Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wancass

62 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2012-es Inner Worlds, Outer Worlds (Belső világok, külső világok) egy csodálatosan komponált dokumentumfilm az ember helyéről az univerzumban, és belső világunk felfedezésének fontosságáról, a külső információs cunamik korában. Eric Schmidt, a Google egyik alapítója…..
Avagy mi áll a westerosi események hátterében: ..
Ha van kedvenc mozgókép-kategóriám, akkor az a tudományos-fantasztikus filmek és sorozatok köre. Sajnos kevés kiváló minőségű anyag készül ebben a témában, így néha elég nehéz megtalálni, hogy mit is érdemes nézni az egyszeri sci-fi rajongónak. Ezért is indítok…..
Wancass 2015.02.27 20:52:19
@Mészáros Laci: Emiatt is szeretem mostanában a régebbi filmeket, mert jobban hagynak gondolkodni, nem annyira szájbarágósak. Egy jófajta blogon olvastam: jobb egy jó régi film, mint egy rossz új. A régi rossz már amúgy is történelem.

A régebbiek közül már úgyis csak a jók, elgondolkodtatók, kiemelkedően viccesek vannak a köztudatban, az újak közül meg túl sok időbe telik válogatni, uh majd akkor kell megnézni őket ha kicsit érnek.
(Amúgy azért mostanában is van évi 10-15 jó...)
Ki ne imádná a sorozatokat? Fáradtan meló után sokkal jobban csúszik az étel, ha épp kedvenc sorozatainkat nézzük közben. Általában megbízhatunk bennük, minden héten türelmesen várnak minket a tévében, és amikor a sokadik évad után szomorú búcsút veszünk tőlük, akkor is…..
Wancass 2015.02.07 15:31:32
@gizmo26666: Kicsit sarkított negatívumok:)
Dexter 7 sztem még jó, van benne pár jó új karakter (pl Titus Pullo gengszterként, meg persze Yvonne Strahovsky), Weedsből viszont tényleg nem túl jó az utolsó pár évad.
Californication-ben a sztori végig nem számít (mert nincs nagyon), csak a karakterek. Az igaz, hogy nem mindenkinek szól, de akinek bejön, annak igazi sírva röhögős sorozat.
A Doctor Who miért csak nerd-eknek való? Nagyon jó sci-fi sztorik vannak benne, kellő akcióval, jó látvánnyal. Nagyon kevés sci-fi van, aki ilyen minőségi szinten tud maradni évadokon keresztül...
A House of Cards jogos. Nagyon kimaradt fentről pedig kiváló darab, bár bizonyos szempontból ez nerd-ebb sorozat mint a többi (politika-nerd:).
A True Detective vége pedig valóban nem volt csavaros, de az atmoszféra nagyon felhúzta. Kíváncsi vagyok tudják e tartani.
Bedobok még néhány kevésbé ismert jót: Carnivale (misztikus, sötét), Father Ted (elmebeted sitcom papokról), Louie (extra, hogy Luis CK magyar származású:), Utopia, Bored to death, Wilfred, Band of Brothers - The Pacific (II. világháborús kiváló mini-sorozatok) és Neon Genesis Evangelion, hogy japán is legyen a listán.
A bejegyzés célja bemutatni, hogy e két meghatározó sci-fi remekmű milyen gondolati világot, milyen jövő (illetve idő)képet vázol fel, karakterei, szemléletmódja mennyiben hasonlítanak, illetve térnek el egymástól, és ezen keresztül talán kicsit mélyebben elmerülhetünk e…..
Wancass 2015.01.31 08:16:30
@shred: Ha így lenne, a paradoxonok nagy része legalább ki lenne küszöbölve... A Futuramának volt egy nagyon találó epizódja a témában. A Professzor feltalált benne egy időgépet, és csak több sok évnyi előreút után jöttek rá, hogy visszafelé nem tudnak haladni az időben. Mentek tovább előre, hátha a jövőben valaki feltalálja a visszautazáshoz használható szerkezetet, de a világ (illetve idő) végén kötöttek ki. Várták az elmúlást, de kiderült, hogy a "vég" után újrakezdődik az egész ugyanúgy, így csak tovább kellett utazni előre, és visszaértek a kiindulási pontra. Ez is egy kimondottan súlyos koncepció:)
A teljes Epic Rap Battles of History sorozat zseniális, de a filmek kedvelőinek ez a rész különösen ajánlott... ..
A sorozat első két részében a hetvenes évek alapköveket letévő, és a nyolcvanas évek özönvízszerűen áradó vígjátékaiból válogattam össze öt örökérvényű darabot. Most kicsit visszakanyarodok a hatvanas évekre, a nagy szatírák, és színészi teljesítmények…..
Wancass 2014.09.16 18:56:24
@grigorij: Hatalmas levezetés: nem TETSZIK a Rózsaszín párduc, ezért nem vagyok a filmek nagy ISMERŐJE. Remélem nem vagy matematikus. Megoszthatnád a kettő közötti 6-7000 logikai lépést.

