Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Psziche

25 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Információtól túlterhelt világban élünk, ma már a televízióműsorok, a rádióadások és az internet tölti ki a napjainkat, amelyek hatására gondolkodásbéli torzulások alakulhatnak ki az elménkben, sőt a személyes kapcsolatok is meggyengülhetnek, átalakulhatnak. A média…..
Mai nyüzsgő és teljesítményorientált világunk egyik legégetőbb problémája a serdülők eltévelyedett és önpusztító viselkedése. A társadalom sok terhet ró a kamaszok vállára, mialatt kevés időt kapnak felnőni a feladatokhoz. A médiából és az internetről érkező…..
Abraham Maslow klasszikus elmélete a szükségletek piramisáról azt hirdeti: ha – az ételre, a szexre és a biztonságra vonatkozó – alapvető szükségleteink kielégülnek, szinte azonnal jelentkezik az önkifejezés, avagy a verbalizálás és az alkotás vágya. Ha ez a késztetésünk…..
Az közismert tény, hogy azaz ember, aki olvas, nem csak a saját, hanem rengeteg más karakter életét meg-, illetve átéli. Az olvasás egy lehetőség arra, hogy kiszakadj önnön testedből, megszabadulj a saját identitásodból, a monoton mókuskerékből, ha csak pár órára, vagy napra…..
Belegondoltál már abba, mihez kezdenél az internet, vagy a kütyüid nélkül? Hogyan tartanád másokkal a kapcsolatot, hogyan örökítenéd meg a pillanatot, vagy mivel ütnéd el a szabadidődet? Én kénytelen voltam két napra szembesülni ezzel visszautazva a múltba körülbelül negyven…..
Ma már semmire sem megyünk egy érettségivel. Az egy dolog, hogy a végtelenségig lebutították – és ezzel önmagam ellen is beszélek, mert éppen emiatt sikerült jól -, de úgy egymagában már nincs nagy értéke. Csak egy alap, amire építhetünk, ezért megszerezzük. Sokan, sok…..
Interjúalanyom ismét a JóLÉlek Pszichológiai Alapítvány berkei közül került ki. Jelenleg az alapítvány vezetőjét, Bakó Esztert kérdeztem a szakmájából adódó tapasztalatokról és azokról a reakciókról, amik a pszichológus megnevezés hallatán egy hétköznapi ember eszébe…..
Nem szeretünk egyedül lenni és vágyunk a törődésre, mert az ember arra van bekódolva, hogy örökösen keresse a társát, vagy egy helyet, ahová beilleszkedhet. Vannak, akik szerencsések, kommunikatívak, barátságosak és nyitottak, de akadnak olyanok is, akik nem bírnak ilyen…..
Ember tervez, Neptun kivégez. Mostanában nem szeretjük egymást a tenger magasságos urával, ezért is döntöttem úgy, hogy bánatomat írásba fojtom.   Azt olvastam valami interneten terjedő cikkben, hogy az egyetemisták lusták és gazdagok, szuper drága mobiltelefonokkal szlalomoznak,…..
Minden esztendőben más nevet kap, de az életérzés ugyanaz marad! A tavalyi Metalwar, illetve az idei Rock On! Fest is a Népligetben, a Szeptember Feszt keretei között került megrendezésre. Ment is boldog-boldogtalan, hiszen ingyenes a banzáj, meg ugyebár sok jó arc kis helyen is…..
A „disz” fosztóképző valaminek a hiányáról tanúskodik, mint a diszkomfort, vagy többek között a témába vágó diszlexia esetében is. Ám ez nem fogyatékosságot jelent, nem is betegséget, hanem egy zavart, amely megnehezíti a tanulás bizonyos aspektusait. Ismerőseim körében…..
Közismert tény, hogy az óvodák három évig, az évvesztesek esetében pedig négy évig pesztrálják porontyainkat, viszont akadnak esetek, amikor ez kitolódik egy cseppet. A hír közlése kellemetlen a pedagógusnak, a szakembernek, a szülőnek pedig még kínosabb.  Ilyenkor sok minden…..
