Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szele Tamás

2125 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nos, az ember üldögél és spekulál, pillanatnyilag nagyobb összegben nem fogadnék arra, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság mához egy hónapra még létezni fog, de hát igazság szerint nem is az lenne a cél, hogy sok embernek baja essen, hanem inkább az, hogy lehessen kikapcsolni az Artesht (az hivatalos…..
Ez egy héber kifejezés, körülbelül azt jelenti, hogy „nincs más választás”, „nincs alternatíva”. A hatnapos háború idején híresült el, mert Izraelnek akkor tényleg nem volt más választása: vagy megvédi magát, vagy elpusztul az utolsó emberig. Hát, most is amolyan „en brera”-helyzetbe került: nem…..
Nagyon nehéz megmagyarázni, mi is a helyzet jelenleg a Közel-Keleten. Az iráni támadás óta egymásnak ellentmondó hírek érkeznek, az egyelőre biztosnak tűnik, hogy a mai nap folyamán nem lesz izraeli válaszcsapás, Biden elnök személyes beavatkozásának köszönhetően. Az izraeli kormány különböző tagjai…..
Nagyon nehéz megmagyarázni, pontosan mi történt tegnap Izrael légterében, valószínűleg az ismert hadtörténet legnagyobb tévedésével találkoztunk, mindenesetre Irán légitámadásának történelmi jelentőségű következményei lesznek. Nem is értem Khameneit, de az IRGC-t sem: ezt meg se lett volna szabad…..
Sokan hisznek, főleg mifelénk, Kelet-Európa vidékén a „kínai gazdasági csodában” (főleg azok, akik hisznek az oroszban is), Kelet kincseinek kimeríthetetlenségében és más népmesékben. Nos, erről szó sincs, mint a The Insider elemzése kimutatja, a csodás kínai gazdaság a csőd szélén táncol és nagy a…..
Ma nem érkeztek különösebben jó hírek Ukrajnából, illetve kifejezetten rosszak érkeztek: az orosz hadsereg tovább folytatta az ukrán energetikai és egyéb kritikus infrastruktúra rombolását, egyre nagyobb erőket vet be, hiszen a szankciók megsértése révén képes rakétáit – ha lassan is – de…..
Elég különös írás jelent meg a The Insiderben Colby Bhadwar tollából, ami alaposan elemzi Ukrajna harci helyzetét, főként a rakétaellátás szempontjából. Hát, a legkevesebb, ami elmondható, hogy rosszul állnak, de persze, lehetne ez még rosszabb is. Akkor vágjunk bele. (Képünk illusztráció)..
Tulajdonképpen nem történt semmi különös, csak beszélgettünk a szomszédokkal. Tulajdonképpen minden rendben van, sőt, a lehető legnagyobb rendben, csak kicsit fura ez az egész... szóval itt nálam tegnap lomtalanítás volt, és hát egy ilyen hét emeletes bérház olyasmi, mint egy bihari falu, úgy is…..
Az ember lassan hozzászokik ahhoz, hogy az Apokalipszisben él, nálunk még nem annyira aktív, de Oroszországban szó szerint tombol az elmebaj – az a legfájóbb, hogy igazából maguk az orosz emberkék is szenvednek ettől, nekik is rossz, és kesernyés humorral szemlélik az őrületet, aminek a közepébe…..
Ez a mai írás – sokak örömére – nem lesz nagyon hosszú, de annál groteszkebb helyzetet mutat be, és rávilágít arra, hogyan is készül a magyar kormánymédia. Úgy nézem, hogy például az Origót leginkább vasvillával hányhatják össze, mindegy, milyen lesz, az is mindegy, mi van benne, csak Moszkvában…..
Csak nem tudok elszakadni Afrikától, de hát a szegény krónikás nem találhatja ki a híreket, ő van a hírekhez kötve, fut utánuk, és ha most úgy tűnik, hogy Afrika kerül nagyon hamar a világpolitika figyelmének fókuszába, akkor bizony afrikai ügyekről kell írni. Márpedig a jelek nagyon kedvezőtlenek,…..
Szín: szerényen berendezett kantin valahol Csádban, a berendezés egyik része ütött, másik része kopott. A rozsdás wurlitzer dobozhangjára ledér kígyók csörögnek, az úri közönség néha közéjük ereszt egy sorozatot. Az egyik asztalnál Sajó alezredes búslakodik, a cári gárda hófehér díszegyenruhájában,…..
