Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A dömösi lakos

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszú hallgatás után újra billentyűt ragadok, és leírom a saját véleményem, érzéseim, észrevételem a tegnapi (2013.11.12-i) testületi ülésről. Korábban jelezték nekem, hogy: Robi túl egyoldalúan írod a dolgokat a blogodban, és csak a saját véleményed írod le, nem pedig…..
A dömösi lakos 2013.11.14 13:00:40
Kedves Robi!

Régóta olvasom a blogját, helyi lakosként örömmel töltött el, hogy fiatal értelmiségiként új színt szeretne vinni a helyi politikába. Sajnos a hozzászólásai, véleménynyilvánítása, - bár azok kétségtelenül autonómok és forradalminak tűnőek - nagyfokú éretlenséget, rögtönzést és átgondolatlanságot tükröznek.

Nem azt kérdőjelezem meg, hogy őszintén a faluért aggódó képviselő-e, hanem azt vélelmezem, hogy hozzászólásaiban elsősorban a népszerűség hajhászás, a populizmus és hozzáértés hiánya mutatkozik meg.

Önt megválasztották a lakosok ezért jogosan képvisel engem is a testületben, de mivel a blog szubjektív műfaj, engedje meg, hogy a jövőbeni hozzászólásaimban én is szubjektív legyek.

Miért lenne fontos, hogy a testület egységes legyen? Felelős vezetőként fel sem tehetné ezt a kérdést. Nem arról van ugyanis szó, hogy egy autokrata helyi kormányzás valósuljon meg, hanem, hogy az a szétzilált település alapvető stratégiai kérdésekben azonos irányba mozogjon. Ha valakinek, akkor Önnek tudnia kell, hogy az előző ciklus elsősorban személyeskedésen alapuló anomáliái mekkora kárt okoztak a településnek. Az ön kritikusai tehát nem azt fogalmazzák meg, hogy „saját véleményét, érzéseit, gondolatait” a maga egyszerű módján itt, vagy az üléseken ne fogalmazhassa meg, csupán azt javasolják, hogy ne szoruljon bele az „örök ellenzéki” és a „megmondó” csábító és népszerű szerepébe. Önnek nyilvánvaló ambíciója a polgármesteri szék, ebben én személy szerint szavazatommal támogatnám is, de csak abban az esetben, ha felnő ehhez a feladathoz. Ön belekapaszkodik egy-egy népszerű kérdésbe (pl. a polgármester fizetése, utcabetonozás, óvodai étkeztetés) amivel rövidtávú támogatókat ugyan szerezhet, de a stratégiai, az összefüggések ismeretén alapuló községvezetésbe gyorsan belebukna. Ezzel nem azt mondom, hogy a jelenlegi vezetés erre képes lenne, de ha Ön elsőszámú vezető szeretne lenni javaslom, hogy inkább ilyen irányba fejlődjön.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön fogalomzavarban szenved. A részvételi demokrácia azt jelenti, hogy a választópolgárok aktívan részt vesznek a település életének alakításában. Ennek elsődleges és hosszú évszázadok óta kipróbált legjobb módja a képviseleti demokrácia. Tehát nem minden lakos egyenként közli azt, hogy „kék, vagy piros izzók legyenek” a település karácsonyfáján, hanem a megválasztott képviselőik útján gyakorolják a hatalmukat, azaz nevükben a képviselőtestület dönt. Természetesen, ha egy lakos a „kék helyett mégis piros izzót szeretett volna”, de a megválasztott képviselője „a kékre” szavazott, 4 év múlva változtathat a döntésén és mást delegálhat a képviseletére. Amit Ön ötletként ír, a „települési demokrácia szélesítésére” (utcamegbízott), teljesen felesleges és átgondolatlan aktus lenne. Bizonyára már nem emlékszik a rosszemlékű tömbmegbízotti rendszerre, amit most szeretne visszaállítani.
Képviselő Úr! Dömös nem akkora település, hogy erre szükség lenne. Ha valakinek problémája van, felkeresi a képviselőjét, vagy az önkormányzatot. Amit pedig Ön – helytelenül – magistrátusnak hív, az maga a képviselőtestület. De még ha a fogalomzavaron túl is lépek, ezeket az embereket ki és milyen formában választaná meg, vagy kineveznék őket? Milyen hatáskörük lenne? Ki lenne a megbízójuk, koordinátoruk, kinek tartoznának felelősséggel? Mi történik akkor, egy-egy településrészen nem jelentkeznek erre a feladatra? Milyen felelősség és jogkör tartozhat a tisztséghez? Megannyi megválaszolatlan kérdés, amire lehetne ugyant modellt kidolgozni, vagy átvenni, de ez teljesen felesleges. Tudja ez általában úgy szokott alakulni, hogy az ilyen „tömbbizalmi” tisztségre többnyire a legnagyobb hangú, félművelt, a nem létező hatalmukat fitogtató, okoskodó emberek jelentkeznek – tisztelet a kivétenek.

Hangsúlyozom, hogy a települési lépték a jelenleginél alsóbb szintű képviselet szükségességét egyáltalán nem támasztja alá.

Ha az ön vágyát és helyes hozzáállását ebben a kérdésben szeretné hangsúlyozni, kezdeményezzen sűrűbben falugyűléseket, lakossági fórumokat. Tudom, hogy ezt már megtette, ezt köszönöm is, de kérem, csak olyan vezetési-képviseleti eszközökkel dolgozzon, amik reálisak és kivitelezhetőek.

Kedves Robi! Ha komolyan gondolja a jelenlegi és jövőbeni szerepét a falu életében javaslom, hogy a helyi vezetésről és a hatalomgyakorlás történeti-, elméleti formáiról, valamint annak eszközeiről szóló szakirodalmat kitartóan forgassa és tanulmányozza.

A munkájához ezúton is sok sikert kívánva, üdvözlettel:

Egy dömösi lakos