Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csársz

0 bejegyzést írt és 2433 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós Manók tánca 2023.03.13 07:48:10
Egy régi (de tényleg jó régi, 1983-as) Markos-Nádas jelenetben a május 1-jei felvonulókat kérdezik, hogy mit szeretnének hallani az esti tévéműsorban. Az egyiktől, bármit kérdeznek, mindig azt mondja: Stravinszki: Manók tánca. Jó, jó, de ne ezt mondja, hanem hogy honnét jöttek? Stravinszki: Manók…..
Igazán felemelő volt, amikor Joe Biden amerikai elnök beiktatásakor a huszonegy éves Amanda Gorman elmondta The Hill We Climb (A domb, amelyet meg kell másznunk) című költeményét. Amiről szavalt, az volt az igazi Amerika. És hogy ő szavalt éppen, egyszerre volt tiszteletadás a feketéknek, a nőknek,…..
fáymiklós Örkényuralom 2020.01.23 08:00:57
Az a csodálatos, hogy nem volt benne semmi csodálatos. Az Örkény Színház jótékonysági (lehet, hogy nem ez a jó szó, inkább támogató) estet szervezett a független színházaknak, de ezzel egyáltalán nem kellett foglalkozni, elég volt színházba menni. Ott meg az egyperces novellákból olvastak föl,…..
fáymiklós Én, a kép 2019.05.01 04:04:54
Nem ezért mentem a Dallas Museum of Artsba, (hanem Berthe Morisot-ért, de róla majd máskor és máshol), viszont ha már ott voltam, akkor csak megnéztem Jonas Woodot, aki amerikai klasszikussá lett, pedig olyan nagyon sok ideje nem volt rá - még mindig csak negyvenkét éves. De fölismerni a stílusát, a…..
fáymiklós Ugyanazt gondoljuk 2019.04.21 07:52:23
Nincs szerzője a Stúdió K-ban játszott Sacra Hungaria című darabnak, azaz nyilván van szerzője, de a szerzők játsszák, vagy rendezték, egybefolyik alkotás és előadás. A színész ír, a színész játszik, a rendező rendez... Rendez? Na, hát ezt nem volt nehéz megrendezni, hét széket kell egymás mellé…..
csársz 2019.04.29 12:15:03
@ClownPepito: Nem lehet, hogy te haltál meg?
A színház él. A kortárs irodalom pláne.
fáymiklós Valamit mondani kell 2017.10.25 07:26:00
Nyilván kínos és értelmetlen bármit hozzátenni a Marton László-ügyhöz, meg ha az ember róla beszél, akkor magáról is beszél, vegyetek példát rólam, mennyivel jobb fej vagyok mint a rendező úr. Nem is róla szólnék, hanem a Vígszínház tegnap kiadott közleményéről, ami ötször is megérkezett a…..
csársz 2017.10.26 18:30:57
@MACISAJT: Szóval nincs lánytestvéred, csajod.
De anyád csak volt.
Most képzeld el, ha majd el kezd mesélni, és azt mondod neki, jaj, anyu, ez másokkal is megtörtént, de ők be is vették a szájukba!
Ez egy elég hülye ügy, én is tudom, csak túllépni nem tudok rajta. Az sz betűről van szó, a beszédhibáról, amely mintha egyre gyakoribbá válna a filmsztárok között. Amit el kellett fogadni, ha operaénekesekről volt szó, mert a hang annyival fontosabb volt a szónál, de azért egy Franco Corelli vagy…..
Nem a megfelelő embert zaklatom a kérdéseimmel. Ez az első érzésem, miközben Pertorini Rezsőt, a Nemzeti Filharmonikusok cselló szólamvezetőjét hallgatom. Ha Kocsis Zoltán betegségeiről, testi szenvedéseiről akarok többet megtudni, vagy inkább a betegségek zenére gyakorolt hatásáról, nem ő fogja…..
Kovácsné Maifiatalok 2017.01.18 12:31:10
- Miért sírsz, szívem?- Mert nem tudom, hogy mi leszek nagykoromban! - 12 éves vagy, egyelőre nem kéne pánikba esni... Gyerekből kirobban a feszültség. - De te is mindig azt mondod, hogy a pénz nem a fán terem, meg az iskolában is folyton az megy, hogy így meg így úgy, meg a munka, és közben te…..
csársz 2017.01.19 08:10:50
fáymiklós Magányos farkasnő 2017.01.08 00:07:24
