Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hatarszel1

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy jezsuita barátom mesélte nemrég, hogy van egy kedves barátnője, egy olasz lány, aki Londonban él. Nem embernek való élet az (infra-humano) – azt mondja. Persze – mind minden normális olasznak (s ezzel talán nincsenek is egyedül) – neki is leginkább az emberi kapcsolatok hiányoznak ott a…..
hatarszel1 2017.12.05 15:05:34
@studiorum: Koszi, ezt jobban senki nem tudta volna megfogalmazni es persze el is varja a blog szellemisege, hogy igy alljunk az elethez.
Nade ha nem tunik realisnak hogy a fiatalok ezzel azonosuljanak, akkor Szodoma es Gomorra sorsa varjon a mai fiatalokra? Vagy esetleg van konstruktivabb lehetoseg is? Az biztos hogy sajnos semelyik kereszteny egyhaz nem kepes kezelni a helyzetet - tisztelet az elszort kiveteles plebaniaknak/egyhazkozsegeknek.
Szereny velemenyem, hogy a fejetol buzlik a hal.
hatarszel1 2017.12.08 12:46:53
@altavista: Szerintem ez nagyon fontos, abbol induljunk ki ami van, es bizony talan katolikusoknak ez meredek javaslat, de a jezsuitaknal nagy hagyomanya van megkerdezni: mit is szeretnek?
Azonban hogy "ha valamit el akarsz érni akkor arra fókuszálj, mit kell tenned a cél érdekében", ugyanolyan leegyszerusito es elmeleti megkozelitesnek latom, mint a katolikus tanok mantrazasat. Megpedig azert, mert a mai vilagban paradox modon bar szinte mindenki ezt csinalja, csak nem teszi fel a kerdest hogy helyes-e a cel? Ha nekem fontos akkor moralisan helyes is? Vagy a sajat mercem eleg? De akkor mar nem vagyunk messze az allati szinttol. Es ha lenne helyes celom, szamomra realis-e megvalositani? Vegul: szukebb-tagabb kozossegemnek segitek vagy artok a celjaimert valo tortetessel? A vallas jo esetben ebben segithetne, de valos a felvetes hogy segitenek-e a mai formakban megjeleno vallasok? Szerintem alapvetoen sajnos nem, ahogy studiorum megszolalasai is illusztraljak.
Egy korábbi bejegyzésben már nekilendültem, hogy válaszoljak néhány bírálómnak. Talán nem is annyira a személyes hiúság hajtott (bár biztos abból is van bennem egy adag...), még csak nem is a „mundér becsülete” mentésének szándéka (bár az sem egészen közömbös a számomra...). Hogy mi tüzelt akkor?…..
A minap a családunkból valaki elmesélte, hogy szeretne elutazni Ausztráliába.  Gyerekkori álom – nincs is ezzel semmi baj! Ráadásul talált egy srácot, aki alkalmas útitársnak mutatkozik. Az apró gond legfeljebb csak annyi, hogy az illető 28 éves hajadon leány, éspedig a…..
hatarszel1 2014.06.09 13:19:37
@Dr. szpahi: Ketsegtelen, a katonasag foleg Magyarorszagon mar Svejk idejeben sem volt valami konstruktiv intezmeny. De en talalkoztam francia repulotiszttel, aki bizony pont ezeket az erveket hozta fel amikor ott kuszobon allt a sorkatonasag eltorlese, marmint hogy naluk igenis a kitartas, bajtarsiassag, stb fontos intezmenye volt.
hatarszel1 2014.06.09 10:49:30
@kaleidoscope: Hogy kinek dolgozik az ido, azt szerintem sajnos nem ennyire vilagos. Eleg nagy batorsag kell ahhoz, hogy a masiknak/magamnak megengedd a tevedes/hiba/bun lehetoseget. Mintha pont a megengedes lenne valoban isteni szikra. Valoban el tudom kepzelni, hogy valakinek a hazassag elotti egyszeri szex alkalom ejti be a tantuszt, hogy miert is volt fontos a tisztasag: es megprobalhatja ujra, ugy, hogy esetleg masnak a sajat toresenek tapasztalataval mondhatja, hogy nem eri meg.
