Regisztráció Blogot indítok
Adatok
talján sógor

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem sírni kell, hanem belevágni – összegzi saját történetét mai szerzőnk, swGuru, aki szerint nem igaz, hogy 40 fölött nem lehet újrakezdeni külföldön, csak kitartás, tervezés kell hozzá (és persze némi háttér sem árt, teszem hozzá én). (A képekért köszönet a…..
talján sógor 2014.01.24 11:34:10
@rezsoatya(eng):

Dehogy merlek lezombizni, ki tudja, hány miatyánkot kapnék érte.

Nem, még nekem sem jut eszembe egy kalap alá venni a mai posztert a tegnapi háryjánossal, bár az utolsó mondata nem túl kedves, de hát egy troll már csak ilyen, beleköt mindenbe.
A minap meglehetős vihart kavart Norbáj bécsi posztja (aki nem tette volna, ide kattintva tudja elolvasni), kapott hideget-meleget is néhány kommentelőktől, ezért úgy döntött, posztban válaszol, amiben összefoglalja a felmerülő kérdésekre adandó válaszokat. Jöjjön tehát a…..
talján sógor 2014.01.23 15:22:23
Köszönöm az új infókat, ebben már több pontos dolog van. Ha már miattam írtál egy új posztot, akkor kérlek téged is és HÁ-t is, hogy hozzászólhassak, természetesen moderálás után.

Ez a troll neked a kedvenc szavad lett, pedig én nem bántottalak, csak leírtam, hogy mit látok másképp, azt hittem, azt szabad. Még Babette is gyengének nevezte ezt a „trollkodást” - hiszen nem az volt, nem is annak szántam. Te magad korrigáltál több dolgot, vagyis úgy, ahogy először írtad, tényleg nem volt igaz. Ezt a _balfasz_ történetet visszautasítom, ilyet sosem mondtam, nem tudom, ezt honnan vetted.

Német nyelv: Azt írtad, a telefonos álláskeresésnél voltak nyelvi gondjaid, ebből valamiért nekem NEM az jött le, hogy valaha felsőfokon beszéltél. Most már ezt tudjuk, kösz a kiegészítést. Ha 10 hónap alatt meg tudod téveszteni az itteni embereket a kiejtéseddel, akkor tényleg nyelvzseni vagy, bár ezt múltkor sem zártam ki. Mondjuk ebben kíváncsi lennék Tilmir véleményére.

Segély: euróban írtad az összeget (plusz a történet időrendjéből is így értettem), úgy hangzott, mintha itt kaptad volna. De ezek szerint nekem vannak szövegértelmezési gondjaim.

Következő volt a szállás. Pár Christkindlmarkt-tal ezelőtt pont az volt a problémánk, hogy a kulcsokhoz az első havi bérleti díjon kívül még 6 havi pénzt kellett előre letenni (3 havi kaució plusz 3 havi díj a közvetítő ügynökségnek). Persze lehet ügynökség nélkül is szállást szerezni, de nekünk ez garanciát jelentett. Viszont olyat még nem hallottam, hogy kaució nélkül, munka nélkül bejelentsen a tulajdonos, de te biztos a szerencse fia vagy. Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy ez nem általános, mint ahogyan az sem, hogy a te nevedre szóló autót elfogadják biztosítéknak (még ha eladható is lenne). A bizalom mellett pedig errefelé sokat hallani a Gesetz szót is, néha egyszerű kérdésekben is kockafejűek, ragaszkodnak a leírt szabályokhoz.

A Billával kapcsolatban: ha az egyik boltba nem vettek fel, de megpróbáltad egy másik helyen is, azt nem nevezném több (jelen esetben 5) fordulónak.

Telefon: erről ment múltkor a legtöbb vita. Az „ingyen van” típusú maszlagtól a hajam hullik, semmi nincs ingyen, ez egy marketing-duma, legfeljebb utólag kell érte fizetni. Ezen az elven a munkahelyeden is az első hónapban ingyen dolgozol, hiszen csak hó végén kapsz fizetést? (Tudom, a Trinkgeld rögtön ott van a zsebedben, nehogy ezzel gyere).

Belátom, hogy a telefontársaságok aktuális akcióival kapcsolatban nem vagyok naprakész, de pont az általad belinkelt T-Mobile oldalon szereplő ajánlatok mindegyikénél fizetni kell Aktivierungskosten-t (
shop.t-mobile.at/00/1_1/10012/index.html), ami 49,90 €, tehát NINCS INGYEN. 6 évvel ezelőtt egyébként az útlevélen, a bankszámlán, a Meldezettel-en kívül tőlem kértek munkaszerződést _IS_ az előfizetéses szolgáltatáshoz. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen 2 évre kell a telefontársasággal a szerződést aláírni és a szolgáltató biztos akar lenni abban, hogy tényleg fizetni is fogom ennyi ideig a díjat + készüléket.

