.05 03:31:32
@Eastern Magister: @Cogito.: Fel a fejjel, nektek is igazatok van, hogy disztingválni igyekeztek, meg a radikálisok is érthetőek, csak a sztorijukat kellene ismerned. Ez az Anonim Jehovisták klubja, akik épp jönnek le az anyagról. Aki már teljesen tiszta az segíteni próbál a függőknek. Persze csak olyannak, aki belátja, hogy az "alkohol öl, butít és a nyomorba dönt". Aki ragaszkodik a "kismértékben orvosság" szöveghez, az még nem lát tisztán. Ezért kérdik a "tapasztalati beszámolót" mert itt felállhatsz és az éterbe küldheted: "54 éves vagyok, felkent és már tök hitetlen"....vagy ilyesmit, amit érzel. Akkor szeretni fognak. Csak légy őszinte. Nem baj, ha nem csinálsz jól mindent, vagy rosszul tudsz valamit, csak ne áltasd magad. Visszaüt. Mindig. Nahh... ezt abból a szeretetből írtam, amiben te már nem hiszel. Pedig sose, szoktam ide írni. Oszt látod mégis...
absztinens 2013.12.05 08:32:42
@Eastern Magister: Végig olvastam az összes kommentet és úgy emlékszem te mondtad, hogy a gyüliben nincs szeretet, csak valami képmutató mittoménmi. Igazából a mondatra sem emléxem pontosan, csak a tagadásra. Mármint, hogy a lényeg: Jehova Tanúi közt nincs igazi szeretet. Mivel jogilag te is belül vagy, meg én is ezért gondoltam a mondat talán megállja a helyét :) Ráadásul a kiközösítettekkel bűnrészesség okán nem beszélhetsz, velem viszont kajakra tegeződnöd kell, Jézus parancsa szerint. Ráadásul itt javarészt volt vének, meg más főparízerek írogatnak (vagy azok gyermekei) akik mind megjártak körzetet, kerületet és lehet, hogy sokan meglepődnének, melyik nick, kit takar. Remélem segítettem.