Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ferenck

4564 bejegyzést írt és 621 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a John Deere 250 millió dollárt fizet a kaliforniai Bear Flag Robotics startupnak, hogy hagyományos traktorait teljesen autonóm szerkezetekké alakítsa át. Hamarosan megduplázódik a cég önvezető traktorainak száma. Az önvezető autók ugyan még nem…..
Az amerikai Phone Skope a fényképezésből ismert digiszkópolás meghatározó vállalata. Arról az utazók körében ismert technikai műveletről van szó, amikor egy kamerával optikai távcső szemlencséjén keresztül rögzítünk képeket – például vadon élő állatokat figyelhetünk meg így. A fotopolimer…..
A részben Elon Musk által alapított OpenAI (amit Musk később csalódottan hagyott ott) nemrég mutatta be írott angol nyelvű utasításokat felhasználható kóddarabokká alakító, Codex nevű algoritmusát. Codex az utasításokat egyelőre kezdetleges játék- és weblapkészítő szoftverek alapjaihoz dolgozza át.…..
Évtizedek óta képkorszakban élünk, reklámoktól filmekig, honlapoktól játékokig, a képek egyre markánsabban hatnak tudatunkra és tudatalattinkra; a marketingnek is fontos részei, mert szinte minden terméket álló- és mozgóképekkel adnak el. A mai képek nagy részét kamerával, távcsővel, mikroszkóppal…..
A szelektív lézeres szinterezés (SLS) egyik specialistája, a krakkói Sinterit technológiájával több gyógyszeripari terméket optimalizáltak már. A meleg-olvasztásos extrudálás módszerrel kombinálva, SLS nyomtatásra alkalmas porokat készítettek, amelyekből gyógyszertabletták hozhatók létre. Polimerek…..
A bizonytalan, például törmelékes, romos terepen közlekedő, mozgásukhoz a karjukat is használó robotok mostantól ezekben a közegekben is gyorsabban haladhatnak, mert egy, a Michigan Egyetemen fejlesztett új útvonaltervező algoritmus rövidebb ideig tartó adatfeldolgozás mellett…..
Fém nyomtatóporokról nagyon sok információ áll rendelkezésre, a polimeralapúakról viszont jóval kevesebbet tudunk. A gyártási minőséhez mindkét esetben kiváló anyagokra és feldolgozó eszközökre van szükség. A termelésre kész polimerporok egyik ismert gyártója, a holland Hosokawa Micron Csoport új…..
Az egyre figyelmeztetőbb jelek ellenére sok klímakutató még elképzelhetőnek tartja, hogy elkerülhető a legrosszabb, ahhoz viszont soha nem látott és alapvető változtatások kellenének. A megoldások kulcsa az olyan számítógépes módszerekben rejlik, mint például a világgazdaság gigantikus…..
A 3D épületnyomtatásban egyre fontosabb szerepet játszó austini ICON bemutatta az amerikai hadsereg texasi divíziójával közösen kivitelezett legújabb munkáját, egy több mint 350 négyzetméter alapterületű barakkot, Észak-Amerika legnagyobb printelt szerkezetét. A kapuit még az ősz folyamán megnyitó,…..
Az igazságszolgáltatás, a pénzügyi intézmények, állami és magánvállalatok emberek életét komolyan befolyásoló algoritmusokat használnak a döntéshozáshoz. Ezek az algoritmusok sajnos sokszor előítéletesek; bőrszín, társadalmi státusz és más tényezők befolyásolják őket, például aránytalanul több…..
Az amerikai Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL) négy nyomtatott üzemanyag-szerelvénykonzolját a Tennessee-völgyben fekvő alabamai Athens atomerőművében telepítették, és állították működésbe. A gondosan letesztelt, biztonságosnak nyilvánított nyomatok és a kapcsolódó reaktorprogramban való…..
Kiszáradó tavaktól pusztító áradásokig, özönvízszerű viharokig, a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak. A változó éghajlatra többek között azért is nehéz reagálnunk, mert a globális felmelegedés okai annyira komplexek, hogy nem mindig, vagy nem jól értjük őket. A Stanford Egyetem…..
2020-ban nagy változásokon ment keresztül a 3D nyomtatóipar, a járvánnyal új lehetőségek nyíltak meg, a technológia egyre elfogadottabb és tovább demokratizálódott, megerősödött a lokális gyártás. Több szakértő szerint a Föld lakosságának tíz százalékát jelentő latin-amerikai országok sokat…..
