Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bumika

117 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Névjegy: Conus (Rhizoconus) capitaneus, Linné (1758) Méret: 50-100 mm Elterjedés: Indo-pacifikus régió - Natal-tól és Kelet-Afrikától Hawaii-ig, Samoa és Tonga, Japántól Ausztráliáig; a nagy kérdés: Vörös-tenger? Conus capitaneus egyike a már Linné által is ismert kúpcsigáknak. Élő példányokról…..
Az előző két cikkben bemutatott fajok esetében jeleztem, hogy elterjedtek az Indo-pacifikus régióban, de a Vörös-tengerben nem találhatóak meg. Bár sok olyan faj található a kúpcsigák családjában, amely itt sosem fordul elő, az is elmondható, hogy a Vörös-tenger egyedi élővilágának része jó néhány…..
Névjegy: Conus (Elisaconus) litteratus, Linné (1758) Méret: 80-190 mm Elterjedés: Indo-pacifikus térség - Vörös-tenger és Hawaii kivételével Conus litteratus (Elisaconus litteratus) a leopardus-hoz hasonló "külsővel" rendelkező faj. Laikusok gyakran összetévesztik házaikat, pedig van néhány jó…..
Névjegy: Conus (Lithoconus) leopardus, Röding (1798) Méret: 80-225 mm Elterjedés: Indo-pacifikus térség - Vörös-tenger kivételével Conus leopardus (Lithoconus leopardus) az Indo-pacifikus térség legnagyobb méretű házával rendelkező kúpcsiga faja. Nevét vélhetően a kisebb méretű példányokon…..
A csigaházak gyűjtői általában nem kedvelik azokat a példányokat, amelyeken mesterséges beavatkozásokat végeztek. Nem szeretik a csillogó házakat olyan fajok esetében, amelyek egyébként alacsony fényességgel rendelkeznek, vagy az életlen, vastag külső ajkakat olyan csigaházakon, amelyek természetes…..
Névjegy: Conus (Pionoconus) circumcisus, Born (1778) Méret: 45-100 mm Elterjedés: Indo-pacifikus régió - Csendes-óceán nyugati része - Malajzia, Maluku-szigetek, Fülöp-szigetektől Marschall-szigetekig, onnan Salamon-szigetekig, onnan Vanuatuig továbbá Ausztrália Conus circumcisus (Pionoconus…..
Névjegy: Conus (Pionoconus) aurisiacus, Linné (1758) Méret: 45-95 mm Elterjedés: Indo-pacifikus régió - Fülöp-szigetek (Mindanao), Indonézia (Maluku-szigetek, Celebesz) Conus (Pionoconus) aurisiacus, népszerű nevén narancsadmirális, házának szépségét tekintve a kedvenc kúpcsigáim egyike. Az alábbi…..
Névjegy: Conus (Cylinder) ammiralis, Linné (1758)  Méret: 50-100 mm (f. archithalassus: 30-60 mm) Elterjedés: Indo-pacifikus régió - Csendes-óceán nyugati része - Thaiföld keleti részétől Ausztrália észak-nyugati részéig, Japántól Marshall-szigetekig, Fiji, Új-Kaledóniától Queenslandig Conus…..
A blog témájához igazodva a címben említett könyvnek csak a kúpcsigákra vonatkozó részét vizsgálom. Ez teljes egészében megtalálható előző bejegyzésem első két képén. Rendszertan: a rendelkezésemre álló példányt 1977-ben adták ki. A 80-as évektől kezdve a Csigák osztálya rendszertanilag…..
Magyarországon kevesen választják hobbijukként tengeri csigák házának gyűjtését. Nincs határainkkal érintkező tenger, nem szedhetjük fel a part homokjából a szebbnél szebb példányokat. Sokan el sem jutnak külföldre, másoknak az Adria jelenti a tengert, és a parton fellelhető nem túl változatos…..
KZ vette a fáradságot, és átnézte az (azóta elfogadott?) új Btk. tervezetét, és kiválogatott belőle néhány információbiztonsággal kapcsolatos részt. Mivel jogi témákhoz buta vagyok, ezért kommentár nélkül közlöm ezeket, aki ért hozzá, szóljon hozzá! N A segítségével…..
BuheraBlog DigiNotar fejlemények 2011.09.06 15:52:00
Tovább gyűrűzik a DigiNotar ügy, naponta látnak napvilágot újabb és újabb információk az esettel kapcsolatban. A szervezet örökre lekerül a Mozilla, a Google és a Microsoft megbízható tanúsítókat gyűjtő listáiról, a példát pedig követte a holland kormány - melynek a…..
Bumika 2011.09.06 23:30:31
@Aron bacsi: ha a netHSM - a hálózati hozzáférhetőség kivételével - ugyanúgy működik, mint szerverbe építhető társa, akkor a CA szolgáltatás indításához van szükség operátori kártyákra, az egyes műveleteket a CA, a passphrase ismeretében már automatikusan hajtja végre. Érdekes kérdés, hogy a tanúsítványkérések generálása hogyan történt, mert ehhez szüksége kellene legyen egy passphrase megadására. Persze egy keylogger sokat lendíthet az ügyön, mindenesetre a "beígért" részletekre nagyon kíváncsi vagyok.
Szépen alakul az idei Hacktivity programja. A szervezők érezhetően ráfeküdtek a külföldi erők bevonására, ami jó lehetőséget ad arra, hogy rátegyük az ujjunk a nemzetközi ütőérre. Mivel a vendégelőadók közül szinte mindenkit érdemes lenne kiemelni, ezért inkább nem emelek…..
BuheraBlog Röhej 2011.08.02 13:30:00
Scott Anyó küldte az alábbiakat a rohej.hu-ról, ahol néha-néha elfelejtik autentikációhoz kötni az adminisztrátori funkciókat: A regisztrált felhasználók jól teszik, ha nem használják az itteni jelszavukat máshol!Természetesen még a múlt héten megpróbáltam jelezni a…..
Bumika 2011.08.02 20:59:25
@synapse: Köszönöm a tanácsot, sajnos nem vagyok oda Disney-ért, így maradnék mégis buhera kolléga blogjánál.

