Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mráz Attila

38 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A választások tisztasága mindannyiunknak jár, de nem mindenkinek adatik meg. Polgártársaink az ország számos településén kiszolgáltatottak az uzsorásnak, a közmunkát adó önkormányzatnak, vagy éppen azon múlik, tudnak-e gyermeküknek enni adni, hogy elfogadnak-e minden pénzszerzési lehetőséget. Nincs…..
Hódmezővásárhelyen nem csak a kampány dübörög, hanem a gazdaság is: minden nyugdíjas tízezer forintos Erzsébet-utalványt kap a helyi önkormányzattól, amely már nem is tudja hova tenni halmokban heverő költségvetési tartalékát. De van bármi baj azzal, ha kicsit könnyebbé teszi az önkormányzat a…..
Szeretnéd a saját szemeddel látni, mit művelnek az önkormányzati képviselőid, de nem engednek be az ülésekre? Meg akarod mutatni másoknak is, mit gondol a helyi szemétlerakó létesítéséről a választott képviselőjük, de nem engednek felvételt készíteni az önkormányzati képviselő-testületi ülésről?…..
„Olyan érzés volt, mintha egy pornóoldalon láttam volna viszont a képemet" – írta nekünk Bálint*, pedig a róla készült fényképen ruhában volt, és a képben igazán nem volt semmi vállalhatatlan. Bálint képét ugyanis a PestiSrácok.hu engedély nélkül használta fel egy sorosozós, civilezős propagandacikk…..
Mráz Attila 2017.07.14 12:14:31
@Duplaxiii: Kedves Hozzászóló!
A TASZ-t ebben a konkrét ügyben keresték meg, és kérték a segítségünket, ez a magyarázata annak, hogy épp ebben az ügyben nyújtottunk segítséget, függetlenül a jogsértést elkövető vagy a jogsérelmet szenvedett fél politikai meggyőződésétől. Ha más fordul hozzánk olyan alapjog-sérelemmel, amellyel kapcsolatban segíteni tudunk, akkor természetesen másnak is segítünk. Éppen ez az elv vezérelt minket, amikor a blogposztból is egy kattintással elérhető mintakérelmet készítettük: mindenki másnak is szeretnénk segítséget nyújtani, aki a leírt esethez hasonló helyzetbe került, és jogsértés áldozatá vált. A TASZ azonban az ilyen esetekben nem tud a polgárok helyett fellépni, hanem segítséget tud nyújtani a polgároknak, hogy megvédjék saját jogaikat. Mindenki saját maga tudhat csak arcképmása jogtalan felhasználásáról, és ő maga tud fellépni ellene: ebben segítettünk a blogban leírt esetben is. Ügyfeleink között mindenféle politikai meggyőződésű ember található, hiszen az alapvető jogok mindenkit megilletnek, mi pedig a polgárok alapvető jogait védjük. A jogsegély-megkereséseket a jogsegely@tasz.hu e-mail címen fogadjuk mindenkitől, írjatok, ha szükségetek van ránk.
Mráz Attila 2017.07.14 12:17:49
@Duplaxiii: Ami a konkrét példát illeti: ha az érintett arcképmását jogtalanul használták fel, természetesen tiltakozhat a Nemzeti Sport Online kiadójánál, mintakérelmünk éppen ezt a célt szolgálja. Ezenkívül fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) is (elérhetőség itt: naih.hu/), vagy polgári pert is indíthat. (Utóbbit a NAIH vizsgálata után is, ha az nem vezetne eredményre.)
Manapság ritka sikerrel juttatták érvényre akaratukat a szülők az iskolában: az elmúlt hetekben számos iskola a szülők összefogásának köszönhetően nem került egyházi fenntartásba. Elsősorban budapesti sikerekről olvasni: a Deák Diák iskolát átvenni kívánó egyház a szülők zajos tiltakozását követve…..
A köztársasági elnök aláírta a felsőoktatási törvény rohamléptekben elfogadott, kizárólag a CEU-t ellehetetlenítő módosítását – annak ellenére, hogy a módosítás alkotmányellenességéről páratlan szakmai egység alakult. A köztársasági elnök a TASZ álláspontja szerint is nyilvánvaló…..
A Kormány terve a közoktatás kiszervezése az egyházaknak egyre növekvő mértékben. A világnézetileg semleges oktatás biztosítása az állam kötelessége. Szülőként Te is tehetsz érte: mindig a szülők döntése is, hogy egy iskola egyházi fenntartásba kerül-e. Ha nem tetszik, hogy egyházi kézbe kerül az…..
A TASZ arra buzdít: két X-szel szavazz, érvénytelenül! De biztonságos-e az érvénytelen szavazás, különösen, ha alig lesznek ellenzéki delegáltak a szavazatszámláló-bizottságokban? Ebben az írásban megmutatjuk: a választások tisztasága miatti aggodalom nem ok a távolmaradás mellett. Viszont jó okok…..
A Kormány a népszavazási eljárás módosítását kezdeményezte, javaslata már csak a zárószavazásra vár. Az új népszavazási eljárás látszólag megkönnyíti az országos népszavazások kezdeményezését. A TASZ álláspontja szerint azonban ezután semmivel sem lesz könnyebb a népszavazást kezdeményezők dolga –…..
A TASZ Angliában élő ügyfele még az országgyűlési képviselők 2014. évi általános választása előtt fél évvel fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a választási eljárás kizárta őt a levélben szavazásból – más, külföldön tartózkodó magyar állampolgárokkal ellentétben. A szavazás napján külföldön…..
