Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bajko-sokoray

72 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A szabadság és a biztonság megfelelő arányának kérdése már évszázadok óta nagy viták tárgyát képezi, nem csak filozófusok, politológusok, teológusok körében. Az államhatalom és az egyén szabadságának viszonya alapvető kérdése a politikának és a politikatudománynak napjainkban is. Az, hogy az…..
  Vannak az ember életében olyan időszakok, amikor számot vet… Fiatalon, amikor elkezdtem politikával foglalkozni két dolgot reméltem a jövőre nézve: hogy az országban a politikai kultúra, a demokrácia minősége nagy fejlődésen megy majd keresztül. És hogy ezzel párhuzamosan, a magyar…..
bajko-sokoray 2022.07.04 17:04:59
@megamovieboy: ezt a baromságot tényleg úgy írod, hogy közben Kim Jong-un a profilképed..? Érvek helyett hivatkozás egy alternatív valóságra. Azt hiszem, részben erre gondoltam a fenti sorok leírása közben. Ez elgondolkodtató...
Kedden, 2020. november 3-án lesz az elnökválasztás az Egyesült Államokban. Nem szoktam amerikai belpolitikával foglalkozni, azonban most nem tudtam megállni, hogy legalább a kutatási adatokat ne tanulmányozzam egy kicsit. Így megnéztem, összesítettem az elmúlt egy hónap felméréseinek – az államokra…..
Eljön végre ez is, a hétvégén véleményt mondhat megint a nép pártjáról és kormányáról. Az EP-választás győztesét tudjuk, agyonnyeri magát a Fidesz. Egyszerre abszurd, félelmetes és nevetséges, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak legkártékonyabb, leghazugabb tolvajbandájának győzelmét semmi se…..
A mai bonyolult gazdasági és társadalmi viszonyok között egy ország számára a legfontosabb a kormányzás minősége. A kialakult demokráciákban a kormányokat az általános és titkos választásokon megválasztott képviselők bízzák meg, és ellenőrzik tevékenységét. Létfontosságú, hogy ezek a képviselők…..
 „Ungarn hat keine Demokratie mehr” (tagesschau.de)   Magyarország jelenleg az utóbbi évek legdurvább demonstrációit éli meg. Ezek kiváltója a munkatörvénykönyve – sokat vitatott – módosítása volt. De időközben már sokkal többről van szó. Az Orbán-kormány pedig összeesküvést sejt a háttérben.  Nem…..
   Tisztelt Államtitkár Úr! Én nem ismerem Soros Györgyöt. Sosem találkoztam vele. Nem dolgozom egyik „soros szervezetnek” sem. Semmilyen formában nem kaptam vagy kapok tőle semmilyen juttatást vagy támogatást sem. A tanulmányaimat sem finanszírozta semmilyen módon. Sem belföldön, sem külföldön.…..
bajko-sokoray 2018.12.20 13:54:17
@Rettegek mert ballib vagyok: Ha megvizsgáljuk, hogy az utóbbi napokban kik voltak kint ezeken a tüntetéseken, kik voltak a tüntetéssorozat eddigi résztvevői, akkor azt látjuk, hogy a 2006-os és mostani minta nagyban fedi egymást. Vagyis nagy az azonosság a 2006-os, illetve 2018-as résztvevők körét tekintve.
bajko-sokoray 2018.12.21 05:01:45
@rallus: "Aki feladja az alapvető szabadságát az átmeneti biztonságért, az nem érdemel se szabadságot, se biztonságot." (Benjamin Franklin)
bajko-sokoray 2018.12.19 17:59:24
  Vagyis a német szövetségi alsóházi választások 2017-es adatai. Összefoglalva. Ezek – más formában – már megjelentek a blogomon is, de jobbnak láttam összegyűjteni őket, egységes szerkezetben, és letisztult formában is publikálni az adatokat.   Bundestagswahl…..
Avagy Merkel bukásának közvetlen okai A címben nem véletlenül fogalmaztam így. És nem is valami elírásról van szó. Szokásomtól eltérően most nem elsősorban a legutóbbi (két) német tartományi választásról lesz szó. Ezekről csak érintőlegesen fogok értekezni. Ugyan megnézzük röviden ennek a két…..
Fővárosi (és országos) listás adatok, részvétel, átszavazások. A fókuszban Budapest. Most már több mint 5 hete túl vagyunk a 2018-as országgyűlési választásokon. Az egyéni eredményekkel, illetve az ellenzéki pártok jelöltjeinek eredményeivel sokat foglalkoztak, mind a különböző intézetek elemzői,…..
  A mostani parlamenti választás gyakorlatilag nagy meglepetést okozott. Csak nem olyan értelemben, mint azt sokan várták. Hónapokig, ha nem évekig fogjuk majd elemezni a mostani választási kampány, a visszalépések, és az eredmények összefüggéseit. Ebben a bejegyzésben ennek a folyamatnak csupán…..
  A következőkben alapvetően két forrásból gyűjtött választókerületi adatokat hasonlítok össze egymással. Ezekhez jönnek hozzá harmadikként a KOM által rendelt választókerületi kutatásokból az eddig – összesen tervezett 19-ből – elkészült 16 körzet eredményei. Mivel a kireszavazzunk.hu (Iránytű…..
  A 2018-as magyar országgyűlési választásokra összesen 105 jelölő szervezet vetette nyilvántartásba magát a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ezek közül 30 párt nem állított jelöltet. Hét szervezet pedig csak egy jelöltet tudott egyáltalán bejelenteni. Akik közül végül csak 4 lesz rajta a…..
bajko-sokoray 2018.03.12 19:24:27
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hát, ezt konkrétan elnéztem. Egész pontosan hittem egy MTI-s hírnek, és nem ellenőriztem... A valóságban - ma délután - 27 026 fő szerepel a külképviseleti névjegyzékben. Mea culpa.
