Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabó-Velvárt László

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valakinél csörgött a vekker, hogy már legalább 2 éve nem született új cikk a paleo étrend lejáratására, tehát a téma újra eladható... És ez lett az eredmény. Jaj. Értem én az igyekezetet, hogy beszéljünk a témáról, de miért nem olyanok teszik ezt, akik értenek is hozzá…..
Szabó-Velvárt László 2013.11.10 17:48:21
@Raticus:

Szia!

Röviden annyi a lényeg, hogy amikor a kálcium elvándorol a csontokból, akkor egy része rendszerint a lágyszövetekben (pl. az erek falában) köt ki. A kálciumnak ezt a nemkívánatos (és megfordítható) irányú vándorlását elsősorban a nem megfelelő (túl kevés vagy túl sok) D-vitamin-, K-vitamin- és magnézium-bevitel, ill. -termelődés, valamint ezek rossz hasznosulása okozza. Ezen kívül, ha a szervezet túl sok kálciumot ürít (pl. a sav-bázis egyensúly felborulása miatt), az is történhet a csontok rovására. Ha ezeket az okokat kiküszöböljük, a kálcium-anyagcsere rendszerint a kálciumbevitel növelése nélkül helyreáll még egy, a mai nyugati felfogás szerint alacsony kálciumtartalmú étrenden élő embernél is.
Ami a maszájokat illeti, látom, nem olvastad el az általam belinkelt cikket. Leírom tehát röviden a lényegét: A mai maszájok kb. 14 éves korukig gyakorlatilag nyugati étrenden élnek, és elég nagy százalékuknál meg is figyelhető csontritkulás és érelmeszesedés. Ezután azonban a férfiak harcosokká válnak, és 15-20 évre áttérnek a túlnyomórészt marhahúsból, -vérből, tehéntejből és kevés szénhidrátból álló, tradícionális maszáj étrendre, minek hatására szépen rendbejön az egészségük, amit viszont a "hadkötelezettségi" idő lejártával és a nyugatias étrendre való visszatérésükkel ismét tönkretesznek, olyannyira, hogy meszesedés és csontritkulás terén utolérik az USA lakosságát. Ezzel együtt viszont tény, hogy mivel rendkívül sokat mozognak, mindez közel sem tud nekik annyit ártani, mint szegény amerikaiaknak... Fontos még, hogy a maszájok egy genetikailag heterogén populáció, mert feleségeiket szeretik más törzsektől rabolni, tehát tradícionális étrendjük nem genetikai okokból van rájuk ilyen jó hatással.
Hogy az eszkimókkal mi a helyzet, nem tudom. Mindenesetre az átgondoltabb paleo irányzatok nem szabják meg, hogy milyen arányban "kell" bevinni a különböző makrotápanyagokat (fehérjét, zsírt és szénhidrátot), mivel a vizsgált, kőkorszaki körülmények között élő és civilizációs betegségektől szinte teljesen mentes természeti népeknél ez az arány szélsőséges határok között változik. A szénhidrát pl. a ketogén környékén mozgó maszáj harcosok energiabevitelének pár százalékát teszi ki, a Tukisentákénak (amennyiben így kell írni magyarul) pedig 90%-át. A lényeg az általános és egyéni szempontok értelmében ártalmas élelmi anyagok kerülése és a többi életmódbeli hiányosság "betapasztása".
Hát, ennyire futotta az időmből.
Szabó-Velvárt László 2013.11.21 16:39:12
@Raticus:

Szívesen - a szó legszorosabb értelmében, mert nem az általam képviselt nézetek (egy vita megnyerése már egy ideje nem fontos számomra), hanem az emberek egészsége érdekében írtam, amit írtam.

Minden jót!