Regisztráció Blogot indítok
Adatok
juletræ

0 bejegyzést írt és 310 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Három héttel ezelőtt - életemben először - Belgiumban jártam. Brugge - kirándulásunk célállomása - egy valóságos kis ékszerdoboz, turisták ezreivel. Oostende tengerpartja ugyancsak hangulatos, érdemes volt ide is ellátogatni. A hazautazás előtt fél napot eltöltöttünk Brüsszelben is - a főváros…..
juletræ 2023.05.24 21:51:31
@alöksz róz: Hollandiában dobálózásra nem is kerül sor oktatási ügyben.
Ugyanis a tanároknak van sztrájkjoguk, van szociális és szakmai párbeszéd.
Amire a Dijkgraaf személye a garancia.

Szemben a holland covid-tagadókkal és parasztokkal ( L. alább) a diákok nem veszélyeztettek senkit. Nem akartak szándékosan autóbalesetet okozni. Nem nehezítették szándékosan a corona-betegek elszállítását.

2. "amelyik a tüntetőkre lövetett. nem is egy esetben (covid, gazdálkodók)"

=> corona-lázadások: Rotterdamban a plebs fellázadt a corona szabályok ( kijárási tilalom - tudod, amit a Csuti is bevezetett nálatok ). ellen és megtámadta a sürgösségi mentöket. na, erre fel volt lövetés.
=> NOx ügyek.
Hollandia aláírta a Párizsi szerzödést. A holland kormányt a holland bíróság arra kényszerítette h ezt tartsa be. ( Ugyanis nem nagyon akarta)
errefel a parasztok NOx kibocsájtási jogát csökkentették. => parasztlázadások jöttek.
Ez a nem engedélyezett traktoros felvonulásokat, épitési törmelék és szénabálák elhelyezését az autópálya lehajtókban ( szándékos baleset okozás), miniszterek családjának megfélemlítését stb jelentett.
Amikor a rendör ( történetesen Friesland-ban) ez ellen fel akart lépni, el akarták ütni a traktorral.
Na, errefel lött a rendör.
( Nem csak a sajtóorbánumokból kell tájékozódni, lehet nyugati sajtót is olvasni).
juletræ 2023.05.24 21:54:13
@alöksz róz: tudjuk-tudjuk, genetikailag módosították az embereket, chipek, Bill Gates, stb.

Mindenesetre a Micimackó nem így gondolta: többször is kisérletet tett h a technológiát megszerezze. Mindhiába.

Az hogy 2-3 év elönyt szereztünk Kínaval szemben, ennek az oltásnak köszönhetö. és ez az ami számít.
juletræ 2023.05.24 21:59:56
@alöksz róz:

Nézd, ha valaki az autópályára direkt azért tesz le sittet, hogy minél több autó összetörjön ( ezt be is vallották),

versus

kiállnak azért, hogy ugyan már, ne vonják meg a tanáraik sztrájk-jogát és ugyanmár ne rugdossák ki oket a véleményük miatt

akkor nem is kédés a válasz.
( Még egyszer: ez az egész dolog egy "illiberális" rezsim vs. nyugati demokrácia közötti csata amely jól geopolitikai kontextusba helyezhetö.
Melyik a coolabb? Aki BMW-t Apple-t stb-t tervez? Vagy az, aki bevezeti a rabszolgatörvényt, és csoportokat foszt meg a jogaitól? Hol tudsz inkább BMW-t venni? Hol kellemesebb a környezet? magasabb a fizetés? Na ugye. )
Muszáj azzal indítanom, hogy imádom a nőket. Egyenesen odavagyok értük. Szeretem gyengédségüket, megnyugtató, lágy hangjukat, és a harmóniát, amelyet árasztanak, s megteremtenek maguk körül. Szeretem mosolyukat, kalandra csábító tekintetüket. Szeretem bennük az odaadó szeretőt, a gondoskodó…..
juletræ 2023.04.13 21:29:30
@G. Nagy László:
"Bekaphatják. Így sosem lesznek NATO-tagok. Nagyképű faszfejek. Vagy picsák :)"

Ejnye-ejnye.
Nézd, a NATOban úgy is az fog történni, amit Amerika akar. Svédország NATO tag lesz. Mo-t meg élve fogják a vasvillára szúrni, mint a paraszt a patkányt - statuálás céljából. ;)

Az USA GDP-je 40 ezer milliárd USD, a magyar GDP meg 100 milliárd. 2-3 nagyságrend.
Ugye, a tekintélyelvüeknek pláne nem kell magyarázni, hogy mit csinák az erösebb kutya? ;)

Tja, a kemény realitások ;)
juletræ 2023.04.13 21:32:13
@juletræ:
"Ide tartozik a keleti autoriter rendszerek iránti nehezen leplezett szimpátia is."

természetesen ANTIPÁTIÁRA gondolt a költö, de a lírai lényem meg van fázva, alig látok a habonytól ;) ezúton kérek Lnézést.
juletræ 2023.04.13 22:10:02
@G. Nagy László:
"Lehet hogy a te életed szól erröl?

Minden valamirevaló férfié. (Te lány vagy? Olyan, mintha ezt nem éreznéd át zsigerileg.)"

Az én életem arról szól hogy megpróbálok valami ertelmeset alkotni, ha már annyi eröforrást lekötök. Elég sok pszichopatát helyreraktam már: mindezt azonban idöpazarlásnak éreztem. ( Cskúgy mint most az idióta ruZZkik helyrerakását. ). Idióták helyretevésénel kreativabb dolgok is vannak.

Valóban, mindezek lehetnek a versengés részei is - én azonban nem ezt emelném ki, mert nem a versengés jelenti az alkotás esszenciáját. ( Még egyszer: nagyon jó vagyok a szociopaták kiszagolásában és helyrerakásában - de mindezt idöpazarlásnak érzem és delegálom, ha lehet ;) )

"De az észhez térés szerintem azt jelenti, hogy visszatérünk a szabad piac logikájához, és nem a neomarxizmus felé menetelünk."

Tévedés. Nézd meg pl a céges pszichopatákat, mint a Musk meg a Bezos. Nos, elsö körben tölük kell a pénzt elszedni: már megmutatták, hogy mit csinálnak vele.

Kérdés az, hogy hol szabjuk meg a határt. Na, ehhez kell költség-haszon elemzés: kinek mekkora haszna lenne ebböl.

Marxizmusról szólva: Marx volt az elsö elmélettörténész, aki baromi logikusan leírja az értéktöbblet-elméletet. Nem is értem, hogy a jobboldal ezt miért nem érti. Bezzeg, a rossz értelemben vett kollektív gondolkodásban ( p.l. "hazaszeretet" - áldozzam fel az életemet csak azért mert egy szociopata egy másik országot akar elfoglalni ) élen járnak.

