Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lotus Tuus

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus 31-én Monsignor Javier Martínez Fernández, Granada érseke, felfüggesztette a híres osztrák filozófust, Josef Seifertet, majd kizárta az International Academy of Philosophy tagságából, amit a professzor alapított, de ma már az érsekség hatásköre alá tartozik. Mindez azért történt, mint…..
Ateista Klub Isten és a melegek 2016.06.18 10:56:41
Az alábbiakban a vallási homofóbiáról szeretnék néhány szót szólni. Köztudott, hogy az orlandói mészárlás egyik vagy fő motivációja a muszlim Omar Mateennek a melegek iránti ellenérzése volt. A Pulse a melegjogok védelmének szimbolikus helye volt. Seddique Mateen, az elkövető apja elmesélte, hogy…..
Lotus Tuus 2016.06.19 12:43:15
@Atomic Warning: Szerintem egyértelműen fogalmazott István, nem hiszi el a csodákat, csak indirekt feltevésként beszél a létezésükről. Ha igaznak fogadjuk el a bibliai csodákat, akkor ellentmondásra jutunk, hiszen manapság nem tapasztalunk semmi ilyesmit. Ezért gyakorlatilag igazolva van az alap állítás, miszerint nincsenek csodák.
Lotus Tuus 2016.06.19 18:18:30
@BircaHang Média szerkesztősége: Akkor mégis mi a fenének van ima, ha Isten deklaráltan nem avatkozik bele semmibe? Miért imádkoznak a keresztények évtizedek óta a közel-keleti békéért, ha amúgy sem lesz isteni beavatkozás? Miért imádkoznak az iraki keresztényekért, ha Isten nem fogja befolyásolni az isis tagok szabad akaratát és azok továbbra szétlőnek és lefejeznek mindent és mindenkit?
Ennek így semmi értelme.
Részlet a "Vikingek" sorozatból A karácsony egy ateista oldalnak nem ad arra alkalmat, hogy Jézusról, a világ megváltásáról, és hasonlókról írjon, de egy ateista bloggernek ilyenkor meglehetősen sok ideje szokott lenni, mivel nem kell éjféli misére mennie, esetleg nem is karácsonyozik, de a sok…..
Lotus Tuus 2015.12.29 12:31:20
@bircaman szerkesztő maxval: Ez egyszerűen nem igaz. A hivatalos egyházi tanítás igenis tiltja az ártalmatlan dolgokat: mágia, okkultizmus, boszorkányság, tenyérjóslás, ezotéria stb...(még talán a jóga is idetartozik). Ezek ugyanolyan ártalmatlan (bár sokszor igen költséges) baromságok, mint ez a Daemon-Sátán párhuzam.
  Korábban Európa kapcsán vetettem fel ugyanezt a kérdést, amely a menekült-kérdés miatt nagyon aktuális. Adatkeresés közben bukkantam rá arra, hogy Bécs kapcsán nagyon pontos adatok és predikciók állnak rendelkezésre, ugyanis volt erről egy konferencia 2014-ben. Itt most ennek az anyagát…..
Lotus Tuus 2015.09.17 22:12:11
@Verystup ID: A miértre a válasz nem túl bonyolult: Megunják a dolgot. Hétről-hétre ugyanazt a misét hallgatják, egyedül az olvasmány és az evangélium váltakoznak (azok is ciklikusan, nem túl nagy periódusidővel, hiszen mindkettő a Bibliából van). Mivel pedig a pap általában ezekről beszél, így a prédikációra is a fenti ciklikusság vonatkozik. Ráadásul egy hívő gyereke a hittanórákon egyébként is megtanulja részletesen az ó- és újszövetségi történéseket, így kb 15-16 éves korára, még jóval a felnőttkor kezdete előtt eljut arra a pontra, hogy egy mise semmilyen hozzáadott értékkel nem bír számára. Nem igazán csodálkozom rajta, hogy nem népszerűek a misék.