  Tulajdonképpen egyetlen probléma foglalkoztatott Miklósa Erika körül, arról akartam kérdezni. Aztán valahogy beszélgetés lett az egészből, eléggé csapongó, elvarratlan szálakkal teli, de mit lehet tenni. Ez egy nagy pálya, már most is az, és még nincs vége. Az alapkérdés körülbelül ennyi volt:…..
      A magukat kereszténydemokratáknak nevező ifjú rezsimribancok kiadtak egy undorító, homofób közleményt  . Azon a napon, amikor Boris Johnson a búcsúbeszédében David Cameron egyik legnagyobb eredményeként a melegházasság legalizálását nevezte meg. BoJo egyszer rózsaszínű kalapban jelent meg a…..
csársz 2016.07.07 09:58:15
@sárospataki lány: kedves lány!, ez is tetszik, egyre jobb a formád, örülj te is egy kicsit a világnak, és hogy a témánál maradjunk, örülj, hogy van pride, hogy az emberek ki akarják önmagukat fejezni, és nem csak a Várban a kitörés napján!
csársz 2016.07.07 10:56:38
@sárospataki lány: annál maradsz, aminél akarsz, és a pride-osok is annál maradnak, aminél akarnak, nekem ez tetszene
pont a techno?, nem tudom, sok nem tetszett, mondjuk, hogy egyik sem, de például a könyvhéten az Esterházy-beszéd végén a szaxofonált EU-himnusz igen, és tudom, hogy mások már Beethovent is tudják utálni érte
csársz 2016.07.07 11:38:00
@sárospataki lány: félreértettél (gondolom, viccből), nem a szaxofon a bűnös, hanem, hogy az EU-himnusszal ért végett a rendezvény a székely himnusz helyett (bár valszeg az sem tetszett volna neked a pride-on)
        Szakály Sándor a VERITAS nevezetű rezsimintézet igazgatója azt nyilatkozta, hogy a numerus clausus nem volt jogfosztó jellegű, sőt, volt olyan cukker, hogy a női kvótához is hasonlította, miközben sikerült explicit baromságokat is beszélnie, amiért ma Kovács M. Mária elég csúnyán…..
csársz 2016.07.07 09:50:00
@laci_52: Szakály támadhatatlan, ezt tudjuk, tárgyilagos és pontos, ezt is tudjuk, ne törődj @balmoral: -ral, bár én egyetértek vele, mert én is szeretek "igazi hülyét fogni"
és itt van például a következő, aki elolvasta a két írást, és rendkívül fontos következtetést vont le belőlük, amit az alábbiakban részletes érveléssel elintézek:
@Magányos George: Szakály állításait Kovács M. pontról pontra cáfolta.
         A BBC 2011-ben elvégzett egy Great British Class Survey nevű közvélemény-kutatást, amelynek eredményét a Sociology című folyóiratban publikálták.   A kutatók hét osztályra bontották a brit társadalmat: The Elite, The Established Middle Class, The Technical Middle Class, The New Affluent…..
csársz 2016.06.28 20:05:34
@bundazsák: nem "etették" meg velük, ellenkezőleg, nem hitték el, amit mondtak nekik, hogy az unió klassz dolog, vagyis "nem tudták megetetni velük", mert az ellenkezőjét tapasztalták a saját bőrükön
az más kérdés, hogy rosszul látják az ok-okozati összefüggést, ahogy az antiszemiták is rosszul látják, hogy a zsidók minden baj okozói
       A komolyabb tudományos munkásságtól magát eddig távol tartó Maróth akadémikusnak sült el ismét a szája: a muszlimok disznóbőrbe csomagolását javasolta egy pénzmosodai gyűlésen. Érdemes az egészet végighallgatni, a kis magyar Pegidát. A jobboldali értelmiség krémjét tetszik látni. ..
csársz 2016.06.09 20:18:11
@Muad\\\'Dib: ezt bizonyítsd be! mármint, hogy erősen érdekelné a jogrendet, hogy mit tart róla a vallás
csársz 2016.06.11 11:29:28
@Muad\\\'Dib: egyáltalán nem értelek, a kereszténységet véded és az iszlámot támadod?
még egyszer: a liberalizmus (és a modern konzervatívizmus) egyik legfontosabb alapelve a vallásszabadság
amint el kezded vizsgálni a vallás tartalmát, nagyobb veszélyt jelentesz erre az alapelvre, mint bármely vallás maga
csársz 2016.06.11 11:46:33
@csársz: @Muad\\\'Dib: írod: "nagyon is releváns egy állam szempontjából, hogy egy közösség legitimnek, vagy illegitimnek tekinti a jogrendet"

