Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RNDentist

56 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fene vinné el, hogy megint nekrológot kell írnom... Nekem nagyon sokat segít egy veszteség feldolgozásában, ha kiírhatom magamból. Így teszek hát most is. Visszaemlékezésem egy jó barátra, Lakatos Gézára, aki vitathatatlanul ideje korán hagyott itt bennünket.Frank, abban bízom, hogy ezek a sorok…..
El(őre)ment a Neumann Béla Bá'. Nekünk csak „Bá'” volt, bácsi semmiképpen sem, de volt benne egy olyasfajta mélyről jövő bölcsesség és nyugalom esszenciája, ami Őt mindenki Béla Bá’-jává avanzsálta. A híradások nem lesznek tele a gyászjelentésével, holott sokunknak – nekem legalábbis biztosan – egy…..
Szauna, oktatás módszertan, vodka és persze a Mikulás – néhány dolog, amire egyből asszociálhatunk, ha a finnek szóba kerülnek. Anyai nagyapám bátyja – nyugodtan mondhatom – világhírű finn-ugor nyelvész professzor volt, aki 1974-től nyugdíjba vonulásáig a Bécsi Egyetem Finnugor Intézetének rendes…..
Aligha kell bárki számára is bemutatni a történet Kevinről, a 8 éves kisfiúról (Macaulay Culkin egyébként tízéves volt a film 1990-es bemutatásakor), akit családja a karácsonyi vakációra menet véletlenül otthon felejtett, és aki a családi ház kirámolásán mesterkedő két betörővel vív ádáz harcot. A…..
A művészet minden létező ágának van az anya-gyermek kapcsolatot ábrázoló vagy azt bemutató csodálatos alkotása, míg az apa-gyermek reláció kevésbé hangsúlyos. Ki ne ismerné a mondást: Anya csak egy van. Miközben ugyanennyi igazságtartalommal bír az Apa csak egy van megállapítás is! És bár az anyáké…..
Sok éven keresztül nem igazán szívleltem – azt is mondhatnám, hogy nem igazán szerettem a Karácsonyt. Egyetemistaként szinte mindig vizsgáztam a két ünnep között, ami önnön léténél fogva sokáig neutralizálta Karácsony varázsát, de azt követően is évek teltek el odáig, hogy most újra élvezni tudom…..
RNDentist 2021.12.05 19:55:19
@Saank: Nagyon köszönöm, ez a verzió is fantasztikus, de emlékeim szerint abban Dés fújt.
RNDentist 2021.12.05 19:55:51
@egyujvilag: Jól esik, köszönöm szépen!
187 éve ezen a napon született Alfred Nobel, svéd kémikus és gyártulajdonos, a dinamit feltalálója, a Nobel-alapítvány létrehozója, a Nobel-díj névadója. A Nobel-díj mind tudományos körökben, mind pedig a hétköznapi emberek körében a legismertebb, s a legelismertebb kitüntetés, amit valaki életében…..
A növekvő esetszám miatt néhány napja a családi Messengerben összeírtam pár tudnivalót és praktikát. Most megosztom, talán hasznos lehet mások számára is. Nos, tehát…A legfontosabb: MASZK!!!A vírus cseppfertőzéssel terjed: Az ún. nehéz cseppek néhány centiméternyire a forrástól landolnak a…..
Ismerik azt a viccet, hogy RND Balázs János hangversenyen volt? Na, és milyen volt a koncert? Egyszerűen frenetikus, életre szóló élmény, talán még sosem volt ennyire jó! De hiszen mindig ugyanezt mondod. Mert így is gondolom… Favicc gyenge csattanóval, igaz? Én magam is kíváncsi voltam rá,…..
Az eredeti írásom 2009-ben jelent meg a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kar hallgatói lapjában, a Confabulában. Rögös úton kocsikáztunk azon az álmos, esős, hűvös áprilisi délutánon a Nagykanizsától 10 km-re lévő cserfői szőlőhegy mélyén található jazz-kocsma irányába. A hegyhát kora tavasszal…..
Írásom előző részében Jonas Salk és Albert Sabin rivalizálását illetve a járványos gyermekbénulás elleni vakcinafejlesztés történetét mutattam be. Az 1962-es orvosi-fiziológiai Nobel-díjas, James Dewey Watson (1928-) egyébként 2000-ben arról beszélt, hogy a hamarosan esedékes vatikáni látogatásán…..
Legutóbb ott hagytam abba a járványos gyermekbénulás elleni küzdelem történetét, hogy a lengyel származású Hilary Koprowski már egészen közel állt a megoldáshoz, ám hatósági engedélyek hiányában kénytelen volt felhagyni munkálataival – amelyért sosem kapta meg az érte járó elismerést, de sokan…..