"Minél több az ideológia, minél több a baloldali elem, annál több a feszültség, a kényszer, az erőszak és a káosz. "

Hadd utaljak a ruZZkikra és a szergej alapelveire, h. a Nyugat "rohadt" és "hanyatlik". És az "igazi ruZZki" az "harcol". Meg a Micimackó hasonló eszmefuttatásaira.

Nos, ez az "igazi férfiság" ebben az esetben inkább káoszt és feszültséget kelt. Vagy ezek is "baloldaliak" lennének? Kirill pópásul meg Prigozsinostúl?
(Ugye, ott van a föideológus Dugin. Ennek megvan a kínai párja is, nevét elfelejtettem, aki a bölcsességeit a Micinek osztogatja. ha már ideológiáról beszélünk, ugye ...)

A woke-os idióták legalább nem bombáznak ki semmit, nem fenyegetnek nukleáris cunamival és nem akarják mások országát elfoglalni. Mindez céfolja amit mondtál h. a bal- vagy a jobboldal a kártékonyabb.

Én jobboldali VOLTAM - a jobboldal pusztítását és ámokfutását elnézve ( a narancspofáju 45-k elnöktöl az európai fasisztákon át a ruZZkikig és a csutimalacig ) egyre inkább szimpatizálok a baloldallal.

"Lehet fújni a régi nótát, hogy a piac rossz, hogy a verseny rossz, hogy a kapitalizmus szar, de a valóság az, hogy ez még sosem mondott csődöt."

A piac az nem rossz, ha megvannak a célfüggvenyek. Ha az a cél hogy keveseknek legyen sok pénze, akkor m;ashogy alakitjuk a dolgokat, mintha azt akarjuk, hogy pl. az innovácio maximális legyen, vagy a "társadalmi béke" megmaradjon.

Halkan megjegyzem, hogy p.l. a nyugati mentalitás Kínával szemben téves volt és rossz. Csakúgy mint a ruZZkikkal szemben. A pireuszi kikötö, a KUKA, az NXP, a Nordstream 1-2, etc, etc. Most kezdünk észhez térni: az ASML nem fog EUV és DUV waferstepper-eket szálítani a Micimackó birodalmanak. Majd ha nekünk lesz kvantumszámítógépünk, akkor megkaphatják a EUV-t - a fejlödö országok felzárkóztatása keretében ;)

" Minden szar, ami manapság a civilizált világban megjelenik, baloldali gyökerű."

Én a baloldali woke-osokat ( p.l. Kiki Kolmansot, aki a matematika de-kolonializálását akarja), meg a "nagyívü , nagyformátumú vezetöket" ( mint a csutimalac, Micimackó, nyugati félfasiszta pártok vezetöi, putin, etc) összezárnám, és kilöném öket a Marsra. De inkább a Proxima Centaurira. Hogy véletlenül se jöhessenek ide vissza.

De a fö sz@r, az agresszív macsóizmus ( legyen szó a ruZZkikról, a narancspofájú elnöktöl vagy az agresszív viselkedésröl az autópályán ) az sajnos jobboldali.

Mert nem a lényegra fókuszálnak és nem racionálisan közelítik meg a dolgokat.

"A Fradi tábor igyekszik túlkiabálni a lilákat. Ám ezen túl minden az együttműködésről szól."

De ha bu-zizásról van szó, összefognak ;) ... tja, a sport ... addig erdekel, amig ÉN üzöm, egészségmegörzési célból ;)
Országotok szempontjából szerencsésebb lenne, ha a csutimalac hobbija pl az ürkutatás vagy a kozmológia lenne - akkor a 400 milliárd HUF a tudományba ment volna és nem oda, ahova ... ;)
Az elmúlt hónapokban Oroszország egyre inkább emlékeztet a Szovjetunióra, amire 30 éve nem volt példa. Ezt egy olyan ember állítja, aki nagyon is jól ismerte a szovjet rendszer elnyomását: Nátán Saranszki egykori szovjet ellenzéki, ma izraeli politikus, ráadásul éppen Donyeckben, az orosz-ukrán…..
juletræ 2022.08.20 21:16:39
@midnight coder: "Akkor mára lenne ott egy virágzó, demokratikus ország, kb. Észtország színvonalán, vagy még magasabb szinten, "

Ha-ha-ha
Bili+kez+felebred.
juletræ 2022.08.20 21:26:09
@midnight coder: "Azt, hogy Putyin miért támadott nehéz lenne innen megmondani. "

Innen is meg tudom mondani.
Az egesz az "erøs emberesdi" miatt van

Ez tørtenik ha egy idiota (="karizmatikus vezetø", "atfogo vizioval rendelkezø politikus" azaz gyakorlo pszichopata) a fejebe vesz valamit. Egyszemelyi døntes.

Nyugaton testuleti døntesek vannak: minel fejlettebb nyugati orszag (vagyis: a german nyelv egy valtozatat hasznalja es nem elkorcsosult latint) annal inkabb.

Persze balesetek (="karizmatikus vezetø", "erøs ember") ott is vannak (pl az USA 45. Elnøke) , de a rendszer jo esellyel megkuzd az ilyen uzemzavarokkal.
Hogyan lett a rendszerváltáskor még lelkes liberális fiatal politikusból sajátos fajelmélettel kampányoló autokrata vezető? Orbán Viktor politikai krédóját jól nyomon követhetjük, ha a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott programbeszédeit elemezzük. A valaha reálpolitikusként aposztrofált kormányfő…..
juletræ 2022.07.25 08:12:08
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Sztalin, 1936, Holodomor ?
juletræ 2022.07.25 08:17:41
@midnight coder: "Amúgy egyébként inkább mi tartjuk el őket"

A jelenlegi EU køltsegvetesi periodusban (6 ev) orszagotok 59 milliard EURt kap a "rohado Nyugattol"
Evi 10 milliard EUR - az eves GDPtek 5-10%-a.

(Cserebe brusszelezest meg rohado Nyugatozast adtok. Nameg a 2018as rabszolgatørvenyt a "rohado" nyugati multiknak - sikeresen leveritek a munkabereket mashol :) )
Avagy: --Mit mondott, bíró úr? Elmehetek? --Nem, elmebeteg.   Olvastuk a hírt, miszerint az EU-ban 2035-től nem lehet belsőégésű motorral rendelkező autókat forgalomba helyezni. Pontosítsuk egy kicsit, hogy ez mit is jelent! Először is ez az EU Parlament döntése volt, de talán már a tagállamok…..
juletræ 2022.07.24 22:34:00
@midnight coder:
Kinabol jøn a puskapor - a jenkiktøl a joldra szallas
Kinabol jøn az iranytu - a jenkiktøl a GPS (a Nyugatrol meg minden ami ezzel jar: mechanika, elektrodinamika, aerodinamika, anyagtudomany stb)
Kinabol jøn a talicska - Nemetorszagbol a BMW.
Kinabol jøn a papirsarkany - aBoeing jenki az Airbus meg europai.