Magyarországon az ellenzék egyáltalán nem tartja legitimnek az "alaptörvényt", és?

lehet, hogy a Fidesz-politikusoknak ez fáj egy kicsit, de az "állam" szempontjából ez egyáltalán nem releváns (sem az, hogy mit tart a dologról a nem fideszes, sem az, hogy a fideszes szeretné, ha jó fejnek tartanák)

na jó: szóval, ha idejönnek nagy számban, nagyon nagy számban iszlamista közösségiek, akik nem tartják helyesnek a jogrendet, amíg betartják, azt gondolnak-beszélnek róla, amit akarnak, ha viszont nem tartják be, ugyanúgy szankcionálni kell a tetteiket, mint azokét, akik annak ellenére nem tartják be, hogy elfogadják
vagy ez nem világos? az állam jobb szívvel ítéli el a bűnöst, ha tudja, hogy az elfogadja (nem az ítéletet, hanem a fennhatóságot), mint azt, akiről tudja, hogy nem?!
    1919. szeptember 10-én a Saint-Germain-en-Laye-i szerződés kimondta a Habsburg-birodalom feloszlását. A szerződést Karl Renner, az osztrák köztársaság szociáldemokrata kancellárja, (1945 után köztársasági elnök) írta alá, Ausztria világbirodalomból egy aránylag kicsi országgá vált. A…..
csársz 2016.06.06 13:28:50
@balmoral: de jó! azelőtt volt ingerenciám azt írni: "politikus gazember", de akkor már elég annyi: "politikus"
          " Azért mondhatjuk azt, hogy ma valójában a rendszerváltás kiteljesítése folyik. Most rakjuk le az új rend morális alapjait. (Lánczi András, 888.hu )"          Lánczi Andrást Lukács József kommunista ideológus vette maga mellé a Világosság című "valláskritikai folyóiratnak" becézett…..
csársz 2016.05.12 20:54:20
@Emília Röszkei: ezt mire alapozod?
mindamellett Lukács mellett ilyen silány gondolatmenetekkel nem maradhatott volna meg
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
csársz 2016.04.04 19:48:49
@ATCG: nehogymán! akkor Parlament, ha épület, ha Országgyűlés, akkor parlament
csársz 2016.05.03 10:02:10
@WiteNoir: ez milyen szép: a nem létező liberális értelmiség reakciói
gratulálok, a gondolat ereje megint lenyűgözött!

de ha nincs, miért nem kreálsz egyet, azért annyit csak tudsz, hogy liberális értelmiség nélkül nem jó élni?

(ha meg jó, akkor mi a a baj?)
csársz 2016.05.07 12:58:06
@Érvsebész: tényleg nem ért semmit
például azt hiszi, hogy az egynemű párok csakis örökbefogadás után nevelnek gyerekeket

egyszerűen nem tudja elképzelni, mennyivel bonyolultabb a világ az ő kis elképzeléseinél

