Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CyberMacs

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben Magyarország és Európa nagy része éppen a járvány harmadik hullámával küzd, Japánban teljesen más a helyzet. Csak éppen azt nem tudja senki, hogy már túl vannak rajta vagy még csak most jön a neheze. Ami már csak azért nem mindegy, mert nyáron ugye elvileg holmi olimpiát rendeznének…..
CyberMacs 2021.03.15 09:08:59
@Csodabogár: Köszönöm! :)
Azt találtam ki, hogy aki a blog utolsó bejegyzése alatt hagy egy megjegyzést (isztambul.info/blog/2021/02/27/itt-a-vege/), akkor eltárolom az e-mail címét.
Így ha lesz valami új írás (nem Isztambul, és nem Törökország témában), akkor küldök egy levelet. :)
Nem ígérem, hogy tényleg lesz valami írás, pláne dátumot nem mondok (fél év pihenő biztosan kell, meg hogy vége legyen a vírusnak és újra legyenek interakcióim a világgal). De ha lesz valami, megírom. :)
CyberMacs 2021.03.15 09:10:31
@nyuszigonosz: Köszönöm! :)
Azt találtam ki, hogy aki a blog utolsó bejegyzése alatt hagy egy megjegyzést (isztambul.info/blog/2021/02/27/itt-a-vege/), akkor eltárolom az e-mail címét.
Így ha lesz valami új írás (nem Isztambul, és nem Törökország témában), akkor küldök egy levelet. :)
Nem ígérem, hogy tényleg lesz valami írás, pláne dátumot nem mondok (fél év pihenő biztosan kell, meg hogy vége legyen a vírusnak és újra legyenek interakcióim a világgal). De ha lesz valami, megírom. :)
Tíz percet külföldön tölteni teljesen értelmetlen dolog, ebben nagyjában megegyezhetünk. Kivéve persze, ha valakinek egészen különleges oka van rá, mint CyberMacsnek, aki nem akármilyen kalandokat élt át...
CyberMacs 2020.09.21 10:44:40
@Din Serpahis: 10 éven keresztül megvoltam a pepecselés nélkül. :) Évente legalább 2x hazalátogattam, és mentünk másfele is külföldre. Nem volt szükség extra ki-, és belépésre.

A változást a COVID hozta, ami miatt pepecselni kell. Nincs fapados, amire fel lehetne ülni. Az "igazi" repülők is teljesen kiszámíthatatlanul mennek. Simán törölnek járatokat mindenféle ok nélkül 24 órával az indulás előtt.