Előző írásomban néhány párhuzamot és differenciát villantottam fel a járványos gyermekbénulás illetve a koronavírus relációjában. Míg utóbbi esetében a világ kutatói ebben a pillanatban is az oltóanyagon dolgoznak, addig a poliomielitisz elleni vakcinafejlesztés története számos olyan érdekességet…..
Mielőtt felvételt nyertem volna az orvosegyetemre, 2006-ban egy évig a PTE Természettudományi Karán voltam biológia szakos diák. Szeretettel gondolok vissza arra az időszakra. Kiváló oktatóim közül ezúttal Dr. Jakab Ferencet emelném ki, akitől virológiát hallgattam – és aki jelenleg a kormány által…..
„Amikor DVI eljárást folytatsz, hamar rájössz, hogy nem a nemzetért, a kormányért vagy a közösségért dolgozol – hanem olyan családokért, akik megoldhatatlan, felfoghatatlan körülményekkel kénytelenek szembenézni.” – Dr. Tony Hill, igazságügyi fogorvos szakértő (Victorian Institute,…..
„SZTK” vagy magán doki? Mitől óvjuk fogainkat? Milyen a jó fogkefe, és kilazítja-e a rágó a tömést? Az emésztés már a szájban megkezdődik, a fogak épségének megőrzése egy életen át fontos.  Dr. Horváth Évát, a konzerváló fogászat és fogpótlástan vidám szakorvosát kérdeztük a témában.A jó fogorvos…..
Elmondom, ki volt nekem Leó. A Barátom. De Leó kiráj – így, kisbetűvel, pontos j-vel, az Ő utasítása alapján! – mindenkinek a barátja volt. Én külön büszke vagyok rá, hogy királyságának, a Hajnali Kosarasoknak lehetek alattvalója. De hogyan is van ez? Elmesélem! A kosárlabda sport nagy szerelem az…..
A hétvégén szerencsém volt újra eljutni dr. Zacher Gábor egy szakmai továbbképzésére, Toxikológia 2016. Káros függőségeink toxikológiája címmel.  Zacher Gábor ezúttal is formában és humoránál volt:  „800.000 magyar alkoholista, 30.000 halott évente. Emellett 2,5 millió nagyivó, aki ugye most a…..
Az írás eredetileg a Confabula 2009-2010. tanév I. félévének 3. számában jelent meg: Legutóbb a tejfeles szájú siheder Gould társaságában hagytam magára a Kedves Olvasót fel-felvillantva apróbb momentumokat a kanadai zongora-talentum fiatalkori szárnybontogatásaiból, amely minden kétséget kizáróan…..
Az írás eredetileg a Confabula 2009-2010. tanév I. félévének 2. számában jelent meg: A legutóbbi írásban felvillantottam néhány meghatározó momentumot a kanadai zongorista zseni, Glenn Gould életéből. Akkortájt hagytam félbe ezt a történetet, amikor a művész huszonhárom éves korában mesés…..
A cikk eredetileg a Confabula 2009-2010. tanév I. félévének 2. számában jelent meg: Glenn Gould számomra az egyik legnagyobb hatással bíró XX. századi pianista – szándékosan kerülvén a kedvenc jelzőt. Nem is lehet célom objektív ismertető közlése egy olyan zongoristáról, akiről vitathatatlanul a…..
Éppen tíz esztendeje annak, hogy az MSZP balatonőszödi zárt ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szájából elhangzott a híres-hírhedtté vált őszödi beszéd. Összeesküvés-elméletek egész sora látott napvilágot a beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban; az ezt követő események pedig mindenki számára…..
A tavalyi MVM Koncertek – A Zongora programsorozat három alkalommal is remek lehetőséget biztosított arra, hogy az ifjú pianista, Balázs János játékában gyönyörködhessünk; s a koncertkalauz idén is bővelkedik e nagyszerű művész hangversenyeiben. Furcsa, mert  bár az ember nem akarna egyhangúvá…..
Különleges koncertélményben lehet része annak, aki október 28-án 19:30-tól ellátogat a Müpába, ahol is az MVM Koncertek – A Zongora sorozat keretén belül rendezett, Balázs János három arca sorozat befejező részeként Liszt Transzcendens etűdjei mellett a Funérailles és…..
A cikk eredetileg a a Confabula 2010. tanév I. félévének 2. számában jelent meg: Idestova több mint két hónapja annak, hogy hazánk történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját elszenvedte. Egyetlen gondolt, kimondott, leírt szó sem elvesztegetett vagy felesleges e témával kapcsolatban.…..