Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Uttoro

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kocsis Dórival, a Talpalatnyi történetek utazó blog szerzőjével  arról beszélgettünk, hogyan utazhatnánk egy kicsit másként, tudatosabban, hogy igazi élményekkel térhessünk haza: lassabban, egyszerűbben, kevesebb hulladékkal. Herendi Kata interjúja..
Néhány éve valószínűleg még senki sem fogadott volna komoly összegben arra, hogy magyarul is meg fog jelenni a francia képregényipar egyik koronaékköve, Alejandro Jodorowsky és 2012-ben elhunyt rajzolózseni, Moebius közös mesterműve, az Incal. Hiszen a 2006-os nagy hazai képregénybumm lökéshullámára…..
Uttoro 2018.04.04 10:24:29
@Kitsilatzi:
Nincs bennem több bizalom egyetlen kiadóval szemben sem több. Ha annyi ezresem lenne, amennyi félbemaradt, általam megvett sorozat van a polcomon - nos abból szerintem elmehetnék nyaralni, és még a teljes Incal-sorozatra is jutna pénz.

Ha elfogy az eleje, megveszem antikvárban, de kötve hiszem, hogy erre sor kerülne, láttam én már kiadó raktárát, benne 100k+ elfekvő könyvvel...
  1 Bevezető Nem sokat, nem mélységében, sátorbeli elmélkedések. Leginkább csak azért, hogy el lehessen helyezni őket az iszlám világ mérthetetlenül színes és gazdag vallási (!) és kulturális palettáján. Az ibáditák azért érdekesek, mert ugyan a mainstream…..
Életem legszürreálisabb sajtóbemutatóján valamikor 1995 júniusában vettem részt, az akkor még önnön tulajdonában levő Rolls-Royce jóvoltából. Szó sem volt még BMW-technikáról, a Rolls-Royce-ok és a Bentleyk ugyanúgy néztek ki, és mindet a régesrégi 6,75 literes, V8-as…..
A Radch Birodalom az első trilógia, amelyik a GABO SFF sorozatban lezárul, és több szempontból is mérföldkő. Amikor először olvastam a Mellékes igazságot, még érezni lehetett rajta a nyomda illatát, és legfeljebb csak sejteni lehetett, hogy siker lesz. Hogy mekkora, az még engem is meglepett – ritka…..
Uttoro 2016.12.01 09:00:29
@solymosgyu: Teljesen egyetértek, nagy várakozásokkal futottam neki, és elképesztő volt, milyen száraz, íztelen nyammogós regényt kaptam.

Lehet, hogy a második kötettől jobb lesz, de amikor egy mellékalak 20 oldalon át moralizált egy mocsárban, meg a főszereplő csak menetelt monotonul, az megfeküdte a gyomromat, pedig nem a klasszikus kardozós-baszós vonalra készültem azért én sem.
Ezen a kötet végi paródiába hajló uralkodó sereg kommandózása se segített, sőt.