A következő kérdés pedig, hogy melyik országba repüljek? Itt próbáltam elkerülni, hogy be kelljen lépni a szomszédos Bulgáriába. A repülő viszont valahol biztosan földet fog érni. Dupla teszt, mikor belépek az országba, majd megint dupla teszt, amikor visszajövök (vagy 2 hét karantén) már nem tűnik annyira egyszerűnek (sem olcsónak).
CyberMacs 2020.09.22 09:57:11
@nyuszigonosz: Köszi! :)
Igazándiból ez egyúttal egy betekintés a törökök mindennapi életébe. Minden hasonlóan működik... Néha még az is, hogy megigyunk egy teát! :D
CyberMacs 2020.09.22 09:58:31
@CyberMacs:
Hehe... :)
Igazándiból a nevem Kiber Macska. Egy macska, aki az internet minden hülye zugába bemászik, pont úgy, mint az igai macskák. :)
Volt, aki arra gondolt, hogy a Macs rész a Macintosh-ból származik...
A kultúrsokkról már sok szó esett, de mi a helyzet akkor, ha egy egész metropolisz lakosságának a nagy része éli át folyamatosan? Ilyen különleges hely a törökországi Isztambul, ahonnan CyberMacs írta meg tapasztalatait...
CyberMacs 2019.11.28 12:31:27
@Mohojojo: Valójában egy egész blog van az előzményekről (isztambul.info/blog). De valahol a rózsaszín köd része az is, hogy valójában itt is minden ugyan olyan. Főleg a mindennapok. Hiába hittük azt, hogy tündérországban vagyunk, ugyan úgy minden reggel felkelünk, és bemegyünk dolgozni. Este ugyan ez visszafele+hullafáradtan. Ha így nézem, semmi se változott. :D
A tündérországról jut eszembe... azt hiszem, ez jó lesz előzménynek..
turkinfo.hu/tu-sarok-portre/gyuruk-ura-eloben-vannak-itt-tundek-lokott-torpok-orkok-es-meg-macskak-is-interju-cybermaccsal-isztambulbol/
Ez kicsit szól az előzményekről, a ködről, meg Törökországról is. :)
CyberMacs 2019.11.28 12:39:32
@havrilla: Ez valóban nem Törökországról, hanem sokkal inkább a kulturális sokkról szólt.
Azon belül viszont már arról, hogy mennyiben más ez itt, Törökországban, mint máshol.
Egy példa: Ha én Németországba akarnék kiköltözni, akkor azonnal eszembe jut, hogy ott bizony a papírok nem lesznek egyszerűek. Mindezt úgy, hogy még sose próbáltam Németországba költözni, és egyetlen cikket sem olvastam ezzel kapcsolatban. Fel sem merül bennem, hogy mondjuk egy bankszámla nyitása egyszerű menet lenne (bár lehet, hogy az). Ott ezen a téren nem lesznek illúzióim.
Ezzel szembe Törökországba 90%-ban úgy jövünk el, hogy egyetlen pillanatig sem gondolunk mondjuk a tartózkodási engedélyre. Majd megoldódik valahogy... mert a törökök mindenhez így állnak hozzá. És amikor kiderül, hogy ugyan úgy meg kell küzdeni a papírért, mint más országban, akkor is úgy érezzük, hogy ez valami ultra-szuper dolog lesz.
Aztán persze az ember kiábrándul...
CyberMacs 2019.11.28 12:43:40
@Macropus Rufus: Pedig sajnos kiábrándító, hogy mennyire nem ismerjük egymást. Nyugodtan fel lehetne tenni ezt a kérdést fordítva is: ki mennyire ismeri Törökországot?
Ilyen alapvető kérdések szoktak lenni, hogy egyáltalán hol van az, milyen nyelvet beszélnek, mi a főváros.
Utána már jönnek a kicsit normálisabb kérdések, hogy hány ember él ott, melyek a szomszédos országok, stb...
Egyedül Puskást meg Liszt Ferencet szokták ismerni.
Röviden arról, hogy miért kezdett el érdekelni ez a téma: Nagyjából egy éve kezdtem el Python programozást tanulni egy nagyszabású projekt miatt, és gyakorlásként vettem egy Raspberry Pi 3-at is, hiszen ezen az olcsó miniszámítógép gyárilag képes Python programok futtatására, és a GPIO porton…..
CyberMacs 2018.03.19 15:40:34
Helló!
Pár érdekességet, infót én is szeretnék megosztani a Legoval, kínai utánzattal és a 3D nyomtatással kapcsolatban (így bő 2 hónap késéssel).

1) Lego túlárazása.
Tény, hogy a műanyag sokkal olcsóbb, mint amiért árulják. És az is tény, hogy a fejesek nem BKV-val járnak be dolgozni, hanem kicsit többet visznek haza. De ettől még nagyon magas az előállítási költség.
Feljebb többen is írták a fejlesztést, mint magas költség. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy ki kell találni mondjuk egy tűzoltó központot. Ezt valaki összerakja, aztán leírja, melyik darabból mennyi kell.
Mióta a gyerekeimmel felnőtt fejjel is legózom, most látom, hogy mennyire átgondoltak a készletek. Hogy pl. oda kell egy látszólag értelmetlen darab, de később ez egy olyan strukturális elem lesz, ami az egészet összetartja. A legtöbb készlet nagyon-nagyon át van gondolva.
E mellett, amikor ráírják a dobozra, hogy 7-12, akkor azt tényleg egy átlagos 7 éves össze tudja rakni (ellentétben több kínaival, amikor még én is csak pislogok). Látszik, hogy mely elemek azok, amelyek egy 6 évesnek nehezek lennének, de egy 7 éves már meg tud küzdeni vele.
Továbbá ott az összerakási menet. Ezen is látszik, hogy vannak számolva a darabok sorrendje, hogy minden érthető legyen egy 7 évesnek, de ne rontsa el. Stb..stb... Ezek nagyon komoly szempontok, és nagyon át van gondolva.

