Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kiber kóbor

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az álláskeresés legelső lépése, hogy minél hamarabb túless a kétségbeesésen. Ha véget ért a munkaviszonyod, és jogilag is tisztázott a dolog (ehhez ügyvédet érdemes megkérdezni), akkor az új állás megtalálására kell koncentrálni. Az álláskeresési járadékért (lánykori nevén munkanélküli segély),…..
Nem készítettünk ugyan felmérést, de alighanem elég sok nőt zavar, hogy a különböző intézményekben kissé mintha alultervezték volna a rendelkezésükre álló mosdók számát. A londoni színházakban most megoldanák ezt a helyzetet. A National Theatre-ben még istenes a helyzet.....
Mindig van eggyel lejjebb… Mesébe illő gyorsasággal ment el a városi ház, és lett helyette a tavi. Decemberben már a miénk volt az új ház. A kedves, idős házaspár, akitől vettük, egy új építésű társasházba szeretett volna befizetni abban az esetben, ha nekünk nem sürgős, hogy kiköltözzenek. Miután…..
Sokszor érthetetlen döntéseket vagy nemdöntéseket hoznak cégek. Amikor ezeket a sztorikat hallom, élem, elgondolkodom: valószínűleg sok, szakmailag kiemelkedő HR-est ugyanúgy lebegtet a főnöke vagy a munkaerőt kereső szakmai vezető a döntéssel, mint ahogy ő lebegteti az álláskeresőket. Vagy éppen a…..
kiber kóbor 2018.07.31 22:45:15
@Papírzsepi: a te céged is a tipikus magyar rögvalóság. Nehogy véletlenül olyan ember jöjjön ide, aki nálad többet látott már a világból, és esetleg okosabb gondolatai lehetnek mint neked.
az ilyenek miatt mondom én is mindenkinek: menekülni!!!!, futni szaaldni elfele, vissza nem nézve, amig ki nem rúgnak minket a zunióból, és megint lehet sorbanállni vizumért!

@jobangel: látom sikerült jól eltalálni, hogy lehet kifogni a hőbörgő álláskeresők vitorlájából a szelet. Ügyes vagy. Jó vitaindító cikk lett, de azért ne feledjük, a HR mint szakma jelenleg magyarországon nem létezik. ez amit a "kollégák" csinálnak, ez inkáb csak bohóckodás, de emberi erőforrás management aligha.

Valahogy a kommentekből nekem nem jön át hogy olyan nagyon hiányozna bárkinek is az a 22.000 informatikus....
Amikor behívnak titeket a rég várt interjúra, akkor kezdődik csak igazán a játék. Sokan kérdeztétek tőlem, hogy miért szükséges külön felkészülni rá.  Azért, mert a munkátokat végzitek, de amikor beszélni kell róla, ráadásul eredményekben gondolkodva és nem csak a…..
kiber kóbor 2018.04.25 21:48:59
@JorEl: a mesében lehet, a valóságban még mindig teperned kell, hogy munkát kapj.
A túlképzettség miatti elutasítástól való félelem elő szokta hozni ezt az „opciót”. Nem ez az egyetlen megoldás a túlképzettségre, de néha ezt kell tenni. Fontos, hogy ezt mindig ideiglenes megoldásnak tekintsd! Alapvető, hogy az önéletrajzot úgy írjuk meg, hogy a céljainkat szolgálja, és ha most…..
Az IKEA, mint márka ellen nincs különösebb kifogasom. Korábban, mint gondolom mindenkinél leginkább az volt a behúzó ereje, hogy mindenhol máshol végtelenül ocsmány és nyomasztó bútorokat lehet csak kapni, ott meg nem. Érdekes, hogy ez a helyzet a mai napig nem valtozott semmit, legalábbis a…..
Alig vártad az első randit, hogy az eddig szimpatikus Úrral végre személyesen is találkozz? Ám ott elhangzott egy mondat, kijelentés, amitől egy csapásra minden megváltozott. Nézzük, mik a legidegesítőbb mondatok:  "Ha nem jössz fel hozzám, akkor minek találkoztunk"? Minden…..
Egy lakásfelújítás éveket vehet el az ember életéből. Egy házépítési projekt komplett családokat képes szétdúlni. Ha valaki ez utóbbival Érden próbálkozik, azon meg lehet, hogy a világ összes buddhistája által egyszerre zengetett Vadzsra guru mantra sem segíthet. Sziasztok! Leírom, mert megüt a…..
kiber kóbor 2017.04.08 09:01:06
@Terézágyú: pontosan, az egész országban azt hallani, hogy szarik a fejére a képviselő. majd eljön az x-elés ideje, és hmmmm... ááhhh a másik se jobb, ez meg már "bizonyított" mert pont a múlt hónapban ültették végig árvácskával az árokpartot. Már megy is az x.