Azert lepjunk egy lepest hatra es csodalkozzunk ra hogy mi mindent slkotott a nyugati kultura es tudomany az elmult 400 ev alatt.
Ha ez "hanyatlas" (mar Spengler ota) akkor nem tudom mi a "fejlødes". Egesz megyek szetløvese? Kisebbsegek tømeges megfigyelese & internalasa?
Itt áll, a múlt hét óta immár 8 milliárd főt számláló emberiség az általa benépesített, beépített, kizsigerelt és szeméttel borított Földön és közben ennek a világnak a „komoly” nemzetállami politikusai egymás közt és az országaikon belül – mintha nem lenne fontosabb dolog a világon - életveszélyes…..
juletræ 2022.07.14 08:43:00
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"A nyugat alól szalad ki a történelem, s kétségbeesetten kapálózik, "

Hat nem ugy nez ki.
1. A jarvany, az keletrøl jøn. Az mRNS alapu vakcina Nyugatrol.
2. A ruszkik fogcsikorogva probaljak elfoglalni Ukrajnat. Csak azt foglaljak el amit eløtte romma løttek. A jenkik egy puskaløves nelkul elfiglaltak: Ukrajna mindent megtesz az EUs integracioert.
2.a A luzer ruszkik meg sztalin orgona ugyileg is lemaradtak: mar 2 HIMARS is gondot okoz nekik. Ez a nyugati haditechnikat dicseri.

A cool dolgok (technologia, Tesla, Audi, Asml, Nvidia, kellemes elet, jolet, az egyen tisztelete) mind-mind Nyugatrol jøn.

A nepet nacionalista es vallasi ideologia ørve alatt fosztogato diktaturak (ruszki, Kina) , az jøn keletrøl. Meg a jarvany (Kina) es a haboru meg az atommal valo fenyegetøzes ( ruszki, M. Szimonjan)

Az igaz h a Nyugat ideologiai marhasagokkal (woke & baratai) tøbbet foglalkozik mint a core competence-k (tech & term tud). Ha meglesz a kvantumszamitogep Nyugaton, oriasi lepeselønybe kerulunk a piszkos diktaturakkal es nacionalista rezsimekkel szemben. Ugy latszik ez mar tøbbeknek kezd derengeni :)
juletræ 2022.07.14 08:50:26
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ne feledd : a tekintelyelvu rezsimeknek (pl Kina) 5 ezer evuk volt mindazt felfedezni amit a Nyugat 1650 ota letett az asztalra.
Newton, Maxwell, Schrødinger, Einstein, Edison, Ford, Crick, ... mind mind tølunk jøn. (Ok a ruszkiknak is volt Kolmogorovjuk meg Perelmanjuk ;) ).

Mindez az individualista alapokat dicseri: tekintelyelvu rendszerek (vallasos mazzal leøntve føleg) semmi ujat nem alkottak. Csak alattvaloikat zsebelik ki isteni / partbeli akaratra hivatkozva ;)
juletræ 2022.07.14 08:57:34
@Magyaur:
Nemzetallam olyan mint a kommunizmus: elvileg nem lenne rossz. A gyakorlat azinban tøbb ezer eve mast mutat. ( nehany gazember a hazaszseretetre apellalva kizsebeli køvetøit/honfitarsait. Azt probalhak meg elerni h a hazara es istenre valo tekintettel olyat tegyek meg ami nekem abszolyt nem all az erdekemben. Nekik szemelyesen viszont igen.)

Szvsz egy erøs EU kell h ennek vege legyen.
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Évek óta halljuk, hogy az ember, a munkaerő a legfontosabb. Elkezdtük értékelni a munkaerőt, a tehetségek egyre nagyobb figyelmet kaptak. Folyamatosan fejlesztjük az eljárást, a módszert, hogy hogyan válasszuk ki a tehetségeket, és jobbnál-jobb programokat…..
  Mi tenne jót a világnak? – Ha a bioszféra, a népességnövekedés ellenére, a lehető legkevésbé sérülne. Mi tenne jót az emberi civilizációnak? – Ha a globális problémák (klímaváltozás, járványok, népvándorlás stb.) megoldását nem az 1940-60-as években kialakult és azóta elavulttá vált…..
Alapvetően az orosz titkosszolgálat két óriási baklövéséről szeretnék írni, de ha már belekezdtem, akkor egy kis összefoglalót is adnék, hogy hogyan látom az ukrán helyzetet jelenleg. Arról a titkosszolgálatról szeretnék beszélni, amelyik őse palira vette a teljes osztrák-magyar kémelhárítást,…..
juletræ 2022.06.24 04:51:29
@MEDVE1978: " hiba szeritnem Zelenszkij életben / szabadlábon hagyása volt"

Miert? Ez a ruSSki poziciojat erøsitette volna, a Nyugatet gyengiti.
Magyarorszag ALLITOLAG ( es cadh flow ugyileg mindenkepp ) a Nyugat resze. Miert lenne erdeke a Nyugat pozicioinak a gyengitese?

Ha a magyarok ezzel nem ertenek egyet (meryhogy a demokracia es a konszenzus a b uziknak valo, az etøs ember, az igazi ferfi odacsap) ki is lehet az EUbol lepni, lehet exklavekent a ruSSkikhoz kapcsolodni. Bar Kønigsberget elnezve, az exklavekra most rossz idøk jarnak :)
juletræ 2022.06.24 05:00:34
@MEDVE1978: A szanciok egyebkent nem jøttek gyorsan: hala Magyarorszagnak aki az olajszallitassal pofatlanul zsarolt.

Ahhoz higy egy olyan papot vedett be aki a nuklearis ortodoxia feltalaloja, es aki azt magyarazza h istennek miert tetszene egy atomcsapas: nos ez mindennek az alja. (Azzal egyutt h. egyes sajtoorbanumok meg Ferenc oaoat le-demens venemberezik.)

Mondom: hogy a magyarok vetozgatasa mar evek ota igy mehet, ez a nyugatiak turelmet & civilizaltsagat mutatja. Remelhetøleg ebben IS valtozas jøn.
juletræ 2022.06.24 05:23:59
@fofilozofus:
"Hát ez óriási tévedés. Itt a blogon van vagy 20 írás erről, hogy a nyugati típusú társadalmi berendezkedés halálra van ítélve. Sok mindenben hanyatlik,"

Røviden: szoltal e a Nyugatnak h mar 50 eve hanyatlik? ;)

Hosszabban:
1. Azert neha elgondolkodok h mindaz ami minket kørulvesz (a szamitogepektøl az autokon keresztul az infotechig es orvoslasig, a modern es elhetø tarsadalmi strukturakig) mind Nyugatrol jøn. Newton, Maxwell, Schødinger, Schockley, meg Grisha Perelman is ;)

A kinaiaknak 5000 ev nem volt arra eleg amit a Nyugat 400 ev alatt øsszehozott. Es mindez az individualizmus, a vallalkozoszellem, a kompromisszumkereses stb miatt.
Marcsak ezert IS magasabb tendu a nyugati kultura.