A TASZ javaslatára az OFI módosította az érettségi minta-feladatsorokat: az Alaptörvényhez való hűség közbelépésünkre már nem értékelhető az új magyar érettségin. ..
Felkeltette a kormány figyelmét is: az országos népszavazásokon a magyarországi lakcímmel soha nem rendelkezettek is szavazhatnak. Vélhetőleg a vasárnapi bolti zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezések nyomására egy új rendeletben azt is bebiztosították: a határon túliak ne maradjanak…..
Miért több, mint nemzeti konzultáció? A "Your Priorities" ["A Te szempontjaid"] és az ebből kinövő "Betri Reykjavik" ["Jobb Reyjavik"] az állampolgári részvételt segítő civil kezdeményezések. Olyan online felületek, amelyeken bárki véleményt nyilváníthat városa, politikai közössége közügyeiben.…..
Kanada 2015. október 19-én választ. Választanak a külföldön tartózkodó kanadaiak is: akárcsak a magyarországi választások idején külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a magyar országgyűlési választásokon, az épp otthonuktól távol lévő kanadaiak is élhetnek választójogukkal a szövetségi…..
Blogsorozatunk előző részében elmondtuk, miért nem sérti a választójog egyenlőségét, ha a választókerületek kialakítása egy adott párt győzelmének kedvez. De akkor mit mondhat az alkotmányjog a választókerületek kialakításának alkotmányosságáról? Tud-e egyáltalán bármit is mondani arról, hogy mi a…..
Mi a baj a kormánytöbbségnek kedvező felosztású választókerületekkel? Egy népszerű infografika kapcsán kétrészes blogsorozatunk első részében elmondjuk, miért nem az a baj velük, hogy a kormánytöbbségnek kedveznek, és miért nem sértik a választójog egyenlőségét. A második részből pedig megtudhatod,…..
Konzultáljunk jobban? De minek? Ismét rajtunk a nemzeti konzultáció. Fogyasztóvédelem, internetes szólásszabadság, bevándorlás: a kormány ezekben a kérdésekben a polgárok véleményét kéri vagy fogja kérni. Kétrészes blog-sorozatunk előző részéből kiderült, miért alkalmatlan az új, már üzemben lévő…..
Konzultáljunk. De miről és hogyan? Az titok! A nemzeti konzultációs láz újra elhatalmasodott a kormányon: a netsemlegességtől a bevándorlásig több, a polgárokat eddig aligha izgató kérdésben van ill. lesz lehetőségünk kifejezni véleményünket. Az állampolgári részvétel lehetősége üdvözlendő, de…..
Kétrészes blogsorozatunkban a párizsi terrorcselekmények miatt felerősödő bevándorló-ellenes sztereotípiákra ráharapó ellenzéki indítvánnyal foglalkozunk, amely alapján néhány, különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén kötelezően visszavonnák a magyar állampolgárságot azoktól, akik 20 éven…..
Új – ezúttal ellenzéki – törvényjavaslat hódol be az Charlie Hebdo-támadás után felerősödő bevándorló-ellenes sztereotípiáknak. Az LMP indítványa alapján néhány, különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén kötelezően visszavonnák a magyar állampolgárságot azoktól, akik 20 éven belül váltak…..
Mit szólnál, ha mások 6 szavazólapot dobhatnának az urnába, míg Te csak egyet? Ha Budapesten szavazol az önkormányzati választáson, jó eséllyel hasonló jogsérelem áldozata vagy. A TASZ új választójogi kampányában, a budapestkiralysag.hu-n viszont Te is felléphetsz a jogsértés ellen egy egyszerű…..
Panaszkodással is védheted jogaidat, ha tudod, kihez és hogyan fordulj! Ha Te is elküldted mintalevelünk az ombudsmannak: köszönjük, megérte! A kezdeményezésünk nyomán beérkezett panaszlevekre reagálva az ombudsman kivizsgálta a mozgóurnás szavazás jogsértéseit, és jogszabály-változtatást javasolt.…..
Blogsorozatunk előző részében azzal foglalkoztunk, miért érdemes elmenned szavazni az EP-választásokon, ha kisebb pártokkal szimpatizálsz. Ebben a részben azt mutatjuk meg, miért érdemes akkor is elmenned szavazni, ha a nagyobb, népszerűbb pártok valamelyike felel meg legjobban nézeteidnek,…..
  „A részvétel a fontos, nem a győzelem.” Na persze. Ezt mondta Piri néni is, amikor elküldte a mutáló fiúkat a kerületi kórusversenyre, vagy a sorozatban három palacsintát a plafonra dobó lányokat az iskolai főzőversenyre. Ez a mondat általában azt jelenti: ne koncentrálj annyira a győzelemre,…..
Mit jelent az „átjelentkezés”? Honnan hová tudsz átjelentkezni? És mi a különbség a „bejelentkezés” és az „átjelentkezés” között? Hová lehet „átjelentkezni”, és mikor kell más kérelmet kitölteni, ha nem a lakóhelyednél szavaznál? Félreértéseket oszlatunk el, és megmutatjuk, milyen kérelmet kell…..
Mráz Attila 2014.05.15 16:33:07
Kedves @Narancskommunista: A felvetés jogos, ezt a problémát mi is jeleztük a Nemzeti Választási Irodának. A mi kezdeményezésünkre történt rendeletmódosítás eredményeképp legalább ilyenkor is értesül postai levélben, állandó lakcímén a csalás áldozatául esett kérelmező. Ő annyit tehet, hogy (1) ha időben kap értesítést, egy újabb megfelelő kérelemben visszavonja az ő nevében benyújtott kérelmet, és (2) feljelentést tesz személyes adatokkal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény ügyében.