Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VargaZs

50 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bejegyzés írója: dr. Varga Zsuzsa fül- orr- gégész Laterális ívjárat BPPV-ben az esetek kb. 75 %-ában megfigyelhető jelenség, hogy neutrális fejhelyzetben spontán horizontális nystagmus jelenik meg, amely a fej hátra döntése, majd előre biccentése mellett megváltozik. Ezt az úgynevezett…..
  A bejegyzés írója: dr. Varga Zsuzsa fül- orr- gégész 2020 áprilisában jelent meg az új clinical practice guideline a Meniére-betegség gondozására vonatkozólag az amerikai fül-orr-gégészek és fej-nyaksebészek egyesületének konszenzusa alapján.  Jómagam és Vargha Eszter…..
A bejegyzés írója: dr. Varga Zsuzsa fül- orr- gégész   Az ismeretlen eredetű arcidegbénulás, azaz Bell-paresis terhesség alatt történő előfordulása nem ritka. Irodalmi adatok alapján nem várandós nőkhöz képest terhesség során háromszor gyakoribb az előfordulása. Az esetek 71%-ában a 3.…..
A bejegyzés írója: dr. Varga Zsuzsa fül- orr- gégész   A Belgrade Balance Forum az otoneurológiával foglalkozó kollégák számára kiváló lehetőséget kínál a tanulásra relatív könnyű megközelíthetősége, magas szakmai színvonala és nem utolsó sorban megfizethetősége okán. Sajnos idén elmaradt a…..
2016-ban írtam először itt a blogon egy ritka szédülés formáról, ez a hangzatos szindróma egyrészt azért volt érdekes, mert akkor hallottam róla először (mivel sem az általános, sem a szakorvosképzés részét nem képezte), másrészt friss kutatási eredmények láttak napvilágot és ezt szerettem volna…..
2019 júniusában jelent meg a hír az elsőként engedélyezett biológiai terápiáról az orrpolyposissal társult chronicus rhinosinusitis (CRSwNP) kezelésében. A közlemény szerint az amerikai gyógyszerhatóság (U.S. Food and Drug Administration, FDA) engedélyezte a Dupixent® (dupilumab) nevű készítmény…..
Annak ellenére, hogy hazai kereskedelmi forgalomban nem elérhető Magyarországon is terjed az IQOS-láz. Szerintem az IQOS elsőre egy vezeték nélküli mobiltelefon töltő (power bank) benyomását kelti, amit egyébként az Apple dizájnere Jony Ive tervezett és már több, mint 6 millióan használnak 41…..
A pilomathrixoma egy jóindulatú, szőrtüsző eredetű bőrfüggelék daganat. Általában 0,5-3 cm-es, szoliter, tünetmentes, kemény csomóként jelenik meg, amely a bőr színével azonos, vagy bevérzésnek köszönhetően vöröses-lilás elszíneződés kíséri. Az esetek mintegy felében a fej-nyak regióban (arc,…..
2017-ben brazil kollégák foglalták össze a pajzsmirigy műtétek kapcsán felmerülő mellékpajzsmirigy alulműködés gondozását egy review-ban (itt) a Current Opinion in Otolaryngology & Head and Neck Surgery-ben, 2018 februárban pedig egy görög-német Head and Neckben megjelent tanulmányban (itt)…..
A szubjektív vizuális vertikális (SVV) vizsgálata a függőleges sík helyes érzékelésének képességét méri fel, amely vizuális, vesztibuláris és szomatoszenzoros információk feldolgozásán alapszik. A vizsgálat hasznos lehet mind perifériás és centrális vesztibuláris kórképekben, különösen féloldali…..
Egyes megfigyelések szerint a heveny mandulagyulladás a négy leggyakoribb terhesség során fellépő fül-orr-gégészeti kórkép között szerepel. Számos baktérium képes heveny és krónikus mandulagyulladást okozni, de klinikai jelentősége leginkább az A-csoportú béta-haemolizáló Streptococcusnak van…..
A biofilm képződés jelentősége régóta ismert heveny és krónikus légúti fertőzésekben, amelyről már itt a blogon többször írtunk korábban. A biofilmekkel szembeni küzdelem továbbra is nagy kihívás a klinikai gyakorlatban. Az eradikáció érdekében alkalmazott szisztémás antibiotikumok használata során…..
Brazil kutatók nemrég egy 120 főt involváló tanulmányban különböző hatóanyagú orrmosók hatását vizsgálták septoplasticán és radiofrekvenciás mucotomián átesett betegeknél. A nazális irrigáció széles körben használatos endonasalis műtéteket követően. Az orrmosás jótékony a levált hámelemek, pörk…..