2. Amit a nepesedesdonamikarol irsz az szvsz igy nem igaz.
A jelen kørulmenyek køzøtt ennyi ember SOK. Ha a technologia valtozik akkor akar tøbb is lehet de most ez igy sok.
Ha mindenki ugy gondolkodik mint te abbol tulnepesedes es egy akkora haboru jøn amely jo hosszu idøre megoldja a tulneoesedest. Ugyanis a pl kinai nepesseg gyarapodas a køzøs erøforrasokon (pl legkør!) az amerikai nepesseg gyarapodast csøkkenti. Cetetis paribus termeszetesen.

A kiut ebbol a kooperacio. A ruSSki invazio, a kinai fogadkozas a vezetø szerep atvetelere ennek nem kedveznek.

3. Uj tech kitalaladahoz nem kell sok ember. Arra kell tørekedni h a mi rendszerunk vonzobb legyen mint a rivalisoke h a tehetseg hozzank jøjjøn. Szvsz ez megvan: az anyagi jolet lehetøsege es a gondolatszabadsag mindig vonzobb (a gondolkodoknak) mint a nacionalista ostobasagok, vallasi szosszal megspekelve. (Biztonsagtechnikai akadalyai azonban ennek is vannak az igaz.)

Vagyis: az atlagon felulieket befogadni, a tøbbi maradhat otthon a Szergejnek meg a Micinackonak tapsolni.
A németek gazdasági minisztere, Christian Linder a Welt am Sonntagnak adott tegnapi interjújában kijelentette, hogy "rossz helyre menő szubvenciókat nem engedhetünk meg magunknak többé". Mire gondolt? A villanyautó támogatásokra. Így folytatta továbbá: "Ha rajtam múlik, az elektromos…..
juletræ 2022.06.22 14:09:04
@GyMasa: valoban: a piac az erett technologiat szeret (milk cow). Semmi fejlesztes allando cashflow minimalis køltseg.
A baj csak az hogy a reszvenyeseken kivul ebbøl masnak nem sok haszna van.
A masik baj meg az externaliak elegtelen internalizalasa (pl a tengerszint emelkedes okozra gatepites køltsegeihez sem az autogyarak sem az olajcegek nem akarnak hozzajarulni.)
Qubit.  2022. június 7. Sz. Bíró Zoltán KÍNAI ELEMZŐK SZERINT ELKERÜLHETETLEN OROSZORSZÁG VÉGÉRVÉNYES VERESÉGE UKRAJNÁBAN Kínai elemzők azt állítják, hogy Moszkva a nyilvánvaló vereség felé tart Ukrajnában, derül ki a csak előfizetők számára elérhető moszkvai republic.ru összeállításából, ami…..
juletræ 2022.06.09 05:23:53
@ulpius66: "Zelenszkijt!!!!!!

MIATTA NINCS MÉG VÉGE A HÁBORÚNAK!"

Meg veletlenul sem a Szergej miatt aki "specoperacia"-t visel Ukrajna teruleten ...
juletræ 2022.06.09 05:32:04
@Rodney_2: "Az a nagy kérdés, hogy mikor jutnak el az oroszok az atomfegyver bevetéséig, "

Dolgok jelen allasa szerint nem egyhamar.
1. Nagy haverjuk, a Micimaci meguzente a tuSSkinak h. Kina "nem all keszen" a 3 VHra
2. A jenkik informalisan meguzentek h meg csak ne is gondoljon ra.
3. Az nem ugy megy h a Szergej a RoSSija 1es afon megnyomha a gombot es utana huss ... a raketak letombolnak mindent.
Legalabb 5 embernek van meg teendøje.
Es ahogy most a folgok mennek, egyik se irja ala a biztos halslos iteletet.
Hanem megtagadja a parancsot es ha mar benne van megprobalja likvidalni Szergejt.
juletræ 2022.06.09 07:21:03
@belekotty: nezd a valsege nem nulla, søt nøvekedett tavalyhoz kepest. De meg igy is kisebb mint pølø marcius elejen volt.
Biztos vagyok benne h febr vegen, marc elejen a Szergej komolyan fontolora vette a dolgot.
Ma azonban a dolgok mashogy allnak mint marc elejen.
  Két hete mindenki a 99 esztendős Henry Kissingerről beszél, miközben évek óta alig hallani róla. Most megszólalt Davosban, a Világgazdasági Fórumon, és nagyon úgy tűnik, hogy meglátásai a háború kapcsán erősen szembemennek a mainsteam gondolkodásmóddal.   Az egykori legendás külügyminiszter…..
juletræ 2022.06.06 10:26:28
@Ménár Atya:
"Elérhető a világháló, külföldi tv-rádió csatornák.
Aki akar tájékozódhat.
Nem hazudják el a migránsok bünözését "

Kom op zeg.
1. Ha elerhetø a vilaghalo akkor ki is kellene hasznalni. Nem olyat irni h.
1.a Oroszorszag nem veszelyes mas, Nyugathoz tartozo, orszagokra
1.b. A szankcioknak nincs hatasa
1.c (az øsszes tøbbi hulyeseg)
Mivel Blogger Bob ilyeneket irogatott, felmerulhet a ketely h ott nalatok vajon minden info elerhetø es azt ertelmezni is tudjatok.

A migrancsokrol szolva. Latom te is a lenyeget ragadod meg. Most amikor a ruSSki dulasnak køszønhetøen
1. Energiavalsag es inflacio fenyeget
2. 600 md EURs kart kell helyreallitani
3. A Nyugat biztonsaga es jolete veszelybe kerult
te a migrancsokrol irogatsz.
De tudod mit? A ruSSki most direkt (a kajakrizissel) migracios krizist akar kirobbantani (mint tette 2015ben es most novemberben) meg igazad is lehet. Bar gondolom nem ilyen kontextusban gondolkodsz.
Baj dø vej: az ukran menekultek vajon migrancsnak szamitanak arrafele, nalatok?
juletræ 2022.06.06 10:52:48
@Lord_Valdez: 80%ban egyerertek

"Na, de a lehetőség hiánya nem azonos a szándék hiányával."

En is _pont_ ezt mondom, a lehetøseg helyett a kepesseg szoval.