E mellett (gondolom), a Legonál van valami policy is, hogy egy új csomagban mennyi legyen az egyedi (csak arra a csomagra jellemző, csak arra a sorozatra, csak arra az évre) darab, és mennyi legyen a megszokott elem.
Egy-egy elem lehetőleg multi funkciós. Egy lézerkard máskor lámpaoszlop, vagy tengely az autóban. A rabló feszítő vasa tényleg használható a lego elemek szétszedéséhez, stb.. Itt is komoly odafigyelés vehető észre.

A lego szokta hangoztatni a pontosságot is, ami tényleg észrevehető az utánzatoknál (inkább a pontosság hiánya). A lego szerint az átlagos fröccsöntés 0,1 mm pontos, míg az övéké 0,01 mm. Ez a 10x pontosság az öntőforma esetében 70x árnövekedéssel jár. E miatt sem mindegy, hogy egy különleges elemet milyen gyakran használnak fel.

Ott van még a gyerekvédelem. Fent már írták, hogy az utánzatok könnyebben törnek. Bár ennek nem kellene törvényszerűnek lennie. Nekem 30 év alatt 2 lego elemem tört el, és mindkettő igencsak agresszív használatnak köszönheti ezt.

E mellett a lego biztosan számtalan tesztet készít. A Duplo emberek esetében minden darabnál megnézik, hogy a fej le tud-e esni.
A lego elmondása szerint a festés olyan, ami a háztartásban megtalálható oldószerekkel nem jön le. Szerintem biztosan találni olyat, amivel lemosható a festék, de azért ezt keresni kell. Sima szappanos vízzel, nyállal nem fog lejönni. És biztosítom, hogy 30 év alatt sem koptak le!

Ezek apró, és fontos dolgok, melyek nem látszanak. E mögött a technika, és az emberek felkészültsége (akik nem kínai fizetést kapnak) rengeteg pénzt elvisz.

2. A kínai utánzatok létjogosultsága.
Szerintem igenis fontosak a kíni utánzatok. Egyrészt vannak olyan készletek, amiket a lego nem csinál meg. De ennél is fontosabbnak érzem, hogy vannak dolgok, amiket az "igazi, drága" legoval nem akarok megcsinálni. Nagyon jó ötletek vannak az interneten, hogy a "megunt" legóval miként lehet kulcstartót, kábel tartót, stb...t készíteni. Ezek ragasztással, fúrással, vágással járnak. Ezt inkább tenném egy olcsó utánzattal. Bőségesen tudnék erre példákat.

Vagy ott van a kertben használható giga méretű lego utánzat is. Tehát rengeteg olyan szituáció van, amikor sokkal praktikusabb a hamis, mint az eredeti.

3. 3D nyomtatás.
Ez egy érdekes terület. Főleg, hogy a lego által használt ABS nevű műanyag a 3D nyomtatás egyik kedvelt anyaga. És nagyon praktikus. Az interneten pedig letölthető teljes lego készletek vannak.
Mégis, a 3D nyomtatás ugyan úgy inkább kiegészíti a lego-t, mint a kínai utánzatok. Egy teljes készlet kinyomtatása rengeteg idő, és nagyon macerás. A kisebb elemek, mint a lego ember keze, pedig nem elég pontosak, könnyen törnek. És a nyomtatott elemek megtisztítása is sok esetben korlátozza, hogy mit érdemes tényleg kinyomtatni. Itt nagyon komoly technikai fejlődésnek kell lezajlania, hogy a 3D nyomtatás tényleg vetélytárs legyen.

Viszont rengeteg olyan rész van, amit meg csak 3D nyomtatással lehet megcsinálni. Mégpedig a személyre szabható lego (legoval kapcsolható) elemek. Pl. speciális alakú hűtőmágnes, BRIO favonathoz kapcsolható lego, speciális lego emberfej, stb... Rengeteg olyan elem van, amit a lego nem gyárt, meg a kínaiak sem, de jó lenne. Azokat ki lehet nyomtatni házilag.

