Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamáspatrik

623 bejegyzést írt és 3538 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon érdekesek a gazdasági tendenciák mostanában, annyira gyorsan változnak, hogy még a szakértők sem érték utol magukat rendesen. Érdemes összegezni az utóbbi évek tendenciáit, aztán megnézni, hogy milyen kép rajzolódik ki mindebből. 1.Úgy lettünk „fejlett ország”, hogy közben paradox módon…..
Még a magyar szélsőjobbos pártok jeles képviselői is globalisták, csak nem tudnak róla, és ez könnyen be is látható. Ők is naponta használnak okostelefont és ők is össze-vissza rohangálnak a benzinzabáló nagy batárokkal, éppúgy élvezik a globalizmus rengeteg előnyét mint sokan mások. (Ezeket a…..
Tamáspatrik 2024.04.14 19:28:56
@MEDVE1978: Hogyan termelsz Európában acélt, kakaót, dízelolajat vagy bármit? Gyakorlatilag semmilyen nyersanyag nincs már Európában, a globalizációra vagyunk utalva.
Magyarországon is erőltethetjük ugyan az önellátást, de minek.
Az antiglobalizációs és lokalizációs dumák mögött nincs semmi.
Tamáspatrik 2024.04.14 19:32:59
@Geo_: Van benne ráció, mert a szavaink nem "bűntelenek", hanem a használat során beszennyeződnek másodlagos jelentésekkel és indulatok is kötődnek hozzájuk. Akkor lenne értelme a "planetárist" használni, ha ténylegesen újfajta jelentéssel tudnánk megtölteni, ami a globalizációban nincs benne. Különben úgy járhatunk mint a "zöld gazdasággal", ami legtöbbször nem hoz valós változást, csak ugyanazokat a dolgokat zöldre festjük.
A kínai nacionalizmus kreálmánya „Kína megalázásának évszázada”, amely a 19.század közepétől a 20.század közepéig terjedő időszakra esik. Kicsit alaposabban megnézve sok minden történt ebben az időben, de hogy ki kit alázott meg, ha egyáltalában történt ilyesmi, az nem annyira egyértelmű.  A…..
A kultúrát központosító törekvésekből egy valami kimarad: a Kultúra maga. Sokféle értelemben beszélünk kultúráról, van például kulturált viselkedés, egyes helyeknek és csoportoknak is van sajátos kultúrája, ami nem is mindig annyira kívánatos, sőt még olyan is van, hogy baktériumkultúra. Létezik…..
Ideo-logikák A húsvét szentsége 2024.03.31 10:45:43
Amikor elfogadjuk valaminek a szentségét, akkor lemondunk arról, hogy részekre bontó analitikus tudással közelítsünk hozzá, tehát a megismerés másfajta módjait választjuk ilyenkor, például az átélést vagy az érzelmi hatások megfigyelését, vagy egyfajta döntés lehet az is, hogy a periferikus látáshoz…..
Kevéssé közismert, de 1980-ban Magyarország Európa kábé ötödik legszegényebb országa volt. (Az emberek fusiztak, maszekoltak, háztájiztak, kalákában építkeztek és néha még loptak is, emiatt tudtak csak viszonylag elfogadható életszínvonalat elérni). A helyzet azóta lényegében nem változott, ha az EU…..
Eddig úgy volt, hogy a kínai üzletben vásárolt olcsó póló esetében tudtam, hogy pár mosás után valószínűleg eldeformálódik és otthoni használatra lesz csak alkalmas. Most viszont szomorú tapasztalatom, hogy az egy szinttel drágább, elméletileg jóval tartósabb, márkásnak mondható pólóval is így…..
A különféle német nyelvű országok (Ausztria, Bajorország, Német-Római Birodalom, Németország) több évszázadon keresztül legfőbb szövetségeseink voltak, ez valahogy „történelmileg így alakult”. Igaz lehet az is, hogy ez a magyar német/osztrák afféle kutya-macska barátság volt, mert minek nekünk…..