A Pfapa-szindróma egy jellemzően 2-5 éves életkorban kezdődő, visszatérő, 3-6 napig fennálló lázzal járó, szájnyálkahártya fekélyekkel, nyirokcsomógyulladással kísért tünetegyüttes. Serdülőkorra spontán gyógyulás várható, az eseték 15%-ban felnőtt korban is megmaradhatnak a tünetek. Eredetileg…..
Elnyerni és megtartani egy gyermek bizalmát nagy felelősség. Mi sem örömtelibb egy szakembernek, ha egy gyerkőc a szüleit lehagyva, fülig érő mosollyal jön be a rendelőbe és pattan fel a vizsgáló székbe önként és dalolva. Az együttműködést nagyban elősegíti, ha a kis betegek aggodalmait, szorongását…..
A BPPV a szédüléses kórképek között mind fiatal, mind időskorban a leggyakoribb. A BPPV leggyakoribb a posterior ívjáratban, kevésbé gyakori a horizontális ívjáratban és legritkább az anterior ívjáratban. Az anamnesisben gyakran szerepel a fejet ért trauma, műtét vagy nemrégiben lezajlott neuronitis…..
A váratlanul induló, heves orrvérzés igen ijesztő lehet a szülők és gyermekek körében. A legtöbb orrvérzés ártalmatlan, spontán csillapodik, azonban előfordul hogy visszatérő problémát okoz. Irodalmi adatok szerint a gyermekkori orrvérzések 30%-a 0-5 éves korban fordul elő, 56 %-ban 6-10 éves korú…..
Miért érdemes az antibiotikum rendelésre vonatkozó irányelveket betartani és milyen következménye van, ha ezeket nélkülözzük? Ludwig Professzor Úr előadásából idézünk az Országos Infektológiai Továbbképzésről. Megfigyelt jelenség, hogy számottevően megnőtt a rezisztens baktériumok aránya az…..
Amikor pár évvel ezelőtt arra vállalkoztam, hogy részt veszek egy balatoni intenzív vitorlás tanfolyamon napi 6-8 óra ringatózással a fedélzeten, gondoltam, hogy fárasztó lesz, de nem sejtettem mi vár rám a partraszállás után... szerencsére csak átmenetileg.   Mal de débarquement (ejtsd:…..
A napokban a IX. Budapesti Infektológiai Továbbképző Tanfolyamon jártam, ahol például az AST vizsgálattal kapcsolatos tévhitek kerültek megbeszélésre Dr. Trethon András előadásában. Változó expresszivitással ugyan, de valamennyi Streptococcus pyogenes törzs és néhány G és C csoportú faj is termel…..
Ma már általános jelenség, hogy napjaink jelentős részében a számítógép, laptop előtt ülünk legyen szó munkáról vagy kikapcsolódásról. A helyes testtartás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, a gerincoszlopra, izmokra, ízületekre, vállövre háruló fokozott terhelés számos fül-orr-gégészeti…..
Gyakori tapasztalat, hogy a páciensek a homlok-, szemkörnyék, az arc fájdalmát vagy érzékenységét valamelyik orrmelléküreg gyulladásaként azonosítják, ezért először fül-orr-gégészt keresnek fel panaszaikkal. Természetesen a szervi okok kizárása elsődleges, de már a kórtörténet gondos feltárása…..
A nyelvfék (frenulum linguae) egy kötőszövetes képlet, amely összeköttetést képez a szájfenék és nyelv alsó felszíne között. Lenőtt nyelvről (ankyloglossia) akkor beszélünk, ha ez akadályozza a nyelv különböző irányú mozgásait. A lenőtt nyelv okozhat újszülötteknél,…..
Röviden: IGEN. Egy Indiában végzett, American Journal of Otolaryngology-ban megjelent kutatás során 2-12 éves korú gyermekek életminőségét vizsgálták, akiket, több, mint 3 hónapja fennálló savós középfülgyulladással kísért orrmandula megnagyobbodás miatt helyileg…..
A Lichen planus egy ismeretlen eredetű, idült gyulladásos megbetegedés, amely a bőrt és a nyálkahártyát érinti. Az OLP (oral lichen planus) esetén a szájüregi nyálkahártya érintettsége jellemző. Az autoimmun folyamat során a citotoxikus CD8+ T-sejtek fokozzák a nyálkahártya…..