Teljesen értetlenül állok a könyv sikere előtt.
iszlám és politika DKA 37 - Niah 2016.09.07 20:08:00
  Volt olyan, hogy Rakéta Regényújság. Kamaszként imádtam. (Van még ilyen szó, hogy kamasz?) Főként a jó amerikai regényeket. Nem erre példa, de '83 júniusában erkélyünkön napozva abban olvastam egy Colombo-történetet. Ma is emlékszem, ki volt a gyilkos. Voltak benne Arthur…..
„Egyszer mindennek vége szakad” – ez ordas nagy közhely. Márpedig egy a stílusára valamit is adó ember ódzkodik a közhelyektől. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor a közhelyek által kifejezett tartalmak megkerülhetetlen közelségbe kerülnek. Ez most egy ilyen…..
Uttoro 2015.12.22 23:23:31
  Amíg el voltam, megjelent egy kis irományom az észak-afrikai helyzetről. El lehet olvasni itt vagy itt: Tunéziában a szúszai turistacentrum elleni véres támadás után a kormány rendkívüli állapotot hirdetett, s a líbiai határon homokfal- és árokrendszer kiépítését tervezi.…..
Ha csináltál már magadból hülyét valaha is oly módon, hogy benne ragadtál valami értelmetlen vitában – levelezésben, kommentháborúban, Facebookon, fórumon, blogon vagy akárhol –, akkor ez az írás neked szól. Velem ez aránylag sokszor megtörtént, úgyhogy tudom, miről…..
iszlám és politika Bardo 2015.03.20 12:05:54
  Amikor három éve nyáron ebben az elképesztő gazdagságú múzeumban jártam, percenként ájuldoztam. A Tunisz nyugati szuburbiájában fekvő intézményben a magamfajta antik-mozaik-kedvelő utazó elalél. Ennél sűrűbben ez talán csak Antakyában történt meg velem, nem egyszer…..
Uttoro 2015.04.01 03:47:58
@almaza: Nekem iszonyú bonyolult volt az elején, hogy legalább a fő társadalmi és politikai tengelyek szerepét megértsem, különös tekintettel a vallási mozgalmakra. Teljesen kívülálló és civil vagyok, szóval nagyon szeretem az ismeretterjesztés ama ritka fajtáját amit a szerző mesterien gyakorol - érdekesen és érthetően.
A narancsos cikkeit szoktam még olvasni, onnan guglizam ide anno, de hogy mások miért nem találnak ide, azt tényleg nem értem.
Na jó, ez így túlzás, mert se orvosi, se konzílium: maradjunk talán annyibban, hogy „több szem többet lát” – kíváncsi vagyok az olvasók véleményére. Tehát, Kedves Olvasó, orvosi és pszichológiai ismereteid teljességét latba vetve, mit gondolsz a következő esetről? Az…..
Sorskönyv nélkül Mit rontok el? 2014.10.04 18:06:20
Valamit nyilván, hiszen ha nem rontanám el a dolgokat, akkor egész biztos... ...hogy most makkegészséges lennék. Hogy ideális lenne a testsúlyom. Hogy sokkal jobban állnék anyagilag. Hogy frenetikus lenne a szexuális életem. Hogy a férjemmel / feleségemmel / gyerekeimmel / szüleimmel…..
Uttoro 2014.10.04 20:00:52
A mai napon a fenti bejegyzéseddel egyetemben végigolvastam ezt a blogodat.

Valamikor tavasszal kezdtem el olvasni, egy másik honlapról linkelődtem ide teljesen véletlenül.

Már az első pillanatban megragadott, hogy nagyon komplex dolgokról ír a szerző nagyon közérthetően és empatikusan. Aztán elolvastam pár bejegyzést.

Aztán megtettem azt, amit nagyon nagyon ritkán tettem meg eddig; (egy kezemen meg tudom számolni hányszor tettem ilyet 15 év alatt) annyira érdekelt és annyira lenyűgözött az egész, hogy a legelejére lapoztam és elkezdtem előröl olvasni a blogot az első bejegyzéstől.

Mivel tényleg bonyolult és engem mélyen érintő volta a téma, azt választottam, hogy nem egyszerűen csak olvasom rogyásig (ez lényegében lehetetlen is mert általában 2-3 bejegyzés után az agyam a fülemen folyt volna ki) hanem betettem könyvjelzőnek és ahogy eltelt pár, szóval kb három négy naponta megnyitottam a legutóbbi bejegyzést és haladtam előre vele annyit, amennyire időm, energiám és agyam volt és meg tudtam emészteni a mondanivalót egy adagra.

És betoltam, ma utolértem a szerzőt. Legfőbb erényeként elsődlegesen az ismeretterjesztést látom, imádom, amikor valamit úgy tanulok, hogy az szórakozás nekem, és nem kín, vagy kötelesség. Ehhez tényleg tehetséges szerző kell, nehéz kenyér az ismeretterjesztő kenyere.

Másodsorban tanultam magáról a terápiáról, a terapeutáról és az egész folyamat körvonalat kezdett ölteni, a ködös saját, innen-onnan összeolvasott nem túl összerendezett, fél- negyed - és egész információkból álló halmaz helyett.

Harmadrészt volt egy elég szerencsétlen, szomorkás középtávú rossz tapasztalatom egy terápiás szerződést megszegő terapeutával, és most átgondolva az egészet az itt olvasottak alapján megint szeretnék találni egy másik terapeutát aki tud nekem is segíteni.

Egyszóval:

Köszönöm a blogot és köszönöm az erőfeszítést amit tettél személyesen nekem, értem. Csepp vagyok csak, egy a tengerből - sosem találkoztunk személyesen és soha nem is fogunk azt hiszem.

Mégis mint csepp, szeretnélek üdvözölni távolról, messziről, és szeretném elmondani, hogy volt és van értelme annak amit csinálsz.

Azt hiszem ez nem kevés. Amikor nehéz órák jönnek az emberre, akkor remélem eszedbe jut az a sok sok cseppből álló tengerre akiknek segítettél, tanítottál, vagy csak szórakoztattál.
Hogyan működik a Deutsche Telekom? Hogyan fog működni az RTL? Napjaink és a közeli jövő magyar politikai történéseinek egyik meghatározó kérdése ez. Az elemzés és eseménysor az Origónál történtekről itt van (van, aki még nem olvasta?). Ez a sztori világos. A DT…..
Uttoro 2014.06.06 03:11:09
Emlékeztek még a Siemens megvesztegetési botrányára? Vagy hogy ugyanez a Dajcse Telekom hogyan vesztegette meg a helyi politikusokat hogy egyeduralkodó lehessen Montenegróban?