Pénz: nem akarok turkálni a zsebedben, de te dicsekedtél vele, hogy eddig mennyi mindenre jutott pénzed:
szoba: 225 x 6 = 1350 €,
kaució: 225 x 3 = 675 €,
otthoni kölcsön visszafizetése: 500 000 Ft = 1670 €.
Ez kb. 3700 €, tehát mondjuk 3 havi fizetés. 6 hónap ittlét és mindezek kifizetése után maradhatott még kb. ugyanennyi pénzed, amiből 6 hónapig élned kellett (oké, az étteremben biztos olcsón tudsz enni, de azt nem hiszem, hogy kajára 0 kiadásod van), plusz vettél és felújítottál egy kocsit. Bocs, de nekem ez most sem jön ki. Esetleg hitellel, de erről nem volt szó. Ha az ezzel kapcsolatos megjegyzésem nem volt túl szellemes, akkor elnézést kérek.

Szóval nevezd trollkodásnak, ha akarod, továbbra is fenntartom, hogy kb. semmi nem volt pontos abból, amit múltkor írtál, tehát úgy nem volt igaz. Olyan volt, mint amikor azt hirdeti egy légitársaság, hogy 29 €-ért ad repülőjegyet Hawaiira. Csak az apró betűs részben szerepel még 85 féle illeték, ÁFA, ilyen-olyan plusz díj, tehát ugyan a jegy 29 €, de ennek a sokszorosáért fogsz csak repülni. Ma sokat pontosítottál, ez hasznosabb iromány annak, aki most készül elindulni.

Ígérem, befejeztem az óvodáskodást, de te beszéltél hányásról, orbitális baromságokról meg hogy ismered a fajtámat.

Ha sikerült újrakezdeni az életedet, amiben te jobban érzed magad, ahhoz gratulálok, de ezt én is megtettem, így nincs rád miért irigykednem.
talján sógor 2014.01.23 19:35:18
@Norbáj:

Jól van, remélem, sokan még mindig szimpatikusnak és értelmesnek találnak.

„Nem igaz.” – Ezt Max naponta megírja valakinek és bár ő sem tévedhetetlen, mégsem akad ki tőle ennyire senki, mint te.
talján sógor 2014.01.24 09:09:27
@Jaffar:
Ezt az Anmeldebescheinigung-ot már többen is írták, ha 3 hónapnál tovább akar Ausztriában maradni az ember, akkor ezt 4 hónapon belül kérni kell a Magistratsabteilung 35-nél (Dresdnerstrasse 93) (itt egy link: www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/personenwesen/einwanderung/anmeldebescheinigung.html). Nem elég a Meldezettel.

Szerintem nézz utána, mi annak idején 2 héttel kicsúsztunk a határidőből és 50 euró késedelmi díjat kellett fizetni fejenként (csak a felnőtteknek, gyerekeknek nem).

Munkahelyen nem kérték, gyereknek a mostani iskolában igen, de az előzőben nem, családi pótlékhoz viszont igen!
Mindig jó ausztriai történetet kapni, hiszen ahhoz képest, hogy milyen közel van és milyen sok magyar dolgozik ott (akár csak ingázóként is), viszonylag kevés az osztrák poszt. Norbáj mai története ráadásul azt is megmutatja, hogy érdemes az utolsó (az ő esetében talán az…..
talján sógor 2014.01.21 00:12:20
@rezsoatya(eng):

én csak azt érzem, hogy több ponton nem mondott igazat a posztoló. Bocs, hogy ezt elmondtam, de ha te úgy látod jobbnak, akkor elmegyek a sarokba pityeregni.