Szóval ne az önkormányzatot szidjátok. Magatokat! ti szavaztátok oda őket már sokadjára, akkor örüljetek és fizessetek. Majd ha felnősz kedves választópolgár, és amikor szavazni kell gondolkodsz is, na, majd utána lesz jogod itt nyálat verni, addig meg kussol és fizet.

Miért várjátok el, hogy valaki más (a "képviselőtök") képviselje az érdekeiteket, amikor még ti magatok sem tudjátok azt képviselni és megvédeni?

Fizetnetek kell a teherautóbehajtásért, a garázskapuért, a járdáért, a kútért, csak azért mert ott laksz, csak azért mert van autód? Megérdemled! Te segítetted oda őket, és te tartod őket ott a következő öt évre is.
Álláskeresésben a gyakorlati megközelítést tartom – és tapasztalom – hatékonynak. Az álláskeresés a legtöbb álláskereső számára egy kisebb-nagyobb csapás, elbocsátás vagy rossz munkakörülmények miatt kialakult feladat. Nem feltétlenül vállalt feladat, sokszor kényszer.…..
Nemrégiben egy HR-es cikkét tettem közzé erről a fajta interjúzásról, majd alig rá egy hétre egy mentoráltam pont találkozott is e „remek” módszerrel. Írt is egy beszámolót, ami élő tapasztalatokkal szolgál a módszer árnyoldalairól és nehézségeiről. Láthatólag kiforratlan technológiai háttér és…..
kiber kóbor 2017.02.01 19:42:56
@jobangel:
Ha a levélíró tényleg orvos, és belemegy ilyen baromságokba, akkor tényleg szüksége van a szolgáltatásaidra.
Még ha most is végzett, bárhol kapkodnak utána, nem is értem miért van szüksége automatizált interjúkra.
Adok neki én egy tanácsot, ingyen, hagyja a fenébe az ilyen "munkaadót", és koncentráljon a munkakeresésre!
kiber kóbor 2017.02.01 19:47:45
@jobangel: Most jön az hogy 22.000 informatikus hiányzik Magyarországról, mi? Bár lehet azóta elbújt másik 1000 is s spájzba, ki tudja.
Jó lenne rögzíteni, hogy NINCS munkaerőhiány Magyarországon, semmilyen szakmában. Csak az van, hogy annyi pénzért, amennyit ajánlgatnak, azt a munkát nem vállalja az aki meg tudná csinálni, ill. egyik cég sem akar a munkatársak képzésébe fektetni, hanem inkább várják a sültgalambot, amit a HR-es röptet a szájukba, ez viszont így NEM munkaerőhiány!
kiber kóbor 2017.02.02 19:21:03
@jobangel: Igen ez igaz, mondjuk ettől függetlenül is elég nehéz új állást találni, főleg ha az ember munkanélküli (szegény embert még az ág is húzza).
Karriertanácsadóként sok csapatot építünk fel és le, valamint több száz embert támogattunk közvetlenül azután, hogy megkapták a felmondólevelüket. A velük való közös munka tapasztalatait szeretnénk néhány pontba összefoglalni, hogy ha esetleg te kerülsz egyszer ilyen helyzetbe, akkor a lehető…..
kiber kóbor 2016.11.28 15:10:33
@jobangel: Hogy neked mennyire igzad van! Bizonyám, az álláskeresés is munka, nem is akármilyen.
Immár 2 éve kisebb-nagyobb megszakításokkal böngészem, és néha ki is próbálom az internetes társkeresőket. Ez alatt az idő alatt olyan dolgokat láttam, hallottam amit ha nem a saját szememmel láttam volna, nehezen hittem volna el. Röviden összefoglalhatnám egy Bëlga számból való szövegrészlettel…..
kiber kóbor 2016.11.02 13:35:48
@Colonel H. Stinkmeaner: Úgy ahogy írod. Nem kell félni a visszautasítástól, én azt szoktam mondani, hogy aki engem vissazutasít, nem én voltam neki kevés, hanem ő volt sötét és buta annyira hogy nem látta mit dob el.
Odamész, szia Sanyi vagyok, kő kóla? Ennyi. Többet egyik sem érdemel.
A közelmúltam írtam az álláskeresési hibák között, hogy ha valakinek nincs más lehetősége, adjon alább az állással kapcsolatos igényeiből, vállalja el, amiért fizetnek, majd innen keressen tovább jobbat, igazán neki valót. Nemrég kaptam erre egy felvetést egy kommentelőtől,…..
kiber kóbor 2016.08.18 15:07:52
@tupamaro: Ne csüggedj, ha 40 lennél, ugyanilyen esélyekkel indulnál a hús piacon. A múltkor nyilatkozott egy HúgyagyúR*banc (én csak így hívom őket, többszintű szójáték :-) ) hogy 30 felett erőteljesen csökken a munkaerőpiaci értéked. Ledöbbentem.

