Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1982

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az UEFA vezetői sosem csináltak titkot abból, hogy az amerikai profi csapatsportágakat tekintik mintának az európai labdarúgás átformálására (értsd még jövedelmezőbbé tételére). A hétvégén közelről néztük meg, milyen lesz a Bajnokok Ligája vagy a hőn áhított európai Szuperliga, ha az NFL szolgál…..
Blogunk immáron öt éves történelméhez szervesen hozzánőtt a harmadosztályú pontvadászat. Amikor belekezdtünk a sorozatba, még 96 együttes tusakodott hat csoportban - Tisza, Mátra, Alföld, Dráva, Bakony és Duna. Pont akkor kapcsolódtunk be a már régóta ebben a szisztémában működő harmadosztályú…..
1982 2017.08.02 06:00:01
@Tweed: Kicsit merésznek tartom az üzleti alapoktól teljesen elrugaszkodott, ill. elszakított nemzeti bajnokságaink összehasonlítását bármelyik topligás bajnoksággal.
Németorsag példájánál maradva: az NB I tényleges nézőszámai a német negyedosztály közepes szintjén mozognak, a(z irányított) tv-s és szponzori pénzek, valamint a mérkőzések talán kb. az ottani harmadosztály nívóján.

Ugyanakkor nálunk teljességgel hiányzik az a presztízs, imázs, gazdasági háttér, amellyel a futball a városra/régióra és fordítva hat. Nálunk nincsen meg a megfelelő hátország, létszámbeli támogatottság, tervezhetőség stb., amely a klubok és szponzorok, ill. a klubok és szurkolók között ott évek é évtizedek óta kialakult és megszilárdult.

Zárásul néhány számadat az ottani helyi sajtóból, melyen érdemes elgondolgodni (vagy éppenséggel elborzadni):
- A harmadosztályba feljutott SV Meppen, a "világvégi vidéki kisváros" szinonimája (35.000 lakos, másodosztályú tagság 1987-1998, csőd és újrakezdés a legalacsonyabb osztályban 2001-ben, pozitív pénzügyi mérleg 2010 óta) a tavalyi 300 helyett idén mintegy 1.000 bérletet adott el, 3,5 millió eurós büdzséből gazdálkodik.
- A német negyedosztály (Regionalliga) öt csoportjának 92 csapatánál 3.771 (2016) erőszakos vagy erőszakra haljamos ultrát, huligánt és szurkolót (Kategorie B és C), 2015-ben 4.136-ot, 2014-ben 3.976-ot, míg 2013-ban 3.680 ilyen személyt tartottak nyilván.

Tehát összehasonlíthatjuk az almát a körtével, csak éppen nem biztos, hogy jól tesszük.
1982 2017.08.09 23:09:10
@Tweed 2017.08.09. 20:19:53: Legyünk őszinték, senki nem gondolta egy másodpercig sem komolyan, hogy az emberek a mlepusztult stadionok vagy az ultrák (inkább: huligánok) balhéi miatt nem járnak meccsre. Ennek minden egyes alkalom ellentmond, amikor megyei avgy városi rangadón, ill. feljutás előtti és utáni (értsd: néhányhetes) futball-láz tör ki olyan helyen, ahol nincsen konstans szurkolói élet.
Persze, hogy a futball minősége a hanyatlás oka. Ez nem is kérdéses. Ha van foci, akkor az omladozó stadion is megtelik, ha nincs foci, akkor tök mindegy, hogy leszékezett-fedett lelátó fogadja-e azt a pár száz embert, aki kimegy a meccsre.
Csakhogy ezt a probléma már legalább két teljes generáció (futball-)életét végigkísérte, amely az egyre rosszabb foci miatt morgolódik, minimum a hetvenes évek közepe óta.