Bárki utánanézhet ezeknek, nem régen, alig négy-öt éve történtek csupán.
És persze ez csak a jéghegy csúcsa, ezzel is mindenki tisztában van.

Kicsit megint úgy érzem, sikerült feltalálni a meleg vizet. Vagy mint gyurcsány kiszivárgott beszéde után. Jééé, a politikusok hazudnak???

Aztaaa' ez hihetetlen!

És akkor jött a kampány, meg az álmeglepődés, meg a műfelháborodás.

Mindenki tisztában van mi a helyzet, minden cég, minden vállalat alapvető funkciója, létezésének értelme a profit termelése a tulajdonosok számára (ugye már megint mekkora meglepetés)

NEM a demokrácia őrzése, nem a szólásszabadság fenntartása, hanem a PROFIT.
A német cégek csak abban térnek el más profitorientált szervezetektől (cég, maffia, akármi) hogy óvatosabbak, mint teszem azt a szomáliai vállalatok.

A német cégek tudják, hogy ha itt a Balkánon profitot akarnak realizálni, akkor a helyi viszonyoknak megfelelően kell működniük. És ez a helyi viszony, ez a realitás. Ugye mennyire megdöbbentő?

Ha nagyobb a lebukás, vagy az esetleges büntetés kockázata, akkor nem éri meg a mutyi és lehet (kell) tisztábban játszani (esetleg a megvesztegetés, törvényszegés akkor éri meg, ha a haszon végösszege is ennek megfelelően nagyobb)
Ez csak pusztán közgazdaságtan. Kérlek Gábor, ne legyél már hipokrita, ne tegyél úgy mintha ezzel nem lennél tisztában.

Ez *üzlet*, semmi több, minden beárazható, legfeljebb a haszon mértéke, vagy a valuta típusa változik. A DT egy nemzetközileg is sikereres vállalat, Thaiföldön, vagy Budapesten ugyanúgy hajlandó bármilyen - akármilyen "kompromisszumra" mint New Yorkban, vagy Berlinben.

Hagyjuk már a moralizálást, meg a képmutatást légy szíves...

A DT központjában már összeültek az illetékesek és kikalkulálták, mennyibe is kerül ez a botrány. Origó? Sajtószabadság? Jajjnemár.
A Magyar Liberális Párt nincs egy éves, Fodor Gábor személyében mégis parlamenti pártról beszélünk. Hogy üde színfoltja lesz-e a magyar közéletnek, vagy csak a történelem múló szeszélye, majd elválik. Bősz Anettel, az MLP alapító tagjával és ügyvivőjével beszélgettem.…..
Uttoro 2014.05.27 09:53:48
Fodor Gábor egy parazita. Régen is az volt, most is az, semmi nem változott. Ezzel a névvel ezzel a undorító, gusztustalan ballaszttal -számomra- a MLP vállalhatatlan.

Szabadelvűnek és liberálisnak vallom magamat, fájóan hiányzik ezen elvek képviselete számomra nemcsak a Parlamentben, de úgy általában, a magyar közéletben is.
De a F.G. ugyanabba a társaságba tartozik, akik elbaltázták, súlyos kudarcot vallottak abban történelmi feladatban, hogy átvezesse a teljes magyar társadalmat a (fél)feudalizmusból a mai modern, nyugati értelemben vett polgári társadalomba.

Jelképe ennek az eltékozolt 25 évnek, a kudarcnak, a bukásnak, amit Magyarország kénytelen megélni.

F.G. kipróbált ember. Megmérettetett és könnyűnek találtatott. Nem egyszer, nem kétszer. Most mégis becsusszant (természetesen a surranópályán) valamiféle releváns politikai pozícióba. Az hogy ez sikerült neki -micsoda irónia, éppen úgy része a tünetcsoportnak, pöttye a lázgörbének.

Értem én, hogy ez a egy egész darab parlamenti belépő igazolvány hasznos a MLP új, fiatal és lelkes tagjai számára, mert a párt így szert tett egyfajta (jobbára csak képzelt) befolyásocskára, hallathatja szavát ebben az iszonyú kommunikációs zajban.
Nem is kérdőjelezem meg sem az ők, sem az interjúalany jószándékát.

