Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tari Tamás Viktor

62 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap végre sikerült megnéznem James Cameron és Robert Rodríguez közös gyermekét, a Yukito Kishiro mangája által ihletett Alita: A harc angyalát, és azt kell mondjam, nem csalódtam...
Dióhely Blog Újabb Mester-vers 2018.10.18 18:50:07
Ezúttal pure, szomorkás nosztalgia...
Kissé furán hathat, hogy nem egy útleírással veszi fel a fonalat a kontentgyár, most, hogy hazatértem az egyhetes spanyolországi kiruccanásomról, de nem kell aggódni, lesz majd az is (remélhetőleg). Az alábbi bejegyzést viszont már az utazás előtt fel akartam rakni, de sajnos nem jutott rá időm a…..
Dióhely Blog Mint kósza himnusz 2018.07.07 12:12:48
Mint egy rossz álomban, itt vagyok és itt vagy újra,a hús feszül, az idegrendszer íjra húzva.A holnap megint a semmi sincsen, a holnap ismét nincs tovább,de a pillanatban ott bujkál, mint kósza himnusz: a más-világ...
Dióhely Blog Éjféli napfelkelte 2018.04.29 22:16:48
Magamban, de nem egyedülvárom, hogy majd megürülaz az egyetlen ülőhely,ahol kettő már nem fér el.Foglalt tábla asztal alatt,valaki hagyott is poharat,de nedű már nincsen benne.Lassan-lassan zár az este,zár az égbolt, zár a föld,az idő is már máshol tölt.De csodát lát a vendégsereg:éjfélkor jön a…..
A tegnapi hírügyelet közben a szokottnál is levertebben böngésztem a kormány háza tájáról érkező sajtóközleményeket, melyekből megtudhattam: mindenki, de tényleg mindenki mögött Soros György áll, akinek pedig szarul megy, annak csak miatta megyen szarul. És kezdtem átérezni, milyen lehetett a…..
Rengeteg előnnyel és élménnyel jár, ha az ember újságíró, többek között olyan emberekkel is módjában áll beszélni, megismerkedni akikkel amúgy csak a sajtótermékek lapjain futhatna össze. Ez a bejegyzés azonban nem egy ilyen találkozásról fog szólni, ugyanis vagyok abban a privilegizált helyzetben,…..
Mindannyian ismerjük a saját kudarcaitól megkeseredett ember típusát a családunkból, a baráti körünkből, vagy legrosszabb esetben a tükörből. Alapvetően senki sem születik mindent fitymáló, a negatívumot tintahalként spriccelő, másokra mindenért irigy zsémbes zsáknak, de nagyon sokan teszünk érte,…..
Szokásos életkép, a 9-es buszról: egymás hegyén-hátán álló-ülő, kifacsart pozícióban utazó tömeg. Kb. a Nyugatinál fölszáll Hajléktalan, és Hajléktalanné. Innentől csak erős idegzetűeknek. Az első, ami fölkelti az ember figyelmét/éberségét, az odor. Megszokott dolog,…..
Ma, minden szándékommal teljesen ellenkező módon, sikerült megbotránkoztatnom egy fél buszt, illetve egy komplett buszmegállót. Történt ugyanis, hogy hazafelé menet vártam a 97E-t, egy már-már tornádó erejű szélvihar kellős közepén. A menetrend alá felkalapált, vidám,…..
Dióhely Blog Már megint te... 2015.11.08 11:23:15
Budapest. Hajnali fél három. Jöhetne már az a tetű busz, mert egyre morcosabb az éjszaka hűvöse. De persze nem jön. Bezzeg jössz helyette te... Igen, te. Te, a láthatóan csutkára bedrogozott, ízlésficammal épphogy agyon nem vert, túlmozgásos agresszióbomba. Te, aki a mínusz…..
(Vendégszerzőnk, Hegyi Gyula írása) Hóman Bálintnak szobrot akarnak állítani Székesfehérváron. A szoborállítók szavakban Hóman elévülhetetlen tudományos érdemeire…..
Tari Tamás Viktor 2015.08.16 17:55:39
@bbjnick:

Tudjuk, az mááááááás... :I
Dióhely Blog No deal 2015.07.05 15:31:57
A napokban futottam bele Budaházy György eszmefuttatásába, miszerint a Jóistennek bizony meg kellene vernie a sok százezer kivándorlót, akik egy élhetőbb élet reményében nyugatra kényszerülnek. Ennek az átkozódó, dühös, és részemről valamennyire mélységesen értett írásnak…..
Szabó Dezsőt, a XX. század magyar irodalmának nagy magányosát divat szidni, ilyen-olyan jelzőkkel megbélyegezni. Épp úgy, ahogy már saját korában is az volt. Őszintén, objektíven szemlélni, és megérteni sosem volt sikk. Ma sem az. Talán mert korántsem olyan könnyű feladat,…..
Nem vagyok egy lassan olvasó típus, Benedek Elek – minden, a magyar ifjúsági irodalom igazi gyöngyszemeit magához közel érző olvasó Elek apója – életrajzi regényén azonban hajszál híján öt hónapig képtelen voltam átrágni magam. Ennek pedig nem csupán a több mint 500…..
Mindig remek érzés, amikor az élet elismeri, jutalmazza az ember képességeit, pláne, ha a komfortzónáján igen csak kívül eső cselekedet eredményeként kerül erre sor. Márpedig kevés szokatlanabb szituáció van, mint egy öngyilkosság megakadályozása. Oké-oké, kezdjük az…..
Nyitányként azt akartam írni, hogy manapság ritka, hogy filozófiai elmélkedésekre adjam a fejemet, mert túlságosan is lefoglalnak a mindennapok, a megélhetés, és a földközeli problémák ahhoz, hogy olyasmiken elmélkedjek, amik kívül esnek jelen…..
Idei első bejegyzésünk, egy abszurd miniatűr. Egyes villamos mondja: "Kérjük, a járműről való le-, és felszálláshoz az összes ajtót legyenek szívesek igénybe venni! Köszönjük."Random utas, mellettem: "Egyszerre?" És a karaván halad.....
Kedves mindenki! Mindenek előtt sajnálom, hogy ilyen sokáig nem írtam ide, de mindenféle személyes, munkahelyi, egészségügyi... stb. dolgok okán az elmúlt időszakban a blogolás igen csak sokadlagos tényezővé sorvadt életemben. A mostani bejegyzéssel ismét vissza szeretnék térni…..
Mindig is kedvenc hobbijaim közé tartozott a múlt ereklyéi között való kutakodás, bár szó, ami szó, a sajátoméban eddig még nem vittem túlzásba a dolgot. Most erre is akadt egy példa. Kb. százezer évvel ezelőtt sikeresen hozzájárultam a magyar internetes képregénykultúra…..
Amikor tegnap elolvastam pártunk és kormányunk legújabb zseniális ötletét, eleinte nem tudtam, mit is gondoljak az egészről. A kitiltós rémbohózat kapcsán alkalmazott Rogán-i dedukció módszerét rávetítve a problémára, járattam az agyam, hogy ez vajon vicc-e, vagy…..
Tari Tamás Viktor 2014.10.23 12:19:34
@annamanna:

Igen, igen, nyilván az internet milliószor több annál, amit fentebb leírtam, ezt egyáltalán nem vitatom, sőt.

De mivel én, szakmámat tekintve kommunikációs szakember/újságíró volnék, abból is a politikum vizsgálatához vonzódó, perverz fajta, ilyen szempontok alapján közelítettem meg a kérdést. (Egy jó adag túlzással is nyakon borítva.) :)

Érdekes, amit írtál. Hallottam már ilyen sztorikat, és kb. azt a rációt tudom mögé helyezni, hogy az előző rendszer nem bánta, ha kivonultál a közéletből, és nem vettél róla tudomást. Egész addig, amíg ezt nem szervezett, hanem egyéni formában művelted.

A mai szisztéma viszont eljutott odáig, hogy még támogatja is, hogy minél kevesebben foglalkozzanak politikával, közélettel, stb. Érdek a társadalmi passzivitás, aminek az internet szintén ellene hat. Ez pedig sokak szemét szúrja ám.

Egyébként a tervezet oktatásügyi, vagy gazdasági következményei beláthatatlanok. Nincs az az épeszű cég, aminek ez megérné, a távoktatási programokat el lehet felejteni, de még az államigazgatás is tökön lövi magát vele... Egyszerűen hihetetlen.

@qmatch:

Persze, lehetséges, nem zárom ki ezt sem, de pl. az olyan nyilatkozatokban, mint a Lázár-féle "Én nem netezek sokat, így nem is vág földhöz az új adónem." benne van a rendszerváltó politikai elitünk internethez fűződő komplett viszonya. Mint cseppben a tenger.

Ezek a politikusok nem értik (már csak generációs alapon sem), és félnek az internettől. Pont azért, mert nem használják (legalábbis nem úgy, ahogy azok a generációk, akik már beleszülettek), és ráadásul nem tudják olyan módszerekkel kontrollálni, mint a hagyományos médiát, és információs csatornákat anno.