No meg én választom ki a méretet. Egy 10x nagyítású lego Darth Vader elég vagány dolog. :)
Ennyi lenne az élet? – teszi fel a kérdést az eheti ajánló egyik szerzője, és persze ilyen kérdést az ember időről időre feltesz magának, de nem biztos, hogy ugyanarra a válaszra jut, mint Balázs. Aztán megnézzük, meddig lehet eljutni a rózsaszín köd eltűnését követően, hazalátogatunk, és egy új…..
CyberMacs 2018.01.14 14:19:51
Szerintem azért érezzük úgy, hogy régen jobb volt, mert akkor úgymond egy oldalon álltunk. Hatalom kontra nép. Meg egyébként is kevés tárgyunk volt. Pl. egy autó esetében mindenki tudta, hogy micsoda macera egy olyat beszerezni (mindenkinek egyformán), így már csak szolidaritásból sem bántottuk az illetőt. Ma viszont van, akinek könnyebb egy BMW-t összehoznia (az okokba ne menjünk bele), míg másnak sokkal nehezebb egy alsóbb kategóriát megvásárolnia. Én valahogy ezt érzem a régi idők nosztalgiájának az alapjául. Mind egy csónakban eveztünk.

Törökországgal kapcsolatban:
Én úgy érzem, hogy még mindig jobb idekint, mint otthon. A politikai dolgokba nem szeretek belemenni. Az ország nagyobb, több az erőforrása, több a tartaléka is. Így ha az illető nem újságíró, vagy nem éppen a házát akarják eldózerolni, akkor azért jobban el lehet kerülni a nagyfőnököt, mint odahaza.

Mi a mindennapokban sokkal kevésbé érezzük. És mindezt ellensúlyozza az az érzés, amit Isztambul ad (pl, hogy 5 perc múlva lemegyek a Boszporusz partjára könyvet olvasni, és teázni)

Azért írok egy negatívat is: az utóbbi időben nagyon felment a dollár ára (vagyis a líra ment le). Ez pedig nemcsak az árak növekedését vonta maga után, hanem hogy rengeteg külföldi termék (pl. elektronikai) egyszerűen nem jön be az országban. Az pl. nagyon nehéz egy rendes egeret venni, mert csak mindenféle béna márkák kaphatóak.
Amikor hazalátogatunk Budapestre, az kissé olyan, mint amikor régen Bécsbe mentünk.
CyberMacs 2018.01.14 20:09:05
@Arthamyr: Azt hiszem, itt valami félreértés lesz. Amire én válaszoltam az az, hogy miként éljük meg a mindennapi politikát, más szóval, hogy milyenek a mindennapjaink, ha a nagyfőnök kezd bekattanni.
Én az ilyen esetekben mindig Mo-val hasonlítom össze. Lévén, hogy onnan jöttem, és általában a kérdés az, hogy miért maradok még. Hiszen a hírek alapján itt éppen a pokol van. Ugye a média szereti a dolgoknak csak az árnyékos oldalát mutatni..
Az, hogy más ország, más EU-s ország jobb lenne, az nem tartozik ehhez a kérdéshez. De biztos vagyok benne, hogy sok olyan hely van, ami MOST jobb. De ettől még nem biztos, hogy feladnék itt mindent, és odaköltöznék.

Visszatérve a kérdésre pedig igen is számít az ország gazdasági ereje.
Ha mondjuk a nagyfőnöknek éppen kedve szottyan egy új óceánjáró hajó, helikopter, kisvasút vásárlására, akkor nem mindegy, hogy ezt hány ember fogja fizetni, hány részre kell elosztani a terheket. És bár Mo. az Eu tagja, az ilyen játékszereket nem a svédek meg a portugálok fogják leginkább fizetni. Hanem a magyarok, vagy nálunk a törökök.

Vagy ha éppen megint beüt az erdőfóbia, akkor Törökországban kisebb eséllyel fogják a ház melletti parkot megkopasztani, mint Magyarországon.

Ez így nagyon le van egyszerűsítve, de valahol ez a lényege, amiért mi itt kevésbé találkozunk a politikával a mindennapokban. Kisebb lehet az ÁFA, kevésbé szigorúak a cégekkel, és összességében is több a lehetőség (gondoltál már arra otthon, hogy Apple boltot nyitsz? Mert én itt tudnék egy ilyen vállalkozást indítani), stb...stb... apró mindennapi dolgok
Aki úgy véli a poszt címét olvasva, valami hiba lehet a kréta körül, annak csak elviekben van igaza. Hiszen ugyan kétségtelen, Törökország lakóinak elsöprő többsége muszlim, így elvileg a karácsonyhoz sincs sok közük, az élet (és a kereskedelem) azért ennél bonyolultabb. A Törökországban élő…..
CyberMacs 2017.12.19 18:14:36
@Golf2: Oda én is mennék. :D
CyberMacs 2017.12.20 13:14:17
@Golf2: Milyenek ott a munkalehetőségek és a megélhetési feltételek? :)
Mintha pont ezen az oldalon olvastam volna, hogy egy lány hasonlóan gondolta: elege volt a télből, és keresett egy egy olyan országot, ahol mindig nyár van. Kicsit fura helyre került (asszem Panama), de nem bánta meg. Nem lehet rossz reggel munka előtt csobbanni a tengerben, meg tengerre néző házban lakni.

