Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PearlOfScandinavia

0 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ehhez csak az kell, hogy ne bővüljön az EU a Balkán felé (ez több ok miatt jó volna) és Bulgária tartsa a fejlődését. Az AIC (tényleges fogyasztási mutató) szerint, ami a háztartások vásárlóerejét mutatja, 2019-ben hátulról a harmadikak vagyunk (Románia már jóval előttünk), a horvátokat csak egy…..
PearlOfScandinavia 2020.12.17 06:35:08
@Rodney_2: , a lakossági megtakarítások legjelentosebb részét egyáltalán nem az ingatlan jelenti Dániában sem, hanem a nyugdíjmegtakarítások, de ettol még a görögök vagy olaszok egyáltalán nem élnek jobban a dánoknál...Óriási pénzek felett rendelkeznek a nyugdíjpénztárak és a legnagyobb beruházásoknál is ott vannak.
Mitől is keresztények a katolikus és a protestáns egyházaink? Nyilván ezzé teszi őket először is az alapításuk, aztán a hagyományuk, a liturgiájuk, továbbá mert annak mondják magukat. Mindezek a dolgok azonban már csak azoknak érdekesek, akik belül vannak az egyházon és ilyenként kielégítik őket a…..
PearlOfScandinavia 2020.10.29 09:10:06
@pátyi: @Rodney_2:
Nem jó példa a dánokkal példálózni, mert a vikingek látták a gazdag keresztény városokat (nem véletlen vezettek rabló hadjáratokat oda), a kereszténység a siker, a prosperitás vallásának számított náluk, a viking kor végére már sokan áttértek a kereszténységre.

Amikor a Den Store Jellingsten néven ismert 12 tonnás rúnaírásos gránit követ felállította I. ( Kékfogú) Harald király, hogy jelezze, hogy a kereszténységet államvallássá tette, akkor a lakosság egy jó része már keresztény volt. ( Száz évvel Harald kora elott ugyanis megérkezett Skandináviába Szent Oszkár, aki sikerrel térítette keresztény hitre a vikingekeket.)

A " fegyverek árnyéka " tehát csak annyiban igaz, hogy magát, a korabeli sajtóként szolgáló követ politikai okokból állíttatta Harald,( leginkább attól tartott, hogy délről I . Ottó német-római császár, aki a pogány magyarokra is csapást mért, vallási ürüggyel megtámadhatja, vagyis taktikai manoverrol beszélünk), de méretes tévedés lenne azt állítani, hogy a vikingeket bárki is erőszakos eszközökkel tette volna kereszténnyé.

A pogány vallás és hagyomány az általad említett Dániában még legalább 250-300 évig vígan élt ezután - párhuzamosan a kereszténységgel. Nem fegyverrel vetettek tehát a pogány hitnek véget, hanem úgy múlt el, szépen lassan, mint a fejfájás. A régi isteneket elfelejtették, így hosszú haldoklás után annak rendje´s módja szerint meg is haltak.
PearlOfScandinavia 2020.10.29 10:29:03
@Rodney_2: Fogalmam sincs mit láttál Roskildeben, de valószínűleg valamit benézhettél, még csak egy ilyen témájú vacak történelmi festményt sem lehet felmutatni a dán nemzeti romantika idejéből, ami nem is csoda, mert nem így folyt a kereszténység felvétele Dániában, hanem úgy, ahogyan leírtam. Ezért- értelemszerűen- pogánylázadások sem voltak, egyetlen egy sem.

A két vallás egy ideig békésen megvolt egymás mellett, mígnem a kereszténység már az élet minden területére hatott, így a pogány hit szépen, lassan , fokozatosan eltunt. Az istenek elmentek és Gefion, a vörös hajú istennő, akit a dánok valaha annyira kedveltek is összecsomagolt és elindult a legendás Gylfi udvarába...
PearlOfScandinavia 2020.10.29 10:53:17
@PearlOfScandinavia:

A hit attól él, hogy muvelik, nem attól, hogy beszélnek róla. Ezt azért írom, hogy a poszttal is meghúzzam a párhuzamot itt a végén. A posztoló szépen, konkrét példákkal számba is veszi, hogyan lehet a keresztény hitet megélni.

