Regisztráció Blogot indítok
Adatok
portnoy

1 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mint ismeretes, a múlt héten egy Dohány utcai lakásban vallásos zsidók széder estét ünnepeltek, s valakik kavicsokat dobtak/lőttek be az ablakon. Egyelőre annyit tudunk, hogy vagy ötvenen voltak, vagy hárman. Vagy hangoskodtak, vagy nem. Vagy este 11-kor történt a dolog, vagy…..
Pár héttel ezelőtt az első komor őszi napok egyikén a régi épületből az új épület könyvtárába tartottam. Mikor a háromszor kétsávos úton átértem, láttam, éppen szedik fel az épület előtti tér macskaköveit. „Valami még biztosan nincs kész…” -…..
Az úgynevezett magyar jobboldalról fogok írni. * A módszertani kollektivizmus szerint az emberek cselekedeteit egyének feletti egységek befolyásoló hatására lehet visszavezetni. Ez így leírva tök unalmasnak hangzik, az is. Úgy jön ez ide, hogy a Magyar Hírlapban A lepke szárnya…..
Halmai Gábor alkotmányjogász, az ELTE Társadalomtudományi Karán a Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezetője, az Élet és Irodalom 2008. szeptember 26-i számában, Szalonzsidózás című glosszájában súlyos váddal illette Lánczi Andrást, a Budapesti Corvinus…..
„[...] Mert mi vagyunk az egyetlenek, akik a közélettel szemben teljesen közönyös embert nem visszahúzódónak, hanem semmirekellőnek tartjuk, s amiként ez helyes is, mi magunk döntünk és tanácskozunk ügyeinkben, abban a meggyőződésben, hogy nem a vita akadályozza meg a…..
portnoy 2008.08.29 16:02:12
"Ez az ország ugyanis – az én politikafölfogásom szerint – nem túlpolitizált, hanem depolitizált."
Azt hiszem a diagnózis szempontjából ez az egyik legfontosabb állítása a szerzőnek.
A konfliktus léte természetes velejárója egy közösségnek. Nem kiiktatandó dolog, hanem feloldandó.
A közvélemény/polgárok/emberek/választók nagy része (sajnos ezzel kapcsolatban nincsenek adataim) a politikát szigorúan csak a parlamenti szereplőkkel, játszmákkal - és annak szerves kapcsolódásaival - azonosítja.
Az is politika, hogy a hetente-havonta közgyűlésre járok a lakóhelyemen, ahol élek.
Ez viszont már ahhoz a definíciós problémához vezet, mely a politika fogalmáról szól. Vagyis: mitől lesz egy kérdés politikai, vagy nem politikai?
Egyfelől a modernitás egyik lényegi eleme a szétválasztás és kategorizálás, mely alapjaiban változtatta meg a politikai filozófiát. Ez a klasszikus antik politizáláshoz képest akár depolitizálásnak is felfogható.
Másfelől a hangadó magyar értelmiség nagy része a pozíciójának megőrzése érdekében kénytelen (volt) alapvető ekölcsi kérdésekben relativizálni. Hiszen a morális és erkölcsi állásfoglalások hitelessége nagyban függ a "személyi állománytól". Ebben pedig egyik oldal sem áll fényesen.

Amivel vitatkozom:
"Most komolyan: fel tudja valaki sorolni a kormánytagokat? Tudja egyáltalán valaki, hogy milyen területek jelenleg a kormány prioritásai? Tudja valaki, hogy mik a Fidesz gazdaságpolitikai elképzelései? Egyáltalán érdekel ez valakit? Kétlem."
Nos, nem vagyok biztos abban, hogy nyugaton tudnák az emberek a kormánytagok nevét. De mért is kéne tudni, ha egyszer minden működik? Mert lehet, hogy ez vagy az a politikus nem szimpatikus valaki számára, de kevesebben feltételezik róla, hogy nem lelkiismeretlenül végezné a dolgát, vagy rosszat akarna. Halkan jegyzem meg: nem vagyok hajlandó félévente új neveket tanulni, csak mert pozíciót kapott valaki.

Jó írás, valóban írhatna gyakrabban is. Ne csak radiot hallgasson...;)