Különleges robotot mutatott be az Amazon. Az Astro nevű szerkezet kvázi járőrözi a felhasználó lakását, figyeli, nincs-e ott idegen személy, és természetesen figyelmeztet, ha veszélyt észlel. Feltérképezi a lakásunkat, és arcfelismeréssel dönti el, hogy ismerőst vagy veszélyforrást lát. Zenéket…..
Az utóbbi hónapokban, egy-két évben kevés infokommunikációs kifejezést hallottunk annyit, mint a magyarra leginkább peremhálózati számításokra fordított edge computingot. De mi is az? Előrejelzések alapján 2025-ig 61 százalékkal nő a világ adatállománya (a céges adatoké 75 százalékkal). A növekedés…..
A rakétamotorokat részben 3D nyomtatással gyártó új-zélandi székhelyű Rocket Lab szerződést kötött az űrbéli gyártásban érdekelt kaliforniai Varda Space Industries-szal. A Rocket Lab három Photon űrhajót épít a Varda űrgyáraihoz, a súlytalanságban téve lehetővé a termelést. Az ott előállított…..
Az éghajlatváltozást megörökítő szimulációk régóta megjósolták az egyre gyakoribb és intenzívebb erdőtüzeket. Tűz a paradicsomban – ilyen és hasonló címek utalnak az idillikus helyeken történt katasztrófákra. Az egyik az észak-kaliforniai Paradise településen, 2018 novemberében volt, több mint…..
A puha robotika (soft robotics) speciális, képlékeny és alakítható gépek fejlesztésének a tudománya. Rugalmas anyagokból, például gumiból vagy szilikonból készülnek, egészségügyi és gyártóalkalmazásokban – például markoló-karokként – évek óta találkozhatunk velük. Mivel bonyolult szerkezek köré…..
Az Egyesült Államokban bő tucatnyi új civil mesterségesintelligencia-labort terveznek építeni. Az ország Nemzeti Tudományos Alapja (NSF) 220 millió dollárral tizenegy Nemzeti MI Kutatóintézet létrehozását támogatja, valamint idén alapított további héthez járul hozzá. Egy-egy intézetnek öt éven…..
A 3D nyomtatást meghatározó több nagyvállalathoz hasonlóan, a szelektív lézeres olvasztásról (selective laser melting, SLM) ismert lübecki SLM Solutions, a 2020-as döcögés után, masszív növekvő pályára állt. A tavalyi év első félévében 13,7 millió euró értékben rendeltek tőlük, 2022 azonos…..
Az ember természetkárosító tevékenységének, a klímakatasztrófának, a természetes élőhelyek elvesztésének egyik következményeként, egyre kevesebb a növényeket beporzó rovar, például poszméh. Gépek jelenthetik a megoldást, ausztrál és amerikai farmerek az izraeli Arugga Farming startup robotjaival…..
Egy bécsi tervezőstúdió, az EOOS a zéró károsanyag-kibocsátás szellemében 3D nyomtatással, a város több nagyáruházából összegyűjtött hetven kilogrammnyi újrahasznosított anyagokból elektromos triciklit készített. A járművön nincs pedál és lánc, tekerés helyett a hátsó keréknél lévő motor…..
Az orvosi képek, röntgen-felvételek és CT-szkenek értelmezésére, diagnosztizálásra betanított algoritmusok felismerik a rajtuk lévő személyek bőrszínét – mutatták ki amerikai kutatók. Három mélytanulás-alapú algoritmust gyakoroltattak kilenc, orvosi képeket tartalmazó adatsoron. A képeket például…..
A láncingek, a középkori lovagok testpáncéljai eleinte vasgyűrűk szövetre vagy bőrre varrásával készültek, később szövettől és bőrtől függetlenül, szegecseléssel, esetleg hegesztéssel kapcsolták össze a gyűrűket, idővel pedig a teljes lemezpáncél kiszorította a postát. A Caltech és a NASA mérnökei…..
A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói a posztkvantum titkosítást nagyon eredményesen megvalósító chipet terveztek. Egy ilyen chip komoly védelmet jelent a jövő kvantumszámítógépen támadó hackereivel szemben. A kutatók „trójai” hardvereket is tettek a chipbe, hogy rajtuk keresztül tanulmányozzák a…..