Mérészt örülj, hogy Magyarországon tömegével várnak az üres álláshelyek, amiket nem tudnak feltölteni. Mondom tömegével! Tessék megfelelő újságot olvasni, és onnan kiművelni magad. :-(
kiber kóbor 2016.08.18 15:25:18
@jobangel: Kedves JobAngel, igazad van, ez inkább csak válaszfricska, ahogy a Hr-es nem veszi emberszámba a jelentkezőket, én sem veszem őket emberszámba. De nem ez a lényeg.

Igazad van, lehet 50-60 évesen milliós fizetésed, de nem is ez volt a kérdés, hanem hogy 50-60 évesen hogy tudsz felfelé váltani. Sehogy. Pont. A milliós fizetés ilyen korban úgy van, ha már ott vagy 10-15 éve, és a főnök lekötelezetted, pl. te segítetted oda.
Az utcáról tavaly felvett 55 éves munkaerő jövőre soha nem fog milliót keresni. De ez sem a cikkhez tartozik.

(Ha megengeded szívesen adnék 5letet a következő posztodhoz: hogy újuljunk meg 50 évesen, hogy kapósabbak legyünk a hús piacon? Pl. új szakmát hogy tanuljunk? mit tanuljunk - mik a kiválasztás szempontjai, time management, family management, hogy tartsuk ezeket egyensúlyban? stb. - aki megcsinálta milyen tapasztalatokat szerzett? )
Egy rutinos álláskereső egy kissé mindig skizofrén. Egyrészt ott van a felkészült, rokonszenves profi, akinél jobbat aligha találnak, másrészt a megszeppent, kissé bizonytalan, magát kiszolgáltatottnak érző álláskereső, akit néhány húzással egyszerűen az őrületbe lehet kergetni. Van, amikor a HR-es…..
A mondás igaznak bizonyul: a globális szolgáltató központok (SSC-k) és a magyarországi Regionális Központok elterjedésével a nyelvtudásnak egyre nagyobb szerep jut a munkaerőpiacon, az angol nyelv legalább középszintű, kommunikációképes szintű ismerete alapelvárássá vált. Óriási előnyre tehet szert,…..
kiber kóbor 2016.06.15 11:22:53
@fuszujka: Ahol te lennél a főnök, oda biztos nem mennék dolgozni. Nem vagy képes átlátni hogy marhaságot rajzoltak a táblázatba és tekintélyelv alapján hozod meg a döntést mi igaz és mi hamis.
Csak a tisztánlátás végett: a dán nyelv nem a svéd nyelv főleg nem a finn, így egy kalap alá venni őket nem igazán célszerű. Guglizd meg, ha máshogy nem áll össze a kép...