A jenkik valoban nem szereznek teruletet. Øk a soft powerrel befolyast es erøforrasokhoz valo hozzaferest szereznek. Ugyan neha løvøldøzesre is sor kerul de ez nem okoz 600 milliardos kart es akut atomfenyegetest.
Ugye neha be jell vonulni katonailag is oda ahol az olaj van. Nem szep dolog de a blogger szerint ilyen a vilag termeszete. ;)
juletræ 2022.06.06 10:58:52
@arthurthedent:
Nezd az EU soft powerral: ideologiaval es evi 10 milliard euro ingyen penzzel hodit.
A ruSSki ezalatt komplett varosokat lø szet, nøket erøszakol es 600 milliard euro jart okoz.

Az EUs ideologiaval Mo-n a lakossag egy resze egyetert.
A ruSSki ideologiaval (nagyoroszorszag, az erøsnek igaza van, annexio, csakazertis ) Ukrajnaban sxinte senki (modulo Medvedcsuk) nem ert egyet.

Azert az EUs hoditas (en inkabb civilizalasnak neveznem) megiscsak szimpatikusabb?
A kollektív bűnösség témája nem új, azonban manapság végtelenül aktuális kérdés. Oroszország Ukrajna elleni agressziója komoly humanitárius és társadalmi problémák mellett újra felszínre hozta a kollektív bűnösség létjogosultságának a kérdését. A hazájukat védelmező, illetve otthonukból menekülni…..
A kormányfő igyekezett kihozni a legtöbbet abból az alkupozícióból, amit az Európai Unió sokak szerint túlzottan demokratikus döntéshozatali mechanizmusának köszönhet. Az sem zavarta, hogy szinte mindenkit magára haragított azzal, hogy késleltette a hatodik szankciós csomag elfogadását, ezzel nyerve…..
juletræ 2022.06.04 18:33:17
@midnight coder: whataboutizmus.
Hogy fugg øssze Tibet & amerika azzal h a ruSSki mar 100 napja dulja Ukrajnat?
juletræ 2022.06.04 18:36:49
@Bandibacsi34: whataboutizmus.
Amit mondasz annak semmi køze nincs a fø problemakhoz:
1. A ruSSki 100 napja dulja Ukrajnat
2. A ruSSki jelenleg Europara leselkedø legnagyobb biztonsagi fenyegetes
A találékony magyar ész képes túlbonyolítani alapjában véve egyszerű dolgokat is és különféle összeesküvés elméleteket gründolni, nincs ez másként az orosz-ukrán háború esetében sem. Egy konfliktus elején mindig nagy a porhintés, hagyni kell, hogy elüljön a por és magától kirajzolódjon a valós…..
juletræ 2022.05.29 06:33:33
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"az orosz ember értékek mentén gondolkodik"

Igy is van.
Tøbb szazezer euros karorak.
Tøbb tizmillio euros delfrancia meg londoni hazak.
Tøbb szazmillio euros yachtok.
Tøbb szazmilliard euros dugiszamlak Nyugaton.

(Mindattol eltekintve h. mondandod lenyegi resze arrol arulkodik h fingod sincs a nyugati gondolkodasrol. Sebaj nem vagy egyedul: a Szergej is jol benezte a nyugati reakciokat ;) )
juletræ 2022.05.29 06:35:44
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Tizparancsolat? Ne ølj? Ne lopj? Mas feleseget ne kivand?
juletræ 2022.05.29 06:39:33
@laci_52:
@bordon:

Szerintem olvassatok el a cikket megegyszer.

"Orosz-pártiak általában a nagyon konzervatív felfogású, vagy magukat sikertelennek tartó emberek, leggyakrabban ők egy katonás parancsuralmi rendszerben éreznék jól magukat.'
George Lazar: "Kudarcba fulladt a Szánthó Miklós, Alapjogokért Központ igazgatója által gründolt budapesti de amerikai támogatású Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű rendezvény. Egyetlen aktív amerikai politikus sem jön el. A fő szónok Orbán Viktor miniszterelnök lesz aki…..
juletræ 2022.05.21 17:46:11
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ja. Keleti nyitas:
-Kinabol a fertøzes meg a betegseg jøn
-Ruszkiktol a haboru, pusztitas meg a nuklearis fenyegetes
-Minden ami jo (technologia, jolet, esszeruseg): na az viszont a nyugatrol jøn.
Magyarországnak csak az Osztrák-Magyar Monarchiában, vagy az Európai Unióban volt esélye fejlődni! Nagy kérdés egyáltalán, hogy a magyar nemzetállam életképes-e önmagában? Mivel ez nem valószínű, - és ezzel nagyon is tisztában van a haszontalan és parazita orbánista-elit - ezért a…..
juletræ 2022.05.21 07:24:48
@MEDVE1978:
Az olajembargo speciel egy rossz pelda. Az sokkal inkabb egy kockazatkezelesi problema (var6o veszteseg minimalizalasa) megoldasa.

Az igaz h. vamok bevezetese jobb lenne: igy a ruszki is hozzajarulna a pusztitasai eltakaritasahoz. Demivel a ruszki mezøk køltsegszintje magas, lehet h nem eri meg vamokkal sz@r@kodni.
juletræ 2022.05.21 07:38:04
@MEDVE1978: m.o felperifetia allapotat elsøsorban a magyar mentalitas (=inkabb keleti/azsiai mint nyugati ) taplalja.
Vagyis: nincs konszenzuskereses, nincs egyuttmukødes, nincs jo ertelemben vett szabalykøvetes, nincs egymasba vetett bizalom stb.
Sajnos van vezerkultusz, felfele-nyal-lefele-tapos stb.
De ne bankodj: ahelyett h m.o venne at a civilizalt normakat, inkabb a magyar tempo (hazudozo, tolvaj politikusok ) terjed Nyugaton is. Bar M.o ebben meg halisten tøbb lohosszal vezet.
juletræ 2022.05.21 07:52:16
@Magyaur:
Jozanul nezve ezzel egy tudasgazdasagban a rezsim a sajat sirjat asna.
Nyilvan azt gondoljak h az orszag alapgazon is megtermel annyit h a 10000 csalad luxusszinten eljen.
Szavak szintjen persze innovaciopartiak: az a disznofeju føtanacsos is olyan ertelmesen magyarazta el a multkor h mi a rezsim innovacios programja - mindezt 12 ev utan.
Ott vannak bajban h a nep el tud (es el is megy) menni az igy kialakulo nem idealis allapotbol Nyugatra. Na epp ezert akarnak kilepni majd: lopni egyre kevesebbet lehet (ugye Ukrajnat ujra kell epiteni) a jobbagyok (=magyar allampolgarok, a "honfitarsaik") meg elszøkdøsnek.
Miért nem? Miért lennének már sérthetetlenek? Miért lennének büntethetetlenek? Az ember azt várná, hogy egy egyházi vezetőre szigorúbb szabályok vonatkoznak, hogy a tőlük elvárt erkölcsi szint magasabb mint mások ellen, elvégre ők az erkölcsi tanítók, az erkölcsös élet lovagjai. Vissza, vagy…..
juletræ 2022.05.07 05:04:35
@Ekrü: " te igazságod. Az ortodox egyházfő pedig orosz, ha ő az ukránok mellé állna az hazaárulás lenne'

Tevedes.
A popa _elsøsorban_ kereszteny _masodsorban_ ruszki.