Kezdem azt gyanítani, hogy itt valami Rózsaszín Párduc szektával van dolgom, aminek tagjai vagytok "Egy Srác"-cal? Ilyen vehemes reakciót max akkor várnék, ha szidnám valakinek a felmenőit, nem egy film felejthetőségére való utalás után:) Ti tudjátok...
Wancass 2014.09.16 21:37:39
@walter sobchak: Szerintem Patton még a saját honfitársait sem komálta különösen - igazi kellemes ember lehetett:)

Az új Bájkeverő egy kellemes popcorn vígjáték, Brendan Frasert meg általában bírom, de a remakekkel valahogy nem tudok kibékülni. Nincs elég új ötlet? Miért kell mindig a régieket előszedni? Akkor már inkább vetítsék le újra a régi jó filmeket. De persze itt is ízlések és pofonok (Hurley azért tényleg komoly volt)...

Kösz - örülök az ilyen kommenteknek, mert ilyenkor érzem, hogy érdemes megírni ezeket. A hiányzó (vagy kicsit lehúzott) filmek miatti habzó szájú nekemesések mellett kimondottan üdítő:)
Wancass 2014.09.16 22:31:38
@Chaoyang: Taníts mester! Hogy kell blogot írni, meg információt átadni? Nem fér a fejembe, hogy aki nem egy ajánlónak fogja fel a fenti cikket 5 jó filmről, az minek olvassa el, meg miért veszi a fáradtságot az ilyen "hasznos" kommentek legyártására?

MINDENKI tud MINDENT mert ott van minden a neten, meg a ami onnan véletlenül kimaradt az a könyvekben. Innentől meg csak az egyéni gondolatok számítanak, meg az azokat értékelő emberek. Erről szól az egész blogolás...
Bár a blog mottója a "Filmek egyenjogú-si-hu-hu-sítása", eddig sokat nem tettem az ügy érdekében, ezért most valamennyire megpróbálkozom vele. Úgy általánosságban nem igazán szeretném minősíteni a magyar oktatást, ezt mostanában minden második újságíró, és blogger…..
Wancass 2014.09.12 22:30:23
@Deepblue Noir: Az enyém sem:) Csak egy kósza ötlet volt, de szerintem jól átgondolva megvalósítható lenne, és nagyon hasznos. Egyelőre marad a házi-válogatás a saját gyerekeimnek...
Wancass 2014.09.13 09:14:34
@danialves: Konkréten egy név jutott eszembe a pénzemberre, de inkább nem írom le:)
Amúgy tényleg inkább a szervezésről szólna a dolog. Lehet hogy helyi szinten kéne szervezni ilyeneket, önkéntes jelleggel.
Wancass 2014.09.13 21:21:44
@danialves: Abszolút erre jutottam én is mostanában. Lehet hogy ez a demokrácia következő szintje. Öntevékeny körök, helyi csoportosulások, termelőktől való közvetlen beszerzés, garázsvásárok, és persze különböző klubok (stb). Valamennyire már látom is ezt kibontakozni szerencsére...
A bejegyzés sorozat első részében, a hetvenes évekből szedtem össze öt örökérvényű vígjátékot, a Monty Python kétesen sikerült visszatérése kapcsán. Most a nyolcvanas évek öt időtálló klasszikusát mutatom be. (A besorolás alapja mindig a filmek bemutatási éve.) A…..
Wancass 2014.08.28 22:48:43
@trix: Azért írtam a címbe örökérvényűt, mert nem akartam ötös toplistát. Ezzel arra utaltam, hogy ez szerintem öt olyan film, ami évtizedek múlva is nézhető, de ettől még lehet 20-30 másik örökérvényű klasszikus is. Amúgy minden lista szubjektív, ha valaki megtalálja az objektivitás kulcsát bármilyen művészeti ágban, akkor sokan meg fognak hajolni a lábai előtt. Nincs objektív filmes lista (még az Amerikai Filmakadémia listája sem az, sem más film-tudósoké), egyszerűen ez egy szubjektív műfaj. Lehet a bevétel / költség arányt alapul venni (abban mondjuk a Michael Bay féle ámokfutók elég jók, vagy a Titanic), vagy olvasói / kritikusi értékeléseket, de mindenképpen szubjektív lesz a végeredmény.