A cikkhez annyit, hogy a kicsi nyelveket általában nem tanulja az ember, hanem pl. ott lakott gyerekkorában és úgy ragadt rá. A mai fiatalok körében már az is nagy eredmény, ha angolul el tudnak mondani egy mondatot...
Ha tudok angolul és mondjuk norvégul, vagy angolul és németül, akkor lehet az első nyelvpárra hamarabb kapok állásajánlatot, de ha az a szolgközpont bezár utána évekig kell várni mire jön a következő Norvégiából. Míg a némettel egy hónap múlva dolgozom a másikban.
Szóval ez így úgy botorság ahogy van, szóval 100x inkább angol-német mint angol-norvég.
Itt lehet fikázni a hozzászólásomat: (*)
kiber kóbor 2016.06.16 10:35:01
@Peetee: ez de nagyon telitalálat!
Ha a rövid válaszra kíváncsiak, az ennyi: Tízből kilencszer nem. A kilencből nagyjából két alkalommal dob egy emailt. Pont. A hosszabb válasz, ennél talán kicsivel összetettebb, leírnám, hogy laikus álláskeresőként én hogyan éltem/élem ezt meg. A felsőoktatásból a felsőoktatásban zajló munka…..
kiber kóbor 2016.06.16 10:31:13
@Girhes macska: Nekem is ez a tapasztalatom, ugyanazok a cégek ugyanazokat a pozíciókat hirdetgetik ugyanazon állásközvetítő irodákkal, amikre ugyanazok az emberek jelentkeznek.

Ebből így nem lesz munka, de mint olvasható a hiteles magyar sajtóban Mo-n olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy már a GDP-t dönti romba. Szóval mindenkire, aki munkakeresésben van legalább 5 munkahely ácsingózik hogy betöltse.
Csak győzd megtalálni őket.

A cikkre meg csak annyit reagálnék, hogy olyan szakma, hogy HR-es nincs. Pont. Amit ezek csinálnak az irodai segédmunka.

A fejvadászatot magyarországon meg mindenki de nagyon sürgősen verje ki a fejéből. Fejvadászok amerikában vannak. Ők nem hirdetnek újságban, és csak és kizárólag NAGYVÁLLALATI FELSŐVEZETŐI pozíciókkal foglalkoznak, van úgy hogy akár évekig is.

Akik itthon működnek, azok állásközvetítők.
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!     Sziasztok, a saját történetemet szeretném megosztani a blogon. Kérlek, e-mail címemet kezeljétek bizalmasan.   Történetem ott kezdődik, hogy egy patinás, több mint 100 éves múlttal rendelkező európai multi kiírt…..
Sokszor találgatunk, mi lehet az oka, hogy nem bennünket választottak. Pedig jól ment minden: az állásinterjún jó volt a hangulat, a fizetési igényedet úgy tűnt, hogy elfogadták, a szakmai teszten jó eredményt értél el, az utolsó körös interjú után azonban vagy a szomorú hírt közölték egy rövid…..
Á, úgysem lesz olyan jó, mint az első rész, nem biztos, hogy meg kellene nézni. Aztán persze presztizskérdést  csináltam belőle, hogy legyen jegyem az első előadásra, és ugyanúgy betegre nevettem magam, mint 7 évvel ezelőtt. Igen, feltűnt, hogy újra elsütötték a régi…..
"Bejelentett munkaviszony"- ma már ezt is meg kell említeni az álláshírdetésben. Általánosan elfogadott felfogás, miszerint az életben már az első munkahelyünktől kezdve (akár 15 évesen) biztonsági játékot kell játszani, kockáztatni nem szabad (mert belebukhatunk) és álmodozni…..
Dóra dolgozott már Ausztriában, most az Egyesült Államokban él, de nem tervez hosszú távra. Mint írja, akárhol tudna élni, barangolva a világban, a lényeg az, hogy jó emberek vegyék körül. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett, bár ebben az esetben alighanem…..