  A törvényileg 50 napban meghatározott hivatalos választási kampány első nyilvános megmérettetése lezajlott. Túl vagyunk a kéthetes jelöltállítási időszakon. Ez alapján már viszonylag jó előzetes képet kapunk az április 8-án várható eredményekről. Ha megvizsgáljuk a jelöltállítás ütemét, azt, hogy…..
Egy demokratikus politikai rendszert, vagy például egy demokratikus választást több fontos tényező is befolyásol, ezek közül a választási rendszer csak egy.* Szóval, rengeteget hallani az elmúlt hetekben, hónapokban hogy „igazságos választási rendszer”? Nem tudom létezik-e ilyen. Mindenesetre,…..
  A 2017. okt. 15-i ausztriai parlamenti választások (Nationalratswahl) eredményei: Előzetes eredmények. / 2013 kontra 2017. / Mandátumok várható száma.     Párt Szavazat % +/-   1. Liste Sebastian Kurz /…..
Viszonylag ritkán foglalkozom ezen az oldalon magyar belpolitikával. Azonban a ma reggel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel megjelent interjú egyes kijelentései aktuálissá tették, hogy írjak a választási rendszer változásairól. Miután jó egy év múlva országgyűlési választások lesznek, ez amúgy…..
bajko-sokoray 2017.03.26 10:47:18
@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: A ballib jelöltekről nem nyilatkoztam. Se pro, se kontra. Én pont azt állítom a fenti 12 oldalon a választási rendszer változásával kapcsolatban amit leírtam. Se többet, se kevesebbet. (-:

@ogli dzsí: Ki mondott ilyet? Csak egy kiragadott gondolat az általam leírtakból: "A területi listák eltűnése csökkentette a pártok helyi mozgósítási képességét, illetve növelte ezen a téren is a centralizációt, amivel romlott a pártok helyi demokratikus működése."
bajko-sokoray 2017.05.06 20:35:36
@Badmin9: Én híve vagyok az arányos rendszereknek. De nem vagyok benne biztos, hogy számunkra az lenne a legjobb. Mert hiányzik belőle a személyekre - való közvetlen - szavazás... Illetve a vegyes rendszereknek is megvan a maga előnye. Ha rajtam múlna, egyenlővé tenném a listás és egyéni mandátumok számát, és ELTÖRÖLNÉM a küszöböt! (Amúgy is, mindenképpen van természetes küszöb: az egy mandátum eléréséhez szükséges szavazatszám.) Érdemes lenne egy - tényleg - a némethez hasonló rendszer bevezetése: vegyes rendszer, amelyben a listákra adott szavazatok dominálnak... A tisztán arányos rendszerre visszatérve: az sem egy kellemes, ideális helyzet, amikor a győztes párt - akár még egy koalíciós partnerrel sem - tud kormányt alakítani és meg kell ismételni a választást... Persze, 45%-os listás eredménnyel kétharmadot kapni, az "nem túl jó"...
bajko-sokoray 2017.10.11 14:56:00
@Jakab.gipsz: Azért a magyar választási rendszer elég messze van - még mindig - a brittől! Az angolszász modellekben nincsen kompenzáció. Pl. olyan országos listás, töredékszavazati kompenzációs szisztéma, mint ami magyar rendszerben. Amely egyébként - mint feljebb is említettem - egy vegyes rendszer (amelyben a mandátumok több mint 46%-át listán osztják ki!), míg a brit (vagy az amerikai) rendszer egy egyszerű többségi...
  Október 15-én (vasárnap) lesznek a soron következő parlamenti választások Ausztriában. A közvélemény-kutatási adatok szerint a választások után véget érhet a 2007 óta tartó – szociáldemokraták vezette – nagykoalíció. Vasárnap várhatóan a néppárt jelöltje Sebastian Kurz (ÖVP), jelenlegi…..
  De a régi szövetségi kancellárnak, Angela Merkelnek. Szeptember 24-én, vasárnap tartották a  szövetségi parlamenti választásokat Németországban. Egy viszonylag csendes kampány után a választáson 76%-os részvétel mellett választották meg a Bundestag 709 tagját. (A német választási rendszerről…..
  A következőkben megkísérlem érthetően összefoglalni a német szövetségi választásokra vonatkozó jelenlegi szisztémát. Amely segítségével 4 évente megválasztják az alsóház, vagyis a Bundestag tagjait. Hogy ne legyen a bejegyzés "túl száraz" felraktam segédanyag gyanánt három videót is. A német a…..
  Egy hónap múlva, szeptember 24-én szövetségi (Bundestag) választások lesznek Németországban. A 82 milliós ország 62 millió választópolgára néhány héten belül véget vethet a most regnáló CDU/CSU-SPD nagykoalíciónak. A részvételi arány 4 éve 71 és fél százalék volt. (Előtte 70,8%.) Most is…..
  Azután, hogy 10 napja a CDU megnyerte a tartományi parlamenti választásokat Németország legnagyobb államában, hivatalosan is megkezdődtek a koalícióról szóló egyeztetések a kereszténydemokraták, illetve a nemzeti-liberálisok között. A választást megelőző hetekben készült közvélemény-kutatások…..
  A vasárnapi Schleswig-Holsteinben tartott tartományi törvényhozási választásokon a közvélemény-kutatási adatoknak megfelelően győztek a kereszténydemokraták. Viszont az SPD, a szociáldemokraták az előzetes várakozásoknál is rosszabbul szerepeltek. Az FDP az 5 évvel ezelőtti eredményén is javítani…..