Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adam.kiss

24 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vackorság Kezdetek 2021.09.01 20:34:17
Hivatalosan is a nyár végéhez érkezve a Vackorság bloggal is igyekszem visszatérni a tavasszal kezdődő nyári szünetről, mert az írás nekem is segít rendezni a V-vel kapcsolatos sokféle élményt. A hallgatásért persze nem az eseménytelenség okolható, sokkal inkább az özönvízszerűen érkező program- és…..
Tegnap nem igazán tervezett módon első alkalommal maradtam teljesen egyedül V-vel három órára. N elment oltakozni, ami az első dózis esetében egy nettó egy órás program volt háztól házig, most azonban porszem került a gépezetbe, mi pedig fejlődésben lévő apa-lánya párosként maradtunk magunkra…..
Vackorság A stresszkezelésről 2021.03.21 21:28:49
Alapvégzettségemet tekintve szabadúszó szinkrontolmácsként dolgozom. A szakmámnak szerves része a stressz és az állandó bizonytalanság, hiszen sosem tudhatjuk pontosan, mit hoz a következő hét, rendezvény, előadó vagy mondat. Az ELTE tolmácsképzőjén, ahol én magam is végeztem, tartok is kísérleti…..
V-nek nehéz éjszakája van, már beszűrődnek az ablakon a hajnali fények, de ő teljes erőbedobással zokog, mert fáj a hasa vagy a foga vagy úgy általában az élet. Én pedig puffogva kászálódok ki az ágyból, és közben cikáznak a gondolataim: miért én, miért most, miért megint. Egy ekkora gyerek máshol…..
Vackorság Véidő 2021.02.28 20:36:20
Valahogy az utóbbi időben van egy olyan érzésem, hogy minden percem be van osztva. Befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy ha épp nem dolgozom, akkor kutyát sétáltatok, ha nem kutyát sétáltatok, akkor valamit itthon kell rendezkedni, ha itthon minden élére van állítva (soha), akkor V körül akad…..
Vackorság Mennyi az elég? 2021.02.14 21:25:41
Szolgálati közlemény: A héten kedves barátommal és egykori mentálos csoporttársammal, Keresztes-Bolla Anitával beszélgettünk férfiszerepekről, friss apaságról, párkapcsolatokról. A negyven perces beszélgetés meghallgatható Anita Youtube-csatornáján. V születése előtt nagyjából egy hónappal voltam…..
Vackorság Napirend 2021.01.31 21:53:30
V születése után hetekig elképzelhetetlennek tűnt, hogy bármiféle rendszer költözzön az életünkbe. Összeért az alvás és az evés, szeretett, mogorva hörcsögünk pedig az egyéb tevékenységek és úgy általában a külvilág tárgyai iránt nem mutatott különösebb fogékonyságot. Felnőtt fejjel nem volt könnyű…..
V mellett eltűnt az életünkből az önfeledt láblógatás. Nincs hétvégi tovább alvás, amikor maximum L vizslat minket megróvó tekintettel, hogy mikor leszünk szívesek végre elindulni a reggeli sétára. V szerintem rádión kommunikál valami atomórával, pontban negyed nyolckor jelzi, hogy őt aztán nem…..
Vackorság Első 2021.01.17 20:48:28
Ez a hét több első alkalmat is tartogatott V-nek és így nekünk is. Volt közte vidám és nehezebb egyaránt. Leesett például az első hó, V nagy szemekkel bámult ki a hálószoba ablakán a fehér takaróban vacogó, kopasz faágakra. Álmosan nézelődött, minket valószínűleg jobban magával ragadott a pillanat,…..
Vackorság Kutya és baba 2021.01.10 21:18:48
Szolgálati közlemény: Aki a héten sem tud meglenni a szokásos gyereknevelős, érzelemfókuszú kontent nélkül, az bátran látogasson el a Longevity Project oldalára, ahol Márky Ádámmal, a cég orvosigazgatójával és régi jó barátommal beszélgetünk a pszichológiai rugalmasság szerepéről az elég jó…..
Vackorság Apaszerep 2021.01.03 21:53:11
Nagyjából azóta foglalkoztat, hogy mi is a feladatom apaként, hogy először hírt kaptunk V érkezéséről. Hogy vajon mi az, amit tőlem, és csakis tőlem kaphat meg a lányom? Hogy más-e ez, mint amire az édesanyjától számíthat, és ha igen, micsoda? Hogy van-e ebben valami általános, generációkon…..
Vackorság Ünnep 2020.12.27 20:23:03
Állunk a fa körül. N a kezében tartja V-t, aki hunyorogva figyeli a fényfűzért, nem sejt még túl sokat az ünnep jelentőségéből, de elmélyülten morzsolgatja a mamája ruhájának szélét. Nem sejti az ünnepet megelőző, hosszú, sóvárgó várakozást, amely különös jelentőséget kölcsönöz a pillanatnak. Még L…..
Legalább 5-6 éve lehetett, amikor egy közeli barátomnak megszületett az első gyermeke. Kérdeztük, hogy telnek az első hetek, milyen tanulságai vannak ennek az időszaknak, ő pedig elmosolyodott, és azt mondta: „Minél előbb elfogadod, hogy többé nem te döntesz arról, hogy mit akarsz aznap csinálni,…..