A hogyanra a válasz szintén triviális: Jézust akarják a hívők, méghozzá személyesen. Megunták, hogy állandóan csak hivatkoznak rá, idéznek tőle, mesélnek róla a papok. A személyes, hús-vér Jézussal való kapcsolatnak nem lehet akadálya, hiszen feltámadt, nemde?Szeretnék, hogy legyen hatása az imáknak, szeretnék megtapogatni a sebeket, mint "hitetlen Tamás" apostol,szeretnének meggyógyulni a betegségekből, szeretnének beszélgetni vele stb. Egy szóval ismétlést szeretne mindenki, vagyis azt, hogy az Újszövetségben leírtak a valóságban is megtörténjenek. Ebben az esetben nemcsak a fiatalok, hanem kb mindenki más is "visszacsábulna" az egyházba.

A fentiekkel természetesen az egyház is tisztában van, nem is igen tudnak mit kezdeni ezekkel a problémákkal. Általában elsütnek néhány unalmas frázist a felvilágosodást, meg a liberalizmust felelőssé téve a kialakult helyzetért, de jól tudják, hogy nem ez a valódi ok.
Egy rendelőben várakozva akadt kezembe a focus.de egyik legutóbbi száma, amelyben a a borítón is a németországi iszlám kérdése szerepelt (Illik-e Németországhoz az iszlám?), és az egyik cikk-szekció címe is ez volt: "Keine falsche Harmonie mehr" (Legyen vége a hamis…..
Lotus Tuus 2015.02.26 16:04:43
@Brendel Mátyás: A témához visszatérve, a Koránnal jóval nehezebb lesz ezt megcsinálni. Miközben az Ó és Újszövetség könyveinek megírása között jópár évszázad eltelt, addig a Koránnál Mohamed és segédei 20-30 év alatt lezavarták a dolgot. Így ott nehezebb lesz "elhatárolódni" egyes részektől, hiszen nem lehet arra hivatkozni, hogy más korszakban írták őket.
Lotus Tuus 2015.02.26 16:14:37
@Brendel Mátyás: Bizony, ez az egyik legellentmondásosabb dolog. Az egyház engedélyezi a naptármódszert, ugyanakkor tiltja a többi fogamzásgátló módszert. Pedig a naptárazás motivációja és célja ugyanaz, mint mondjuk az óvszeré, vagy a tablettáé. Ráadásul egyiknél sincs megtermékenyült petesejt (erre ugye allergiás az egyház), így nem történik "emberölés".
Lotus Tuus 2015.02.26 16:16:54
@Brendel Mátyás: Hát igen, nehéz dolog a vallás. :)
A Charlie Hebdo mészárlások után a Facebook kommentárok, a bloggerek, újságcikkek között is elterjedt mentegetőzés volt az, hogy: A) Nem az iszlám felelős a terrortámadásokért. B) Az elkövetők nem igazi muszlimok. Ezt leginkább muszlimok hajtogatták, de néha más álszent…..
Lotus Tuus 2015.01.12 12:18:12
@Epokit Drive: Brendel nem mondja sehol, hogy az átlagos muszlim terrorista, még a muszlim szervezeteket sem hibáztatja. Az egyetlen dolog, amit hibáztat, az a vallás.

Azt állítja Mátyás, hogy a vallás egy puskaporral teli hordó. Tudom, hogy a tanítók azt tanítják az iskolákban, hogy csak szállítani szabad a hordót, meggyújtani soha. Elhiszem, hogy a hívők 99 %-ának nem is áll szándékában ezt tenni. Viszont elég néhány őrült, aki úgy gondolja, hogy fel kell robbantani a hordót. És miért ne gondolhatnák így, hiszen kilóg belőle a gyújtózsinór, márpedig mire való egy gyújtózsinór ? És itt már hiába határolódik el minden szervezet, mert nem az a probléma, hogy a legtöbb ember nem akarja meggyújtani, hanem az, hogy meg lehet gyújtani.
Remélem így jobban megérted.