Ha nem muvelik tehát a hívek, a keresztény egyházak hitüket, akkor a kereszténység is könnyen úgy járhat, mint a vikingek istenei... és ne vallja magát kereszténynek sem egyházi, sem világi autoritás, amely nem muveli kereszténységét.
Éppen olvasok egy Farkas Katalinnal készült interjút -- az apropó, hogy az elmefilozófust az európai Analitikus Filozófiai Társaság legújabban az elnökének választotta, de ettől eltekintve is Betegh Gábor és két-három másik filozófus mellett a hazai filozófiai középgeneráció legjelesebbje --,…..
PearlOfScandinavia 2020.10.03 17:29:09
@pátyi: óh, hogyne, a halottak száma egy járvány esetén például a valóságot jelzi, továbbá a fizika is a valósággal foglalkozik úgy, hogy megméri, leírja a bennünket körülvevo fizikai valóságot. Hagyjuk is a nagy szavakat a valóság leírhatatlanságáról. Az okosabb ember felismeri, ha manipulálni akarják, a hülye nem, már csak ezért is érdemes olvasni, minél többet, persze foleg könyveket...
Évente 60-70 ezer kilométert autózom Magyarországon keresztbe-kasul; nem hiszem, hogy sokkal többen lennének közöttünk, akik az utak, az árokpartok és épületek állapotától a boltokon, a benzinkutakon, a gyárakon és a szállodákon át a legkülönbözőbb rendű és rangú emberekig több közvetlen…..
PearlOfScandinavia 2019.03.25 12:26:55
@Carmichael: eddig én akárhány példát láttam kiegyezésre, teljes szintu megállapodásra a történelemben, az mindegyik abszolút érdeken és nem értéken alapult és általában a másik fél valamiféle kiéheztetésével kezdodött. Olyan példa is akad, amikor szó szerint kiéheztettek egy társadalmi csoportot,akár saját kárra is, míg a helyzet tarthatatlanná vált mind a két fél számára és megérett a helyzet egy megállapodás megkötésére, amit adott esetben alaptörvényve is foglaltak.
Kiszúrás a cím, a cikk olvasói alatt vágja a fát, mindegy, forgács stb. A kérdés mégis egyértelmű, ha némi fordítást igényel is. Hazai berkeken belül maradva, miközben a kleptokrata, bűnöző rezsim etnicista (homogén nemzeti lényeggel operáló) ideológiája elterpeszkedik az országon, nagyon kevés…..
Thomas Hobbes a következőt írja a Leviatánjában (m. k. 1970, 76.): valami "értékét az határozza meg, hogy (...) használatáért mennyit fizetnénk, tehát az érték nem feltétlen, hanem szükséglettől és mások ítéletétől függ." Ennél a mondatnál én nem ismerek fontosabbat és megrendítőbbet, röviden…..
PearlOfScandinavia 2019.02.16 19:12:17
@FrVili:
Hogy mennyire felelnek meg egy párhuzamban a mában az anabaptisták a liberálisoknak....ebben lehet valami. Talán az önkéntes, személyes döntésen alapuló hit lehetett az, ami kivághatta Hobbesnál a biztosítékot, ami pedig a puritánokat illeti, erősen fundamentalista, radikális szaga volt a dolognak, naná, hogy felforgatónak értékelte. A mi Türannoszunknak ugyan van saját vallása, amelyben o az egyházfo, de lelkiismereten alapuló hitre, felforgatásra, áthatolhatatlanra záródó sorokra nyílván neki sincs szüksége.
PearlOfScandinavia 2019.02.17 19:13:08
@Célkereszt: gondolom, hogy Hobbes egyházi közösségek függetlenségében mindenképpen veszélyt láthatott a világi hatalommal szemben.