Az előző bejegyzésben a rendszerszemlélet nyomán igyekeztem összegyűjteni, hogy mit sejthetünk a kisbaba igényeiről, és hogy alakul mindez a mi családunkban. Most következzék a rendszer többi eleme, és saját szükségleteink gyűjteménye...
Az első hónapok babagondozására készülve viszonylag sokat olvastunk a kisbaba szükségleteiről. Igyekeztünk nem leragadni a különböző nevelési irányzatok különbözőségeinél (nem ment), és kerek két hónap alapján lassan nekünk is kezd felderengeni valami arról, hogy V-nek mire lehet szüksége úgy…..
Vackorság Táguló mikrokozmosz 2020.12.06 21:27:52
Hét hete egy különös, új világban létezünk. Egyrészt nem változott semmi: dolgozom, kutyát sétáltatunk, bevásárolunk, kelünk, fekszünk, (néha alszunk), sorozatot nézünk, sokat beszélgetünk, telefonálunk a szeretteinkkel, barátainkkal. Másrészt minden megváltozott. Olyan, mintha egy nagyítón…..
Vackorság A dühről 2020.11.29 20:17:15
A héten arról beszélgettünk N-nel, hogy lehet-e dühösnek lenni egy csecsemőre. Szépítek persze, azt pontosan tudjuk, hogy lehet, a kérdés inkább az, hogy szabad-e. V-nek van egy ilyen igazán keserves zokogása, ami egy idő után átcsap valami egészen kétségbeesett torokhangú ordításba, ha nem…..
Vackorság Fától az erdőt 2020.11.22 21:37:46
V rám mosolygott a héten. N az egyik reggel letette mellém az ágyra. Egy darabig csendben kalimpált (van egy olyan szörnyű gyanúm, hogy ha felnő, ő lesz Magyarország egyik legsikeresebb női rappere, ezt majd még meg kell emésztenem, de mindent a maga idején), aztán elkezdett elégedetlenkedni, én jó…..
Vackorság Posztpartum 2020.11.15 21:10:03
  N nevet, mert V elégedetten vigyorog evés után félálomban. N pityereg, mert nem megy a szoptatás. N magabiztos, mert V átaludt három órát éjszaka. N kétségbe van esve, mert nem tudta letenni V-t egész délután, valamit biztos elront. N lelkesen megy el kávézni a barátnőjével. N még nem igazán tud…..
Hogy vagyunk? Nehéz válaszolni erre a kérdésre, mert a felszínen nem történik sok minden. Telnek a hétköznapjaink az evés-böfiztetés-alvás Bermuda-háromszögében. Fáradtak vagyunk, keveset alszunk, N-nek nem könnyű a szoptatás, nekem nem könnyű egyszerre dolgozni és otthon is segíteni. Sok egyszerű,…..
Ahogy haladt előre N várandóssága, a szükséges tárgyi feltételek megteremtése mellett igyekeztünk elméleti ismeretekkel is felvértezni magunkat. Miközben olvasgattunk és kaptuk az ajánlásokat, egyre jobban kezdett előttünk felderengeni, hogy hányféleképpen is lehet gondolkozni a gyermeknevelésről,…..
V pár perccel ezelőtt született meg. Volt némi riadalom, hosszú volt az utolsó szakasz, nehezen sírt fel, rögtön elvitték az orvosok, aztán teli torkából elkezdett zokogni. A szülőszobán voltunk vagy tízen a végén, mindenki elmosolyodott, én nem gondoltam, hogy így lehet örülni gyereksírásnak.…..
Vackorság Egy fontos kötőszó 2020.10.26 09:06:39
Állok a pelenkázóasztal felett, V bömböl, jó érzékkel találta meg azt a tizenöt másodpercet (én kérek elnézést, még csak fehér öves pelenkázó vagyok), amíg a lábát magasba emelve tisztogatom a popsiját úgy, hogy a régi pelenka már, az új pedig még nincs alatta, és épp most pisilte le az összes…..
Vackorság Az apai kötődésről 2020.10.25 10:10:47
Egy hete született meg a kislányom, V. A feleségem, N még a kórházban volt vele pár napot, én pedig a koronavírus miatt nem látogathattam őket, így ezt az időszakot fotókon tengődve kellet kihúznom. A babafotókkal való eddigi viszonyom meglehetősen szürkének mondható. Ahogy a baráti társaságunkban…..
Alább a magyar jezsuita Jálics Ferenc egyik írását adjuk közre. A világ egyik ma élő legjelentősebb lelki tanítója, több mint húszezer embernek adott személyesen kísért lelkigyakorlatot. Írása az imaélet fejlődéséről szól, ezt a jelenséget az egyház szemlélődő imahagyományának folyamába állítja..
adam.kiss 2018.11.18 16:12:42
@jabbok: Bocsánat, érzékelem, hogy máshol jár a beszélgetés, de engem mégis ez érdekelne:

"Egyébként hogy a témánál maradjunk: nem tudom, hogy mennyi a szerepe ebben konkrétan az imamódnak - de az biztos, hogy a "valóság-érzékelés" torzulásának óriási. Éppen ebben van persze valamennyi szerepe ennek a szubjektív imamódnak is - de sajnos nincs egyedül."

