Regisztráció Blogot indítok
Adatok
László Vágó

297 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Be kell vallanom, a Furmint nem tartozik a kedvenceim közé. Persze lehet, hogy még nem találtam meg az igazit. A kutatást és a próbálkozást nem adtam és nem adom fel. A Furmint Februárt egy jó kezdeményezésnek tartom. Az elmúlt években nem vettem részt aktívan ezeken az eseményeken. Idén egy általam…..
Vámos Attila az Egri borvidék különce, de akár nevezhetjük fenegyerekének is. Vendéglátós családból indult. Volt egy időszaka, amikor elfordult az alkoholtól, az alkoholos italoktól. Csak 23 évesen, egy kis szériás francia Champagne-val nyitott újra. Ez újra a szőlő alapú alkoholos italok felé…..
A Kékfrankos Toros Túra után a Takler Kúriából közvetlenül Visegrádra utaztunk. Ahol is egy unikális borvacsorán vehettünk részt. A magyar bortársadalom két ikonikus alakja tette felejthetetlenné az eseményt. Szekszárdról a Heimann Családi Birtok képviseletében id. Heimann Zoltán, a St. Andrea…..
Az előző élménybeszámolóm címe „Kezdet és vég a Takler Kúriában” volt. Vagyis a Takler Kúriai szállásunkból elindulva jártuk végig a Kékfrankos Toros Túra útvonalának állomásait – Fritz Borház, Bodri Pincészet és Szőlőbirtok, Takler Borbirtok. Mind három állomáson két vendég borászat mutatta be…..
Az idei Kékfrankos Toros Túrát februárban tartották Szekszárdon. Több ilyen eseményen részt vettünk már. Pár év kihagyás után idén újra részt vettünk az eseményen és elutaztunk szekszárdi Kékfrankost kóstolni. Korábbi Kékfrankos Toros Túrán laktunk a Bodri Birtokon, a Fritz Borászatban, de a Takler…..
Egy különleges spanyol borkóstolón sikerült részt vennem. Annyiban egyedi, hogy a borokat nem a teljes  spanyol portfolióból válogatta össze és mutatta be Nagy Sebestyén, aki a BorJour rendezvény brand egyik alapítója és azóta is boros életet él. A kóstoló borsora Katalóniából érkezett. A Katalán…..
Két srác, Veliczky Zoltán és Schubert Ádám, az Etyek-budai borvidékről, a Pázmándi szőlőhegyről. A szőlőterületeiket, dűlőiket kerteknek nevezik. Innen az Apró Kertek név. Kertjeik mérete 800 és 4000 nm között mozog. Szőlőterületük jelenleg kb. 1,5 ha, melyen 8000 tőkét nevelnek, gondoznak. Ebből…..
Szívesen és nagy kedvvel kóstolók grúz borokat. Az utóbbi időben többen is tartottak, tartanak grúz borkóstolót. Nehéz választani. A korábbi közös múltunk miatt egy kicsit izgulva, de a Bormedence Borklub kóstolóját választottam. Hát talán tévedtem! Miért döntöttem így? - ahogy már említettem…..
Ismerkedésem és érdeklődésem a Dél-Európa (Ibériai-félsziget – Spanyolország, Portugália és Appennini-félsziget – Olaszország) borai iránt eddig felemás élményeket eredményezett. Voltak rossz, elmegy, megfelelő és jó benyomásaim. Most be tudok számolni egy igazán jól sikerült olasz vörösbor…..
Múltam van a Cabernet Franc borral. Több éven keresztül részt vettem a villányi Franc&Franc Hétvégén, azaz a Franc&Franc Konferencián és Kóstolónapon. Izgalmas és érdekes élményeket és tapasztalatokat szereztem ezeken az eseményeken. Villányi borászok a Cabernet Franc-ra építve egy új…..
Miért is járok borkóstolóra? Először is szeretem a bort, főleg a vöröset. Szívesen ismerek meg új borászatokat és számomra még nem kóstolt tételeket. De élvezettel visszakóstolóm már ismert borászok borait is és hallgatom meg újra a már ismert és új story-kat. Van néhány igazán”nagy dumás és nagyon…..
Kicsit túlóztam vagy inkább dicsekedtem. Nem a Tokaji Borlovagrendbe kerültem be, hanem csak az egyik eseményükre kéredzkedtem be. Az idei utolsó programjukon vehettem részt, melyet a Magyar Tudományos Akadémia, Kodály termében rendeztek meg. Az esemény tematikája „Női karakterek a Tokaji…..
