Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adam.kiss

25 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vackorság V játszik 2021.12.12 22:32:39
V-nek minden játék, és ez engem egészen lenyűgöz. A fejlődése is ebben a játékban érhető leginkább tetten, azok a mások számára láthatatlan, talán műszerekkel sem detektálható apró grimaszok, pici mozdulatok és változások, amelyek számunkra óriásokká dagadnak, és betöltik a beszélgetéseinket és a…..
Vackorság Kezdetek 2021.09.01 20:34:17
Hivatalosan is a nyár végéhez érkezve a Vackorság bloggal is igyekszem visszatérni a tavasszal kezdődő nyári szünetről, mert az írás nekem is segít rendezni a V-vel kapcsolatos sokféle élményt. A hallgatásért persze nem az eseménytelenség okolható, sokkal inkább az özönvízszerűen érkező program- és…..
Tegnap nem igazán tervezett módon első alkalommal maradtam teljesen egyedül V-vel három órára. N elment oltakozni, ami az első dózis esetében egy nettó egy órás program volt háztól házig, most azonban porszem került a gépezetbe, mi pedig fejlődésben lévő apa-lánya párosként maradtunk magunkra…..
Vackorság A stresszkezelésről 2021.03.21 21:28:49
Alapvégzettségemet tekintve szabadúszó szinkrontolmácsként dolgozom. A szakmámnak szerves része a stressz és az állandó bizonytalanság, hiszen sosem tudhatjuk pontosan, mit hoz a következő hét, rendezvény, előadó vagy mondat. Az ELTE tolmácsképzőjén, ahol én magam is végeztem, tartok is kísérleti…..
V-nek nehéz éjszakája van, már beszűrődnek az ablakon a hajnali fények, de ő teljes erőbedobással zokog, mert fáj a hasa vagy a foga vagy úgy általában az élet. Én pedig puffogva kászálódok ki az ágyból, és közben cikáznak a gondolataim: miért én, miért most, miért megint. Egy ekkora gyerek máshol…..
Vackorság Véidő 2021.02.28 20:36:20
Valahogy az utóbbi időben van egy olyan érzésem, hogy minden percem be van osztva. Befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy ha épp nem dolgozom, akkor kutyát sétáltatok, ha nem kutyát sétáltatok, akkor valamit itthon kell rendezkedni, ha itthon minden élére van állítva (soha), akkor V körül akad…..
Vackorság Mennyi az elég? 2021.02.14 21:25:41
Szolgálati közlemény: A héten kedves barátommal és egykori mentálos csoporttársammal, Keresztes-Bolla Anitával beszélgettünk férfiszerepekről, friss apaságról, párkapcsolatokról. A negyven perces beszélgetés meghallgatható Anita Youtube-csatornáján. V születése előtt nagyjából egy hónappal voltam…..
Vackorság Napirend 2021.01.31 21:53:30
V születése után hetekig elképzelhetetlennek tűnt, hogy bármiféle rendszer költözzön az életünkbe. Összeért az alvás és az evés, szeretett, mogorva hörcsögünk pedig az egyéb tevékenységek és úgy általában a külvilág tárgyai iránt nem mutatott különösebb fogékonyságot. Felnőtt fejjel nem volt könnyű…..
V mellett eltűnt az életünkből az önfeledt láblógatás. Nincs hétvégi tovább alvás, amikor maximum L vizslat minket megróvó tekintettel, hogy mikor leszünk szívesek végre elindulni a reggeli sétára. V szerintem rádión kommunikál valami atomórával, pontban negyed nyolckor jelzi, hogy őt aztán nem…..
Vackorság Első 2021.01.17 20:48:28
Ez a hét több első alkalmat is tartogatott V-nek és így nekünk is. Volt közte vidám és nehezebb egyaránt. Leesett például az első hó, V nagy szemekkel bámult ki a hálószoba ablakán a fehér takaróban vacogó, kopasz faágakra. Álmosan nézelődött, minket valószínűleg jobban magával ragadott a pillanat,…..
Vackorság Kutya és baba 2021.01.10 21:18:48
Szolgálati közlemény: Aki a héten sem tud meglenni a szokásos gyereknevelős, érzelemfókuszú kontent nélkül, az bátran látogasson el a Longevity Project oldalára, ahol Márky Ádámmal, a cég orvosigazgatójával és régi jó barátommal beszélgetünk a pszichológiai rugalmasság szerepéről az elég jó…..
Vackorság Apaszerep 2021.01.03 21:53:11
Nagyjából azóta foglalkoztat, hogy mi is a feladatom apaként, hogy először hírt kaptunk V érkezéséről. Hogy vajon mi az, amit tőlem, és csakis tőlem kaphat meg a lányom? Hogy más-e ez, mint amire az édesanyjától számíthat, és ha igen, micsoda? Hogy van-e ebben valami általános, generációkon…..