Ez egy többszörösen ünneprontó cikk, mert szerintem nem nagyon van mit ünnepelni, és engem racionálisabb felfogású lévén a szimbólumok, a „nemzeti dagályosság” nem annyira ragad magával, inkább elgondolkodnék egy-két dolgon. 1.Mi is történt március 15-én? 2.Milyen helyzetben van most a magyar…..
Az igen konzervatív kormányunk választási ígéretei között nem is szerepelt ilyesmi, hanem leginkább csak megvédés és megőrzés, ezt lehet csupán rajtuk számonkérni. Amikor két évvel ezelőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez teljesen eltolta a választási esélyeket, és a várható 55-45 kimenet helyett…..
A tisztelet nem magától értetődő dolog Amikor tisztelünk másokat, az sosem magától értetődő, hanem általában valamilyen oka van. Például azt feltételezhetem, hogy az idősebb embernek lehetnek olyan képességei, amik bennem nincsenek meg, de az adott helyzetben jók lehetnek. Esetleg még amiatt is…..
Tamáspatrik 2024.02.21 19:45:35
@Bankvezér_: Ebben igazad van, minden feltételes módban igaz. Viszont ha látunk két dolgot 1.azt a szörnyű járadékvadász gondolkodásmódot, ami nálunk megy, 2.a 70 év alatti nyugdíjasok is kevés értelmes dolgot találnak magunknak, tisztelet a kivétellel, és mennyit tudnának még dolgozni, a munkát tágabb értelemben véve, mindez szánalmas, szomorú.
1.Szelet vetettek, vihart aratnak Általános tapasztalat, hogy ha valamilyen csoport agresszív stílust alkalmaz másokkal szemben, akkor az előbb-utóbb valamilyen módon visszaüt. Konkrétan a célszemélyek megelégelik és ténylegesen „visszaütnek” valamilyen formában, felveszik a kesztyűt. Valójában ez…..
Tamáspatrik 2024.02.15 20:52:32
@MEDVE1978: Nem nagyon tudok ezekbe a gondolatokba belekötni, magam is hasonlóan vélekedem. Köszönöm a kiegészítéseket illetve kifejtéseket.
Tamáspatrik 2024.02.15 20:56:02
@IdomitottFoka: Sanszos, nekem is megfordult már a fejemben, hogy az államot lerohasztják nálunk, a Kádár-rendszer vége felé is történt valami ilyesmi. Gyakran megtörténik, hogy valamit átvesz az állam aztán eladja vagy kiadja NER cégeknek, kormányközeli vállalkozói köröknek, a magyar állam végül is nem nagyon profitál ezekből és folyamatosan nő a költségvetési hiány is.
Zsákutcába vezethet minket az a folyamat, ahogyan az agyunk megpróbál megküzdeni az egyre több információval. Életünk felgyorsulásának folyamata több mint száz évvel ezelőtt kezdődött, akkoriban az emberek még mai szemmel nézve eléggé komótosan dolgozgattak, esetleg sétálgattak, beszélgettek vagy az…..
Tamáspatrik 2024.02.01 21:37:40
@ViCa: Ja, valószínűleg nem azokat a kínaiakat kérdezték meg, akik kis falvakban élnek, ezek a tesztek mindig gyanúsak, a minta is túl kicsi volt a lakosság számához képest... A túl sok tudás boldogtalanná teheti az embert, amint ez már a Bibliából is kiderül.
Nagyon ködös és nehezen értelmezhető, hogy mi történik a gazdaságban. Amit az állami alkalmazott szakértők írogatnak egymásnak, abból nagyon nehéz kibogozni a lényeget. Nyilvánvalóan félnek a politikailag kényes megállapításoktól, ezért először megfutják a tiszteletköreiket, visszamantrázva a…..
Nagyon különleges, szinte nem létező dolognak tartjuk, ami valahol az ideák között lebeg, sőt magyar ember nem is mondja ki, hogy boldog, vagy ha mégis ezt teszi, akkor szinte elnézést kér érte a többiektől. Mintha sokfelé a boldogtalanság lenne a társadalmi norma, sőt ha ki akarom sarkítani, akkor…..