Ami a cikk kicsengését illeti, én úgy értelmezem, hogy a közös értékek, normák gyengülése folytatódik,a rendszer változatlanul ketyeg és ilyen körülmények között eszközök sincsenek a leváltására.
Az igazságosság kétezer-ötszáz éve (mióta Platón Állama megszületett) a legfontosabb minősége egy bármilyen értelemben jól-elrendezett társadalomnak  Az igazságosság nem jogi, hanem erkölcsi kategória, amelynek elvileg irányítania kell egy jogrendszer, de egy "társadalompolitika" és az emberek…..
Azt gondolom, ez egy kellemesen pontatlan analógia, kellemesen az, mert nem elég pontatlan ahhoz, hogy ne legyen érdemes körbejárni. A kádáristák sose értették Marx és a kapitalizmus viszonyát, amennyiben az előbbi az utóbbitól az osztályharc végletes kiéleződését várta, nem kékcédulás választásokat…..
Isten nem nézi az emberek nemét, a bőrük színét stb. csak a Megváltóba vetett hitét, amellyel bűnbocsánatot nyerhetnek és elnyerhetik a helyüket a Mennyországban (Róm. 5,1). Az, hogy nincsenek fekete bőrű angyalábrázolások a keresztény művészet meghatározó századaiból tehát nem éppen a Mennyország…..
Lassan többet foglalkozunk a gyártó szektorban a jövővel, mint a jelennel. Ebben sok a hype és a kiforratlan gondolatok adásvétele, de elég világosan lehet látni, ahogy az üzleti érdekek hajtják az innovációt a mesterséges intelligencia, a dolgok internete és az alkalmazott digitalizáció egyéb…..
Hazánk 1541 óta összesen alig több mint ötven éven át (1918-1944, 1945-47, 1990-tól máig) volt független. A teljes majdnem ötszáz év alatt kudarcok sorozata érte a magyar népet, amelyek a XX. századra - mikorra az ország a megcsonkított állapotában függetlenné vált - fokozatosan kiölték a nemzet…..
Nézzük. Számoljunk a 330 ezer forint körüli KSH-átlagbérrel, és hagyjuk a kedvezményeket, mert azokat más úgyis kifizeti. (Kedvezmény nem került magyar ember zsebébe Orbán Viktor házi kasszájából, remélem, ebben még egyetértünk.) A bér bruttó bruttója (szuperbruttója), azaz a munkáltató terheivel…..
PearlOfScandinavia 2018.09.25 22:01:41
@balcán maxval bircaman: megpróbálom lefordítani egy olyan nyelvre, amelyet biztosan értesz. Ha valakinek tele a kertje szilvával (eszme ), de nem tudja lefozni azt a szilvát egészen konkrétan szilvalekvárrá ( gyakorlat ), akkor feleslegesen tanyáznak a fejében a gondolatok. ( Minek is akkor a szilvafa????.... )
Leszboszi Szapphó, (régies átírással) Harmodius és Aristogiton (az athéni demokrácia tkp. megalapítói), Szókratész, Platón, Nagy Sándor, Vergilius, Hadriánus, Szent Anzelm, II. Edvárd angol király, Donatello, Marsilio Ficino és Giovanni Cavalcanti, Michelangelo, Leonardo Da Vinci és Fioravante di…..
PearlOfScandinavia 2018.09.24 08:15:34
@ricardo: A homoszexualitás önmagában valóban nem tesz senkit művésszé, ám arról egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy a nem-művészek között nincs ugyanannyi homoszexuális ember, mint a művészek között, az elfogadóbb művészvilágban --- csak róluk nem tudjuk,hogy homoszexuálisok, mert vagy nem híresek, mint a művészek, vagy titkolják, mert nem illik a képbe.amelyben tetszelegni szeretnének. A legelszántabban sokszor éppen azok üldözik a homoszexualitást a nyilvánosság előtt,akik nem eléggé biztosak férfiúi létükben.
Most láttam a mellékelt képet a FB-on, hadd fűzzek egy-két megjegyezést a nyilvánvalóan progresszivista karikaturista-grafikus kirajzolódó gondolkodásmódjához, miszerint a hype-olt gyerekmentés és a kegyetlen migránsellenesség nem férnek össze egymással. De, összeférnek.  Sok oka van ennek.…..
PearlOfScandinavia 2018.07.12 17:04:29
Szépen felépíted a gondolatmeneted és a kérdés is teljesen a helyén van, de azt gondolom, hogy az emberi felelősségről alkotott egyetemes képünket kevesebb veszély fenyegeti, mint a lélekvesztőkbe beszálló gyermekeket és felnőtteket.

Ahol az a kép uralkodik, hogy minden, ami az emberrel történik Isten akaratából történik, a lélekvesztőbe való beszállás nem annyira annyira a szüloi felelosség morális kérdésének tunik, mint annak az egyszeru helyi felfogásnak a következményének, hogy az ember vesse magát alá Isten akaratának.Ha Isten akarata, hogy jobb élete legyen egy embernek, akkor túl fogja élni az utat, ha nem, akkor bekövetkezik Isten szándéka és az ember beteljesíti a neki szánt sorsot, amelyet amúgy sem kerülhet el (mindennek a gyökerét lehet az iszlámban keresni, de az elmaradottság az elsodleges oka). Ha az embernek túl sok vesztenivalója nincs, mert élete elviselhetetlen, sok az éhes gyermekszáj, és csak bizonytalan híreket hall elsüllyedt csónakokról, de semmiben sem biztos, akkor be fog szállni a csónakba, mert erre ítéli a saját világképe.