Tengerre néző házunk nekünk is van. És még munkába is úgy járunk, hogy előbb áthajózunk a Boszporuszon: friss levegő, semmi dugó. :)
Isztambulnak rengeteg olyan pozitív része van, amit nehezen cserélnék el, még így is, hogy nem mennek fényesen a dolgok.
De hogy úgy mondjam, itt azért messzebb vagyunk a mindennapi politikától, mint otthon. Talán mert nagyobb az ország, több hely van a fejeseknek, hogy játszadozzanak. Több ember, több adó, több cég, és így a fejesek játékai kevésbé terhelik az egyéni embert... nem tudom.. Otthon többször ütköztem a napi politikával, mint itt.
Napi szinten sokkal gyakoribb, hogy a bankrendszerrel találkozom, ahol ég és föld a különbség. Az egészségügyről nem is beszélve. És akkor itt van Isztambulnak az olyan extrája is, hogy bármennyire is rohanunk állandóan, egy Boszporusz parti teázásra mindig lehet időt szakítani.

Talán egyszer összeszedem magamat, és megpróbálom ide hosszan leírni azt az érzést, amit Isztambul nyújt. De ez elég nehéz. És Isztambul olyan, amit az ember vagy imád, vagy utál (vagy ahogy mi csináljuk: utálva imádjuk és imádva utáljuk). Köztes út nem nagyon van.
Androlib blog. Bipp! Okoslottó 2015.11.16 17:33:58
Emlékszem régen minden szombaton rajta volt a programlistán a lottózóba való járás és mindig ettük a kefét, amikor a lottó bezárása után jelentek meg a "nagy számok" a fejünkben, de már nem tudtuk feladni azokat, pedig a játékidőbe még belefért volna. Aztán megjelent a…..
"- A találkozás időparadoxont hoz létre, amelynek következtében olyan láncreakció keletkezhet, amitől felborul az egész tér-időkontinuum és megsemmisül a világegyetem... Ez persze a legrosszabb eshetőség, szerencsés esetben csak a mi galaxisunk fog megsemmisülni." Ma van a…..
CyberMacs 2015.10.28 18:36:17
Az öreg Biff miért semmisül meg, amikor 2015-be visszaér?
Azért mert megváltoztatta a múltat, még nem kellene eltűnnie. Hiszen Marty és a Doki is folyamatosan ezt tették.
Ez csak akkor fordulhat elő, hogyha idő közben valaki eltette őt láb alól...
Ebben az esetben lehetséges egy olyan verzió, hogy az alternatív világban Biff korán elhalálozódott, és ezzel az időegyenes visszaállt a "normálba". Ezért tudott ugyan oda visszamenni. A dokiék pedig nem vettek észre semmi változást. Pedig biztosan volt, mert Marty családja nem fog ott lakni. De Biff érkezésekkor már elhagyták a házat.
Ezzel lehetne magyarázni a "normális" idővonalra visszatérését.

Akinek viszont el kellene tűnnie, az Marty. A Doki ugyanis honnan tudta, hogy Marty-t le kell mentenie a Biff toronyról? Úgy, hogy ő az alternatív 1985-ben is előrement az időbe. Ezt el is mondja, újságja is van. Mégis ki szokták hagyni a BTTF rajongók az idővonalak rajzolásánál...
Tehát 1985A-ban Marty meghall. Biff lelövi, vagy leugrik, stb... De a Doki előremegy az időben, látja, mi történik, aztán elküldi Mary-t, hogy szedje ki Biffből az időpontot. Úgyis szereti Marty életét kockáztatni (még mindig jobb, mint a sajátot, vagy hogy megsemmisüljön az univerzum). Majd megmenti.
De viszont akkor Marty-nak el kell tűnnie 2015-ben.
Vagyis hát nem neki, mert neki még vissza kell mennie találkoznia Biffel 1985A-ban. Hanem az öregnek, mert ő az, aki 1985-2015 élt.
Egyáltalán hogy ment vissza Marty 1985A-ból 1955-be, majd 2015A-ba, ha az A világban Svájcban van? Vagy csak kéne lennie, de közben a Dokival lógott?