Mit értesz azon, hogy szubjektív imamód? És milyen az objektív ima? Nem szőrszálhasogatásnak szánom, de úgy érzem, hogy számodra ez központi kérdés a szemlélődő imával kapcsolatban, és én nem értem teljesen, hogy mire gondolsz.
adam.kiss 2018.11.20 09:01:22
Kedves jabbok és mindenki!

Bocsánat, az eheti munkám miatt nehezen jutok el a válaszig, de sok mindent elindítottak bennem a soraitok, pár dolgot szeretnék idehozni ezekkel kapcsolatban. Továbbra sem a tietek ellenében, hanem mellé. Nem vitának látom a beszélgetést, hanem számunkra fontos gondolatok, megfontolások összegyűjtésének.

1. Köszönöm a Hittani Kongregáció nyilatkozatát, világos beszéd és nagyon nyitott. Rávilágít valamire, ami számomra személyesen is nagyon fontos: sokan sok mindenre használják a meditáció kifejezést. Én nagyon röviden azt gondolom, hogy a meditáció egy esernyőkifejezés, önmagában nem spirituális gyakorlat, a befogadó figyelmem irányulhat a saját testemre (relaxáció) vagy lelkemre (önismeret) is. Ezek között vannak olyan hasznos pszichológiai terápiás módszerek (pl. autogén tréning), amiknek orvosilag-pszichológiailag igazolt pozitív hatásai vannak, járhatnak kellemes testi érzetekkel, hozhatnak fontos személyes felismeréseket, szerepelnek a pszichoterápiás protokollban, de az imádsághoz még semmi közük. Az valahol ott kezdődik, amikor a figyelmemet megpróbálom Istenre fordítani.

2. A szemlélődő imában az imádkozó Istent és nem Isten ajándékait keresi. Ez persze ideál (lásd utolsó pont), és volt is már róla szó. Nem a kellemes érzetek, saját problémái megoldása, a béke, a nagy Isten-élmények miatt ül le, hanem, hogy azt az időt Istennek ajánlja. Ha nem is történik „semmi” abban a fél órában, akkor sem imádkozott hiába. Ide köthető az, amit Ratzinger (talán akkor már XVI. Benedek) máshol is ír: a keleti meditáció és a nyugati szemlélődő ima közötti legfontosabb különbség, hogy a keletiek saját erejükből igyekeznek elérni a megvilágosodást, a szemlélődő imádkozó viszont Istenre figyel, mert a kegyelem tőle érkezik.

3. A szemlélődő ima a fentiek alapján ezért szerintem nem technika és nem is tanítható. Amiben egy kísérő támpontot adhat, az annyi, hogy a lelkigyakorlatozó elkalandozó figyelmét újra és újra Istenre irányítja vissza. Csak az előkészület és az odafordulás tanítható valamelyest.

4. Egy szívünk van. Ez számomra különösen fontos gondolat Jálics atyától, és sokat segít abban, hogy az imaélet ne szakadjon el a realitástól. Nincs külön tiszta, nemes szívünk az Istenszeretet, az imádság és a hitéletszámára, meg egy másik, tökéletlen a hétköznapokra. Ha Istent szeretem és szolgálom, akkor az embereket (és önmagamat) is szeretem, szolgálom. Ha az emberek iránti szeretetem töredékes, az Isten iránti szeretetem is az (újfent utolsó pont).

5. A hiteles kontemplatív életmód nem meghaladja a dogmákat és az Egyház tanítását/hagyományát, hanem feltételezi azt. Ha a kettő ellentétben van egymással valakinél, akkor a kontemplációjában van zavar (talán itt is fontos az utolsó pont).

6. A szándék tisztulása. Mustó atya írja, és talán az egész itteni beszélgetésben („jálicsizmus”) ezt érzem a legfontosabbnak. A szemlélődő imával kapcsolatos szándékainak ritkán kristálytisztán önzetlenek. Gyakran akarunk valamit önmagunk számára Istentől, békére, problémák megoldására, helyzetünk és embertársaink megváltoztatására várunk, esetleg jól, érdemszerzőn akarunk imádkozni. Zavaros szándékunk nem feltétlenül baj, de jó a tudatában lenni. Úton vagyunk, és talán bízhatunk abban, hogy az imában Isten lassan megtisztítja a szándékunkat.

Még egy személyes megjegyzés: én ezzel az úttal még épp, hogy csak ismerkedem, így kevéssé érzem magamat hiteles forrásnak. A fenti gondolatokat talán helyenként pontatlanul idéztem, de idő és hely hiányában most nem kerestem ki a pontos idézeteket. Sok mindent kaptam Jálics és Mustó atya könyveitől, de a pacsyék által vezetett lelkigyakorlaton is.