Ami pedig minket illet, igazad van abban, hogy nekünk nem a karikatúrarajzoló cinizmusával kell reagálnunk, aki feltételezi, hogy nem sajnáljuk a vízbefulladó gyermekeket,pedig gondoskodó hajlamunk emberi mivoltunk alapveto része, hanem felvilágosítással és országokat átívelo programokkal a helyzet megoldására.
A magyar nemzet - ahogy ma értjük - Trianon terméke. A királyi Magyarország (a Korona) a XIX. század elejéig egyértelműen és kizárólag jogi eszme volt, ahogy a magyar Korona országai is közigazgatási egységek voltak; a nemesi natio nem az etnikai kollektívumot jelentette. Az Országban mindezen túl…..
1000 leütés Kóda 2018.07.06 14:32:50
Létrehozta az új szélsőjobbot, felszámolja a középre navigált Jobbikot. (Miközben a "baloldalt" is irányítja, natürlich. Érdemes megtanulnia a Jobbiktól irtózó balos értelmiségnek legkésőbb ezen a példán, kit és és mit számol fel Orbán: akik a valódi ellenzék. Nem a parírozó balos alakulatokat.) A…..
PearlOfScandinavia 2018.07.07 18:21:19
@maxval balcán bircaman: : hú, most atán jól megaszondtad, miért nem megyünk inkább vissza az osközösségbe, vagy mászunk egyenesen vissza a fára és kezdünk mindent elolrol? :)
PearlOfScandinavia 2018.07.07 18:31:25
@maxval balcán bircaman: , hja, ebben az esetben a fára való visszamászás valóban tökéletes akcióterv.:)
PearlOfScandinavia 2018.07.07 20:49:55
@Boross Bence: valami zavar lehet az eroben, mert én nem állítottam olyasmit, hogy a modernitás azonos lenne bármivel is, legkevésbé a technikával. Azt írtam, ha nem tetszik az a pont, ahova eljutottunk, akkor kezdjük elolrol.
Azért írtam ezt, mert alapból utálom az olyan kijelentéseket, amelyek a rombolásról szólnak. ( tény, hogy ezt nem te említetted, de valahogy belefolytál). A rombolás távol áll a konzervatív mentalitástól szerintem. Azt azonban nem ártana tisztázni, ha már csatlakoztál az elotted szólóhoz, hogy milyen modernitásról beszéltek ti ketten maxvallal: a korszellemrol, a társadalmi és gazdasági rendszerrol, a politikáról és a kultúráról, az újkori polgári szellemrol, a modern ipari civilizációról és a nyugati demokrácia értékeirol, vagy egyszeruen csak a gondolkodási stílusról.
A pontos definíció jelentosen csökkentheti a félreértések mennyiségét, ha komolyan óhajtasz a témáról értekezni.
Ha lenne hiteles, őszinte, végiggondolt politikai alternatívája a liberalizmusnak -- nem csak a mai kelet-európai Ersatz nácizmus, amelyben az állampolgárok 90%-ának hülyítése és verejtéke árán emelkedik ki 10%-nyi oligarcha, ezen belül 1%-nyi plutokrata --, az is hamar tönkremenne és megbukna a…..
  A politológiának úgyis mán lassan kétszáz éve lőttek Magyarországon, vö. "Vagy jőni fog, ha jőni kell,A nagyszerű halál,Hol a temetkezés fölöttEgy ország vérben áll. S a sírt, hol nemzet sűlyed el,Népek veszik körűl stb." - írá Mihál. A patológus megállapítja, hogy a Momentumnak igaza van, és…..
PearlOfScandinavia 2017.12.16 22:24:04
@inquisitor amentiae: ezt tessék, kérem befejezni, ez nagyon igazságtalan. Nem a bloggoló juttatt az országot oda, ahol tart. Saját részérol teszi, amit tud a legjobb stílusban és igen, neki is lehet néha elege. Nekem is elegem van, amúgy......
PearlOfScandinavia 2017.12.17 19:01:10
@inquisitor amentiae: akinek sosincs elege, az nem mond igazat!
Eminenciás Bíboros Úr! Krisztus Urunk mondja: "Az első ez: Halljad, Izrael! Az Úr a mi Istenünk az egyetlen Úr. Szeresd a te Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ezeknél nagyobb parancs…..
PearlOfScandinavia 2017.10.14 19:03:35
@libsi nóta bárki unja: eloször pótolnod kellene a hittan órákat, amelyeken hiányoztál, mielott János jelenéseinek interpretálásához kezdenél, vagy egyáltalán Oszentségét, a pápát kritizálnád, mert nem lehet komolyan venni, amit írsz.
Egy hithu katolikus az általam említett és boségesen körülírt okok miatt nem állítana ilyen képtelenségeket, és foleg nem hordana össze hetet-havat Oszentségérol, az biztos. Minden jót!
PearlOfScandinavia 2017.10.14 23:46:49
@libsi nóta bárki unja: Hát nézd, én nem akarlak meggyozni semmirol, ha te elfogadod a katolikus egyház tanításait, akkor katolikus vagy, ha nem fogadod el, akkor nem.
A katolikusok többek között abban hisznek, hogy a pápa az egyház elso számú tanítómestere. Más meg gondoljon errol, amit akar.:)
Így került elő az a bizonyos Mária-szobor, több, mint egy hónappal a bevétel előtt Mint arról már olvashattunk pár hírt, a Budai Vár fokára egy hatalmas "Szűz" Mária szobrot tervez Nagy Gábor Tamás polgármester. Kérdezhetjük, hogy ugyan, minek, ugyan, miért, és…..
PearlOfScandinavia 2013.10.27 17:00:07
@Brendel Mátyás: 1- Ez állítás volt az te állátásod ellen, amely szerint egyáltalán lettek volna megerőszakolni való keresztény hölgyek Budán az ostrom idején. Én , elolvasva az ostrom történetét több forrásból is, ennek nem találtam nyomát.