Áj, nehéz ezt az idővonalat követni... Szerintem azért nem fogjuk feltalálni az időutazást, mert fejben nem tudjuk az események változását követni. :P
CyberMacs 2015.10.28 22:42:59
@scal: Nagyon rég volt az, hogy le tudtam ülni, és egyhuzamban végig nézem a trilógiát. Így sok minden csak a homályos emlékeimben van.

Én úgy emlékszem, hogy Marty mondja, egyszerű a problémát megoldani, mert csak vissza kell menni a jövőbe, és meg kell akadályozni az öreg Biffet.
Mire a Doki mondja, hogy nem lehet, mert az 1985A-ból csak 2015A-ba tudnak visszamenni (Biff viszont nem fizikus, nem tudja, hogy az alternatív jövőbe kell menni, ezért jutott vissza a normál jövőbe :P :P - ott mindenképpen csúszás van, vagy kell egy olyan csavarás, mint amit én találtam ki - az magyarázná az eltűnését is).
És akkor ott a Doki mutatja az újságot, mi az én értelmezésemben a jövőből kellett, hogy jöjjön.
Azt mondja: az alternatív jövőbe fogunk menni, ahol ez történik vele.
E mellett, ez "bolti újság", míg a Marty apjának halála archív.
Ezen felül a dokinak azért is előre kellett mennie, hogy megmentse Marty-t. Meg egyébként is több idő kellett, hogy összerakja a részleteket szerintem.

No de rákerestem az újságra. Amiket találtam, akárhogy is nézem, a dátum 1983 (!!). Akkor ez hogy is van? :)

A Dokinak azért sem szabad ekkor elmegyógyiban lennie, mert az alternatív 1985-ben is ott kellett lennie a parkolóban Marty-val, meg a terroristákkal, hogy lejátszódjon a BTTF1. Ez kulcs kérdés, mert ha nincs, akkor nem fognak elmenni a jövőbe, nem lopja el az öreg Biff a kocsit, és nem lesz 1985A

Nem tudom, ezt hogy gondolták a készítők (valszeg sehogy, ők nem problémáztak annyit, mint mi), de amikor ugyan abba az időbe mész vissza, mint ahol lenned kellene, akkor nem lesz belőled kettő. Az csak akkor van, ha a múltba/jövőbe mész. A jelenben csak 1 db. te vagy. Na de mi van az alternatívákkal?

Vagyis vagy a Dokiéknak kellene eltűnniük 1985A-ban, vagy az ottani eredetieknek, vagy valami "véletlen" folytán az ottani eredetiek pont ott lesznek, ahol a Dokiék, és összeolvadnak..

E helyett akkor jobb lenne egy olyan megoldás (csak akkor film nem lenne), hogy az öreg Biff nem 2015-be, hanem 2015A-ba ér vissza. Dokiék meg ottragadnak a jövőben. Ami nem gond, mert ha 1855-ben a Doki 10 év alatt összerakta újra az időgépet, akkor 2015-ben ez nem lehet nagy kaland. Főleg, hogy a legfontosabb, az energiaellátás megoldott: Mr. Fusio.
Vagy az új időgép elkészítése tart, ameddig tart, majd visszamegy vele 2015. október 21-re, felszedi Marty-t, és hazaküldi.
CyberMacs 2015.10.29 21:54:15
@scal: A Doki eladta a ritka bélyeggyűjteményét a jövőben. Ami pont azért ritka, mert ő a jelenben megvette mindet olcsót. :)
A Doki azért minden hóbortja ellenére eléggé felkészült. Már az első részben is, még ki sem aludtak a tesztelés lángjai, de ő már bőrönddel áll ott.
Majd amikor 1985A-ból mennek vissza, akkor is van pénze minden időlehetőségre.
Akkor pedig bizonyára készült, hogy legyen elég pénze a jövőben (mintha azt mondta volna, oda akar menni először). Így vagy lekötött valahol 1 dollárt 30 évre, vagy neki is van egy almanach-ja.
Úgyhogy nagy álszent ez az ember. :) Másoknak osztogatja az igét, magának meg megtartja. :)