Véletlen(?) egybeesés, hogy a foci romlását tökéletesen mutatta a stadionok/csarnokok állapotának romlása. Szinte az összes, az átkos 45 évben épült stadion építész és építészmérnöki szemmel a primitív "tákolmány" kateoriába tartozott. Olyan stadionok (és csarnokok) épültek, amelyek a lehető legprimitívebb statikával és "dizájn"-nal, a legminimálisabb komforttal és igen szerény minőségü anyag felhasználásával épültek. Érdemes arra gondolni, hogy hogyan néz ki a megsüllyedt és ennek következtében hullámos lelátó pl. Soroksáron vagy az Oláh Gábor utcában, hogy milyen életveszélyes lépcsősorok fogadták a szurkolót a Tiszaligeti stadionban... Ezen túl két kézen meg lehetett számolni az 1945 és 1990 között épült fedett lelátójú stadionokat! Kész szerencse, hogy máig is állnak egyes, a ´30-as és ´40-es években felhúzott stadionok és lelátók. Tehát a mai lemaradás gyökerei jóval messzebbre nyúlnak vissza, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az a focin élősködő, de nem érte élő kaszt, amely rátelepedett, nem tud és nem is szándékozik a helyzeten változtatni...
Folytatódik elképesztően izgalmas mennyei bajnokságunk. Idén nagyon úgy tűnik, hogy óriási izgalmak lesznek mind a bajnoki címért, mind a kiesés elkerüléséért. Az apróbb baj csak az, hogy mindez már nem nagyon érdekel senkit. Kicsit meg vagyunk zavarodva, hogy most hanyadik forduló van, de ez az nso…..
Bernd bátyánk megint alaposan kiéheztetett bennünket, úgyhogy már legalább annyira kell nekünk egy újabb bajnoki forduló, mint egy pohár éltető Krúdy-fröccs a tikkasztó napsütésben megfáradt vándornak. Bár ez akkor inkább kiszomjaztatás, de ez most mindegy is. A lényeg, hogy tippeljünk, mint az…..
A 10. forduló legalább úgy összerántotta az élmezőnyt, mint Herr Storck a szemöldökét, amikor az utóbbi időben az őt ért kritikákat olvasta. Az első öt csapat két ponton belül van, legutóbb az utolsó verte az elsőt, ezek is a Mennyei hihetetlen kiegyensúlyozottságát és szinte már elviselhetetlen…..
Bizony mondom néktek, kétszeresen kapjuk vissza az Úrtól, amit korábban elvettek tőlünk, mert a Storck-szünet böjtje után most éppen hétközi Mennyei fordulóval kárpótolhatjuk magunkat. Holnap ráadásul a nem NB I-es csapatok is pályára lépnek a Magyar Kupában. TOB-ZÓ-DÁS!!! Mi pedig csak győzzük a…..
Szombaton este Miskolcon, Sopronban, Kispesten, Pakson, Angyalföldön és a Ferencvárosban lehet számítani hatalmas tömegre, közlekedési káoszra, valamint a belépőjegyről lemaradó elkeseredett tízezrek és a pofátlan jegyüzérek közötti szóváltásra és a Jóisten ne adja, de akár tettlegességre is. Önök…..
Talán már csak a legöregebbek emlékeznek a Mennyei legutóbbi fordulójára, de szombaton végre visszakerülünk a rendes kerékvágásba. Megérte a hosszú szünet, hiszen egyrészt nem kaptunk gólt a szigeten, másrészt pedig mögöttünk tartottuk az Európa-bajnokot. Csak aztán meg ne zavarja a fiúkat a rendes…..
Miután a legújabb szokás alapján állami ünnepen nem szabad bajnoki fodballmérkőzést rendezni, így aztán a Mennyeiben vasárnap estére marad a tűzijáték. Már csak kettőt kell aludni, de addig is tippeljenek! Mindenhonnan kiküldött szerkesztőtársunk ígérete szerint rövidesen a pontverseny állását is…..
Kegyelmi állapotban vagyunk, hiszen ezen a héten három napon át magyar bajnokiktól lesznek hangosak a stadionok. Ma egy meccs, holnap további öt, vasárnap pedig újabb hat. Tippeljünk, ne habozzunk!   MTK - Videoton Az MTK legutóbb meglepetéspontot szerzett a Nagyerdőben, ráadásul olyat tett, amit…..