Vackorság Ünnep 2020.12.27 20:23:03
Állunk a fa körül. N a kezében tartja V-t, aki hunyorogva figyeli a fényfűzért, nem sejt még túl sokat az ünnep jelentőségéből, de elmélyülten morzsolgatja a mamája ruhájának szélét. Nem sejti az ünnepet megelőző, hosszú, sóvárgó várakozást, amely különös jelentőséget kölcsönöz a pillanatnak. Még L…..
Legalább 5-6 éve lehetett, amikor egy közeli barátomnak megszületett az első gyermeke. Kérdeztük, hogy telnek az első hetek, milyen tanulságai vannak ennek az időszaknak, ő pedig elmosolyodott, és azt mondta: „Minél előbb elfogadod, hogy többé nem te döntesz arról, hogy mit akarsz aznap csinálni,…..
Az előző bejegyzésben a rendszerszemlélet nyomán igyekeztem összegyűjteni, hogy mit sejthetünk a kisbaba igényeiről, és hogy alakul mindez a mi családunkban. Most következzék a rendszer többi eleme, és saját szükségleteink gyűjteménye...
Az első hónapok babagondozására készülve viszonylag sokat olvastunk a kisbaba szükségleteiről. Igyekeztünk nem leragadni a különböző nevelési irányzatok különbözőségeinél (nem ment), és kerek két hónap alapján lassan nekünk is kezd felderengeni valami arról, hogy V-nek mire lehet szüksége úgy…..
Vackorság Táguló mikrokozmosz 2020.12.06 21:27:52
Hét hete egy különös, új világban létezünk. Egyrészt nem változott semmi: dolgozom, kutyát sétáltatunk, bevásárolunk, kelünk, fekszünk, (néha alszunk), sorozatot nézünk, sokat beszélgetünk, telefonálunk a szeretteinkkel, barátainkkal. Másrészt minden megváltozott. Olyan, mintha egy nagyítón…..
Vackorság A dühről 2020.11.29 20:17:15
A héten arról beszélgettünk N-nel, hogy lehet-e dühösnek lenni egy csecsemőre. Szépítek persze, azt pontosan tudjuk, hogy lehet, a kérdés inkább az, hogy szabad-e. V-nek van egy ilyen igazán keserves zokogása, ami egy idő után átcsap valami egészen kétségbeesett torokhangú ordításba, ha nem…..
Vackorság Fától az erdőt 2020.11.22 21:37:46
V rám mosolygott a héten. N az egyik reggel letette mellém az ágyra. Egy darabig csendben kalimpált (van egy olyan szörnyű gyanúm, hogy ha felnő, ő lesz Magyarország egyik legsikeresebb női rappere, ezt majd még meg kell emésztenem, de mindent a maga idején), aztán elkezdett elégedetlenkedni, én jó…..
Vackorság Posztpartum 2020.11.15 21:10:03
  N nevet, mert V elégedetten vigyorog evés után félálomban. N pityereg, mert nem megy a szoptatás. N magabiztos, mert V átaludt három órát éjszaka. N kétségbe van esve, mert nem tudta letenni V-t egész délután, valamit biztos elront. N lelkesen megy el kávézni a barátnőjével. N még nem igazán tud…..
Hogy vagyunk? Nehéz válaszolni erre a kérdésre, mert a felszínen nem történik sok minden. Telnek a hétköznapjaink az evés-böfiztetés-alvás Bermuda-háromszögében. Fáradtak vagyunk, keveset alszunk, N-nek nem könnyű a szoptatás, nekem nem könnyű egyszerre dolgozni és otthon is segíteni. Sok egyszerű,…..
Ahogy haladt előre N várandóssága, a szükséges tárgyi feltételek megteremtése mellett igyekeztünk elméleti ismeretekkel is felvértezni magunkat. Miközben olvasgattunk és kaptuk az ajánlásokat, egyre jobban kezdett előttünk felderengeni, hogy hányféleképpen is lehet gondolkozni a gyermeknevelésről,…..
V pár perccel ezelőtt született meg. Volt némi riadalom, hosszú volt az utolsó szakasz, nehezen sírt fel, rögtön elvitték az orvosok, aztán teli torkából elkezdett zokogni. A szülőszobán voltunk vagy tízen a végén, mindenki elmosolyodott, én nem gondoltam, hogy így lehet örülni gyereksírásnak.…..
Vackorság Egy fontos kötőszó 2020.10.26 09:06:39
Állok a pelenkázóasztal felett, V bömböl, jó érzékkel találta meg azt a tizenöt másodpercet (én kérek elnézést, még csak fehér öves pelenkázó vagyok), amíg a lábát magasba emelve tisztogatom a popsiját úgy, hogy a régi pelenka már, az új pedig még nincs alatta, és épp most pisilte le az összes…..
Vackorság Az apai kötődésről 2020.10.25 10:10:47
Egy hete született meg a kislányom, V. A feleségem, N még a kórházban volt vele pár napot, én pedig a koronavírus miatt nem látogathattam őket, így ezt az időszakot fotókon tengődve kellet kihúznom. A babafotókkal való eddigi viszonyom meglehetősen szürkének mondható. Ahogy a baráti társaságunkban…..