A célom az volt hogy 5 általam kedves filmet megosszak másokkal, vagy újra kedvet csináljak hozzájuk, és az olvasottságból úgy tűnik, hogy ez sikerült. Amúgy abszolút értékes kommenteket kaptam, csak egy-kettő nem volt korrekt (pl a google optimalizálós, de azt tisztáztuk végül, vagy az hogy minden mondatába bele lehet kötni), uh alapvetően örülök, hogy kitettem a posztot.

Igazad van, hogy túl nagy területről akartam meríteni, de nem is lexikon írása volt a célom, csak egy ajánló cikk, amibe beleviszem a gondolataimat, viszont ennél több személyes élményt nem akartam megosztani, mert nem érdekelt volna senkit.

Érdekes viszont, hogy a toplisták / egyéb listák sokkal jobban érdeklik az embereket, mint a szimpla kritikák. Ha megnézed, láthatod, hogy az első 30 bejegyzésem csak szimpla filmkritikákból állt, kb 100 fős olvasottsággal, (aminek akkor szintén nagyon örültem). Viszont hosszú távon csak azért csinálom ezt, mert egyre többen olvassák, és a pozitív kommentek bőven többségben vannak a negatívakhoz képest, plusz jópár ötletet kapok én is nézésre / újranézésre. Időm amúgy egyre kevesebb rá, de igaz az hogy arra van ideje az embernek, amire szakít, és 2 hetente ki tudok izzadni erre 3-4 órát, legfeljebb annyival kevesebbet nezetek, vagy alszom:)
A vígjáték az egyik legszebb műfaj a filmgyártásban, a fő célja az ember megnevettetése, ami gyógyító erővel hat. Nagyon sok alfaja van, kezdve a térdcsapkodós harsány komédiáktól az elgondolkodtató, belül nevetős filmekig. Most, hogy a komédia koronázatlan királyainak…..
Wancass 2014.08.19 18:35:58
@fátum: Valóban a ficni a létező szó, és így is mondják, csak rosszul vette át írásba mindenki... (Pedig a ficli jobban hangzik:) Akkor igazad volt.
Wancass 2014.08.24 20:38:18
@ideasz: A bemutatás dátuma a rendező elv, mert sok film évekig készül...
Wancass 2014.08.24 20:41:22
@ensorcelant: Lehetett volna egy 20-as lista is, de kevesen rágták volna át magukat rajta. A fenti az én öt örökérvényűm, de ezért jó a kommentelgetés, mert lehet még ajánlani másokat is. Végül is a lényeg, hogy (megint) kedvet kapjon pár ember ezekhez, legalábbis az én célom ez volt... Meg persze megírni is mókás egy ilyent.
A bejegyzés-sorozat első részében összeszedtem kedvenc mozgókép kategóriám 1975 előtti klasszikusait. Ebben a részben az aranykorral foglalkozom, tehát azon tudományos fantasztikus kedvenceim körével, amiket  1975 és 1995 között forgattak. Sok ide vonatkozó alkotás nem is egy…..
Wancass 2014.05.25 21:06:50
@EszJé: Jogos, jobban átgondolva a Robotzsaru tényleg erős társadalomkritika az akció mellett. Így módosítanék arra, hogy bár releváns éppen lemaradt a listáról...