@diggerdriver: Tiszteletben tartom a véleményed, de nem hiszem, hogy egy poszt attól jó, hogy alig szólnak róla a kommentek...
talján sógor 2014.01.21 12:19:41
@Norbáj: Kedves Norbaj,
nekem nincs az eg vilagon semmi problemam veled, enmiattam azt csinalsz, amit akarsz, de talan nem veletlen, hogy a kritikara (amit orbitalis baromsagnak nevezel) ilyen hevesen reagaltal. Tovabbra sem hiszem el egyetlen szavadat sem, de ettol meg mindketten nyugodtan fogunk aludni. Ettol meg nem biztos, hogy hazudsz, csak szerintem nem mondasz igazat. Kivancsian varom a kovetkezo posztodat, addig is minden jot.
talján sógor 2014.01.21 13:20:30
@tableno: biztos nem lattad, tegnap este leirtam, hogy mit miert nem hiszek el. Ettol meg mas elhiheti.
Határátkelő Megszívtuk 2013.12.20 06:46:00
Itt változás nem lesz, csak ha vér folyik. Rossz itthon élni, rossz látni, ahogy ezt a csodálatos adottságú országot eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit, ahogy a lakói jobbágysorba kerültek. Miért maradok mégis? – teszi fel a kérdést a mai…..
A mai posztot olvasva már össze is pakoltam, hogy indulunk Ausztráliába, mert... mert csak. Na jó, azért, mert amikor Balázs az oktatásról ír, akkor konkrétan könny szökött a szemembe, hogy ilyen is van és nem csak H.R. Nem is beszélve a bürokráciáról, ha ezt egyáltalán annak…..
talján sógor 2013.12.18 12:18:28
@adg: Ha 4, akkor meg pláne :) Persze úgy is fel lehet fogni, hogy a biztos csőd helyett befektettétek a maradékot, álmodtatok egy nagyot és addig kerestétek a lehetőséget, amíg sikerült.
Különben meg nem lehetett semmi a rokonnal elrendezni a dolgokat. Ha pénzt/hitelt adtál neki, akkor biztos közeli rokonról van szó, tehát még fájdalmasabb volt őt "kihajítani", ahogy te írtad.
Ha Portugália, akkor a legtöbbünknek Lisszabon vagy Porto jut az eszébe, a nagyvárosokon kívül, vidéki életről viszonylag kevesebb szó esik. Éppen ezért örültem meg Eszter írásának, aki nemrégiben költözött egy kis településre, és képeket is csatolva számolt be arról,…..
talján sógor 2013.12.17 17:09:45
@Mr Long: Na, ha ezt a sok fölösleges csomagolóanyagot DonKartasch meghallja...
Nőként Magyarországon elhelyezkedni néha rendkívül nehéz lehet, mert ha van gyerek, az a baj, ha nincs, akkor pedig az, hogy majd lesz. Így járt mai szerzőnk, Andi is, aki némi kilátástalan jelentkezésdömping után volt kénytelen rádöbbenni, hogy ez nem fog menni. Így kerültek ki…..
talján sógor 2013.12.16 11:01:44
@Zka: "ráadásul annak se jut rendes ellátás emiatt, akinek TÉNYLEG sok kéne - pl a teljes időben hozzátartozójukat ápolóknak."
Bocs, de szerintem a kisgyerekes anyák is a hozzátartozójukat ápolják teljes időben. :)
Bár hozzáteszem, hogy én sem tartom a 3 év gyest egészségesnek, normál esetben nem hiszem, hogy a gyereknek szüksége van rá, anya meg (szintén normál esetben) bezombul tőle.
talján sógor 2013.12.16 13:58:16
@nigara: "Nagy szerencsénk volt abban, hogy a férjem cége több országban is jelen van így lehetősége volt jelentkezni ugyanarra a pozícióra más országban."
Én ebből azt gondoltam, hogy cégen belül tudott Dublinba menni, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre hasonlóan gondolom, mint rumitom, hogy adott esetben egy középszintű nyelvtudás is elég lehet bizonyos pozíciókra, megfelelő szakmai tapasztalat mellett. Magyarul pl. elég jól tudok, ettől még nyilván nem vettek fel otthon akárhová, ha sarkítani akarom a helyzetet. :)