hogy egy meleg embernek mikkel kell megküzdenie a családjában (különben nemcsak a melegeknek, lásd Rómeó és Júlia, de nekik halmozottabban), hogy milyen érzelmi és kognitív küzdelmet kell folytatnia, milyen hazugságokon és képmutatásokon keresztül vezet az útja, és még a törvények útvesztőjén is át kell verekednie magát, ha például a saját, vér szerinti gyerekét nevelni akarja
   "  Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik." (Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a huszonegyedik század elején)      A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és…..
csársz 2016.05.05 20:46:01
@cigájajuh: nem igaz, ezekről még sosem írtál semmit, arról pedig igen
csársz 2016.05.05 20:52:22
@csársz: ennél különben jobban érdekel, miért akarja bárki, hogy egy homoszexuális házasságra lépjen egy ellenkező neművel, majd miután gyerekük lesz
1. annak egy alapjaiban nem stimmelő háztartásban kelljen felnőnie
vagy
2. elváljon a másik neműtől, hogy így is "családban" nőjjön föl a gyerek, és ha most költözik hozzá a szerelme (esetleg ő is gyerekkel), akkor végre együtt nevelhessék, miközben nem jár neki, hogy életének társa, akivel mindent együtt szereznek és megosztanak, törvény szerint örökölhessen utána?

Miközben, ha megmarad a hazugságban, akkor mindenféle jár neki. Ez több ezer éves, keresztény hagyomány? A hazugság az nem valami halálos bűn?
csársz 2016.05.06 07:50:41
@cigájajuh: nahát.én viszont mindenhez értek! :)
     "Régen a király osztogatta a nemesleveleket és a vagyont, most a kormányzó párt vezetői? Ha ez van, akkor ez nem is rossz. (Skrabski Fruzsina)"        Ha ez van, akkor ez nem is rossz.  Régen Ludovico Sforza támogatta Leonardo da Vinci-t, ma Matolcsy György támogatja Matolcsy Györgyöt. Ha…..
csársz 2016.05.01 12:48:25
@cigájajuh: különben meg azt gondolom, az ember sokszor rákényszerülhet, hogy ne csak anyagi meg észmegfontolások alapján döntsön arról, hol és és mit csinál.
Nekem például szülőhazám ez az ország, és eléggé sokat adott, remélem, én is adtam már neki (bár ezt nyilván nem számolja az ember), de azt hiszem, azzal lehetne a legtöbbet adni még neki, ha nem tagadom el, hogy nem éltünk eléggé a rendszerváltás adta lehetőségekkel, és ahelyett, hogy felvirágoztunk volna, egyre jobban árasztjuk a lábszagot.
És mivel, mint mondtam, ez a hazám, ez nagyon nem tetszik nekem, és nem tudom az ország barátjának tartani, aki ezt természetesnek veszi (pláne, ha tagadja!), és megpróbálja inkább az illatos területeket kimazsolázni magának.
csársz 2016.05.01 21:06:53
@cigájajuh: Elbeszélsz mellettem. Az embernek vannak fontos dolgai. Magyarország a hazám, és nagyon sokáig azt hittem, hogy a Vörösmarty-vers valami kategorikus imperatívusz (itt élned, halnod), aztán rájöttem, hogy csak ténymegállapítás, és már régen nem igaz abban az értelemben, hogy mindenfelől ellenség vesz körül bennünket. Ha magyar vagy ugyanúgy leélheted az életed bárhol másutt is a világon, és még csak nem is kell nem magyarrá válnod.
Másrészt viszont van egy közösség, egy hely, amelybe belenőttem, talán még alakítottam is rajta (biztosan, hiszen mindenki alakítja), és nagyon is szeretném, ha jó hely volna, jó emberekkel és közös ügyekkel.
Miért? Legyen a válasz: csak.
És bár van lehetőségem okos és kedves emberek, öregek és ifjak közé visszahátrálni, szeretnek is, sőt kíváncsiak rám, mégis fontosnak érzem, hogy ne legyen ez a Magyarország valamiféle ugar.
Tartozom vele például Adynak.
csársz 2016.05.03 09:28:50
@cigájajuh: Már ne haragudj, az kit érdekel? Legyél boldog.
És egyáltalán nem beszélek a hazához való hűségről. Éppen azt mondom, hogy már nem tartom fontosnak abban az értelemben, ahogy Vörösmarty nyomán gondolni szokás..
Hogy világos legyen: nagyon jól érzem magam a bőrömben egyedül, a szűkebb közösségemben pláne, a közvetlen politikai közösségemben már kevésbé, hiszen liberális vagyok, és a liberálisok jó kezdet után nagyon leszerepeltek-leszerepelnek, a tágabb politikai környezetem – az országom, a hazám* – pedig lábszagú (tegnap óta még inkább).