Ha majd útilaput kötnek ennek a bukott pártvezérnek, ennek a szellemileg elhájasodott, opportunista, képmutató sunyi alaknak a lábára, ha elhajtja az összes régi hájas bumburnyák, disznószemű szörnyeteget az asztal mellől, majd akkor megfontolom, hogy egyáltalán érdemes-e a figyelmemre ez a csoport (pártnak túlzás lenne hívni őket jelenleg)

De addig nem. Az kizárt.
KatPol Blog Ellenséges közeg 2014.05.10 19:47:04
Az egykori brit filmhíradók kapcsán már utaltunk arra, hogy a 2. világháború idején az Egyesült Államok átlagpolgárai a japánokat, nem pedig a németeket tekintették a fő leküzdendő ellenségnek, noha ezt ma már nem tudná megmondani senki, aki a kanonizált történészi munkák és a hollywoodi filmek…..
Uttoro 2014.05.11 17:47:47
Tényleg érdemes volt végignézni a két filmet. Tulajdonképpen mindkét filmben rengeteg az igazság - ha nem specifikusan németre vagy japánra értelmezzük, hanem az emberiségre, az emberi fajra.

Számomra az emberi faj ugyanolyan állatnak, ügyesen és találékonyan ölni tudó állatnak látszik ma is, mint száz éve volt vagy ezer vagy tízezer éve.

Nagy nehezen annyit sikerült elérni, hogy mikronnyi vastagságú civilizáció máza burkolta be mostanra ezt az állatot. Ez a vékony máz azonban könnyen és gyorsan eltávolítható.
Erről (is) szóltak a filmek, hogyan hántja le, hogyan törli le ezt a semmi kis réteget az önzés a gyávaság, a csordaszellem és persze korunk legnagyobb fejlesztése: a hatékony propaganda.

Így volt ez mindig, így is lesz ez talán örökké ameddig a fajunk létezik. Ember embernek farkasa lesz mindig, amikor a nagy nehezen ránk erőltetett pórázt levethetjük magunkról, vagy a hatalomvágyó vezetőink szépen le nem szedik azt rólunk, persze előtte jól irányba állítják a vadakat, hogy kit kell megölni és felzabálni.

A félelem, a mohóság, a hatalomvágy, a konformizmus, a gondolkodásra, önálló vélemény alkotására való restség mindenkiben benne van, színtől, kultúrától, értelmi szinttől és mindentől függetlenül. Az agresszió biológiai létezésünk alapvető eleme, még ha akarnánk, akkor se lehetne megszüntetni. Ettől is vagyunk azok akik vagyunk.

Nem kell messzire mennünk, elég csak a közvetlen szomszédunkba, hogy lássuk mit tettek egymással a Balkánon az emberek, a szerbek a horvátok, a bosnyákok.
Hogyan mentek át fegyverrel egy házzal arrébb, hogy megöljék a szomszédjukat, mert az egy másik népcsoportba tartozott vagy másik felekezetnek volt a tagja.
Hogyan uszították egymásnak az embereket Ruandában a rádióban, hogy megmarkolják a machetét és levágják egymás kezét és lábát, hogy elvehessék azt ami a másé, hogy leszámolhassanak a kellemetlen, régóta utált gazdagabb, szebb, másabb másikkal. Csapásra ellencsapás, szemet szemért fogat fogért. Móresre tanítás.

Ilyen az ember. Bármikor hajlandó levetni az emberbőrt és marad a puszta szörnyeteg. A maradék 5% pedig aki ember tud maradni a vérzivatarban is, az annyit se számít, mint a lepkeszárny rebbenése.

Ezért igaz ma is a mondanivalója a két propagandafilmnek, ne gondoljuk azt, hogy pár év intenzív demagógiával és a ma már széles körben felhasználható ezernyi kommunikációs formával és eszközzel nem lehet ráuszítani a most legcivilizáltabb(nak tűnő) embert is a másikra.

A mi korszakunk szerencsés kor, (legalábbis nekünk, Európa lakóinak legszerencsésebbjeinek) mert a II. Világháború iszonyata jó időre elvette a kedvét az embereknek, hogy háborúzni akarjanak menni.

De ez csak a mi szűk legszűkebb udvarunkon túl igaz, a Balkánon már gyorsan elfelejtették a régi leckéket. Ne gondoljuk, hogy éberségre már nincs szükség, mert még a mi életünkben is eljöhet az az idő, amikor megint meglódulhatnak egész népek hogy elpusztítsák a másikat.

