Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Janca Ákos

30 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       A Natgeo tévében ezen a héten egy igen kiváló sorozatban foglalkoztak az 1980-as évekkel. Keveset nézek tévét, de erre azért szakítottam időt. Azt gondolom, hogy megérte, mert a sorozat tényleg érdekes volt. Nem csak azért, mert az ember…..
Janca Ákos 2013.05.24 11:42:21
@MidiTom: A közönség nem biztos, hogy jobban érzi magát (a zeneszerkesztés gyakoribbá válása miatt), de az alkotók igen! :-) És, a viccen kívül, ez is fontos.

Szerintem a baj az, hogy a könnyen hozzáférhető technológia gyakran nem párosul az alapvető zenei és hangtechnikai ismeretekkel. A tehetség, pedig most is ritka. Ráadásul meg kell küzdenie az egyre nagyobb konkurenciával. Az egész eddigi zenei világ itt él tőlünk egy gombnyomásnyira, fogyasztható/élvezhető formában, szintén a technológiai fejlődésnek köszönhetően. (Természetesen az előnyét is látom a jelenkori változásoknak.)

Vissza kéne hozni a korábban már sikeres, magas színvonalú zenei képzést, kezdve az általános és középiskolai énekórákkal, szolfézzsal, zeneelmélettel. Mindebbe beleszőve a modern zenei világot is, az új műfajokkal, hangszerekkel, előadókkal. Ez persze nem kis feladat lenne, és felkészült (megszállott? :-) ) oktatókat kívánna.
Janca Ákos 2013.05.24 17:19:49
@djuice: Nem a Kodály-módszerrel van baj. Amíg rendesen tanították, olyan híre volt, hogy külföldről is jártak ide hozzánk tanulmányozni (pl. Japánból) megfigyelni a hazai oktatást.
Szerintem a zenemű-hallgatásnak és -értelmezésnek igenis volt haszna - bár az igaz, hogy a heti egy énekóra nem tudott sokat segíteni egy olyan gyereknek, aki egyébként soha nem hallott ilyenről (pl. otthon). De legalább a figyelmét felkelthette.
Abban viszont egyetértek, hogy a lényeg, hogy ne az új délibábokat hajszoljuk, hanem inkább elmélyülve és a céljaink felé fordulva zenéljünk.
Avagy ment-e a világ a MIDI által elébb? Nem tudjuk pontosan, hogy a MIDI mikor ünnepli a 30. születésnapját, mindenesetre megkezdődött a visszaemlékezések és elemzések sora a nemzetközi fórumokon, szakmai oldalakon. A BBC News is szentel egy cikket a témának. A születés…..
Janca Ákos 2012.12.06 16:40:54
Első videónk a Cassini nevű poliszintit mutatja be. Ez a mindössze háromdolláros hangszer nagyon erős, 3+1 oszcillátora van hangonként, két szűrője, kilenc burkolója, hat LFO-ja, továbbá arpeggiator, késleltetőeffekt és még sok minden más, Remek hangzás! A következő, a…..
Korg Krome gyorsteszt     Mint az előző bejegyzésben is írtam, a Krome fejlesztését nagyon sikerült titokban tartani a Korg fejlesztőinek. Tudtuk, hogy valami fortyog a laborjukban, de főleg spekulációk jelentek meg a különféle korgos észosztó fórumokon, konkrétumokat nem…..
Janca Ákos 2012.09.18 12:37:29
Sziasztok,

(Bocs, hogy csak most válaszolok, de nem volt időm idejönni.)

Nem emlékszem a Kronos boot idejére (talán 2 perc volt?). A Krome-nál 57 másodpercet mértem. A billentyűzetét, sajnos, nem tudom összehasonlítani az M50-nel, mert arról nincs még tapasztalatom.

Most, hogy próbálgatom, a Krome-ról egyre jobb a véleményem. Nagyon sokszínű, mindenféle létező billentyűs hangszer (amelyeknek eltérő billentyűzete van és különböző játékmódot igényelnek) és sok fajta nem billentyűs hangszer hangját is képes magas szinten imitálni. Nem is lehet olyan billentyűzetet tervezni, amely mindehhez tökéletesen megfelelne. A 61-es billentyűzetét elég jól játszhatónak tartom, de az én kezemnek nem ideális - viszont meg lehet tanulni alkalmazkodni hozzá. A hangszer használhatósága a számunkra persze attól is nagyban függ, mit akarunk rajta játszani. Nem mindegy, hogy szóló zongoradarabok előadására, rockzenekari billentyűzésre, elektronikus tánczenére vagy otthoni hangszerelésre akarjuk használni.