Már többször utaltam rá. Az egyik kedvencem a Szekszárdi borvidék. Elnézést az ismétlésért. De azt gondolom, ezt nem lehet elégszer hangoztatni. Innen van több borász és borászat, akiknek ill. amelyeknek a borait különösen a szívembe, vagyis a szájamba zártam. Egyik közülük a Heimann Családi Birtok.…..
Ripka Gergely, Tokaj Magic a Tokaji borvidék vezérszurkolója, tevékeny támogatója és egyben hírharangja megtartotta idei utolsó eseményét. Szerencsémre én is ott lehettem. Ez egy többrétegű esemény lett, melynek voltak hivatalos, bortársadalmi és személyes vonzatai is. Menjünk időrendben. 1. réteg…..
A kóstoló rendhagyó módon kezdődött. Erdei-Brüll György, a mádi zsidó borász, meggyújtotta a Hanuka második gyertyáját. Így egy kicsit mi is részesei lehettünk a Hanuka csodájának, azaz a Fény ünnepének. Ha valamit nem helyesen értelmeztem, elnézést a tudatlanságom miatt. A kóser borok kóstolójának…..
A BOMBA HÍR December 6-n került kihirdetésre a Magyar Borakadémia (MBA) sajtótájékoztatóján az öt jelölt közül az idei Év Bortermelője Magyarországon verseny győztese.  A Bor Akadémia Mikulás Günzer Tamás villányi borásznak hozta el a 2023 Év Bortermelője 2023 címet. GRATULÁLOK! Nagy örömömre én is…..
Már többször kinyilatkoztattam, a Szekszárdi borvidék az egyik nagy kedvencem a 22 magyarországi borvidék között. Az egyik favorizált tételem a Takler Szenta-hegyi Kékfrankos. Ezért, amikor megláttam a Takler Borbár Buda Takler 2019 eseményét, eldöntöttem ott a helyem. És így is tettem. Takler…..
Grál Borpince tulajdonos-borásza alföldi, soltvadkert származású. Mucsi Zalán harmadik generációs borász. A szekszárdi borvidéken tervezett borászkodni, de beleszólt a szerelem. Gyönki lánynak udvarolt és apósa tanácsára Gyönkön vásárolt pincét és létesített borászatot. A nagy kaland 2008-ban…..
A Spiegelberg Kézműves Borpince 30 éves jubileumát ünnepli idén a borok piacán. Stephan Spiegelberg, családi hagyományokat követve, 1993-ban szeretett volna a hegyen. Azonban a házhoz, boros pince és szőlőterület is tartozott. Az első időkben ismerkedett a hellyel, a Somlóval, a helyi borokkal és…..
A Vince Borműhely egy egyedi kóstolóra invitálta a borkedvelő közönséget. Nem hiába. Teltház volt. Az est főszereplői a Heimann Családi Birtok jeles képviselői Heimann Ágnes és Heimann Zoltán házaspár és a Barbár évjáratos borok 2009-től 2019-ig. Az est súlyát az is fokozta, hogy Heimann Zoltán…..
A natúr és organikus borok világába igyekszem elmélyedni, de még sok tanulni valóm van. A Mitiszol? borbolt mondja magáról: „Specialista borlelőhelyként 2006 óta foglalkozunk természetes és natúr borok népszerűsítésével és forgalmazásával. … Mitől is lesz természetes egy bor? Attól, hogy…..
Németh János Pincészet jelenleg kb. 10 hektáron gazdálkodik. Egy három éve meghozott döntésük alapján most már a szőlészeti és borászati munkákat bioművelésben végzik. Nem használnak felszívódó szereket és semmilyen vegyszert. Maximum egy kis ként. A mostani 10 hektáros birtoknagyságot 25 év alatt…..
Egerbe invitáltak egy nem egri fajta kóstolójára. Mivel Rajnai Rizling vertikálisra hívtak nem mondhattam nemet. A Tóth Ferenc Pincészet idén ünnepli 40 éves évfordulóját. Tóth Katalin, aki a generáció váltás után édesapjától átvette a borászat irányítását, így ír az egri Rajnai Rizlingről – „De…..
Jammertal borok nem igazán ismertek számomra. Nagyon régen, még a régi Jammertal korban, kóstoltam néhány tételt. Akkor, emlékeim szerint, nem igazán nyújtották a villányi élményt. Ezért nagy várakozással jelentkeztem a Jammertal kóstolóra a Fill the Winebox borbárba. A kóstolót Markó Előd a…..
A Tokaji és az Egri borvidék közé beékelődött egy kicsiny borvidék, a Bükki. A pletykák szerint meg akarták szüntetni és be akarták olvasztani egy másik borvidékbe. Ők azonban ellenálltak. Szerencsére! Kár lett volna a bükki borászatokért és a nagyszerű bükki boraikért. A borvidék egy különleges,…..