Most tettem ki a sorozat új részét (ezredfordulós sci-fik) és ott pont írok a Csillagközi invázió ilyen jellegű vonulatáról. Az 1995 és 2005 közötti mezőnybe a Robotzsaru is simán befért volna, de a 80-as évek volt a sci-fi aranykora, nehéz volt választani...
Wancass 2014.05.27 16:17:04
@RevoltED: Lehet hogy megírom így külön, mert már nálam is nagyon érik egy újranézés. Aztán megpróbálom összeszedni az érdekességeket vele kapcsolatban...
Wancass 2014.08.09 19:36:37
@Egy Hun Hunniából: Most látom, hogy erre nem válaszoltam, pedig meér egy választ.

Szóval igen Rejtő vs Tolsztoj, ha már így felhoztad. Sok olvasott, művelt embert ismerek, de közülük egy sincs, aki élvezettel olvasott volna Tolsztojt, inkább max végigkínlódta valamelyik könyvét. Rejtő pedig rengeteg emberrel szeretteti meg az olvasást még mindig. Szóval Tolsztojt a kultursznobok hozzák fel általában, vagy 50-60 felettiek, akik esetleg tényleg értékelik a Háború és békét, Rejtő meg csak élvezetes, tanulságos, szépen megírt, szépen lezárt történeteket írt.

Utóbbinak van irodalni / olvasmányos értéke, előbbinek meg kultúrsznob értéke van, és pár rétegolvasón kívül senki nem olvassa, és kevés embernek jelent valamit / viszi előbbre az életét bármilyen szempontból / szórakoztatja. Kíváncsi lennék, te amúgy végigolvastad e pl a Háború és Békét vagy az Anna Kareninát.

Amúgy még így is sántít az összehasonlítás, mert a Harmadik típusú találkozások még kultursznobságnak is rossz, mert egy rossz film, közepes alapötlettel, unalmasan elnyújtva, rossz színészi játékkal (Dreyfuss nem véletlenül nem futott be, csak a másodvonalban játszott mindig...) Ekkor már sokkal jobb filmek voltak az idegenekkel való találkozás témakörre, mint ez középszerű a Spielberg nerdgazmus...
A New Age mozgalom terjedésével a hollywoodi filmművészetbe is finoman belekúszott a spirituális szemléletmód, és az elmúlt 10 évben több alkotás is ennek a szellemiségnek jegyében született. A New Age nem egységes vallás, inkább egy nem intézményesült világnézet, ami a…..
Wancass 2014.08.04 21:20:11
@Reszet Elek: Rajta volt az előző listán (ezredfordulós sci-fik), de tényleg erős a filozofikus háttere az emberi lét határairól. Itt az elmúlt 10 évből szemezgettem, ahogy írtam az elején.
Wancass 2014.08.04 22:30:04
@Kolléga: Bár 84-es film, előbb olvastam, mint láttam volna, és a fejemben egy sokkal jobb látványvilág alakult ki, mint ahogy azt Lynch visszaadta számomra. Amúgy van benne pár nagyon hangulatos dolog, de valahogy nekem meg sem közelíti a könyvet, és annak hangulatát. (Ha előbb látom és utána olvasom, lehet hogy más lett volna...)

A 200 éves ember tényleg nem volt rossz film, pedig csak egy nem túl hosszú novella volt az alapja. Szerintem van amit nem lehet megfilmesíteni, és az Alapítvány ilyen. (Kb ez és a Dűne miatt szerettem meg a sci-fi műfajt, uh lehet ezért nem akarom hogy lerombolják bennem ezt a mesterművet, mert ha megcsinálnák, biztos hogy megnézném, akármilyen rosszakat is írnak róla:)