Ebben a pillanatban öt aranyunk van Rióban, és az ötödik forduló következik a Mennyeiben, ez talán nem lehet véletlen. A házigazdák fele ráadásul nem a saját stadionjában játszik, ez pedig már annyira költői, hogy ma versben fogunk tippelni.   Debrecen - MTK Nem nagyon ment Kondással,Megpróbálják…..
A magyar klubfodball ismét jól beárazta magát. Mire a nagyfiúk egyáltalán megérkeznek a házibuliba, mi már szokás szerint sehol sem vagyunk, mert többnyire 40 kilós, csenevész ropiharcosok pofoztak ki bennünket a hátsó ajtón. De legalább mostantól már a jövő júliusra készülhetünk, amikor majd már…..
Lement az első forduló, volt pár vaskos meglepetés, ami abból is látszik, hogy tippelő versenyünkben nem Betta lett az utolsó! Az első viszont Tököm Állat lett toronymagasan, valamit nagyon megérzett. Hajtás után tippek, táblázatok, Betta. Baromi nehéz a tippsor ám! ..
Nem ígérünk mást csak vért, könnyt és szenvedést. Vagyis nem ígérjük, hogy hamarosan meg lesz az előző, meg az azelőtti Betta eredménye. Nem ígérjük, hogy nem lesznek csúszások. Nem ígérjük, hogy mindig lesz táblázat. De igyekszünk! Csapjunk bele, Betta tútháuzandsixtín-szeventín! Yeah!..
Itt a vége, uraim. Két kérdés nyitott még. 1. a Fradin kívül melyik csapatunk esik ki júliusban a nki kupa elő- elő- előselejtezőjében, illetve 2. megmenekül-e a Nemzet Vidéki Csapata a kipottyanástól, vagy győznek az „ocsmány hadjáratot” folytató felforgató erők. Ennek fényében tippeljenek bátran...
Feszültség és meglepetés – senki nem mehet biztosra senki ellen. Bármikor előfordulhat, hogy a rossz szériában lévő kiesőjelölt idegenben nyer a második helyezett ellen. Mindez azt bizonyítja, hogy remek bajnokságunk van. Ugyan ki kérdőjelezné meg ezután a reformok helyességét. Vagy azt is…..
Na, jót tippeltek a hétvégén? Höhö. Még egyszer bocsi, egy forduló kiesett, de a mostani csak még izgalmasabb lesz így. Vagy nem...
Időutazás: a 29. forduló után jön a 27. Ez akkora zavart okozott e sorok írója fejében, hogy majdnem el is maradt az e heti Betta. De a lényeg, hogy mégsem. Tippeljenek jól, mindjárt vége.  ..
Hétközi Betta, villámgyorsan. Olyan reménytelenül próbáljuk utolérni a mennyei villámgyors történéseit, mint Sallai Sanyi az isteni Diegót a 82-es vébén. Tippeljenek bátran!..
Válogatottunk tisztes szereplése után újra dübörög a mennyei, s e dübörgést csak megsokszorozza a kongó lelátók által keltett visszhang. Ez már a 28. forduló, mindjárt vége a bajnokságnak. Bajnokunk már nyár óta van, de alatta kiélezett a verseny, ami egyfajta igazolása annak, miért volt szükség – a…..
Újabb forduló, továbbra is szoros verseny a dobogós helyekért. Mindenki megverhet mindenkit, és meg is fog. A reformok működnek, már egy ócska nb3-as sörmeccsre is tízezren tódultak ki. Bele sem merek gondolni, milyen fieszta lesz itt, ha egyszer a Felcsút is beindul.    ..
Pörgünk tovább, nincs megállás. Hatalmas tumultus a dobogós helyekért, izgalom a tetőfokon. A nézőket mindez egyelőre kevésbé hozza lázba. Az egész előző bajnoki fordulót annyian látták a stadionokban, amennyien a Preußen Münster-VfL Osnabrück harmadosztályú német találkozót. Ezzel természetesen nem…..