Jobbik esetben csak kiadta a saját házát 30 évre.. De akárhogy is, kihasználta az időutazást pénzkeresésre.
"- Azt akarja mondani, hogy időgépet csinált... egy DeLoreanból?" Ez a nap is eljött. Harminc évvel ezelőtt mutatták be Robert Zemeckis mára kult klasszik filmjét, a nyelvünkön nagyon sekélyesen ragozható Vissza a jövőbét. Gondolkodtam mikor is kellene írni róla, mert az…..
A mai posztnak érdekes a története, hiszen eredetileg csak a vasárnapi blogajánló miatt jeleztem az Isztambul infó blog szerzőinek, hogy beválogattam az egyik posztot. A válaszlevélből ugyanakkor az derült ki, hogy…..
CyberMacs 2015.08.18 11:36:18
@LittleG (uk): Ez egy jó kérdés.
Én elsősorban a három kontinens találkozását teszem "felelőssé" annak, hogy ennyi emlék található. Az Oszmán-Birodalom előttig jóformán állandó háború zajlott egész Anatóliában. Kisebb-nagyobb birodalmak, külső birodalmak, stb... Akik jöttek-mentek-dúltak-építettek.
Az Oszmán-Birodalomban viszonylag béke volt, és vallásszabadság. De ott is a politikai hangulat alakulása szerint néha el kellett bújnia a másképpen gondolkodóknak. Valószínűleg akkor készültek az eldugott épületek.Ja nyugalom lett, akkor ezek az emberek pedig visszaköltöztek a városba, és minden el lett felejtve.

E mellett a domborzat is elég jó ahhoz, hogy az emberek jól elbújjanak. A távolságok nagyok, a hegyek meredekek, az utak (ha vannak), rosszak
CyberMacs 2015.08.18 11:47:01
@Mrs Rumcajsz CA: Lehet szerencséd is, ha találsz valamit a házad alatt (leszámítva a kincsesládát, amit be kellene jelenteni az államnak, de hát ki tenne ilyet??).
Az egyik ügyfelünk vett egy telket a történelmi belvárosban, rajta egy vityillóval. Megkapta a felújítási engedélyeket, meg minden, mire elkezdett építkezni.
Mindjárt talált egy török fürdőt a pince alatt.
Nagy szerencséje volt, mert a régészek kiértek, és megállapították, hogy műemlék jellegi nincs, török fürdő van bőven Isztambulban. Lehet bontani.
Csakhogy a műemléki törvény azt mondja, hogy mindig a régebbi épület az erősebb, az alapján kell az újat felépíteni. A török fürdő pedig négyszer akkora volt, mint a vityilló. A fürdőt nem kellett újra felépítenie, de az alaprajzot tartania kellett.
Magyarul kötelezték, hogy az eredetinél négyszer nagyobb házat építsen.
Így végül hősünk nagyon olcsó áron jutott egy nagyon nagy házhoz.
CyberMacs 2015.08.19 08:39:08
@Taxomükke (UK): Ő mindenképpen új házat akart oda venni, az építési költségeket ő fedezte.
De aki eladta neki, az a kisebb házat, azaz a kisebb építési területet adta el. Ha az előző tulaj tudta volna, hogy oda ekkora házat lehet építeni, akkor kb. ötszörös árat kért volna.
Így viszont az új tulaj felépíti a nagyobb házat (bár saját pénzén), amit immár jóval az eredeti többszöröséért tudja eladni.
Már-már unalommal is fogadhatjuk az osztogatást, annyira bevett fordulat az Amazon App Store-ban, hogy időnként a napi egy ingyenes app mellé még odatesznek egy jó tucatnyit is. Persze, ennyi alkalom után már nagy az ismétlődés aránya - az Osmos HD pl. már vagy negyedszer kapható…..
Határátkelő Családi ügyeink 2015.03.15 06:47:00
Az eheti blogválogatás középpontjában a család áll, legyen az egy hazalátogatás két év után, családegyesítés külföldön, vagy egy gyermek születése, ráadásul egy Európai Unión kívüli országban. (Alternatív határátkelős március 15-ét rendezünk, persze rátok is…..
CyberMacs 2015.03.16 09:10:15
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
@~~Babette~~:
Bocsánat a késői válaszért...

Ez egy kicsi hosszú történet... Lényeg, hogy a török személyi igazolványban van egy olyan rész, hogy "származás". Ez azt mutatja, hogy honnan érkezett a szülő, nagyszülő, stb... ki tudja, meddig visszavezetve.
Pl. az Isztambulban született, a várost soha el nem hagyó embereknél is ott van, hogy a nagypapa mely faluból érkezett.