Mondjuk a 2001: Űrodüsszeiából sem gondolták sokan 60as évek elején, hogy ekkora filmet lehet csinálni, de sikerült.
Wancass 2014.08.05 20:23:31
@dr. mesterseges szinezek: Könyvben mindenesetre nagyon jó volt. Bár valószínűleg Vonnegut sem az a könnyen megfilmesíthető fajta (lásd Bajnokok reggelije...), de egy próbát megérne.
Jelen bejegyzés a Sci-fi Top10  sorozat 3. része, melyben az 1996 és 2005 között kiadott sci-fikből osztom meg az általam legjobban kedvelt darabokat. Ebben a korszakban sajnos az alkotók nem nagyon tudtak olyan minőségű mozikat gyártani, mint a kategória aranykorában, 1975 és 1995…..
Wancass 2014.05.28 20:46:15
@Mészáros Laci: Cloud atlas valószínűleg belefér majd egy későbbi időszakról szóló összeállításba. Ezek közül szerintem mindegyiket érdemes megnézni...
Azért nekem is lesz némi (újra)néznivalóm:)
Wancass 2014.07.17 09:44:09
@eßemfaßom meg áll: Egyetértek. Attól hogy valami nem hard sci-fi (amiből amúgy meglepően kevés is van), a softabbak és fantasy elemekkel kevertek is sci-fik. Már csak a benne lévő tech miatt sci-fi lenne...
Wancass 2014.08.04 20:39:48
@Egy Hun Hunniából: Ott lesz a következő részben (2006-2014-ig), mert az 2009-es.
Több száz féle szerepjáték (Role Playing Game - RPG) rendszer létezik, és azokat sok 10 millió ember játssza világszerte. Az egyik legnépszerűbb ezek közül a Dungeons&Dragons (D&D) sorozat százféle része, melyet csak az USA-ban 4 millióan űznek évente. Ennek tükrében…..
A sorozatok felfutása óta mindig van legalább egy, amit kifejezetten a férfi idegrendszerre hangolnak a készítők. Ilyen volt például a 3+1 évadot megélt Spartacus, aminek nem hiszem hogy túl sok női nézője volt, a folyamatos vér és mell áradat a tesztoszteron generátorokat…..
Wancass 2014.07.16 17:48:23
@Köves D. Gábor: Szép. Nekem van egy 10 kilós rönkhasító szekercém otthon, ha az számít:)
Wancass 2014.07.17 09:57:27
@eßemfaßom meg áll: A környezetemben több lányt kérdeztem meg, és mind azt mondta, hogy nem bírják nézni, mert agyatlanul erőszakos, de persze mindig vannak kivételek.

Valahol olvastam, hogy van egy olyan jelenség, hogy a pasik azt hiszik, hogy a nők a kigyúrt férfiakat szeretik, miközben ez nagyon távol áll az igazságtól. A romantikus filmek sem Spartacus szinten kigyúrt csávókkal vannak tele, hanem inkább garbós / inges szelídebb alakokkal. Fordítva is így van amúgy. Bár a trend a túlsminkelés, meg a mellnagyobbítás, a férfiak még mindig a természetes szépségre buknak. Bár általánosítani ezt sem akarom persze, mert ahány ember annyi féle...
Wancass 2014.07.18 09:40:59
@mildi: Az is megérne egy közvéleménykutatást, hogy a TH-ból, Spartacusból és Vikingekből melyik pasik jönnek be a nőknek. Egy pont akkor Jon Snownak:)

Én arra tippelnék, hogy a Spartacusból néhai Andy Whitfield, aki tényleg mérföldekkel többet hozott mint egy szokásos kockahas, a Vikingekből meg persze a volt alsógatya modellből lett Fimmel mester mellett gondolom még Björn is dobogós lenne.

