Regisztráció Blogot indítok
Adatok
László Vágó

198 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már régen foglalkoztat a hordó és a bor viszonya, egymásra hatásuk. Nagyon nehéz ebben a témában megfelelő forrást találni. A kevés információ mellett néha kellemetlen meglepetésben is volt részem. Az egyik Tokaj-hegyaljai rendezvényen egy magyar kádár cég képviselője tartott előadást. Sajnos a…..
A magyar párlatot, a pálinkát, nem feledve úgy gondoltam szélesíteni kell látókörömet ezen a téren is. Ezért részt vettem egy rövid alapozó kurzuson GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar kóstoló termében, ahol megismerkedhettem a whisky főbb kategóriáival, történetével és készítési technológiájával. A…..
Nagy kedvelője vagyok a grúz kultúrának, a grúz boroknak és a grúz konyhának. Kedvelem a grúz embereket. Korábban már jártam ott. Most úgy döntöttem „visszakóstolóm” Grúziát. Ezért Lindával egy Kárpát-alján született és most Tbilisziben élő magyar hölgy segítségével boros, kultúrális és…..
Életemben mind a Kapucinus Sörfőzde itala, mind KicsiZso főztje mély nyomokat hagyott. Ezért tartottam kihagyhatatlannak KicsiZso 2020 első BBQ vacsoráját a most debütáló KicsiZso Rendezvényházban. A döntésem story-ja. Kapucinus Sör Pécset nyaraltunk a családdal. A Zsolnay Negyed Boltok utcájában…..
Az 5. Fehérvári Bormustra teljesíti menyasszonyi ruha kritériumait. Az volt régi, volt új és sokan kékben voltak. Először nézzük a régit és újat. Talán a kék is teljesül. A kis időjáték után visszatérek a rendezvényre. A szervezés legnagyobb újdonsága, hogy a Fejér megyei és környéki borászatok…..
A napokban izgalmas meghívót hozott a posta Michael Simontól. Michelt, több MSc hallgató társával együtt az Etyeki Kúriában megrendezett Winefriendship eseményen ismertem meg. A FH Burgenland nemzetközi bormarketing szak 22 MSc hallgatója szervezte a fantasztikus, nagyon érdekes és minőségi…..
Miért is bátor szerintem Csite Norbert? Azért, mert sajnos egyre kevesebb Tokaj-hegyalja borász készít száraz szamorodnit. És még kevesebben vannak azok, akik egy kóstoló sorba be is teszik. Inkább mindenki az édes szamorodnit preferálja, „mutogatja”. Persze én egy kicsit elfogult vagyok, mert egyik…..
Biztosan sokan ismerik a mondást (fenyegetést!?) : Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik, és Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik. Nem ijedtem meg, de biztos, ami biztos… Ezért amikor Koch Borászat meghirdette Márton napi újborkóstolót és liba vacsorát, gondoltam…..
A marketinget sokan az értékesítés csodafegyverének tartják. Több vállalkozó gondolja, a marketinggel megoldja az eladási problémákat. Azonban ez az eszköz sem mindenható. Itt is szükség van ötletekre, kreativitásra, mely segíthet, de nem oldja meg automatikusan a problémákat. A magyar bor külföldi…..
Múlt hetem csúcspontjait a művészeti élmények adták. Persze a kulturális hét sem telt el boros élmények nélkül. Ez volt a heti órarendem. Hétfő: újbor kóstoló a Veritas Borbárban Nem vagyok nagy híve, kedvelője az újbornak. A borászok a bemutatását általában úgy kezdik: Ez még csak „hordó” vagy…..
Bevallom Borbély Rolanddal és boraival múltunk van. Ennek kiemelkedő mérföldköve a kb. egy éve Pécset megtartott I. Zé Feszt volt. A tavaly decemberben első alkalommal megrendezett konferencián és kóstolón a Gallay Kézműves Pince zenit szőlőfajtából készített Nyékládháza 2015 bora Champion díjat…..
Balázs bevallása szerint bolyongó lélek, össze-visszaszárnyaló gondolatokkal. Miután megtalálta útját a szőlészetben és borászatban az iskolák – Soós István Borászati Szakiskola és az Ő idejében még Villányi úton székelő Kertészeti Egyetem – segítették kordában, ill. irányban tartani gondolatait.…..
Az idei Bor, mámor, Bénye eseményeire tartva egy kis kitérőt tettünk a Zempléni Fesztiválra, Mádra. A csodálatosan felújított Mádi Zsinagógában két rendkívüli művész előadásában hallgattuk meg, több nagyszerű klezmer mű, mellett a Hegedűs a háztetőn musical legismertebb dalát a Ha én gazdag lennék……..
