Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ferenck

5631 bejegyzést írt és 621 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ leggyorsabb szuperszámítógépeit nyilvántartó Top500 nevű szervezet kiadta féléves listáját, amelyen az AMD technológiájával működő Frontier megőrizte első helyét. Másodpercenkénti 1.194 exaflop teljesítményével bőven rávert a második helyezettre, az Argonne Nemzeti Laboratórium Intel…..
A Nanoscribe új 3D mikrogyártó technológiát vezetett be: a kétfotonos szürkeárnyalatos litográfia (2GL) a nagyfelbontású kétfotonos polimerizációt (2PP) a voxeleket hangoló egyedi, szabadalmaztatott folyamattal hozza össze, hogy szignifikánsan kevesebb nyomtatási réteg legyen. A 2GL így a…..
A jelenlegi mesterségesintelligencia-kutatásfejlesztés egyik, ha nem a leginnovatívabb vállalata, az OpenAI öt nap leforgása alatt előbb kirúgta, majd visszaültette székébe a vezérigazgató Sam Altmant. Az MI gyors fejlődésének és a szabályozásra vonatkozó álláspontok közti különbségek…..
Az ENSZ lakhatással foglalkozó szervezte szerint a világon napi 96 ezer megfizethető árú lakást kellene építeni, hogy 2030-ig megoldódjon a rászoruló hárommilliárd ember problémája. A kihívás teljesítését több tényező akadályozza, például a költségek gyorsabban emelkednek, mint a jövedelmek. A 3D…..
Elon Musk júliusban alapította az xAI startupot korábbi OpenAI-, DeepMind- és más alkalmazottakkal, de még vannak betöltetlen állások a cégnél, most is toboroznak munkaerőt. Céljuk mesterséges intelligencia fejlesztése, hogy jobban megértsük a világegyetemet. Musk szerint a mostani MI-fejlesztők…..
November elején az OpenAI újabb eredményeket, Elon Musk xAI-ja a ChatGPT-vetélytársnak szánt Grok chatbotot, Kai-Fu Lee nyílt forrású nagy nyelvmodellt (Yi-34B) jelentett be. Ezzel egyidőben a Fehér Ház és az MI Biztonsági Csúcs huszonnyolc országból, köztük az USA-ból és Kínából összesereglett…..
Lassan vége az évnek, ideje levonni a következtetéseket az idei és a várható 2024-es tendenciákról. Összegzésekre, előrejelzésekre mindig tökéletesek az adott szektor fontos eseményei, meghatározó rendezvényei, mint például a 3D nyomtatásban a Formnext. A 3DNatives portál szakírói néhány fontos…..
Mi történik 2024-ben az internettel, milyen irányból változik a statikus honlapokból a közösségi média, valamint a mobil web jóvoltából egyre dinamikusabbá váló közeg? Bernard Marr jövőkutató szerint a fejlett képtechnológiákkal létrehozott vizuális anyagok, a folyamatosan megosztott interakciók és…..
A Formlabs még a Formnext 2023-on mutatta be – többek között – egyik új termékét, a szelektív lézeres szinterezéssel (SLS) készült nyomatok tisztítását és polírozását automatizáló Fuse Blast rendszert. Az új termékkel a Fuse 1 Series 3D nyomtatók felhasználói számára jelentős mértékben felgyorsulnak…..
Az angliai Plymouth Egyetem biológusai, a fajok evolúcióját tanulmányozva, komoly észrevételekig jutottak el, bizonyítva, hogy naprakész vizuális technológiákkal különféle organizmusok fejlődésének a legapróbb részletei is nyomon követhetők. Robotikus videó mikroszkópokat és a gépi látást…..
Az ETH Zürich kutatói napreaktor magját egyedileg printelt kerámiákból építették fel. Ezeket a reaktorokat szénsemleges folyékony üzemanyagok, például szoláris kerozin előállítására használják a légjárműipar számára. Az additív gyártás miatt megvalósítható technológia sokat segíthet az alacsony…..
A méhek az állatvilág legnagyobb építészei, egyes fajaik mérnöki adottságokkal rendelkeznek, fészkeket, sőt, meglepően magas szerkezeteket, az ő szintjükön kvázi-felhőkarcolókat építenek maguknak. Közösségi állatok, mint némely madár, halak, termeszek vagy a hangyák. Az élővilág e különös…..