Az a legføbb feladara h a krisztusi utat køvetve az Evangeliumot terjessze.

Es mindezt a 10 parancsolat szellemeben.

Ugye a ruszkik tudtommal kereszteny nep, igy a 10 parancsolatot maguktol is be kellene tartaniuk.
Ha ezt megse teszik akkor a popanak kellene øket jobb utra teriteni.

Hat ez nem nagyon sikerul.

Vegyenek peldat Ferenc paparol.
juletræ 2022.05.07 19:12:25
@Ekrü: "pedig az orosz államnak tartozik felelősségge"

Es Gøbbels kinek tartozott feleløsseggel?
A nurnbergi per precedens arra hogy ha valaki tultolja a propagandat (hogy igy fogalmazzak) es az emberiesseg elleni bunøket eredmenyez, annak buntetøjogi køvetkezmenyei vannak.
A tuszki popa tultolta (kisebbsegek elleni gyiløletkeltes, nepirtas stb)

Ezert Gøbbeks sem a "nemet allamnak" felelt csak ;)
juletræ 2022.05.07 19:25:39
@Alick: "Önmagában a szankciók nem fogják megállítani. A céljait kell a diplomáciai alkudozás szintjén megingatni."

Ez igy van.
Szerintem kehetseges lenne technikailag.
(Pl ruszki megtartja a Krimet De a. Vagy fizet erte par szazmilliardot b. Vagy elhuz Kønigsbergbøl stb)
Legfontosabb az lenne h a birodalomepitessel vegre felhagyjon: a 21 szazadban a globalis problemsk mellett ez nem tarthato.
Kerdes az h mindezek mennyire "kitargyalhatok" a jelen kørulmenyek (atompotencial, megørult Szergej + Dugin + popa etc ) mellett.

Mindenkinek (nyugat+ ruszki) ein win lehetne az egyuttmukødes (kina ellen). Kerdes h a kulturalis kulønbsegek (individualizmus vs tørzsi-vallasos-autoriter berendezkedes) ezt mennyire tesxik lehetøve.
Nagy bűvészmutatványra készül az Orbán-kormány, hiszen a felszínen meg kell őriznie harsány nyugatellenes és csendes oroszbarát kommunikációját, miközben szinte minden szankciót megszavaz, melyeket az EU kiszab az agresszorral szemben. Az utolsó nagy próbatétel a gáz- és olajembargó kérdése, melyet…..
juletræ 2022.05.04 06:57:17
@white999: "Addig pedig miért is kéne nekem az ukránok miatt ötszörös árat fizetnem a gázért ?"

Miert is kene az EU nak ebben a køltsegvetesi periodusban 58.99 milliard EURt adni M.onak?

Kompromisszumkent: ebbøl az øsszegbøl akar rezsicsøkkenteni is lehetne.
Ugy h a fideszes haverok kevesebbet lopjanak. Ugyanis ezen øsszeg k øtødet a fideszes haverok lopjak el.
Feledy Botond: "Európa színeváltozása. Ma 18 éve Magyarország az Európai Unió tagállama! 33 éve pedig szabad ország. Nézzük meg, hogy az ukrán-orosz háború hogyan alakítja át az Uniót és mit várhatunk ettől. Az európai NATO-tagokat javarészt meglepetésként érte a háború. A francia hírszerzés főnökét…..
juletræ 2022.05.04 06:16:32
@Irbisz:
1. Mind a nyugatnak mind a tuszkinak az az erdeke h ez a hulyeseg befejezødjøn es a ruszkik meggyengulve bar de ujra a nyugathoz csatlakozzanak kina ellen.
Restitucio ugyeben (sajnos) figyelembe kell venni a kontraproduktiv I VH-s nemet karterites/hadisarc esetet is.
Krtdes persze h hogy lehet a ruszki birodalmi gondolkodas meregfogat kihuzni ugy h atombombaik vannak.
2. Lattam egy filmet ahol foglyul ejtett orosz kiskatona spjaval csonalnak telefon interjut.
A draga papa (nacizas stb mellett) kifejtette h az ukran katonasag csurhe. Azert mert nem tiszteli a tekintelyt. Es azert nem tiszteli a tekintelyt mert (1) Zelenski csak ugy idamegy brstyizni a katonakkal es (2) a katonak hasonlo laza stilusban (nem karot nyelve szalutalva) fogadjak.

Nos az isten ovjon attol h az igy gondolkodo orosz nep szabadsagban felnøtt emberek føløtt hatalmat kapjon.
juletræ 2022.05.04 06:24:33
@MEDVE1978:
Nezd nemet reszrol ott van 25 ev tøk elhibazott energiapolitikaja: egy atomhaborut istenitø, birodalmi almokat dedelgetø, szonszedjait megtamado orszagnak szolgaltattak ki magukat.

SZETINTED mit kene csinalni?
Mindent a regiben hagyni es fogadadt køtni h mikor vesxik be Litvaniat?
Szerintem a megujulo energia ugrasszetuen nøvexik ami nyersanyag hiannyal (es felvezetø hiannyal) fog parosulni.
Meg mindig jobb mintha a ruszki bombazna le es fisxtana ki minket (amihez MOST nincs ereje -tehat ez csak rajta mulik. Vagy rajta IS.)
juletræ 2022.05.04 06:40:22
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Technologia (føleg a nehezen kitermelhetø oljamezøknel ) kulcsfontossagu.
Nem is beszelve arrol h minden amit az ukranok kilønek a levegøben tele van jenki es europai mikroelektronikaval.
Hogy csinalsz gps vezerelt bombat IC nelkul? ;)
wagmg Mi a baj az orosz tankokkal? 2022.04.28 14:44:09
Előrevetíteném, hogy nem vagyok szakértő, még csak messziről, ködben sem vagyok szakértőnek látszó tárgy. Összeszedtem viszont pár dolgot, ami segíthet megérteni, hogy miért van ilyen sok kilőtt tank ukrajnában. Minden harckocsinak, minden fegyvernek vannak erősebb és gyengébb pontjai, minden…..
juletræ 2022.04.29 06:11:35
@bordon: "A fősodratú média jelenleg teljesen ukránpárti, féligazságokat közöl.
Re"

Nezd, a ruszki tamadta meg Ukrajnat es nem forditva.
Jelenleg ukran felsegtetuletet er mintegy 500 milliard EURs pusztitas es nem ruszkit.