Amúgy furcsa, hogy nem fogod fel, hogy a vallással van a baj, ebben a blogban minimum 20-30 post szól erről a témáról, a legtöbb írásban külön ki is emeli Brendel, hogy nem szabad üldözni a hívőket.
A Charlie Hebdo gyilkosság kapcsán az egyik, igen elterjedt vita az, hogy a Charlie Hebdo karikaturistái provokálták a vallásokat, és ezért a terroristák szerint halállal kell lakolniuk, mérsékeltebben elítélő vélemények szerint legalábbis maguk is vétkesek, a legenyhébb…..
Ezt az írást újra posztolom, mert mai hír, hogy meghalt Hankiss Elemér. A könyvet olvasva párszor fordult elő egy olyan érvelés, hogy az élet értelmével Hankiss azért van gondban, mert olyan gyorsan elmúlik. Nem volt nagyon hangsúlyos, de lehetett érezni, hogy ez a könyv egy kicsit…..
Lotus Tuus 2015.01.11 13:40:46
@Brendel Mátyás: Nyilván az ember kiemelkedik a többi élőlény közül. Úgy, ahogy a létfenntartási ösztönöket is kordában tudjuk tartani (bizonyos mértékig), úgy a fajfenntartással is meg tudjuk ezt tenni, vagy pedig elintézzük, hogy ne történjen meg a megtermékenyítés. A többi élőlény erre nem képes.

Nem magát a szaporodást nevezem célnak, hanem az azt kiváltó ösztönt, ami az embernél is jelen van, függetlenül attól, hogy engedelmeskedik-e neki. Nem az az élet célja, hogy gyereke legyen az embernek, de maga az utód létrehozásának ösztöne végigkíséri az életet akarattól függetlenül, ezért nevezném célnak. Persze az élőlények létfenntartása is ösztönösen működik, de szubjektív választás alapján szerintem a két ösztön közül a fajfenntartás talán nagyobb prioritást élvez az élővilágban.

Persze fontos ismét megjegyeznem, hogy ez egy alacsonyabb, ösztönszintű cél, nem pedig a vallási, spirituális jellegű "értelem" vagy "cél".
  "Egyetért-e Ön azzal, hogy a vasárnap olyan szabadnap legyen, amelyen a családi együttlétre, sportolásra, művelődésre és egyéb értelmes tevékenységre nyitva álló rövid időt ne kurtítsa meg a templomba járás, és ennek érdekében minden egyházi intézmény kötelezően…..
Lotus Tuus 2014.11.10 17:05:12
@Epokit Drive: pl a hívő a házasságig nem...
Gyerekkoromban, amikor még hittem Istenben, és jártam templomba, a nagyobb ünnepekkor meg kellett gyónnom, és áldoznom is. Ezt már keresztény emberként sem igen szerettem, és eléggé idegenkedtem is tőle. Először is nem értettem, hogy miért kell gyónni. Mi változik azzal, ha…..
Ebben a posztban a közelmúltban elhunyt remek kortárs költő, Borbély Szilárd Halotti pompa c. kötetéről szeretnék néhány szót szólni. Egy költői mű persze nem igazán alkalmas arra, hogy egy világnézeti blog tárgya legyen, mivel a költői nyelv alapvető jellemzője, hogy…..
Lotus Tuus 2014.05.21 13:20:37
@Brendel Mátyás: a gonoszból vett érvnél nincsen szó mennyiségről, pusztán a gonoszság létezése is cáfolja (a végtelenül jó és igazságos)Isten létét, így mindegy, hogy 1,2 vagy 100 tragédia van a listán
Lotus Tuus 2014.05.21 13:25:16
@maxval a gondolkodó birca: az a baj, ha akad akár 1 ember, aki nem él vele, akkor semmi értelme nincs az egésznek. Erről szól ez a poszt. Ha egy városban nincs tolvaj, akkor mindenkinek könnyebb, nyugodtabb az élete. Viszont elég egyetlen egy tolvaj és már mindenkinek meg kell tennie a szükséges óvintézkedéseket, vagyis az sem elég, ha 100-ból 90 ember jó útra tér.
A szabad akarat védekezés a klasszikus, monoteista vallások hívőinek "sündisznó védelme" a legtöbb isten elleni érvre, mint a gonoszból vett istenérvre, a bujkáló isten érvre, vagy isten felelősségének felvetésére az eredendő bűnt illetően. Ha azt mondjuk, miért van a…..
Lotus Tuus 2014.04.22 15:15:46
@Koós István: "a szabad akarat önmagát lövi ki, mivel vannak emberek, akik éppen arra használják fel a szabad akaratukat, hogy mások szabad akaratát megszüntessék"