Nem hogy nem szeretjük őket, hanem olykor még indulatokat is váltanak ki belőlünk. Nyilván van itt egy olyan faktor, hogy nekünk nem kellemes, ahogyan emelik a szintet, azt mutatva, hogy az iskolai tananyagot igenis be lehet biflázni, vagy a munkahelyi elvárások egy az egyben teljesíthetők, sőt…..
A többnyire konzervatív felfogású tüntetők mit akarnak, ez jó kérdés. Gazdálkodók, vasutasok, régebben az ún. „sárga mellényesek stb.”, de ez gyakran az inkább baloldali felfogású tüntetőkre ugyanúgy igaz lehet, hogy nem tudják világosan elmondani, mit is szeretnének. Zömében egyszerű emberekről van…..
Nekem is van „megfejtésem” az Orbán-rendszer (vagy a NER rendszerének) mibenlétét illetően, láttam és hallottam számos elemzést, de néhányan szerintem egy kicsit túlbonyolítják: egyszerű és következetes rendszerről van szó, ami néhány kulcsszóval jól jellemezhető. Nem szabad naivnak lennünk és…..
Tamáspatrik 2024.01.03 19:08:41
@megamovieboy: "A propagandában nem azért erős a Fidesz, mert hangosabb, hanem mert jobban ki vannak dolgozva az alapok. Épp elég látni, ahogyan az ellenzéki média értelmes kérdést sem tud feltenni." Te most viccelsz. Tényleg nem is hangos a propaganda. Ha van egy ellenzéki aki tehetséges, akkor trollhadsereg esik neki.
Tamáspatrik 2024.01.03 19:10:33
@megamovieboy: "erőltetnek egy felesleges háborút, abszolút kártékony betelepítéseket" Nem erőltet senki ilyet. Ez megint propaganda ízű szöveg, ne haragudj.
Számos ponton egyetértünk egyébként.
Tamáspatrik 2024.01.07 15:49:55
@Rodney 2: Nem vagyok bölcsés. "Kb neki köszönhetjük a 2012-2020 időszak "gazdasági csodáját" ez nagy vicc, szerintem Matolcsy többet tett érte.

"Európában az elmúlt 2 év kifejezetten szarul sikerült" Az összes ország növekedett Európában, a németek se kerültek recesszióba. A tények makacs dolgok. A spanyol GDP növekedés pl. 2,4% volt.
A német ipar nem azonos a német gazdasággal, bár tény, hogy számos iparáguk válságba került.

"A ballib EP képviselők (hogy lőnék őket a Dunába) " Ilyeneket nem mondunk.
Az egy
Nagyon sokféle tevékenységünk van, ezeket sokféle szempontból értékelhetjük: költségesek vagy kevésbé azok, divatosak vagy nem annyira, az egészségünket szolgálók vagy sem, célszerűek vagy nem annyira, kényelmesek vagy kevésbé, társaságiak vagy magányosak, stb. A környezetünk védelme sokadik…..
1.Széleskörű ismeretek hiánya Fogom a fejemet, amikor zöld ideológusokról szóló cikkeket olvasok. Az egyik, amikor az ökoterrorizmus híve nem képes megkülönböztetni az agressziót az asszertivitástól. Akár a női egyenjogúsági mozgalmakat akár a feketék régebbi antirasszista mozgalmait nézzük sosem a…..
Véletlenül majdnem „cirilizációt” írtam, de az agresszív orosz stílus az valóban, ami kezdi kiszorítani a hagyományos (több ezer év alatt kialakult) értékeinket. Magyarországon jól látható ez a folyamat, de sokfelé máshol Európában és persze azon kívül is szintén látunk hasonló dolgokat. A…..