* Fogd föl egyszerűen a fentiek egységének: nem gondolok hozzá semmi pluszt ("de jó most az uszodában magyarnak lenni!"), egyszerűen a legjobban magyarul tudom kifejezni a gondolataimat és az érzéseimet is, és jólesik, ha megértenek.
         Ma megnéztük a Bajnokot a Katonában. Én nem írok kritikát, egyrészt mert nem tudok kritikát írni, másrészre pedig nincs is szükség, ha egyszer nem tudok kritikát írni. Ez egy opera, ami leginkább Puccini Köpenyére épül, de nem egy hajóskapitányt csal meg a felesége egy rakodómunkással,…..
csársz 2016.04.20 17:55:48
@jotunder: a végén még kiderül, hogy ez a @Koviubi(elfelejtettjelszo): egészen egy elviselhető troll (tudjukkikhez képest)
csársz 2016.04.20 17:57:49
@Tehéntőgy: köszi, erre már egyáltalán nem emlékeztem, csak tudtam, hogy valami ilyes
csársz 2016.04.27 10:21:02
@tyto: a Parasztopera nagyon is, megteremtette a Pintérbélát, ami valami nagyon új és más és eredeti
a többi ugyanaz, de azok is nagyon jók, csak a ráébredés pillanata nélkül
de ez gyakori (nemcsak) az irodalomban: egyszer kitalálsz valamit, és jó esetben nem szenvedsz (attól, hogy ennél jobbat már sosem fogsz), hanem lubickolsz benne (ami másrészt a szemvedés maga: meg kéne halnod, és halhatatlan lehetnél!)
         Magyarországon egy morális pánik alakult ki, amelynek része, hogy a mára teljesen megbolondult X.Y lepatkányozta azokat, akik Kiss Lászlót támadták, hogy Z.W gyakorlatilag lekurvázta az ügy azóta elhunyt sértettjét, ahogy az is, hogy Kisst Jack the Ripper és Ilse Koch szerelemgyerekeként…..
csársz 2016.04.18 21:03:27
@aronsatie: a lény tett egy vallomást a rendőrségen, ami életszerű tényeket tartalmazott, a fiúk nem tettek vallomást, csak tagadták, hogy erőszak lett volna

@esernyősEvezős: pontosan tudja, hogy nincs nő, aki jókedvében három pasit egymás után bevállal

de még egyszer, ez még akkor is erőszak, ha a lány valamiért kérte, hogy tegyék meg vele

a lincs itt történt meg, nem Kissel szemben....
csársz 2016.04.18 23:51:09
@aronsatie: a vitát nem lehet feladni, csak elveszteni, édes barátom
egy sportoló ezt nem tudná?
csársz 2016.04.19 13:44:01
@esernyősEvezős: pontosan ezt gondolom (azt hittem, ebben az értelemben hivatkoztam rád)
            Képzeljenek el egy darabot, amelyikben van egy katolikus pap, vannak benne ufók, Jan Palach, Neil Armstrong, zöldfejű lények, elképesztően kínos és hosszadalmas szófosás, több mint három órán keresztül, a kommunisták rosszak, annyira rosszak,, hogy meg is mondjuk a nézőknek, hogy…..
Örülünk, Vincent? Godot megvár 2016.03.27 00:15:13
  Az elmúlt négy napban láttam az Ahogy tetsziket és a Hét Asszonyát a Kamrában, ma a Godot-ra várvát a Katonában. És igen, ha minden igaz, meg fogom nézni a Bajnokot is, ami miatt annyit pattognak a rezsimszolgák. Én színházazni jövök Pestre, és a színház igen gyakran jelenti a Katonát. Amit talán…..
csársz 2016.03.28 10:35:24
@Szatyoród: mert nem olvastad Az Ikszeket :)

engem is mindig meglep, de a hatalmon levőknek szinte sosem elég, hogy ott vannak, szeretnék, ha még a gondolkodásuk is lenyűgözné az embereket

fáj nekik, hogy nem értik meg őket, és ez a fájás nagyon hasonlít a félelemhez
időnként – rossz pillanataikban (például, amikor a nő nem alél el tőlük*) – olyanok, mint az emberek