Amikor ketten összeházasodnak, a lány megkapja a férj származási helyét, majd pedig a gyerek is ezt "örökli" tovább.
És minden esetben a fiú származása megy tovább.

A dolog akkor kezd izgalmas lenni, amikor külföldről érkezik valaki (mint pl. én), mert neki nincs származási helye. Mondjuk meg lehetne kérdezni, meg a házasságnál szükséges születési anyakönyvben ott van. De nem teszik... Láttunk már ennél kacifántosabbat is, mint pl. "Anya neve: külföldi nő"

Ilyenkor jobb híján, a női oldalról öröklődik tovább a származás.

Nálunk ez különösen izgalmas, mert az apósom egy kicsi faluból származik, ahol jelenleg 16 fő lakik. Az összes rokonnak lány gyereke van, vagy akinek fiú gyereke, annak lány unokája. E miatt nem marad majd senki, akinek a származási helye ez a kicsi falu lenne. De mivel én külföldről jöttem, és nem hoztam magammal származást, így a feleségem megtarthatta a falucska nevét (ő egyébként isztambuli), és a gyerekünk (aki fiú) is vittet tovább. Erről bővebben itt olvashattok:
isztambul.info/blog/2014/03/12/arpi-szalmafalva-megmentoje/
Na, milyen nap volt tegnap? Hát február 10-e! Na? Nem ugrik be? Szabad a gazda? Ez bizony a Biztonságosabb internet napja! Mert ilyen is van. (Talán nem véletlenül került pár nappal Valentin-nap elé, hogy emlékeztessen az egyéb típúsú biztonsági eszközök beszerzésére…..
CyberMacs 2015.02.13 09:48:27
@Yarner: Ha végigmegyünk a listán, akkor a végén ott a gomb, hogy egyenként is beállítsuk a fiók biztonságát. Ott konkrétan leírja a Google, hogy a biztonsági kérdést már nem támogatja (gondolom az NSA, vagy valaki rájuk szólt)

"Már nem támogatjuk a biztonsági kérdéseket a fiókhoz való hozzáférés során.
Vegye fontolóra helyreállítási telefonszám vagy helyreállítási e-mail cím hozzáadását a fiókbiztonság megőrzése érdekében."
CyberMacs 2015.02.13 13:14:18
@Yarner: Én ezen fellelkesülve csak azért se töröltem ki. Ha ezzel egy kicsit is fel tudom bosszantani a NagyTestvért, már megérte. :)
Amit ma elvihetsz, ne halaszd holnapra! :) Távol álljon tőlem, hogy a mai magyar viszonyokra értsem, s hogy politikai vonatkozásban vesézném ki az indító mondatot... Maradjunk csak a Gyorshír valós hírértékénél: az Amazonon most mintegy 150 dollárnyi alkalmazás várja a lelkes…..
Ismét vasárnap, amikor ismét idegen tollakkal ékeskedem, de most is szívesen teszem, mert rátaláltam új blogokra, amiket szívesen ajánlok a figyelmetekbe. Eredetileg arra gondoltam, hogy ma tematikus napot tartva végig Törökországban maradunk, de aztán mégis úgy döntöttem, férjen…..
CyberMacs 2013.11.10 11:47:00
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Chang Yai már leírta a lényeget:
Csak azokat a híreket olvasom el (egyáltalán kapom meg), amelyek érdekelnek. A napi politikai csatározások, a Való Világ x. része nem érdekel, így az kimarad.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy RSS csatornákon kapom a híreket, és nem a híroldalra megyek fel (pl. origo, vagy index). De előtte még átmegy a Yahoo szűrőjén (pipes.yahoo.com/), ami a kulcsszavak alapján válogat, osztályoz és szűr. Így elérhet olyan politikai hír is, ami érdekes lehet (pl. lesz-e közvetlen repülőjárat Budapest és Isztambul között a mostaniakon kívül).

A másik kérdésedre a válasz:
Most még csak 5 év telt el. Ez nem olyan sok, hogy komoly változásra kelljen számítani (szerencsére). De 10-20 év múlva már akkor is jelentős különbségek lesznek (legalábbis reméljük) a 2008-as állapotokhoz képest, ha nem történik drasztikus szemléletváltás, vagy más, ami alapjaiban változtatná meg a mindennapokat.