Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iolé

50 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ványa bácsi Kivesézték M. B.-t 2016.08.04 08:34:15
  Az AlkalMáté Trupp idei előadásának címszereplője Mészáros Béla, az ő életéről készített egész estés előadást az SZFE 2003-ban végzett, mára legendássá vált színészosztálya Máté Gábor, egykori osztályfőnökük - és társulatvezetőjük – rendezésében. Ez a tizedik osztálytárs-portré. Remek előadás,…..
Első alkalommal rendezett a Radnóti Színházban Szikszai Rémusz. A ma esti bemutatóról azt mondja: A párnaember pontosan tükrözi azt, amit az emberiség értékválságáról gondol. A független alkotókat kivéreztetik, mindannyian sodródnak az ellehetetlenülés felé. Megvan a véleménye a nagymagyar…..
Jövőre Molnár Ferenc darabjából készít musicalt a Vígszínház. A teátrum idén ünnepli 120 éves fennállását, ebből 34 évet Eszenyi Enikő is ott töltött; eleinte színészként, rendezőként, hetedik éve pedig igazgatóként. A Víg átalakulásáról, újrafordításokról, tanításról, Bob Wilsonról, és a következő…..
A Szkéné előadása nem győz meg abban a tekintetben, hogy Szép Ernő sajátos hangvételű visszaemlékezése színpadra való. S ezen még a jó ötletek és a remek színészek sem segítenek. KRITIKA „Szép Ernő voltam” – ez a közismert, fájdalmasan ironikus bemutatkozás, amelyet az író, költő állítólag utolsó…..
A nőknek szerelmet adó, hűséget hazudó, száz éve bolyongó hajós megérkezett a Nemzeti Színházba is. Jött, és körötte felsóhajtottak lányok, asszonyok, mind a nevét suttogták vágyakozva, Szindbád!...Szindbád!... És hallgatták ezt a férfiak, fröccsös poharakba, sörös kriglikbe sunyt tekintettel, sült…..
Egytől-egyig csontrészegek e dráma szereplői: ebből egész estés komédia, gegparádé is kerekedhetne. Ehelyett sokkolóan nyers, brutális látleletet kapunk az orosz – és nemcsak orosz…- jelenről, a létállapotról, amelyben élnek, amelyben élünk. Csehovi problémafelvetések és…..
Nem hiszi? Nézze meg a K2 Színház és Karsai György beavató színházi sorozatát a Budapest Jazz Clubban! A hétfői görög maratonban egymás után játszanak egy történelmi tragédiát és egy romantikus drámát. És hogy ezek mitől érdekesek és aktuálisak? Erről a beavatót, Karsai…..
Lackfi János tanmeséje nagyobbaknak ajánlott, ők viszont nagyon fogják élvezni. Fotó: Aranytíz Az öregek haszontalanok, leeszik magukat és az abroszt, kiborítják az ételt, fülsüketítően horkolnak, és egyébként is teljesen fölöslegesek – így gondolja ezt a darabban…..
Állva tapsolt a Nemzeti Színház közönsége tegnap este a 80 éves Törőcsik Marinak, aki ismét bebizonyította: nem csak csodás színésznő, hanem elragadó ember is. A csúcsok csúcsán vagyok, most már kipróbálnám a mélységet is, ezért búvárkodni kezdek – mondja a vele…..
Eszenyi Enikő pontosan érti Nádas Péter világát: a Találkozás gyönyörűen szólal meg a Pesti Színház színpadán. Börcsök Enikő ihletett alakításának méltó párja Király Dániel letisztult játéka. Szakonyi Károly kritikája. Fotó: Dömölky Dániel /…..
Festői szépségű képekkel teli vízió Vidnyánszky Don Quijote-adaptációja a Nemzeti Színházban, azonban a képek nem állnak össze koherens egésszé, s az előadás nem üt szíven. Szakonyi Károly kritikája. Felmegy a fekete előfüggöny és a félhomályban festőien megkomponált…..
Szász János kemény, sodró erejű előadást rendezett a Pesti Színházban a Jó estét nyár, jó estét szerelem pedig múltidézés helyett érvényes, aktuális dráma Presser Gábor újrahangszerelt zenéjével. Szakonyi Károly kritikája.   Fotó: Dömölky Dániel / Pesti…..