Én saját nőismerőseimből indultam ki ezek kapcsán, és nyilván túlzásként írtam azt hogy nem nézik nők, de szerintem olyan 90-10% lehet az aránya férfiak javára. Egyetértek, hogy a balansz a lényeg minden ilyennél, a Vikingeket már csaka történelmi szál miatt is érdemes nézni, a TH-t meg az elképesztő hangulat miatt...
MoziVonat A lemezjátszó 4 lovasa 2014.07.14 09:06:45
Persze inkább mp3 és 10 lovas, de az szarul hangzott volna. Szóval összeszedtem a mostani kedvenc 10 együttesemet (/ albumomat, főleg metal témakörben), hogy emlékezzek majd rá, hogy mit is hallgattam valamikor. Kicsit kilóg a szokásos MoziVonat bejegyzések közül, de hát ez…..
Wancass 2014.07.16 18:36:01
@Köves D. Gábor: Nem volt moderálva, még nem moderáltam semmit eddig. Szerencsére soha nem kellett...
Wancass 2014.07.16 19:01:58
@Köves D. Gábor: Furcsa. Pedig érdekelt volna - mindig jók az új tippek.
Wancass 2014.07.16 20:23:53
@Köves D. Gábor: Samaeltől van pár szám ami tetszik, és még a Ministry-t ismerem a listából, de a többit nem. Belehallgatok majd pár albumba, ha megunom a Destrage-t:)

Én mostanában főleg azt keresem ezekben, hogy energizáljanak és ezt teljesen változatos stílusok / albumok teszik meg...
MovieComics Memento 2014.02.27 21:14:25
Az alábbiakban kiderül hogy mik az rövid távú memória elvesztésének igazi problémái... ..
Wancass 2014.07.08 21:02:04
@doggfather: Örülök, hogy tetszik:)
A Harcosok klubja története egy lapra sűrítve... ..
Wancass 2014.07.08 21:00:31
@doggfather: Haveroktól elég nagy savazást kaptam ezekre, uh kis időre elment a kedvem tőle, de örülök hogy neked tetszik. Terveztem folytatni de a filmkritikákhoz képest nem igazán volt olvasottsága, időm meg elég kevés van sajnos, szóval inkább a MoziVonat-os írkálásokra mentem rá. Azért még ha lesz időm folytatom, főleg ha ilyen visszajelzéseket kapok:) (Csak kéne rá találni valami fórumot, ahol hozzád hasonlóan értékelik, de eddig nem sikerült...)
Hollywood mostanában elég sokszor hülyének néz minket. Az ember beül a moziba, és mit kap a belépőért? Lefutott sorozatok új részeit (Transformers, Halálos iramban stb.), szép emlékű régi filmek felesleges újrafeldolgozását (Robotzsaru, Emlékmás, Karate kölyök stb), meg…..
Wancass 2014.06.30 21:46:42
@bakonyibetyarbandi81: A második bent van az IMDb top250-ben is, szerintem abszolút megérdemelten. Nascimento for president!:)
MoziVonat A vadon hercegnője 2014.06.15 11:07:48
...kritika a Kinoglazon: A rajzfilmek hercegnője..
Sajnos a rajzfilmkészítés koronázatlan királya, Mijazaki Hajao (Hayao Miyazaki) nyugdíjba vonul, utolsó munkája az itthon június 19-én mozikba kerülő Szél támad. Ez alkalomból a mester számomra egyik legkedvesebb alkotásáról, A vadon hercegnőjéről (Mononoke-hime, 1997) írok. A…..
Illetve 5 ok, ami kultfilmmé tehet egy akció sci-fit. A holnap határa című új Cruise mozi kapcsán gondolkoztam el azon, hogy mitől lehet időtálló alkotás, egy mostanában népszerű műfajúnak számító, akciójelenetekkel megtűzdelt tudományos fantasztikum. Doug Liman (Bourne…..
Wancass 2014.06.01 23:18:21
@Kolléga: Pontosan ezt teszi? LoL. Odamegy egy gyökerekből álló 6 fős alakulat néhány olcsó trükkel és odajutnak az omegához a 100(!) mimic ellenére, de a főmókus mellett már csak egy darab cucc van. Tényleg nagyon korrekt védelem egy univerzum hódító alientől. Ezért írtam, hogy az egész faj célja a film sztorijának támogatása.