Üdv: Péter
Bumika 2011.08.02 23:38:55
@buherator: Elfogadom, valóban nem erre a konkrét esetre, inkább általánosabban lehet érdekes a megközelítésem.

Ha valaki készít egy egyszerű programot, amely egy magyar/angol szójegyzet alapján, egy adatbázisban tárolja az md5 hash-ek értékét, akkor egy megfelelő lekérdezéssel kigyűjtheti azokat a sorokat, amelyekre az md5 hash mező értéke egy adott bájttal kezdődik, és egy adott bájtra végződik.

Mégha nem is feltételezünk egyenletes eloszlást, azért a 65536 lehetőség alaposan csökkenti az "ütközések" (első és utolsó bájt egyezése) számát.
BuheraBlog ITBN regisztráció 2010.09.01 10:43:57
Mától lehet regisztrálni az Informatikai Biztonság Napjára. A sajtóközleményből (kiemelések tőlem):Mérföldkőhöz érkezett az „Informatikai Biztonság Napja”, amely 2010. szeptemberben 28-29-én két napos IT biztonsági konferencia és kiállítás lesz. A több mint 1200…..
BuheraBlog Hacktivity 2010 - CtF 2010.07.22 20:00:00
A Hacktivity szervezői maximum 4 fős, céges csapatok jelentkezését várják a konferencia ideje alatt rendezendő Capture the Flag játékra. A feladatra jelentkező csapatoknak tíz órájuk lesz - a hagyományos wargame-től szeparált hálózatban - távolról megszerezni az irányítást…..
Egy korábbi bejegyzésemben már közöltem Matulovic nagymester egy görög sakkozó elleni győztes támadó játszmáját. A mai bejegyzés tárgya ez a parti, amelyet némi rejtély övez.Az első adat, amely pontosításra szorul, az ellenfél neve. A legtöbb forrás - például Suetin…..
Az előzőleg bemutatott partiban világos vezér + bástya hátrányban adott mattot két huszárjának és egy futójának hatékony együttműködésével. Ezt is felülmúlja a következő Morra-cseles parti, amely előtt a motívum egy régebbi előfordulását prezentálom.1871-ben ismeretlen…..
Jacques Mieses, Nagy Britannia első nagymestere, 1900-ban egy szimultánpartiban aratta az alábbi gyors győzelmet.1.e4 e5 2.Fc4 Hf6 3.Hc3 Hxe4 4.Vh5 Hd6 5.Fb3 Fe7 6.d3 0-0 7.Hf3 Hc6 8.Hg5 h6 9.h4 He8 10.Hd5 Hf6 11.Vg6 és sötét feladta. Ha sötét leüti az áldozatul kínált világos…..
Persze, hogy bulváros a cím, hiszen akadnak olyan Morra-csel oktatók, akik versenygyakorlatban is hajlandóak próbára tenni tudásukat. Ken Smith nemcsak "hirdette az igét", hanem nagymesterek ellen is bevetette ezt a megnyitást, Flesch nagymester inkább szimultánokon alkalmazta a…..
Hétvégi csapatbajnoki játszmámban ellenfelem kettős tisztáldozattal próbált matt-támadást indítani királyom ellen, melyet sikeresen hárítottam, majd a partit is megnyertem, bár egy adott pillanatban örökös sakkal döntetlent tarthatott volna. Ez a momentum eszembe juttatta egy…..
Jack Peters nemzetközi mester a Los Angeles Times sakkrovatának vezetője. A La Palma sakk-klub versenyének értékelésekor a most bemutatandó játszmának adta a szépségdíjat.Mike Henebry - W. Leigh Hunt (2008) /Forrás: Los Angeles Times/1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Hxc3 Hc6 5.Hf3 d6…..
A korábbi bejegyzésekben számos példát mutattam olyan játszmákra, amelyben sötét a c7 mezőn helyezte el vezérét. A szicíliai védelem scheveningeni változatában sok esetben kerül ide a vezér, így azok a szickósok, akik ezt a változatot játszák, a Morra-cselben is előnyben…..