Bátran nyilatkozhatta 2010-ben Orbán, hogy ő az internetnek köszönheti a választási győzelmét, még csak nem is akkora tévedés, de ehhez neki, személyesen nem sok köze volt. A 2006 óta fokozódó internetes közéleti aktivitás perpetum mobiléjének már annál inkább.

A politikai konkurencia kitermelésében pedig alapvető szerepe volt a világhálónak. Ha nincs internet, vagy olyan ótvaros drága, hogy nem használja a kutya sem, ma nincs a parlamentben az LMP, sosem születik meg az Együtt, és a Jobbik megmarad 1-2%-os pártocskának.

El sem hinnéd, milyen félelmetes az, hogy a "semmiből" feljöttek ezek a formációk, olyan politikusok számára, akik kb. másfél évtizedig késhegyre menő küzdelmet folytattak a hagyományos médiaplatformokért. Pont azért, hogy az ilyesmit meggátolhassák, és bebetonozódjon az MSZP-Fidesz vetésforgó. Erre, puff, itt van ez a számítógépes bigyula, ami egy bizonyos generációs vízmértéktől feleslegessé tette az egész cirkuszt.

Legszívesebben amúgy zokszó nélkül betiltanák az egészet (és ezzel nem csak a mi politikusaink vannak így, lásd USA), de már annyira alap a dolog, annyira az élet részévé vált, hogy ezt azért már nem tudják meglépni. Helyette marad a rommá adóztatás, meg az agyonszabályozási kísérletek.
Tari Tamás Viktor 2014.10.26 16:15:32
@annamanna:

"A szocializmus belefulladt az unalomba." - Van benne valami, bár ha gazdaságilag nem hasal el a nagy testvér, akkor egy jó darabig élvezhettük volna még a dolgot.

"Egy politikai erőnek addig van relevanciája, ameddig érdekli az embereket." - Részben igen. Viszont a hazai politika legnagyobb szereplői eddig abban voltak érdekeltek, hogy saját táboruk egyben tartása/mozgósítása mellett a többi állampolgárt teljesen passziválják.

A saját tábor fanatizálása mellett ugyanis ez a másik leghatékonyabb módja annak, hogy az ellenvélemények ne jelenjenek meg, ne realizálódjanak protestszavazatok, új politikai mozgalmak, pártok, vagy tüntetések formájában.

Ez a szocialistáknak és a Fidesznek egyaránt érdeke volt. Most, hogy az MSZP kezd kiesni a pikszisből, egyre inkább a narancsosok járnak élen ezekben a módszerekben (az idei választások eredményei/részvételi adatai nagyon jól mutatják ezt, pláne akkor, ha figyelembe vesszük, miben kellett módosítani a választási rendszeren ahhoz, hogy ez az eredmény kijöhessen).

"Ami ebben az adóban a leglényegesebb, az a gazdaságra gyakorolt hatás." - Kétségtelenül. Eleve abból is látszik, mennyire nem értenek "odafönt" a kérdéskörhöz, hogy ebbe a vetületbe bele se gondoltak. Egyáltalán.

Milyen vicces lesz pl., hogy a kereskedőknek adózniuk kell az után, hogy a kötelezően lecserélt pénztárgépük adatforgalmat bonyolít a NAV-val... Agyrém.

"A legtöbb cég fogja magát és elmegy." - Amelyik teheti. A hazai KKV-k viszont úgy fognak elvérezni ezen a baromságon, ahogy csak lehet.

"Ha megszavazzák, ennek az országnak lőttek." - Egyetértünk.
Tari Tamás Viktor 2014.10.29 10:53:34
@annamanna:

"Az interneten egyáltalán nem az határozza meg valakinek az értékét, hogy mennyi pénze van.
A neten nem az határozza meg, hogy egy ember mennyi materiális vagy szellemi értékhez tud hozzájutni, hogy egyébként mennyi pénze van." - Ezek a kijelentések, csak korlátozott formában igazak.

Abban igazad van, hogy bizonyos fokig az internet - közgazdasági értelemben - közvagyon számba megy. Olyan mint a járda, vagy a folyó mellett a gát. És egy bizonyos életszínvonal fölött nem luxuscikk. Ez az, amit a kormány nem ért, és képtelen fölfogni. A közvagyont az adókból tartják fönn, nem azt adóztatják.

Viszont az is tény, hogy a net azért kicsikét bonyolultabb helyzetben van, tekintettel arra, hogy az infrastruktúra kiépítése, és a szolgáltatás is nagyobbrészt piaci alapokon történik. Ami - paradox módon, szintén közgazdasági szempontok szerint - indokolttá teszi az adóztatását.