A sarkon túl, és bennünk magunkban is most is ott ólálkodnak azok a szikrák, amik a következő háború(k) lángját fellobbanthatják.
Geekblog Snowpiercer 2014.03.22 12:50:22
Jó tudni, hogy ez a lenyűgöző civilizáció, amit több ezer év alatt felépítettünk magunknak, még egy globális katasztrófát is túlél majd. Lehet, hogy az egész Föld lakhatatlanná válik, lehet, hogy alig néhány száz túlélő marad, lehet, hogy maga az emberiség, mint faj…..
Uttoro 2014.03.24 00:18:23
Azt hiszem én tettem túl magasra a mércét, de olyan mennyiségű logikátlanság van ebben a filmben ami egyszerűen agyonnyomja az egész filmet.

Mintha egy vázlat lenne az egész, teljesen átgondolatlan minden ami egy kicsit is arrébb van, mint a mondanivaló, amit annyira szeretne legyömöszölni a totálisan hülyének nézett befogadó torkán.

Nem egyszerűen vannak hibák, hanem a film fókuszán túl bármiféle koherencia hiányzik, nem létezik. Az egész lóg a levegőben bármiféle alátámasztás nélkül, a vonat, az utazás, a környezet, mindenhol kilóg a bele az egésznek. Se füle se farka világ, egydimenziós szereplők, rossz színészek, melodramatikus, helyenként önparódiának ható monológok a Mátrix folytatások legrosszabb sületlenségeit idézik.
A bullshit-mérő nemhogy rendszeresen bejelez, de hogy ennyire fognom kelljen a fejem szinte percenként, arra én sem számítottam.

Számomra komoly csalódás ez a film, főleg az előzetesek és a lelkes kritikák után. Biztos sokan vannak, akik képesek totálisan elvonatkoztatni mindentől amitől egy történet történet lehetne, de nekem nem sikerült.

Agykikapcsolós látványmozinak nem elég látványos, sőt helyenként kimondottan igénytelen és szegényes.

Komolyan vehető mondanivalóval bíró alkotásnak kegyetlenül didaktikus és szájbarágós.

A hangulatán és Tilda Swinton alakításán kívül semmiféle értelme nincs az egésznek, csak jól felbosszantja az embert.

Elhiszem hogy vannak akik le tudják kapcsolni az agyuk 95%-át és ezáltal élvezhetővé válik a film, de akiknek ez nem szokott sikerülni, azok szerintem ne pazaroljanak két teljes drága órát el az életükből.
A KARD Felszabadulásunk ünnepe 2014.03.14 18:00:00
Azért az nehezen bocsátom meg a fidesznek, hogy a választásokat nem április 4-re időzítették. Jó jó, tudom, hogy az nem vasárnapra esik, de kérdem én félszegen: ebben az országban? Ha Viktor úgy akarta volna, április 4 igenis vasárnapra esett volna, és akkor spontán…..
Nincs nála háromszázezer forintnál drágább autó. Ennyiért viszont Ticót, Corsát vagy akár Volvót is kapsz. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
iszlám és politika Qalamún 2013.12.20 13:33:20
  Homsz, Hamá, Aleppó, az Eufrátesz völgye és a kurd területek lépten-nyomon szerepelnek a Szíriából érkező hírekben. Már amennyiben érkeznek. A Damaszkusz környéki harcokról is beszélnek. Kevesebb szó esik – a régió sajtóját és néhány tényleg eseménykövető nyugati…..
"Remember, the enemy’s gate is down."A gyerekek jelentik a jövőt. Ezt az egyszerű bölcsességet sosem értelmezték olyan drasztikusan, mint ebben az 1985-ös, elismerések és díjak armadáját begyűjtött, klasszikus sci-fiben. Itt ugyanis egyetlen kisfiún áll vagy bukik az egész…..
Uttoro 2013.11.03 01:07:55
A Dáinos borítóval ezerszer jobb szerintem, és össze se lehet hasonlítani minőségben a kettőt. Ez a moziplakát koppintás elég gáz.

Érdemes kézbe venni mindkettőt, nem nehéz választani melyik a szebb, különb.

A fordításról meg ezt a kritikát olvastam, elő is vettem rögvest a régi galaktikás kiadást, átnéztem majdnem oldalról oldalra és tényleg, a Dáinos fordítás nálam jobban bejött:

carcosa.blog.hu/2011/12/17/a_vegjatek_uj_kiadasarol

Szóval szerintem Kornyának igaza van.

Értem én hogy fel kell pattanni a moziexpresszre, de én a keménykötésű, szebb és jobb mellett voksoltam.

A régi meg úgyis megvan, minek vegyem meg még egyszer, pláne ezzel a borítóval. Az egyetlen pozitívum, hátha elolvassák a film miatt páran, és kedvet kapnak a szerző többi könyvéhez is.