Így van. Egy közönséges rablásnál, ha pl fegyverrel kényszerítik az áldozatot az értékei átadására, akkor annak nincs választása, ha meg akarja őrizni az életét. Vagyis hiába van elvileg szabad akarata az értékei és az élete megmaradásával kapcsolatban, ha egyszerre a kettő nem teljesülhet. Eközben viszont a támadó akarata teljesül.
A hívők egyszerűen nem képesek felfogni azt, hogy ha Isten nem biztosítja mindenkinek minden körülmények között a szabad akaratának érvényesülését, akkor az egyenértékű azzal, mintha nem is lenne szabad akarata. Innentől kezdve ki lehet dobni az ablakon a szabad akarat érvét.
Hogy miért kaptak ki a Kormányváltók?! Csak röviden: persze, volt a Fideszes médiatúlsúly, de ezt akkor firtathatnánk, ha 5-10 százalékkal kaptak volna ki a Kormányváltók. A kamupártok, különféle kis csalások szintén nem játszanak. A választási rendszer katasztrófa, 44…..
Lotus Tuus 2014.04.08 14:04:44
@hanta boy: Ha a Katyvasz a ciklus közepétől kezdve 44%-on állt volna a közvélemény-kutatásokban, akkor erős a gyanúm, hogy nem egészen ilyen lenne a választási rendszer...
Különös eszmerendszer a kereszténység. Attól olyan sajátos és furcsa, hogy minden egyes kijelentése, dogmája éles, feloldhatatlan ellentétben áll valamely más nézetével. Ezek az ellentétek a eszmerendszer alapjaiban figyelhetők meg, és olyan ordítóak, hogy értelmes embernek…..
Lotus Tuus 2014.01.12 20:59:16
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem tehet meg bármit. Isten igenis korlátozza az emberek szabad akaratát.
Repülni akarok, de nem tudok.
Lélegezni akarok a víz alatt, de nem tudok.
Időutazni akarok, de nem tudok.
Ezerjegyű számok prímfaktorizációját akarom elvégezni fejben 1 másodperc alatt, de nem tudom.

Ellenben az ember tud lopni, gyilkolni, hazudni.Miért pont ezeket a funkciókat engedélyezte Isten?
Ha már úgyis korlátozva van a szabad akaratunk, akkor jobb lett volna, ha a gyilkolás és lopás képességét tiltja le, viszont a repülést és a vízi lélegzést engedélyezi, akkor sokkal szebb lenne a világ :)
Szóval 2003-ban egy nebraskai lelkipásztor négy éves fiával műtőbe rohantak. A kisfiú rövid időre eszméletét vesztette az operáció alatt. Teltek a hónapok, és a fiú, Colton Burpo elkezdett furcsa dolgokra „emlékezni”. A mennyországban járt ugyanis, ahol találkozott a 30 éve…..
Lotus Tuus 2013.11.18 17:15:43
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Remélem tisztában vagy vele, hogy a hívő professzor példája a legjobb esetben is maximum egy passzív, deista isten mellett szóló érv lehet. Semmi köze sincs a nagybetűs, keresztény (3in1) Istenhez .