A Penn Állami Egyetem mezőgazdasági és biomérnökei szerint mezőgazdasági összetevőkből álló, fenntartható műgyanta elvileg helyettesítheti a nagyméretű 3D nyomtatásban, például bútorokhoz, csónakokhoz és más méretesebb tárgyakhoz használt műgyantákat, műanyagokat. Az USA Mezőgazdasági…..
Kutatók régóta tartottak attól, hogy a mesterséges intelligencia befolyásolhatja a választásokat. A félelmek azonban sokáig alaptalannak bizonyultak, mert a mélyhamisítványok (deepfakes) gyártásához szükséges technológia túl drágának, az eredmények pedig mindennek, csak nem meggyőzőnek tűntek. Hamar…..
Felhasználható fogyasztói cikkek formájában irdatlan hulladékmennyiség termelődik évente az Európai Unióban. Közben az Európai Parlament belső piacot és a fogyasztást figyelő bizottsága (IMCO) tíz éve kampányol a javítás jogáért. A hulladékmennyiség negatív környezeti hatása évről évre nő, évente…..
Andrew Ng, a világ egyik legismertebb gépitanulás-szakértőjének cége Generatív MI mindenkinek tanfolyamot indít a Coursera oktatástechnológiai oldalon. A kutató elkötelezett a mesterséges intelligencia legújabb vívmányainak közkinccsé, mindenki számára elérhetővé tétele mellett, a tanfolyam ennek a…..
A 3D nyomtatást és minden más csúcstechnológiát (robotikát, mesterséges intelligenciát stb.) előszeretettel használó, „jövőruhákat” készítő holland divattervező, Anouk Wipprecht és a Chromatic 3D Materials a környezetre LED-ekkel reagáló, új világító ruhát mutatott be – a projektnek ez (Világító…..
Kalifornia szövetségi állam illetékes hatósága, a DMV (Department of Motor Vehicle) felfüggesztette a General Motors (GM) leányvállalat Cruise járműveinek biztonsági vezető nélküli üzemeltetését. A cég erre az egész országban leállította robottaxijait. A rendelkezésnek megvoltak az előzményei, a…..
Az utóbbi években a Siemens változatos partnerségekkel sikeresen bővítette additívgyártás-ökoszisztémáját. A bővüléssel a terület iparrá válását, széleskörű elterjedését gyorsítják fel. A mostani rendszerben már száztíznél több gyártócég készít a Siemens automatizációján, a partnerek integrált…..
A Google-hoz tartozó DeepMind társalapítója, Shane Legg több mint egy évtizede (2011-ben, a blogján) prognosztizálta, hogy 2028-ig ötven százalék az esély az emberrel azonos szintű általános mesterséges intelligencia (Artificial General Intelligence, AGI) megvalósulására. Egy nemrég készült…..
Az Airbus Helicopters 3D fémnyomtatással gyárt alkatrészeket többek között az elektromos CityAirbushoz és a nagyon gyors, kísérleti Racer helikopterhez, valamint az Airbus A350 és A320 utasszállító repülőgépekhez. 2017 óta több mint 9400 reteszelő tengelyt (tömeg)gyártottak az Airbus A350-hez,…..
Hiába teszünk meg mindent azért, hogy az ég kémlelése közben földönkívüli életet fedezzünk fel, eddigi próbálkozásainkat nem koronázta siker. Tudósok több elméletet dolgoztak ki az alienekről, 1950-ben Enrico Fermi híres paradoxonjában fogalmazta meg: ellentmondás van a földönkívüli…..
A világ egyik leghíresebb divatiskolája, az antwerpeni egyik végzős diákját, a francia Violette des Roseaux-t a görög mitológia, az Apolló által megkísértett nimfa, az isten közeledése elől babérfává változó Daphné ihlette meg. A divattervező szerint a nimfa története a metamorfózis egyik…..
A biológiailag inspirált számítástudomány, főként robotika több évtizedes, egyre markánsabban érvényesülő trend. Egyszerű a magyarázat: az evolúció bámulatos munkát végzett az évmilliárdok alatt, így gépek, rendszerek fejlesztéséhez a természet az egyik abszolút inspirációforrás. Eközben mind…..
A digitálisiker-technológiát az 1960-as években, az Apolló űrmissziók kapcsán találták ki. Az űrhajók „élő” – digitális elemekkel kiegészített fizikai – modelljét megvalósító eljáráson dolgoztak, hogy tesztelhessék vele a hibákat. Az elképzelés azóta valósággá éret, technikailag teljesen más lett,…..