Fehér Tibor jövőre Csongort és Cyranot játszik a Nemzetiben. Alföldi hívta oda, Vidnyánszky marasztalta, és - bár rögtön mélyvízbe dobták - alig várja az újabb kihívásokat. Maximalista. Ha kell, az utcán járókelőkkel próbálja a szerepét, és igyekszik tanulni a bukásaiból…..
Ványa bácsi Kreml fehér fényben 2015.05.22 10:13:41
Félelem, gyanakvás és terror a Kamrában. Megviselt idegzetű 21. századiaknak nem ajánlott. De azért a tanulság kedvéért mégis. Szakonyi Károly kritikája.   Fotó: Karip TimiKépeinkért kattintson Látjuk, kemény idők járnak az oroszokra 2030-ban, de rend és béke van,…..
Hűségeskü a talpnyalóktól, a pusztító rablásban a korlátokat nem ismerő hatalom jár az élen, de semmi sem tart örökké: a saját tábor már szövi az összeesküvést. Ugye, ismerős a sztori? Mármint Camus Caligulájáról van szó, amely az Aranytízben Kedvek Richárd…..
Ványa bácsi Orbánné a padláson 2015.04.21 07:57:55
A Macskajáték kétszemélyes változata Béres Ilonával és Tordai Terivel kiváló dráma marad, ebben az írónak, az átírónak és a két színésznőnek érdemei elévülhetetlenek. Szakonyi Károly kritikája. A Nemzeti Színházban a Bajor Gizi Szalonba a harmadik emeletről…..
Hatásos, egyben lesújtó képet festő előadás Alföldi Róbert Kabaréja a Budapest Bábszínházban, lepusztult kurvákkal, hatalmas műpéniszekkel, Andy Vajnával és a náci Németország helyett ma köztünk élő rasszista gyűlölködőkkel. Fotó: Éder Vera / Budapest…..
A színész-rendező-író mint 15 éve saját társulatával dolgozik, nem jellemző, hogy másutt vállalna munkát. Most mégis a Katona József Színházban rendez majd.   A Katona József Színház repertoárjában évek óta helyet kapnak a független alkotók. Bodó Viktor…..
Bánffy Miklós A nagyúr című mintegy százéves történelmi drámáját nem sokat játszották a magyar színházak bemutatása óta. Vidnyánszky Attila átcímezett rendezése is csak azt igazolja, hogy nekik volt igazuk. Félhomály, éktelen haragra gerjedő férfiak, nem értő…..
Aktuális, ötletes és humoros Koldusoperát rendezett Bodó Viktor a Vígszínházban. Fotó: Karip TimiKépeinkért kattintson! A nagyhal megeszi a kishalat, a koldulás központilag szervezett maffiabiznisz, és jobban megéri bankot alapítani, mint bankot rabolni – nem kérdés, hogy…..
Mintha a régi Vígszínházat csalta volna a budai Karinthy Színházba Korcsmáros György az Olympia rendezésével. Szakonyi Károly kritikája. Fotó: Karinthy Színház Molnár Ferenc megnyugodva láthatta odafentről, az égi mezőkről - ahol némely műve – A fehér felhő,…..
Jókedvű estét szerzett a Karinthy Színház közönségének Benedek Miklós. Jókedvűt, mert érezhetően jó kedvvel rendezte meg Lengyel Menyhért két év híján száz esztendős darabját, Róza címmel. És jó kedvvel játsszák a színészek is a hajdani pesti történetet, igazi…..
Ványa bácsi Alföldi árulói 2015.01.07 13:17:19
A Vígszínház előadásából nem derül ki, Alföldi Róbert miért tartotta fontosnak Shakespeare Julius Caesarjának színrevitelét. A bemutatóról vendégszerzőnk írását olvashatják.   Fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház   Shakespeare történelmi drámáit (is) akkor…..
A Fantomtól a Mamma Mia!-ig címmel írt könyvet a Madách Színház utóbbi tíz évéről blogunk egyik alapítója-szerzője, Rényi Ádám és Bárdos András televíziós újságíró. Ádám azt mondja: nem történelmi krónikát írtak, hanem igaz mesét. Beszélgettek az időszak meghatározó színészeivel, de kérdezték a…..
Ványa bácsi Korunk komédiája 2014.11.24 16:24:39
Spiró György Kvartettje ma is érvényes kérdésekről, régtől viselt sebeinkről, árulásainkról, a mindennapjainkat átható politikai félelmekről szól. A Pesti Színház bemutatójáról - a blogon vendégként - egy Spiró szövegeit ismerő-szerető író, Szakonyi Károly mond…..