A Chigogidze Borászatot a tulajdonos mutatta be. A Chigogidze borokat a pincészet borászának értő irányításával kóstoltuk. Céljuk a ritka, elveszett helyi grúz szőlőfajták újra felfedezése és elterjesztése, pl. Tavkveri, Shavkapito, Chinuri. Ennek érdekében olyan földrajzi helyekre telepítették…..
Ember a bor mögött, aki nemcsak egyedi tokaji borokat akar készíteni, de sokat dolgozik Tarcalért és az egész borvidékért. Nem titkolja, munkájával szeretné elérni a Tokaji borvidék és a tokaji bor újra pozicionálását és dicsőségének helyreállítását. Amikor részt vettem a Tarcali Bűbájos Tavasz…..
Nem először kapok meghívást az Alföldi kenyér, szőlő és bor, avagy „A Kárpát-mendence kincsei” – határon innen és túl. Az előző konferencia és termékbemutató is nagyon érdekes volt, ezért szívesen és nagy kíváncsisággal mentem az eseményre. Egy nagy különbség volt a tavalyi és az idei esemény…..
Csodás környezetben, idén hetedik alkalommal mérték össze fakanalukat, bográcsukat, kemencéjüket az ország különböző tájairól érkezett főzőcsapatok a VII. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon, Fertődön. A barokk ételek készítéséhez, kóstolásához és elfogyasztásához nem is lehetne jobb környezet a…..
Egy új boros esemény bukkant fel a rendezvények palettáján. Idén június elején először rendezték a Gasztro Sopron Bortúrát. Nagy szerencsémre ebben az időben Fertőrákoson voltam és élveztem a Barlangszínház előadásait. Azonban egy ilyen eseményt nem hagyhattam ki. A Gasztro Sopron Bortúra lényege a…..
Egy titok, amit nem is titkolok. Tervezem, hogy ott leszek az idei Bor, mámor.. Bénye eseményen. Már korábban elkezdtem a felkészülést és az ismerkedést a bényei borokkal, hogy Erdőbényén már tudjam hova kell mennem és kit kell feltétlenül meglátogatnom. Persze erről majd beszámolók. Az első…..
Fertőrákoson a Ráspi Étteremben találkoztam újra  Horváth Józsi Ráspival. Azonban ez egy különleges, azaz Ráspi3, alkalom volt. Nézzük a matekot. Ráspi1 – Horváth József Ráspi, Ráspi2 – Józsi édesapja és Ráspi3 – Ráspi Étterem és Panzió Már amikor először találkoztunk januárban a ChampionWine-ban…..
Kanczler Andrással egy kettős Tokaji borkóstolón találkoztam először februárban. Akkor már tudtam, hogy részt fogok venni a Tarcal Bűbájos Hétvége rendezvényen és megegyeztem Andrással egy látogatásban és az ismerkedés folytatásában. Ígéretemhez híven áprilisban Tarcalon voltam és részt vettem a…..
Úgy tűnik, jó úton haladok a somlai megértésében, vagy mégis összezavarodtam? A címben levő „matematika” nem az én „bűnöm” és előre bocsátom, nem kell megoldani! Lehet, ha valaki eleget iszik, sikerülne! Inkább segítek. Somló 5+, azaz somlói pincék 5+ hektár szőlőterülettel. A –5 év <2014 szerint…..
Andrási László bevallása szerint magának készíti a bort, de nem tudja mindet meginni. Ezért a „maradékot” értékesíti ismerős és ismeretlen borbarátoknak. Ő egy nagyon következetes ember az életben, a szőlőművelésben és a borkészítésben is. Szinte pontosan három évvel ezelőtt találkoztam vele a Chess…..
Elnézést,de egy kis személyes színessel kezdem. Bevallom nagy kedvelője vagyok az orosz, grúz és örmény konyhának. Ezért, amikor megláttam a Tarcal Bűbájos Hétvége 2019 programjában a Kern Pincészet - Orosz ízvilág és Tarcali borok találkozója eseményét, ez saját program tervünk biztos pontja…..
Volt egy időszak boros életemben, amikor fenntartással voltam a somlói borok, azaz a somlaik iránt. Ebben az időben néhány „borszakértő megtévesztett” vagy talán csak rossz szakember került az boros utamba. Az ekkor kóstolt borok számomra nagyon sav hangsúlyosak, ízükben csak ásványosak, sósak…..