"a nyugati imperialista országok tankjaihoz"

Szoval a nyugatiak az imperialistak.
Veletlenul sem a ruszkik akik az SZUt akarjak restsuralni es akik Liszabontol Vladivosztokig terjedø Eurazsiarol fantazialnak.

Ha ilyen ruszkibarat vagy: miert nem Lada Grantavsl jarsz? Miert nem Moszkvaban, a ruszkik køzøtt elsz? (Ps azokkal az oroszokkal akik normalisan gondokodnak es elitelik ezt az ørultseget ugyannyira nincs bajom, hogy a legjobb ismerøseim &kollegaim.)

@cikk. Nagyjabol ezt mondta el egy holland føtiszt is ami a cikkben all.

www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-het-oekraiense-slagveld-ook-de-begraafplaats-werd-van-het-russische-militaire-beest-de-t-72-tank~bf9d050e/

A cikkben van egy abra is: a 40 æøvedek a szemelyzet køzøtt a toronyban van.
juletræ 2022.04.29 06:29:55
@bordon:
"ukrán ultranacionalista bandákat legalább Donbaszban."

Tipikus ruszki ervelesi mod: nacik elleni harccal igazolni a kegyetlenkedest, nøk megetøszakolast es a køzønseges teruletszerzø haborut. Køzben nepirtadt elkøvetni mint a nacik.

Tulkeppen az ukranok kuzdenek igazibol a nacik ellen.

"Ha valaki kizárólag ukrán ultranacionalista propaganda forrásokból "

Marharrpa Szimonjan az RT igazgatoja (tudod: aki slternativ tuszki hirekkel bomvazta nyugatot mig tudta) most vallotta be hogy mar 10 eve cenzurat akar bevezetni - Oroszorszagban.

Ruszki hireket hallgatni metø villanyaram pazarlas: a viharban elsullyedt "elsullyeszthetetlen hadihajotol" kezdve a tøbbszor leløtt kanadai mesterløveszig - aki utolsø "leløvese" utan 2 hettel meg vigan posztolgat arrol hogy hany ruszkit løtt _ø_ ki.

"cirkálórakétákat az oroszok nem panelházakra lövöldöznek el,"

Tenyleg nem. A panelhazskra ugyanis kazettas "buta"bombakat dobalnak h minel tøbb aldozat legyen.

"oroszok által elfogott modern NLAW, Javelin, Panzerfaust-3"

Nagyon helyes mutogasdak is.
Az ø 1500 milliard USDs GDPjukbøl ugyanis doha nem birjak a nagy penzugyi aldozattal tendeljezø harcot - plane most nem.
Lassa csak az øsszes rusxki aki Szimonjant bamulja a TVben hogy meg a ladanyi zsakmsnyolt Panzerfaust is egy csrpp a tengerben.
Es dirjanak csak køzben az Elsullyeszthetetlen Hadihajo elsullyedesen. ;)
juletræ 2022.04.29 07:14:30
@bordon:

Nezd ebbøl az egesz kerdesbøl azt lenne erdemes megvitatni hogy:
1. Van e ma letjogosultsaga az erdekszferaknak
2. Es ha igen akkor mi az erdekszferak allokalasanak optimalis modja.

Mik a tenyek? Az h a ruszki meg a sajat nepere is nyomort & szegenyseget hoz. Ilyen kørulmenyek køzøtt az egyen viszolyog tøluk: mindenkinek jo elet kell es nem nyomor.

Mindezt tetezik az ijesztø nyilatkozatokkal: kezdve a nacitlanitason a "kikøpni valo legyeken" keresztul egeszen Szimonhan tegnapeløtti gyøngyszemeig: hogy az atomhalal Oroszorszag erdekeben dicsøseg es hogy aki igy hal meg az a mennybe jut.

Ez szintiszta vallasi fanatizmus: visszatetszø, Iszlam Allam. Ezzel akarnak a ruszkik nyerni?

Ahhoz h a nepszeruseguk nøvekedjen:
1. Fel kell ismerniuk h a vilag gazdag reszeben lako embereknek az stomhalallal valo fenyegeyøzes nem vonzo
2. Ezek az emberek dokkal humanusabbnormak sxetint itelnek: tesdek betartani a nemzetkøzi szabalyokat, tessek az individuumot ertekelni stb. A hodito haborukert vslo halal visszatetszwst szul.

Mindenki arra var h a ruszkikkal vegre ujra egyuttmykødhesdunk. Ehhez
1. Normalisan kene viselkedniuk (pl az atomhalalt nem dicsøiteni)
2. A teruletszerzest egyszwr es mindenkorra feladni. (Ilyen erøszakos barbarokat senki se akar a szomszedjaban.)
3. Megprobalni a nyugati civilizacios normakat atvenni - ha mar Biartitzban akarnak shoppi golni es nem Novosxibirskben vagy Sanghajban.
Vicc, de igaz, ráadásul nem is én találtam ki. Azt hittük, hogy az orosz hadsereg a világon a második legerősebb hadsereg, kiderült azonban, hogy csak ukrajnában a második legerősebb. Igaz... vicces, mert igaz.   Nem csak én mondom, ők is mondják... Szóval sok baj van az orosz hadsereggel,…..
juletræ 2022.04.27 05:05:56
@apro_marosan_petergabor:
"mert ez esetben már nem lenne gond a székely autonómia..."

Az EU tagsag es a NATO tagsag se.
A fizetesi merleg es a HUF arfolyam se.
Valamint a NER Passauban regisztralt tøbb tizmillios autoi se - habar ez MOST sem gond.

Viccen kivul:
1. Jo lenne ezzel a trianonozassal leallni. Ezzel az erøvel fel Europa reviziozhatna. ( NL e a Benelux de min Flandria, DK e a Skandinav fsz de minimum Skåne/ Malmø stb)
2. Jo lenne belatnotok h a jolet nem teruletalapu hanem hozzaadott ertek termeles alapu. ( Ha ter alapu lenne akkor a rusxkik elnenek a legjobban)
3. Jo lenne ha magatokba neznetek es kielemeznetek h milyen hibak vezettek Trianonhoz. Ez nem tørtent meg idaig.

Valoszinusitem h Csuti leboltolta a Szergejjel h visszakapnatok Karpataljat. Oriasi mazlitok h a dolog nem jututt idaig.
Reviziot meg tessek elfelejteni, nem a mult fajdalmait dedelgetni, normalis EU tagkent viselkedni, benneteket senki sem bant: epp ellenkezøleg evi 10 milliard EURt kaptok az EUtol.
juletræ 2022.04.27 05:28:28
@ez a nevem senki:
Senki sem gondolra h szent - tk ezert is tul korai UA EU tagsaga. Kortupt K-Europai orszagbol az EUban mar most is eleg van.