Többet stresszelnek a munkahelyükön, egyre kevésbé vallásosak, egyre kevésbé élnek meg harmonikus kötődést, és emiatt egyre több rémálmuk van a magyaroknak – ezek a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete által frissen publikált Magyar Lelkiállapot 2013 című…..
hatarszel1 2013.12.16 15:21:08
@kaleidoscope: Azert meg ilyen kis szamu valaszert is megerte a komplikalt kerdoiv. Nekem ismet az a kovetkeztetes, hogy baromi vilagos mi a problema es mit kene tenni de nagyon kevesen teszik. Egyre tavolodunk a kritikus tomegtol, azaz szetszorva boleny modon el az a par kereszteny, aki meg hisz. Bar az is igaz, hogy Krisztusra valo oszinte hagyatkozas ereje ellentmond minden emberi tervnek. Azert kivancsi leszek az egyszerubb kerdoiv eredmenyere is.
Kéznyújtás címmel ez év szeptemberében a freiburgi érsekség olyan lelkipásztori irányelveket bocsátott közre, melyek megkönnyítenék, hogy az elvált újraházasodottak szentségekhez járuljanak. Gerhard Ludwig Müller érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa az irányelvek…..
hatarszel1 2013.11.23 10:25:54
@Izrael misztériuma: Ez szerintem eleg erdekes felvetes, de messzemeno kovetkeztetest en nem vonok belole. Az Izraelben elo zsidok szerintem egy erosen szelektalt populacio, ahol a csalad fontossaga es a szellemi hagyomany meg talan jobban megvan mint pl. Magyarorszagon. Valaki tud idevonatkozo statisztikat magyarorszagi katolikus vs. protestans nepessegrol, az jobban mutatna, hogy van-e ertelme a katolikus hagyomanyt boncolgatni vagy mashol van a kutya elasva.
hatarszel1 2013.11.23 10:32:40
@kaleidoscope: Mivel az egyhaz emberekbol, belolunk all, ezert szerintem ha magunkbol indulunk ki rogton sokminden megvilagosodik. Bennem felmerul a kerdes, hogy ha az egyhaz Nyugat-Europaban ennyire eltavolodott az emberektol es az emberek ennyire eltavolodtak az isteni ertekektol, akkor egy ilyen kerdoiv mi a fenere jo. Az en valaszom az, hogy kozepvezetoi szintet nehez iranyitani: alulrol sokszor nem fogadnak el iranyitast (ami szervezetileg magatol ertetodik), felulrol meg eddig nem jott ertelmes iranyitas. Most jonne valami, de gyanitom hogy sok pap, puspok elszabotalja, azzal hogy erre nincs szukseg. A kerdoiv megmutathatja, hogy tenyleg, mire is van szukseg.
De alapvetoen en tovabbra is mellebeszelesnek tartom a dolgot: az egyhazban keves kiveteltol eltekintve merevedett strukturak vannak, de elo kozossegek alig alig.
hatarszel1 2013.11.23 14:39:03
@gólhaj: En azert ezt maskent latom. Az ertekek ugyanazok, persze, nincs mit rajtuk erdemben valtoztatni. Az eszkozok tekinteteben azonban felmerhetetlen a "fejlodes". Ugorjunk 10 evet elore, amikor a ma meg elo 60+ generacio elkezd kihalni. Egyik oldalon az egyhaz nem tehet mast, be kell engedje a laikusokat, mivel nincs aki kiszolgaltassa a szentsegeket sem. Masik oldalon a realitas egy atomizalodott, mély gondolatokra es kapcsolatokra képtelen társadalom. Ferenc pápának igaza van, hogy szakadék szélén állunk, de nem az egyház, hanem az emberiség.
A házasság nagyon jó példája ennek a problémakörnek. Hosszan elgondolkodtam ismerek-e olyat, akinek jó a párkapcsolata de nem keresik aktívan mindketten Isten társaságát (a konkrét vallás itt szerintem mindegy). Még gondolkodom...
Az itteni városi klérus amúgy elég jól látja mi vár ránk, de mivel a nép öreg, biológiailag képtelen a változások befogadására.
Szóval szerintem a nagy kérdés csak az, hogy nullára kell leomolnia a mai világnak vagy találunk konstruktív kiutat. Az első lépés az előre gyártott tartalmak elutasítása.
Már a korábbi megnyilatkozásai után is kemény kritikákat fogalmaztak meg a pápával szemben azok a konzervatív katolikusok, akik gyakran politikailag a szélsőjobbhoz kötődnek, és ezért kétszeresen (saját teológiai és politikai álláspontjuk miatt is) mereven elutasítják a…..
Sok évvel ezelőtt történt az eset. Még kezdő papként Németországban beszélgettem egy fiatalasszonnyal, akiről kiderült, hogy kilépett az egyházból. Arrafelé ez egyáltalán nem ritka jelenség; nem is ütköztem meg rajta. Ám amolyan jószándékú-tájékozatlan…..