Tamáspatrik 2023.12.26 10:58:26
@MEDVE1978: " Ha csirkét veszel vidékről, nem fogod tudni, hogy azt a csirkét mivel etették, milyen antibiotikumokkal kezelték stb." Erre van elvileg az élelmiszerhatóság, hogy kimutassa. Körmükre kell nézni, hogy mit csinálnak.
Az igaz, hogy a higanyos lazacot nálunk adhatják el a norvégok, mert náluk az előírások szigorúbbak, ezt jobban kontrollálják. Viszont ha utána olvasol, hogy mi a jobb, ha eszel halat, amiben nyomokban higany lehet,vagy ha egyáltalán nem eszel, akkor az jön ki, hogy az előbbi még is jobb. Ezt már kikutatták, utána kell olvasni. Kb. ahhoz hasonlítható, hogy ha biciklizel és néha nyelsz szmogot is, az még mindig jobb mint ha egyáltalán nem mozogsz, csak tespedsz az autódban. Tájékozódni kell és lehet arról, hogy "mivel etetnek", nem csak elvárni, hogy olcsón jó minőségű élelmiszert kapjunk a pénzünkért. Nyilván ez ritka esetekben fog összejönni.
Tamáspatrik 2023.12.26 11:08:04
@larvar0: Nem azt mondom, hogy régen jobb volt, hanem hogy kezd visszasüllyedni a kultúra. Az még nem kultúra, hogy ha valaki merevre issza magát a társasutazáson vagy bömbölteti a nagy kocsiját.

"az amerikai álom egy nagy hazugság és az ő zsírjukon gazdagodnak egyesek." Ezt valóban fel lehetett volna külön pontként venni.

Opioid fájdalomcsillapító: csak az amerikai ember lehet ilyen gyerekesen naiv, hogy azt hiszi, hogyha a gyógyszert folyamatosan szedjük annak nincs mellékhatása és nem lehet rászokni, nem okoz függőséget. Most rámennek a nagy gyógyszercégekre, amivel azt érik el, hogy az új fejlesztések még drágábbak lesznek, mert beépítik a várható perköltségeket. A véleményem annyi, hogy a panasz jogos, a megítélt kártrérítés mértéke túlzás. A felhasználónak is van mindig valamennyi felelőssége.
Tamáspatrik 2023.12.26 11:43:57
@larvar0: "ha anti-establishment beállítódású, akkor bizalmatlan, elégedetlen, kritikus a hatalommal, a társadalmi intézményekkel szemben" Ha viszont szétverjük az intézményeket, akkor szétesik az egész társadalom, hiszen ezekre épül. Az állam erőszakmonopóliuma is ilyen. Az ún. redneck.-ek ezt tagadják, vagy sokan adót sem hajlandóak fizetni.

"Van-e dolguk Ukrajnában az amberikaiaknak?" Azt meg tudták ítélni, hogy van-e dolguk Irakban és Afganisztánban? Azt vajon meg tudják ítélni, hogy mi lesz a következménye annak, ha feladják Ukrajnát? Felkészül majd a balti államok és Lengyelország. Az USA mint NATO alaptag köteles megvédeni ezeket az országokat, de ha Trump kilépteti, akkor az USA magába fog fordulni és nem érdekli többé a világ többi része. Ez a jelenlegi globalizált kultúra végét jelentené. Mi jön helyette? Nem valami jobb, hanem törvényszerűen sokkal régebbi.
Érdemes lenne beszélgetni, vitatkozni a külpolitikai kérdésekről, amint sok országban ezt meg is teszik, már amiatt is jó lenne, mert ezen a téren az álláspontok nincsenek annyira bebetonozva a különféle felfogások között, mint a gumicsontként működő régi jó belpolitikai kérdésekben. Érdekes módon…..
Sokan még mindig nem nagyon értik, hogy mi történik ma Magyarországon. Így például az értelmiség még nem jött rá, hogy becsapták, en bloc átverték, gyakorlatilag mindegy, hogy a felsőfokú végzettségű emberek melyik csoportjáról van szól. Ezek nagyon erős szavak, de egyre inkább közelítik azt a fajta…..