2. Nem hoztál az állításodra bizonyítékot, vagyis

3. Történelmet hamisítottál, vizet prédikáltál és bort ittál, na szép.:D

Egyébként a hiányzó bizonyítékoddal kapcsolatban elmondom, hogy az állításod maga is ellentmond a logikának, hiszen mi a fenét kerestek volna a keresztények még akkor is Budán az ellenség szájában amikor a keresztény sereg már ostromolta Budát, miért nem szedték a cókmókjukat és menekültek el a keresztény sereg érkezésének hírére? Az ugyanis nem lehetett kétséges, hogy ők nem a török győzelmében reménykedtek. Miért tették volna ki magukat a törökök dühének az ostrom alatt?
Ha pedig nem tudsz bizonyítékot hozni arra, hogy egyáltalán lettek volna keresztények Budán akkor hogyan is eshettek volna áldozatul a zsoldosok dühének, vagyis miről is beszélsz te, ember?????
A probléma csak a te fantáziádban él, amíg nem hozol bizonyítékot, ez csak és kizárólag a te feltételezésed, a te hited, ha úgy tetszik.:)
PearlOfScandinavia 2013.10.27 18:10:33
@Brendel Mátyás: Sajnálom, hogy elvesztetted a türelmedet! Egyébként honnan veszed, hogy keresztény vagyok? A görényt már meg sem kérdezem, mert egy görény biztosan nem tudott volna ilyen reakciót kiváltani belőled az érvelésével.:D

Nem fogalmaztál óvatosan és nem" hirtelen " nem tudsz bizonyítékot hozni, hanem már több órája nem tudsz. Álltottál valamit és most kínos neked, hogy a bizonyítás elmaradt, hiszen a jól bevált Wikipedia-d már kevés ide.
Amikor rájöttél erre, akkor személyeskedni kezdtél. Engem nem érdekel, hogy milyen vallású vagy, felőlem lehetsz keresztény, vagy buddhista, nálam az ilyesmi nem számít. Nálam az emberség és a tudás számít, annak pedig nem vagy bővében, mint ezt a szöveged elárulja. A világképemről elég ha annyit tudsz, hogy egy fajtát utálok csak: azt aki még akkor is állítja a hülyeséget, amikor már maga is tudja, hogy a másiknak van igaza. Nem is szeretem ezt a fajtát a sarokba szorítani, mert ilyenkor úgy viselkedik, mint egy patkány....., de szeretem annyira az igazságot, hogy simán megteszem, ha szükséges!
Ami a megerőszakolást illeti, nincs rendben senki megerőszakolása sem. de egy háborúban nincs garantálva senki biztonsága sem, és azért ne feledd, hogy a magyarok a saját földjükért harcoltak. Nem Isztambul elfoglalásáról beszélünk, te lüke, hanem Buda visszafoglalásáról és nehogy már a szemére vesd a jó népnek, hogy el merte zavarni a törököket, akik neked valahogy nyilván szimpatikusabbak voltak. Hát elnézést, bocsika drágám, hogy elzavartuk a törököt. Tudom, ha rajtad múlt volna akkor másképpen alakulnak a dolgok. :D

1. hazudsz
2. történelmet hamisítsz
3. gyűloletet szítsz