Az internetes demók, információs anyagok nagyon hasznosak, nem hiszem, hogy bárki kihagyná ezeket. De a személyes kipróbálást semmi sem tudja pótolni. Szerintem jó, ha több időt is el tudunk tölteni egy hangszerrel (kedves vendégek leszünk a boltban :-)), és ha van rá lehetőség, próbáljuk ki abban a konkrét helyzetben is, amiben használni akarjuk, mert van, ami csak ekkor derül ki. Mondjuk, olyan hangszerboltot még nem nagyon láttam, ahol egy kisebb zenekari cucc össze van rakva, és bárki bármikor odamehet a zenésztársaival, hogy együtt kipróbáljanak egy hangszert. (Lehet, hogy jó ötlet?)

Remélem, elárulhatom, hogy a most következő Hangfoglaláson meg is fogom szólaltani a Krome-ot.
MidiTom zenei blogja Korg Krome 2012.09.04 10:59:21
      Megszületett hát a Korg Krome. Az új "kis" workstation bejelentését számos spekuláció, pletyka és találgatás előzte meg. A Korg erősen vigyázott a kiszivárgó információkra, mert konkrétumot senki sem nagyon tudott, és ami még ennél is jobban jellemző a…..
Janca Ákos 2012.09.07 19:23:34
www.youtube.com/watch?v=4Lq8hBUeSBs

Úgy látom, meg lehet oldani a hangminták betöltését is. :-)
       A címet olvasva minden vitorlázó felhorkan, hogy ilyen nincs! Lehet széllel szemben hajózni, de akkor lavírozni kell. Pedig lehet ám széllel szemben egyenes vonalban is hajózni, csak le kell engedni a vitorlákat, és evezni kell keményen. Jó esetben beindítani a motort. A…..
Koncert részlet és beszélgetés Szabó Sándorral      Miközben zajlanak a zeneipar harcai a gigabájtok és gigahertzek mezején, a világ a 2012-es NAMM show világrengető újdonságaira figyel, üdítő lesz ez a kis videó azoknak, akik szeretik a zenét.  ..
    A következő videóban nem kifejezetten a zenéről és a hangszerek világáról lesz szó. Vagy mégis? Don Tapscott különféle publikációiban arra próbál vállalkozni, hogy felderíti a digitális korszak mindazon társadalmi jellemzőit, melyek megkülönböztetik a…..
Azon gondolkodom, milyen kafkai manapság a különböző óriáscégek működése, már ami az ügyfelekkel való kapcsolattartást illeti. A UPS-szel folytatott levelezésem kapcsán egyre A per jut az eszembe, persze itt nem ennyire súlyos a helyzet, de a bizonytalanság, reménytelenség…..
Janca Ákos 2011.11.07 11:14:28
Sziasztok! Érdekfeszítő újdonságról számolhatunk be a KORG zenekészítő App-jei kapcsán: megjelent a Kaossilator Pro iPhone platformra elkészített szoftveres leképezése is. A KORG Kaoss szériás eszközei az elektronikus hangszerek palettájának teljesen egyéni színfoltját…..
MidiTom zenei blogja Stringstation 2011.10.07 22:54:00
   A zene és a hangszerek világában az a jó, hogy mikor az ember azt gondolja, hogy mindent tud, vagy majdnem mindent tud a zene bizonyos területeiről, és ezen felismerésének birtokában dölyfösen hátradőlve elkezdi osztani az észt, akkor másodperceken belül kijózanodhat…..
Janca Ákos 2011.10.10 15:50:24
Nekem ez arról is szól, hogy - szintetizátorok ide vagy oda - vannak még tartalékok, fel nem fedezett lehetőségek a "gitárban", pontosabban a kifeszített, rezgő húrokban.

A fenti videón látható és megszólaló hangzásvilágot a modern szintetizátorok sem tudják produkálni, legfőképpen azért nem, mert a húrrezonanciát, az éppen megpengetett (illetve meg nem pengetett) húrok egymásra hatását és a testrezonanciát nem tudják a valóságnak megfelelően visszaadni. Továbbá azt az árnyalati terjedelmet sem, ami egy húr megszólaltatásához, fizikai berezgetéséhez rendelkezésre áll: a pengetés, ütögetés, dörzsölés végtelen sok lehetőségét.