*lebuktam, csak a férfi politikusokról gondolom ezt...
csársz 2016.03.28 10:58:26
@Szatyoród: igaz, mégsem igaz

egyrészt mindent leszarnak ("hány hadosztálya van a pápának?")
másrészt semmit sem szarnak le, mert rá vannak feszülve

harmadrészt hiába állítja Kerényi–Fekete, hogy (politikailag) kétféle művész van, nagyon zavarja őket minden intelligens megnyilvánulás, mert nem bírják, ha a szellem nincs leigázva*

*nem fér a fejükbe, hogy valaki kevés pénzért is sokat gondolkozik, miközben szarért-húgyért lehet egymillió+/oldalt kapni!
csársz 2016.04.02 19:53:46
@barsled: mégis félnek tőle, mint a tűztől, szinte semmitől nem félnek úgy, pedig gyávák nagyon
vagyis nem a népre van hatása, hanem a hatalomra, és arra sem úgy, hogy megváltoztatná, csak a beszarásukat erősíti
(a pszichopatá/ko/n és néhány cinikus gazemberen kívül a többiek nagyon be vannak aszarva!)
       " Miért folyik a politikai harc? Miért? Az erőforrások birtoklásáért. És az természetes, hogy az erőforrások működtetésében a párt a híveinek kedvez. Ne legyünk hipokriták! Ez a lényege az egész dolognak. "       (Kerényi Imre, miniszterelnöki megbízott 17 00-tól)        Ez a lényege…..
csársz 2016.03.17 15:12:56
@zizego: azt hiszem, értem, amit mondasz, és azt is, hogy a magánéletében dönthet úgy valaki, hogy ilyen szemetekkel még akkor sem működik együtt, ha az családnak jó
(már hogy lehetne jó????!)
a politikában, társadalmi életben nincs ilyen
(akartam írni kivételt, de aztán eszembe jutott Jalta, és ahogy ott Sztálin feszít...)
csársz 2016.03.26 11:12:55
@WiteNoir: de ennek semmi köze a dologhoz
a nácizmusnak is volt filozófustámogatója
de nincs intelligens ember, aki ne lehetne birka egy bizonyos kérdésben, nagyon fontos megérteni, hogy az általános intelligencia sem véd meg mindig, sőt, éppen mert tudja, hogy általában látja az igazságot, nem képes elfogadni, ha egy kérdésben pedig hótthülye
az pedig ma már teljesen rendben van: aki fideszes, az birka (vagy anyagilag érdekelt)
csársz 2016.04.02 19:49:30
@zizego: Jung 1939-es interjújában ezt kérdezi a riportertől: „Tudja-e, hogy ha a világ száz legintelligensebb koponyáját kiválasztjuk és összegyűjtjük őket, az eredmény egy ostoba tömeg lesz? Tízezer belőlük együtt egy krokodil átlagos intelligenciájával rendelkezne. Sohasem vette még észre, hogy egy vacsoránál annál bárgyúbb beszélgetés folyik, minél több embert hívott meg? Egy tömegben azok a tulajdonságok sokszorozódnak meg, amelyek mindenkiben megvannak, és ezek lesznek az egész tömeg fő ismertetőjegyei. Nem mindenkinek vannak erényei, de mindenki rendelkezik az alsóbbrendű állati ösztönökkel, a mélységesen primitív barlanglakók befolyásolhatóságával, a vadak gyanakvásával és bűnös szenvedélyeivel. Ezért, ha önnek több millió emberből álló nemzete van, az még emberinek sem nevezhető, az csak egy őshüllő vagy egy krokodil vagy egy farkas színvonalán áll.”