@Zka: Az én gyerekeim is jártak bölcsődébe, mert úgy gondoltuk, hogy a többi gyerek jobb társaság nekik, mint egy egész nap leharcolt anya. Ehelyett anya dolgozik, jobban érzi magát, ugyan kevesebbet van a gyerekkel, de azt jobban élvezi mindenki.
Lehet, hogy ezzel nem leszek népszerű, de saját tapasztalatból mondom, hogy van olyan eset, amikor beteg hozzátartozó ápolását is jobb másra (szakszerű ápolóra) bízni. Persze minden eset más, de nem mindenki képes ellátni súlyos betegeket (még ha az anyámról is lenne szó). Ez nyilván nem jelenti a hozzátartozók magára hagyását, de adott esetben nem biztos, hogy én tudnám őt legmegfelelőbben ellátni. Köteles vagyok megszervezni az ápolását, látogatni, szeretettel körbevenni, de pl. egy injekció beadását szívesebben bíznám szakképzett eü-sre. És itt is érvényes, amit te is írtál, hogy egy nővér is tud több betegről is gondoskodni, tehát nem kell egy betegre feltétlenül egy ember. Abban persze egyetértünk, hogy ha te úgy döntesz, hogy ápolni akarod 0-24-ben a hozzátartozódat, akkor jó lenne, ha az állam erre adna lehetőséget, hogy ebben támogat. Mondjuk van is rá lehetőség, csak az pont az éhenhalásra elég.
Határátkelő Magyarán szólva 2013.12.13 06:44:00
Kicsit gondban voltam, mit is írjak a mai poszt elé. Eddie írása ugyanis alighanem komoly indulatokat fog kavarni, de hát ez nem újdonság errefelé. Nem feltétlenül értek egyet mindazzal, amit leír, de nem is ez a dolgom, viszont érdekesnek és megvitathatónak tartom. "Ez a poszt…..
talján sógor 2013.12.13 20:10:42
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: köszönöm, hogy "kötekedtél", újra utánanéztem és bocs, ha unalmas, de most ezt találtam (www.nyest.hu/hirek/mi-valtozik-az-uj-helyesirasi-szabalyzatban):

"Körülbelül egy évvel ezelőtt lezárultak a helyesírási szabályzat módosításai (...) A korábbi szabályozás szerint korábban a kettős betűre végződő vezetéknevekhez kötőjellel kellett kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot (Wittmann-nál), de a magyar keresztneveknél a három betű közül az egyik kiesett (Mariannál). Az új szabályozás szerint most már a magyar keresztnevek esetében is a kötőjeles megoldás alkalmazandó: Mariann-nal."

Tehát én nem voltam naprakész, természetesen @macamuca: -nak is mondom, hogy én tudtam rosszul. Illetve talán még nem léptek érvénybe a változások.

Szóval ma is tanultam valamit, kösz. :)
talján sógor 2013.12.13 20:43:49
@Mr. Közbiztonság Szilárd: ok. Az 1984-ben elfogadott szabályzatot (tizenegyedik kiadás) többször kinyomtatták, például 1993-ban is. Leülök, köszönöm. :)

@Babette_: nagyon tetszik nálad a "becsempézte" (gondolom a labdát) és a "tyúkjaim légyszáma".
talján sógor 2013.12.13 21:44:36
@Babette_: :)
Nem csak munkával, és tanulással, de önkéntesként is ki lehet jutni külföldre, bár kétségkívül, erről ritkábban szól a fáma. Bálint viszont – miután három hónapig nem talált munkát Magyarországon – úgy döntött, megpróbálja. Így került ki Katalóniába, ahol…..
talján sógor 2013.12.11 15:14:54
@M. Úr: @Herr Géza: totál egyetértetek veletek.
Mondjuk azt nem értem, hogy az ingyen nyelvtanfolyamot miért nem használta ki. Ja, fel van szinte háborodva, hogy ha kétszer hiányzik, akkor neki kell kifizetni a tanfolyam díját. Hát mit is képzelnek ezek, ingyen járhat(na), de ha nem jár, azt nem nézik jó szemmel. Micsoda világ!
Kíváncsi lennék, hogy az őt kiküldő szervezet felelősei elégedettek-e a végzett (?) munkájával. Vagy csak kiküldték bulizni és kész?
Másrészről ő csak kihasználta a fizetett bulizás lehetőségét, tulajdonképpen ügyes volt, inkább a projektet finanszírozó szervezethez lenne pár kérdésem. Mert ennél csak jobban lehetne a befizetett EU-s pénzeket elkölteni.
Gyakran hallani, hogy a gyerekek könnyen, szinte játszva megtanulnak egy idegen nyelvet, így nekik kisebb törés a külföldre költözés. Attila és gyermekei története az ellenkezőjét bizonyítja. Áldozat, törés nélkül a gyermekeknek (sem) megy egy idegen nyelv elsajátítása és a…..
talján sógor 2013.12.10 12:32:10
@indazs: Teljesen más dolog, amikor szülővel beszél idegen nyelven a gyerek, ismerőssel játszik spanyolul meg mandarinul, illetve amikor nulla nyelvtudással, -értéssel kell érvényesülnie egy idegen környezetben.
talján sógor 2013.12.10 12:32:10
@Chang Yai: Szia, lehet, hogy nem sokakat, de engem érdekel a "másik oldal", hogy a tanárok hogyan és mit tudnak segíteni az ilyen gyerekeknek.
Igen érdekes útra indulunk ma, hiszen Európában (így például Ausztriában is) az egyre kevesebb gyerek okoz problémát, Kínában is hasonló a helyzet, csak ott más okokból: most üt vissza az egykepolitika, amin éppen lazítanak is. A mai harmadik történetünk pedig Kenyában…..
A holland felsőoktatásba nem túl nehéz bejutni, viszont a támogatásért keményen meg kell dolgozni. Külföldiként például havonta 32 órát, ha ez nincs meg, fizetheted vissza az arra a hónapra esedékes ösztöndíjad és az utazási kedvezményt. A mai történet szerzője, Diána…..
talján sógor 2013.12.06 15:03:19
@Kövérmadár: Szia, akartam neked Mikulásos répadesszertet keresni, de csak ezt találtam:

http://www.google.at/search?q=mikulásos+répadesszert&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ycmhUu6NNcrdygPrl4D4Dw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=902#q=mikulás+nyúl&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=vt9_CaP5EONzzM%3A%3B1lXHtLafb5_J4M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ize.hu%252F_files%252Fpics%252F00015%252F00015752.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ize.hu%252Findex.php%253Fsearch%253Dnyulak%3B348%3B455

bocs :)
Régen jártunk Olaszországban, így nagyon örültem olaszmamma írásának, aki nem kevés tapasztalat birtokában van már az itáliai virtust illetőleg. Mint kiderül, külföldiként (pláne nőként) munkát találni szinte lehetetlen, de ha sikerül, akkor az élet jó. Jöjjön tehát…..
talján sógor 2013.12.03 18:02:58
@mojoking77:
"Kantononkent mas es mas idopontban vannak az iskolai szunetek, meg veletlenul sincs szinkronizalva."
Direkt vannak más-más időpontban az iskolai szünetek. Gondolj a síszezonra: nem mindenkinek ugyanazon az egy héten kell megtámadni a szállásokat.
talján sógor 2013.12.03 20:11:36
@zöldeketbeszélek: Szia, még fiatal koromban voltam pár évig Olaszországban, most Ausztriában élek.
talján sógor 2013.12.03 21:20:41
@zöldeketbeszélek:
Köszi :) Amikor idejöttünk, nem tudtam németül, ezért inkább az olasz híradót néztem, ez a szokásom azóta sem változott. Ma (5 év után) is naprakészebb vagyok Olaszországból, mint Ausztriából. Persze tucano-van nem vitatkozni akartam, csak hozzátenni. Remélem, ő is így vette.
Határátkelő Basel, te csodás! 2013.11.28 06:48:00
Ma Svájcba, azon belül is Baselbe látogatunk. A poszt szerzője, Bebbi némi elemzést követően meséli el röviden kiköltözésük történetét, majd mutatja be a várost. Én speciel szívem szerint rögtön indulnék. :) Freie Strasse karácsonyi fényekben „Sokat gondolkoztam, hogy…..
talján sógor 2013.11.28 17:47:49
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Valahogy elterjedt az ly-os verzió és sokan elhitték, hogy úgy kell, pedig nem,..."
A "muszáj" eredete a német "muss sein", én ebből mindig tudom, hogy nem lehet ly-onos. Valószínűleg a hasonló hangalakú "uszály" - ami ugye ly-onos - a ludas abban, hogy a "muszáj"-t is sokan helytelenül "ly"-nal írják.
talján sógor 2013.11.28 21:13:32
@Bebbi:
Kedves Bebbi!

A feleségednek (is) szeretnék gratulálni. A Magyarországon szerzett jogi diplomával külföldön nem egyszerű boldogulni, mégis bevállaltátok a költözést. Ráadásul jött a gyerek, nagyszülők 1000 km-re, közben esetleg nyelvet is kellett tanulnia, továbbképzésre járt, vizsgázott, sikerült munkát találnia. Na jó, nem dicsérlek tovább, még azt hiszik, hogy a rokonod vagyok. :)
talján sógor 2013.11.29 00:06:17
@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): hehe, az olaszok "dancsing"-olnak, a németek meg "dé-fau-dé"-t néznek :)
Egy egészen durva történetet osztok meg ma veletek, melynek írója és elszenvedője, Annamária, akinek egy szép nap az az ötlete támadt az Egyesült Államokban, hogy egy évre Magyarországra költözik a már ott született fiával, hogy a gyerek is megismerhesse édesanyja hazáját és…..