Jelenleg az akusztikus hangszerek fényévekkel vezetnek a szintetizátorok előtt a megszólalás árnyaltságát tekintve. Persze nem is biztos, hogy az a cél, hogy minél jobban utánozzunk velük egy akusztikus hangszert. Szerintem jobb, ha egy elektronikus hangszerrel saját(os) hangzásvilágot valósítunk meg. (Mondom ezt én, aki digitális szintetizátort használ sokszor akusztikus, elektroakusztikus hangszerek utánzására is, de nyilvánvaló okokból: pl. nincs pénzem, illetve helyem egy Steinway zongora, Fender-zongora, Hammond-orgona stb. megvételéhez. Maradt a kompromisszumos megoldás, ami azért nem rossz: OASYS. :-) )

Végül, érdemes megnézni, ahogy pl. ez az ember milyen sokszínű módon szólaltatja meg a fuvoláját. Semmi elektronika - csak egy lyukas fémcső... :-)
youtu.be/IVP5ffxX5Kg
Janca Ákos 2011.10.11 11:51:43
@djuice: Na, ezt a Tommy Emmanuel-linket köszönöm, zseniális!
Nemrég Jen, az egy emelettel feljebb lakó ingatlanos, aki tartotta a kapcsolatot a lakástulajdonossal a következő levelet küldte:„A tulajdonos úgy döntött, hogy meghirdeti a lakást eladásra és ingatlanügynökének a vőlegényemet bízta meg (a srác szintén ingatlanos). Ő fogja…..
Emberek és hangszerek    Amikor ezt a bejegyzést írom, akkor Budapesten a Syma csarnokban pár száz ember hulla fáradtan, a belangyosodott üdítőket kortyolgatva és a maradék csipszből erőt merítve pakolja le a Hangfoglalás kiállítást. Elég sok kiállításon vettem…..
    Korábban már boncolgattam azt a kérdést, hogy a Microsoft mennyire veszi figyelembe a zenészek igényeit a Windows operációs rendszerek fejlesztésénél. A Windos 7 némi görcsölés után, de azért egész szépen támogatja a midis eszközöket. A professzionális…..
Janca Ákos 2011.09.21 04:27:51
Szia djuice, kösz a választ. Az összes infód másodkézből származik. Most már értem. Nincs gond. :-)

Az Office egyébként jobb OSX alatt, de ha tényleg jót akarsz, akkor egyszer majd próbáld ki a Pages-Numbers-Keynote szoftvereket is.

Én kreatív munkára használom a Macet. Nem bővítgetem, programozgatom, installálgatom folyton. Nekem egy eszköz, hogy meg tudjam vele valósítani, amit elképzelek. Ne az utamba álljon, hanem segítsen. Így öröm vele dolgozni.

Az eredeti cikkben is szerepel, hogy a komoly stúdiókban Macintoshokat használnak. Ez nemcsak zenei területen igaz. Nem azért, mert divat vagy mert felvágnak vele. Tudnának PC-t venni. A válasz az, hogy azért, mert a Mac működik - és profi környezetben csak ilyen eszközökkel lehet dolgozni.

Tamásék tevékenységét én azért tartom nagyra, mert a finomhangolt konfigurációikkal pont azokon segítenek, akiknek a fentiekre nincs pénzük. Sok tehetséges ember van, aki nem tudja megvenni azt a Macintosht, ami járna neki. Ahelyett, hogy a tehetségét bontakoztatná ki és alkotna, kénytelen drivereket installálni, vírusokat hajkurászni, programokat lopkodni és összehangolni, egész nap hallgatni a zajos hűtőventillátorokat, és olvasni a borzasztó színű képernyőkön az elbénázott tipográfiájú szövegeket...

Ez a küzdelem - néha rémálom - sokat ront a "felhasználói élményen". Egy érzékeny alkotó embert, pl. zenészt, grafikust, gyakorlatilag visszavet a munkájában, az előrehaladásban. Amikor valaki Macet kezd használni, ettől a súlytól szabadul meg.

Az utolsó hasonlat pedig tényleg csak azt bizonyítja, hogy az ízlések mennyire eltérhetnek. Valószínűbb, hogy akinek "büdös" a Mac, az sajnos soha nem volt olyan helyzetben, hogy megkóstolhassa.
Mintamókus - sampler szekció      Jól emlékszem még arra az időszakra, mikor az első "konzumer" samplerek megjelentek. Az anyagiakkal jobban eleresztett zenészek rohangáltak Münchenbe Reh Endre legendás üzletébe, és hozták a nagy csodákat. Akkoriban…..
Janca Ákos 2011.08.29 15:54:11
Sziasztok,

A videó angolul itt van:
youtu.be/ukwEWdbOHYE

A hangminták kezelése lehetővé teszi, hogy máshol készített speciális hangszíneket, effekteket meg tudjunk szólaltani a Kronoson. (Pl. a Future Plant egyik dalában az OASYS-szel csinálom ugyanezt: www.futureplant.net/songs/havalaszthatnalegypercet.html )

A jó kézikönyv mellett szerintem nagyon hasznos, hogy a Kronos "beépített kezelési útmutatót", magyarul mondva :-) helpet tartalmaz. Ez ráadásul "tartalomérzékeny", ami azt jelenti, hogy ha a HELP gombot lenyomva tartjuk és egy adott kezelőszervet (gombot, forgó- vagy tolópotmétert) megmozdítunk, azonnal megmutatja az arra vonatkozó leírást, magyarázatot a kijelzőn. Persze a HELP gomb normál módban is működik, vagyis egyszer lenyomva az adott képernyőoldalról közöl információt. A leírásban kékkel jelzett kereszthivatkozások is vannak, melyekkel ugrálhatunk a szövegben. Végül a képernyős leírást pl. az INC/DEC gombokkal vagy a VALUE tárcsával is "lapozgathatjuk".