Azért írtam, hogy az alapsztorival alapvetően nincs bajom, mert nem zavar az újrahasznosítás. Ha zavarna, nem sok filmet szertnék az elmúlt 20 évből...
MoziVonat Avatar (2009) 2014.03.23 15:29:24
Ez nem klasszikus értelemben vett filmkritika lesz, inkább amolyan védőbeszédféle az egyik kedvenc sci-fimhez. Miért is kéne védőbeszéd egy filmnek, ami több mint 2.7 milliárd dollárt termelt eddig, ezzel minden idők legjobban jövedelmező filmje jelenlegi állás szerint, és ezen…..
Wancass 2014.05.28 20:59:46
@ingyenebed: Az Amikor megállt a Föld tényleg nagyon jó sztori, de akkor már inkább az 1951-es eredeti. látványban nem szenved hiányt de a megvalósítása jobb. Itt rá is kanyarodok én is a CGI-ra. Több posztban is írtam, hogy a makettek még mindig verik a CGI-t, és talán egyedül az Avatar az, ahol nem éreztem a CGI-t hátránynak. Ha fejlődik a dolog még jó lehet, de pont most láttam egy összehasonlítást a Pókember 2 kapcsán (amit pont nem láttam, de nagyon nem is érdekel), hogy sztroihoz kapcs költségek: 10m dollár, színészek+rendező+forgatás+zene kb 120millió, CGI még 65 millió és marketing 75. Szóval, amikor a forgatókönyvre mondjuk feleannyit költenek mint CGI-ra és azt nem az unott amcsi mozibajárókhoz igazítják pszichológiailag, akkor lesz esély megint magas szintű filmekre, addig nem. Addig nézni kell az Avatarhoz hasonló (szerintem) mondanivalóval rendelkező látványfilmeket, és a távol keleti és európai borultabb, művészfilmesebb vonalat. Plusz ha nem sci-finél maradunk, elő kell szedni a régi Berman meg Fellini mozikat, mert azoknak még 50 év múlva is lesz mondanivalója.
A afő üzeneteiddel egyetértek, de nálam még hozzájön az Alapítvány és Föld-es szál, amit írtam. Bár több helyről megkaptam, hogy túl sokat látok bele, nálam így teljes a kép:)
A dolgok rangsorolása egyidős az emberiséggel, a filmek sorrendbe állítása pedig valamikor a második mozgókép elkészítésekor kezdődhetett. A filmezés az egyik legújabb művészeti ág, és a műalkotásokat elég nehéz egymás elé helyezni, az többnyire csak szubjektív szempontok…..
Wancass 2014.05.22 18:36:59
@danialves: Kösz az építő kommenteket. Az IMDB a toplista összeállításánál elvileg Bayesi (feltételes) átlagolást használ és így automatikusan alulsúlyozza a kevesebb szavazatot kapó filmeket. A szélsőségeket lehet hogy levágja, de a több ezer egyes miatt ezek már vastag farkú eloszlások (nem röhögni - szakszó:), ezért mindenképpen beleszámítanak.

Az a furcsa, hogy elvileg a RT is Bayesi átlagot használ, így tényleg nem értem, hogy jöhet ki ez az eredmény.

Kösz az orosz oldal tippet. Mindenképpen ránézek. Úgy látszik az oroszoknak mindenből van saját, Facebookból, IMDB-ből...

Sorozatoknál mondjuk én sem használom annyira ezeket az oldalakat, tényleg elhúzzák a fanok. Mondjuk azoknál úgyis pilotol az ember, aztán ha nem tetszik lelövi egy-két rész után. Inkább csak kategória listákat szoktam keresni.
Wancass 2014.05.22 20:17:58
@danialves: Igen, ere írtam azt hogy nem tudja eléggé levágni mert túl vastag az eloszlás széle, de tényleg nem torzít annyira, hogy zavaró legyen, mert valószínűleg a trollok is valamennyire egyenletesen oszlanak el.

Sorozatoknál részben igazad van. Ha pl a Doctor Who-t lelőttem volna az első évad fele után (mert az tényleg elég rossz volt), akkor most nem lehetne a kedvenc sorozatom.

Arra gondoltam amúgy, hogy sorozatokban a karaktereket keresi az ember és ha már látott sokat, akkor tudja milyen jellegű karakterek válhatnak be nála. Azt megvárni, hogy mennyire lesz egyenletes, jó lesz e az átívelő sztori, mellékszálak stb. úgyis csak akkor érdemes, ha a főszereplőkkel valamiért bejönnek.
A Gravitáció rendezőjének egy korai filmje, Kinoglazon megjelent kritika: Szex és Mexikó..