A tavaly Rockbeach-ként futó fesztivált idén átkeresztelték RockPartra, ám az életérzés és a helyszín mit sem változott. A sátortábor meg a színpadok, amiből három is volt, Balatonszemes határában kapott helyet, de sajnos a magyar tengerhez csak húsz perces séta árán…..
Ma hallottam egy viccet, amivel nem akarom megbántani a rendőröket, így nem idézem, de a lényeg az, hogy a magyarok mennyire nem tudnak „külföldiül” és úgy gondolják, hogy nincs is értelme megtanulni. Hát, én, aki csak a diploma miatt teper a nyelvvizsgáért, néha hasonlóképp…..
Egyre több az olyan bölcsőde és óvoda, ahová autista vagy értelmi sérült gyermekeket is integrálnak. Igyekeznek a társadalommal elfogadtatni és megmutatni neki, hogy nem csak az egészségeseknek áll a világ. Az ötlet nagyon is jó, segíti a társadalmi tolerancia kialakulását, és…..
Röhejes, de sokunk már a pályakezdéskor azon fantáziál, milyen jó lesz majd nyugdíjba menni. A rengeteg idő, a nyugalom és a gondtalanság, ami vele jár, igazi megváltásnak tűnik a mókuskerék után. Valóban tényleg így lenne ez? Vidékre költözünk és kertészkedünk majd,…..
Vigyázat, aki egy könnyed olvasmányra számít, az csalódhat! Ez a cikk tele elméletekkel és tényekkel a pszichológia vidékéről. Kellemes olvasást! Az alkotás, akár csak a játék, egy olyan egyetemes viselkedésforma, amelyre minden ember örökletesen képes és hivatott, hiszen…..
Ma már nem is igazi ember, akinek nincs profilja a facebookon, továbbá ha nincs legalább százhúsz képe és háromszáz ismerőse a legismertebb közösségi hálón. A kevesebb ciki, ha pedig több van, az pedig már kompenzálás, mint az hánytatás az anorexiásoknál vagy a testépítés…..
Ez lenne a „Hass, alkoss, gyarapíts!” modern felfogása, ha Kölcsey még élne és alkotna, de sajnos úgy érzem, nem büszkélkedne vele. Sokan pedzegették meg pedzegetik a témát, mi is nekiestünk körülbelül egy hónapja a „Mélyfúrások szinglifalván” című rádióműsorban,…..
Pszichológia. Ha valaki meghallja ezt a szót, rögtön utálkozásba megy át és spiritiszta hülyeségnek könyveli el az egész fogalmat, vagy lelkesen veti bele magát a társalgásba/olvasásba, hiszen ez egy olyan dolog, amihez mindenki ért. Mind a két felfogásban van némi igazság,…..
A cím nem mond túl sokat, talán egyeseknek még unalmas is lehet, de a borító, és a pirossal kiemelt névelő tesz azért, hogy megérezzük a vacsora szócska mögötti balsejtelmes, különleges hangulatot, bár a történet eleje még hasonlóval sem kecsegtet. Egy teljesen szokványos…..
Van nekünk egy nagyon modern és érdekes kiállításunk a Vörösmarty téren, konkrétan a Váci utca egy szám alatt. Érdekes, mert hiánypótló azok számára, akik még sosem juthattak el az igazi Van Gogh Múzeumba, és modern, mert anélkül, hogy ideköltöztették volna az eredeti…..
Sok-sok találmány és kutató született kis hazánkban az elmúlt évszázadokban, példaképp: Bíró László, a golyóstoll feltalálója, Neumann János, a számítógépek atyja, Puskás Tivadar, a telefonhírmondó létrehozója és Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője. Nagy…..
Egy nap 1440 percből áll, ehhez képest a 7 perc elenyésző semmiség. Miért is tartok itt matek órát? Mert bizony, az a szomorú tény, hogy a mai családokban a szülő csupán 7 percet fordít egy átlagos napon arra, hogy a gyermekének szentelje az idejét és érdemlegesen pár szót…..
Évtizedekkel ezelőtt el sem tudtuk volna képzelni, hogy a média és a művészet ilyen szoros kapcsolatban állhat egymással, sőt még ma is vannak olyan egyetemi kurzusok, melyek szöges ellentétbe állítják ezt a két területet. Julia Stoschek műgyűjteménye az élő cáfolat erre az…..