Szóval az egész egy logikus, jól használható rendszer, ami sokat segíthet a zenészeknek.

(Említsük meg, mert nagy teljesítmény, hogy az teljes szöveget Dan Phillips, a Korg fejlesztőmérnöke írta. Segítőkészen vesz részt a korgforums.com közösségi oldal életében is.)
Hangkeltés      A külső szemlélődés után az ember természetesen rohanvást bekapcsolja a Kronost, és kíváncsian elkezdi a hangzást tanulmányozni. A rohanást azonban kicsit le lehet lassítani, ugyanis a hangszer több, mint két perc alatt bootol be. Ez bizony nem…..
Janca Ákos 2011.08.23 16:21:28
@Prophecy: Örömmel látom, hogy Te is MBP-zel. :-) Persze, felgyorsulhatna a Kronos, reménykedjünk... :-)
Sziasztok! Büszkén ajánljuk figyelmetekbe az alábbi hazai készítésű demo felvételt, mely Janca Ákos keze munkáját dicséri. A kontinensre érkezett mindössze pár KRONOS tesztpéldány közül a hazánkba érkezett darabot már kipróbálhattátok a Hangfesztiválon, illetve…..
Janca Ákos 2011.05.31 16:42:51
@djuice: Szia, minden videónak gyengébb a hangja, mint a valóság - ez is lehet egy ok. Ha érdekel, a tömörítés nélküli hangot meghallgathatod, vagy akár le is töltheted: soundcloud.com/akosjanca/korg-kronos-demo

Ez sokkal dinamikusabb, jobb, de csak egy laptop hangkártyájával készült. Még ennél is jobb hangminőséget lehetne elérni pl. a Kronos digitális kimenetéről.

Az igazi CX-3-at és az OASYS-ben (Kronosban) lévő emulációját általában dicsérik a zenészek és a tapasztalt hozzáértők. Én eddig csak jót hallottam róla. Szerintem próbáld ki csütörtökönként a Kronost a Hangáruházban.

Köszönöm, hogy az idézett videóhoz hasonlítottad a demómat! Ezen a japán Taiki Imaizumi látható, aki a Korg hangszíntervező csapatának a vezetője, kiváló zenész és szakember. :-)
Üdv mindenkinek! Egyre több felvétel kerül fel a világhálóra, melyekből a frankfurti Musikmesse 2011 érdekességeiről értesülhetünk. Ezek közül is szeretnénk bemutatni az alábbi felvételt, melyet a MusicStoreTV tett közzé az elmúlt napokban. Természetesen a monotribe kiemelt…..
Janca Ákos 2011.04.18 11:59:27
@Janca Ákos: Gyorsan hozzáteszem, hogy NEM azonos az eredetivel!!! Egy ügyes fejlesztő készítette szabadidejében és a saját honlapján mutatja be, sok más hasonló szinti között: www.angryoctopus.co.nz/?p=53
Üdv mindenkinek! Aki még nem látta volna a 2011-es NAMM Show-n készült, a KORG legújabb szintetizátor workstation-jéről, a KRONOS-ról szóló 54 perces bemutató anyagot, annak figyelmébe ajánlanám a bemutatón megjelent zenészek performanszai közül az egyik leginkább…..
MidiTom zenei blogja KORG EPS-1 2011.02.27 21:32:00
     Réges régen, amikor Szintisztán fehér alföldjein hóförgeteget kavart a fekete hegyek között turbulenssé váló szél, az emberek bemenekültek házikóikba a zord idő elől. A kis szobában csak a kandalló tüze lobogott, meg egy kis elemes Casio szintetizátor…..
MidiTom zenei blogja Szintisztán 2011.01.20 20:03:00
Az ország neve eredeti nyelvén: Synthystan Földrajz     Szintisztánt északról Dél-Piano, keletről Gitarisztán, délről Drumélia, nyugatról Basskyria, északnyugatról Provokália határolja. Domborzata eltér a környezetétől, mivel itt a magas hegyek feketék, az…..
A Korg most mindenkit lenyomott: napok óta harangozott terméküket tegnap a NAMM-on végre leleplezték. A Kronos egy brutálgép, messze mindenki előtt jár: 61, 73 és 88 billentyűvel jön, kilencféle szintetizátormotor gyárt benne hangokat (modellezés, wave sequencing, virtuálanalóg,…..