Az egész szituáció értelmezés kérdése, a kormány pedig amellett tette le a garast, hogy figyelmen kívül hagyja azt a hallgatólagos közmegállapodást, ami közvagyonként fogja föl az internetet (lásd: parlamenti vitában a viszontválaszokat, azokból nagyon szépen látszott ez az elhatározás).

Viszont a hozzáférés mértéke néha igencsak pénzfüggő, ami az interneten betöltött státuszt (ami tulajdonképpen a digitális cselekvőképességet jelenti) is meghatározhatja, éppúgy, mint a műveltséget, és a tájékozottságot.

Az már csak hab a tortán, hogy az internet nem a társadalom egészét egalizálja, hanem annak már amúgy is létező csoportjait szegmentálja.

Ez a szegmentáció sok szempont szerint történhet, de alapvetően igaz rá, hogy bizonyos oldalakat, fórumokat azonos, vagy hasonló érdeklődési körű, társadalmi státuszú, ízlésű... stb. emberek látogatnak. Tehát leképezi a társadalmi rétegzettség különféle aspektusait, nem felülírja azokat.

"Az internethez kell egy olyan tudás, amihez viszonylag könnyű hozzáférni, és amit meglehetősen demokratikusan osztogatnak, ebben nincsenek privilegizált elit rétegek." - Azért ezt, így nem jelenteném ki. Nagyon sokan vannak, akik képtelenek lépést tartani az internet lényegi fejlődésével, és max. naiv tudással bírnak róla. Ebben drága kormányunk is élen jár.

Az internetezés, de még inkább az internet _használata_ nem egyenlő a honlapok nézegetésével, az online játékokkal, vagy a szkájpolással.

A virtuális tér tényleg kevésbé ellenőrizhető, de azért teljes eszképizmusról ennek kapcsán sem beszélhetünk (az, hogy a magyar államhatalom korlátozott szakértelme miatt korlátozottan képes beleszólni a digitális világba, a teljes "szabadság" csalfa illúziója csupán).

Az állami autoritás ott is érvényesül, csak nem olyan látványos formában, ahogy az offline világban. Azt pedig mondani sem kell, hogy nem a technológiai analfabéta politikusok által.

Erre valók, többek között, az olyan szervek - amiket egyesek hajlamosak valami görög mítosznak felfogni újabban, és lassan puszta létüket is összeesküvés-elméletnek bélyegezni - mint a titkosszolgálatok, vagy a különféle hírszerzőapparátusok (lásd: NSA adatgyűjtési botrány), netán a rendőrség megfelelő alosztályai.

Te, mint állampolgár, nagyon is az állam része vagy. Még akkor is az maradsz, ha ne adj Isten elmeháborodott hajléktalanként bolyongasz az utcán.

A virtuális térben is ugyanúgy a magyar állam alkotóelemeként funkcionálsz, ahogy a nemszavazással sem vonod ki magad a társadalmi folyamatok, és hatásaik alól.

Azzal, hogy nem szavazol, vagy nem tüntetsz/nyilvánítasz véleményt, csupán lemondasz a beleszólás privilégiumáról, és valamilyen szinten a felháborodás jogáról is.

Azt pedig kifejezetten kétlem, hogy Orbán Viktort filozófiai mélységű elgondolások vezérelték volna az internetadó irányába.
Ha az elmúlt napok eseményei kapcsán valaki eufórikus lelkendezést vár tőlem, annak most csalódnia kell. Igen, hatalmas tömegek gyűltek össze egy alapvetően elfuserált, anakronisztikus, a rendszerváltó politikai elit értetlenségének, szellemi elmaradottságának minden jelét…..
A brit Metal Hammer novemberi számához (itt lehet hozzájutni) spéci melléklet jár: tíz Iron Maiden kislemezborító poszter formájában. Bónuszként honlapjukon néhány mondatban összefoglalják azok háttértörténetét, amihez sok esetben a készítő, Derek Riggs saját kommentárja…..
Felemás érzéseim vannak Nemere István legutóbbi történelmi regényével kapcsolatban. Egyfelől alapos kutatómunkán nyugvó, sok tekintetben a történelmi hűséghez ragaszkodó alkotásról van szó, ami Magyarország múltjának egy rendkívül vitatott, épp ezért kifejezetten érdekes…..
Hogy miért nyúl az ember békeidőben háborús irodalomhoz, annak számos oka van. Az egyik legfontosabb talán az, hogy igazán sosincs békeidő. A világ tele van permanens összecsapásokkal, és nem árt, ha ezek általános, elemi természetéről némi közvetett tapasztalatot szerzünk.…..
Tari Tamás Viktor 2014.09.29 09:22:28
@Lelki társ:

Bizony az :) Örülök, hogy más is így véli.