Érdemes az egészet elolvasni:
globalisvilag.com/2016/03/26/a-diktatorok-lelektana-a-tomegpszichozis-eszkozei/
          Nem.        **************************************************        P.S  És akkor mi van?  Csak és kizárólag az Orbán-kormány megbuktatása lehet az egyetlen méltányolható törekvés? Személy szerint biztos vagyok benne, hogy nem tudom megbuktatni az Orbán-kormányt, tehát nem is…..
csársz 2016.03.20 22:57:25
@GeoCracker: "rutinos magyar tanár": szerinted, hány eleolvasandó könyv jelenik meg egy évben?
és hányat kell újraolvasni?
javítottál te már magyardolgozatot?
jaj nekem!
töltöttél te már egy nap három tanórát gyerekekkel?
négyet? ötöt?
jesszusom!
mentél velük kirándulni? színházba, moziba?
Hívtak téged föl sírva az éjszaka közepén?
és tudom, ez mind-mind nagyon jó dolog, csakhát...
csársz 2016.03.21 11:06:27
@GeoCracker: nagyon szép, amit írsz, csak a lényeg hiányzik belőle
nem lehet pontosan meghatározni egy munkakörben eltöltendő órák számát, ezért is találták ki, mondjuk a nyolcórás munkanapot, mert az közelítőleg jó, de az értelmes főnök pontosan tudja, hogy van, aki két óra alatt többet végez (és most hagyjuk a lustaságot), mint más egy nap alatt
vannak viszont olyan munkák, amelyek teljes életet kívánnak: többször mentem a lányomért a kórházba a megbeszélt időpontba, de szinte sosem jött ("papa, nem hagyhattam ott, mert még", "papa, bejött a beteg gyerek mamája, ott sírt nekem, meg kellett nyugtatnom" stb.), kedvencem, hogy a nyomozós filmek egyik alapkonfliktusa, hogy a detektív párja nem érti, miért áll föl a vacsorától, "csak" azért, mert gyilkosság történt...
a tanári tipikusan ilyen munkakör, gyakorlatilag nincs vége, sosem tudhat annyit egyetlen tanár sem, amennyire szüksége van, hogy jól tanítson
(a dolog ennél is bonyolultabb, mert tantárgytól, iskolatípustól, tagozattól stb. függően a tanárok között is órási a különbség)
a lényeg, amit talán te is felfogsz (és ezt ne vedd rosszindulatnak, a legtöbb ember nem tud különbséget tenni a munkaintenzitás között): egy háromnegyed órás tanóra lelkiismeretes leadása után tíz perc szünet, majd újra, ez egyszerűen rettenetes (pláne, ha még egyszer ugyanazt kell megtanítani)
csak azt képzeld el, hogy bemész, József Attila: Óda, mondod, vannak értelmes diákok, elvitatkozol velük, felhívod a figyelmüket erre-arra, majd kijössz, bemész egy másik osztályba, ott is történik ez-az, majd jön egy későbbi feleltetés, és tudnod kell, hogy ebben az osztályban erre, abban pedig arra jutottatok (tudom, hogy itt vannak, akik szerint ugyanarra kellett volna jutnotok, de azok egyáltalán nem értenek hozzá)
vagyis: egy nap három óránál többet nem szabadna tanítani egy tanárnak, azaz legföljebb 15-öt egy héten, ezt vesd össze 22-vel!
szép álmokat!
csársz 2016.03.23 12:53:26
@jaegtoer: az oktatás nem független a társadalmi-politikai gondolkodástól
óriási baj volna, ha független volna

ma a világban nem sok esélye van a magyar oktatási rendszernek, ha nem liberális, sőt ha nem liberalizáljuk

az államnak szerintem még a tartalmi elemek meghatározásában sem kell, hogy szerepe legyen (csak annyi, hogy koordináljon a hozzáértők-résztvevők között, és fizesse a költségeket)

képzeld, amint Obama megmondja, mit tanítsanak a Harvardon,
tudom, az egyetem, de már az oda vezető út meghatározásában is kontraproduktív az állam, ez könnyen belátható (csak arra gondolj, micsoda szenzáció volt, hogy harminc éve először jutott be állami gimiből diák – spec. egy bevándorló (magyar lány) – Oxfordba index.hu/kulfold/2015/08/14/magyar_gimnazistat_tart_kovetendo_peldanak_a_brit_media/

azt is tudom, hogy még itt is fölháborítja a posztolókat, ha azt mondom, hagyni kell a jó tanárt, hogy jól tanítson, és majd magával húzza a többit (ha versenyhelyzetet teremtünk), itt is vannak, akik azt hiszik, meg lehet mondani, mi a tananyag, meg azt is, hogyan kell megtanítani (természetesen Pócspetriben meg Győrben pontosan ugyanúgy, naná!)