Bár érdekes jelenség, hogy gyakorlatilag minden keresztény (sőt sok más vallású hívő) hasonló jellegű példákkal próbálja igazolni isten létét. Csakhát ezek nem érvek az adott isten mellett.
Lotus Tuus 2013.11.18 17:37:37
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Te is istenérvekről beszélsz, nem pedig Istenérvekről.
Ugyanis az utóbbiakat igenis lehet tudományos módszerekkel igazolni/cáfolni.
Lotus Tuus 2013.11.18 18:50:35
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Indirekt bizonyítással. Tele van a blog ilyen postokkal. Lásd "Sátán testvér", Szalai könyv elemzése és még sok más (nem emlékszem a címekre).
Richard Feynmannak, a híres fizikusnak a felesége rákban hunyt el. Amikor az asszony meghalt, a szobában lévő óra megállt. És éppen a halál pillanatában. Hát nem különös ez? A tárgyak, úgy látszik, rezonálnak valahogy az emberi lélekre, és amikor a lélekben valami drámai…..
Lotus Tuus 2013.11.06 15:13:38
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha érintkezésbe lép "síkunkkal" és érzékeljük, akkor bizony tudományosan kutathatónak kell lennie.
Éppen Daniel Dennett könyvét, a Darwin veszélyes ideáját olvasom. A kötet messzemenő és szerteágazó részletességgel mutatja be az evolúciót és annak filozófiai vonatkozásait. Nekem ez a mű egy kicsit bőbeszédűnek tűnik: néhol mintha feleslegesen magyarázná példák során…..
Lotus Tuus 2013.10.30 11:19:47
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nagyon is érinti. Beszéljünk a kereszténységről. A kereszténység alapja a bűnbeesés, vagyis a bűnös ember, aki előtt a megváltás nyitja meg az utat az üdvösség felé.
Na de az evolúció szerint semmiféle bűnbeesés nem volt, hiszen azok a bűnök, amiket a bűnbeesésnek tulajdonítanak a keresztények, azok az állatoknál is megvannak. Az állatok ugyanúgy ölnek, lopnak, rabolnak, paráználkodnak, ugyanúgy lehetnek mohóak, önzőek mint az emberek. Az emberek nem maguk találtak ki ezeket a gonoszságokat, hanem átöröklődött rájuk a törzsfejlődés során.
Ha pedig nincs bűnbeesés, akkor értelemszerűen a megváltásnak sincs semmi értelme, hanem csak egy üres marketing és propagandaszöveg lesz belőle.
Vagyis az evolúció valóban porrá zúzza a kereszténységet.
Egyszer volt, hol nem volt, állítólag volt Júdeában egy Jézus nevű férfi, egy a sok közül, az i.sz. első évszázadban, amikor Júdea tele volt a Róma ellen lázadó harci vezetőkkel és messiásokkal. Amikor minden sarkon keresztre feszítettek valakit lázongásért. Ez a Jézus nevű…..
Lotus Tuus 2013.10.29 16:05:07
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez a Szent Hagyomány elnevezés udvarias szinonima a népmesére. Ha pedig Jézus isten, akkor miért hagyományoz? Meghalt? Nem létezik? Miért nem beszél minden egyes emberrel valós időben, személyesen, miért kell hagyományként továbbadni a tanításait?

Ez a Szent Hagyomány kifejezés inkább egy jó nagy elszólás a keresztények részéről (Jézus ugyanúgy egyszer volt a világon, mint bármelyik másik ember)
1. HOGYAN, MIÉRT IS LÉTEZIK A SÁTÁN? Ha gyerek vagy, és félsz a sötétben, hát megvan rá az okod. Ha azt képzeled, egy gonosz szörnyeteg ott lapulhat láthatatlanul a feketeségben a szobád csücskében, vicsorgó pofájából véres nyálat csorgatva a játékaid közé a szőnyegre,…..
Lotus Tuus 2013.10.18 13:00:42
@lenoardo999: A felsorolt jellemzők csak emberi szempontból jelenthetnek lényegi különbséget. Tudom, hogy az ember nem tudja elpusztítani az angyalokat. :) De itt Istenről van szó. Az ő szempontjából nincs különbség ember és angyal között, hiszen mindkettő az ő teremtménye.

Továbbra is fennáll a kérdés: ha Isten megbánta, hogy embert teremtett és ezért elpusztította őket (a rosszakat), akkor miért nem bánta meg, hogy angyalt teremtett és miért nem pusztította el a Sátánt? (vagy miért nem vonta vissza a halhatatlanságát, ha a megfogalmazással van bajod)
Lotus Tuus 2013.10.18 13:55:25
@Koós István: Hát igen, szegény hívőknek egyik verzió sem elfogadható, ezért elkezdenek vagdalkozni. :)