Mint tegnap ígértem, ma egy példával szemléltetem, mikor, hogyan és milyen körülmények között vettették be a GRU ügynökei a Havanna-szindrómát kiváltó „hullámfegyvert”, melynek technikai hátterét (illetve azt, amit tudni lehet róla) tegnapi írásomban részleteztem. Saját megjegyzéseimet, csillaggal…..
Megjelent ugyan a magyar sajtóban a hír, miszerint sikerült megfejteni a Havanna-szindróma okát – ami nem más, mint orosz titkosszolgálati tevékenység – de mivel az ezt leíró cikk a The Insiderben röpke 33-34 gépelt oldal hosszúságú, amit a magyar olvasó végig sem nézne, mindenhol, ahol ezt…..
Szóval az a helyzet, hogy ezt az írást tegnapelőtt kellett volna elkövetni, csak hát akkor Nagypéntek volt, kissé misztikusabb személyekkel kellett foglalkozni, tegnap meghalt egy jó barátom, én írni nem tudtam, csak sírni, úgyhogy mára maradt. Pedig hát Rejtő Jenő születésnapja március 29-én…..
Előre elnézést kérek mindenkitől, senkit sem szeretnék hitében megbántani, ez csak egy fikció, amolyan „így is történhetett volna” jellegű írás. Természetesen minden vallást és felekezetet tisztelek és soha nem sérteném meg a hitbéli kinyilatkoztatásokat. Na, akkor lássunk neki. (Képünk…..
Korábban is voltak információink az orosz városokban működő arcfelismerő rendszerekről, ahogy az orosz internet cenzúrázásáról is, de most – hála a Vsquare alapos oknyomozó munkájának – minden eddiginél mélyebb betekintést nyerhettünk a Nagy Testvér világába. Hát bizony, ezek tényleg mindent látnak…..
Nézem a magyar közéletet – én, ugyebár, jobb szeretek külpolitikával foglalkozni, ugyanis ahhoz legalább valamennyire értek, ez nem utolsó szempont – és nem értem, miért nem látja a nagyérdemű pont a lényeget. Tegyünk tehát úgy, mintha Magyarországot mondjuk a Tongai Királyságból nézném, és…..
Folytatnunk kell a krasznogorszki terrortámadás történetét, mert az ügyben újabb fejlemények merültek fel, és inkább a kérdőjelek szaporodnak, mint a pontok. Javasolnám, hogy a jövőben nevezzük egyszerűen „Crocus-terrortámadásnak” a történteket, így egyszerűbb utalni rá – az viszont biztos most már,…..
Rendeződni látszik valamelyest a krasznogorszki terrortámadás körüli káosz, a tetteseket elkapták még orosz földön, 14 kilométerre a belarusz és 140 kilométerre az ukrán határtól, ebből a Kreml sajátos logikával arra következtet, hogy Ukrajnába akartak menekülni. Tegnap este már el is rendelték az…..
Még mindig a krasznogorszki terrortámadásról kell beszélnem, ugyanis meglehetősen izgalmas fejlemények történtek az elmúlt nap folyamán az ügyben, de előre jelezném: a történet nagyon bonyolult, nagyon véres és nagyon szadista, tehát érzékeny lelkek ne olvassák, serdületlenek sem – és…..
Nem kis feladat akár csak valamennyire is koherens híradást összerakni a tegnap este történt krasznogorszki terrortámadásról, ugyanis az információk állandóan frissülnek és gyakran egymásnak is ellentmondanak. De mégis igyekszik az ember összegereblyézni az információkat...
Szokásomtól eltérően egy Orbán Viktor-idézettel kell kezdenem. A magyar miniszterelnök ma ugyanis eljátszotta a drámai szendét, mert értetlenül nyilatkozta a Kossuth rádióban, hogy „Brüsszelben úgy beszélnek a vezetők, mint akik a saját háborújukat vívják az oroszokkal. Úgy érzem magam, mintha egy…..
Irán a jelenleg a világ egyik legveszélyesebb latorállama, de ne feledjük Julija Navalnaja szavait: ahogy Oroszország nem Putyin, Magyarország nem Orbán, úgy Irán sem Khamenei. Az országban a nyomor feneketlen, az infláció az egeket veri, a gazdaság haldoklik, egyre nagyobb a munkanélküliség, de a…..
Most már én mondom, hogy a boldogult Zsdánov elvtárs a fasorban sincs hozzánk képest. Még mindig kissé fújtatok a dühtől, és mint komor bikáé, olyan a járásom, a szemem pillantása pedig minimum barna éjfél. Valamiért malomkövet keresek, pedig itt, a hetediken nehezen fogok találni. Röviden: hölgyeim…..