BTW: panama papers: Azert Rolduginrol is lehet dolgokat olvasgatni. :)

Zselinsxkijt azert sxeretjuk mert
1. Az ukran ellenalladt koordinalja. A ruszki villamhaborut elfojtotta: meghiusitotta h a ruszki NATO orszagot (pl Litvaniat - Kønigsberg miatt) lerohanjon. Ha ez megtørtenik az gond lett volna: ket tossz køzul valaszthattunk volba.
2. A batorsaga (h helyen maradt) tisxteletre melto.
A Csuti regedregen elmenekult volna. A Szergej meg konkretan atombunkerekben bujkal.
wagmg Lerohannak minket az oroszok? 2022.04.19 09:58:22
Hát persze, ez a nagy kérdés, ami minden magyarnak a fejébe jár, megint jönnek az oroszok? Megint lerohannak minket, megint háború lesz, megint kezdődik? Lehet hallani ilyen véleményt is, olyat is, jönnek, nem jönnek, valószínűleg jönnek, eszükbe sincs. Célkeresztben vagyunk vagy nem? Mi lesz?…..
juletræ 2022.04.19 21:12:02
@midnight coder:
Persze, nem us ertem h hogy gondolja egy 1500 milliard EUR eves GDPvel rendelkezø orszag (=NL + B GDPje!) hogy haboruzik.
Mindenesetre az igaz h ez eltereli a jenkik figyelmet/erejet a ChingChing LingLing ekrøl.
Ami nyugtalanito az a ruszkik stilusa. Nem lehet mindig abban bizni h ugy is jol alakul. Egyszer balul sul el a dolog.
Igen Putuin 52ben szuletett. Viszont a 2. Vilhab is 6 evig tartott. Tehat baj keveresere meg van ideje.
juletræ 2022.04.23 06:29:09
@apro_marosan_petergabor:
"Arra, hogy majd kialakul egy külön gazdasági entitás a világban, amelyből már kihulik a dollár, az Euro, meg a nyugati technológia is, mert nem lesz rá szükség, a kínai-orosz bepótolhatja stb., stb.."

MHo2o ycnexob. ;) (csak h te is ertsed:dok sikert a rus kinak mindehhez)
juletræ 2022.04.23 06:38:41
@apro_marosan_petergabor:
Az uhynok Zselinsxkirøl irt ostobadagaidra nem reagalok.

Csak emlekeztetlek srra h mit mondott a Medvegyev: hossxu tavu celjuk a Lisszabontol Vladivosztokig terjedø Eurazsia kialakitasa.
Nyilvan az elmebeteg Szergej vezetese alatt.
Az "elmebeteg ukranoknak" hala errøl MOST rgyeløre almodni sem tudnak.
Feb 24e eløtt ez nem igy volt. Ha dikerult volna a rusxkiknak a villamhaboru ma mar Litvanuat is elfoglaltak volna.

Egy reakcio a rusxkijaid "ønellatasaea", "technologiai fejlødesere":
Tudod, miert nem exportaljak a ruszkik a mikroelektronikai cikkeket?
Mert nem fernek ki a gyarkapun ;)

Ez a villamhaboru olyan mint a ruszki mikroelektronika: ez az "orosz villam". Esetleg "gømbvillam" :)
A sorozatban negyedik kormányzati ciklusára készülő Orbán Viktor jelenleg épp új kabinetje névsorának összeállításán dolgozik, és a miniszterek kiválasztásánál bizonyára fontos szempont az, hogy a válságkezelés lesz a legfontosabb feladat a következő hónapokban. Az orosz-ukrán háború miatt a…..
juletræ 2022.04.16 05:56:04
@eszti.....: ja en is pont ezt akartam irni ;)
juletræ 2022.04.16 06:19:17
@Lehetnék én is: "neked megfelelne az EUEÁ"

Tøkeletesen.
Søt ha a jenkik kicsit stslakitanak a szocialis politikajukat (kicsi esely) akkor EU-UD lenne az igazi.
1. Meretgazdasagossag. Ez lenne a Føldøn a legnagyobb gazdasag, Kina & India befigna jo idøre a pofajat es nem veszelyeztetne a joletunket.
2. Latjuk h hova vezet a nemzetallamosdi az EUban:
- mindenfele "zseb-megvaltokhoz" akik a graniozus 5leteiket az EU sxinten akarjak negvalositani.
- A ruszkik trojai lovaikent szolgalo "nemzeti radikalis" partokhoz, amelyek azon ugykødnek h. az EUt meggyengitsek. (Most aktuslisan a francia Eva Braun)
- Lasdu dønteshozatalhoz, a nemzetallamok zsarolasahoz.

Be kellene latni h nem megy minden 1Xre: a jolet/versenykepesdeg IS meg a zaszlolengetes/himnusz enekles IS.
Latvan az unios ES a nemzeti eliteket, szerintem az unios elitek jobbak. Szakpolitikailag kb mind a 2 ugyanott van DE az unioban viselkedni kell: ott nem engedhetø meg az amit hazai szinten megengednek maguknak. ( Itt a magyar/ Csuti a kirivo pelda de ez nem csak ra igaz.)

Jo hir a zaszlolengetøknek: ez egyhamar nem valosul (sajnos!) meg. Amivel csak a nemzeti elit jar jol (joltartjak mint a disznot) , a mezei allampolgar (akinek a joletet mindez emelne) viszont nem.
juletræ 2022.04.16 06:26:34
@eszti.....: "A lengyeleknek nincs többé szükségük Magyarország vétójára"

A NATO (=USA) atombombaira meg az EU gazdadagi vedelmere annal inkabb.
Szep dolog az illiberalizmus, de az h valaki megved a pusztito ruszkiktol meg annal is fontosab ,)
Szerintem PL (is@ ;) ) viselkedni fog.
Feledy Botond helyzetjelentése: Elképesztően nehéz végigolvasni a beszámolókat, jelentéseket az oroszok által elkövetett bucsai, irpinyi és további mészárlásokról. Mindez várhatóan mégjobban aláássa a tűzszünet reményét, a lehetőséget a civilizált párbeszédre. Nézzük, melyek a legfontosabb…..
juletræ 2022.04.13 18:41:45
@midnight coder:
1. "Ha az EU is elkezdené védeni a saját érdekeit, ahelyett hogy kiszolgálja az amerikaiakét, mi is ellenség lennénk. "

Az EU gazdasagi & ideologiai køzøsseg is. Igy azzal szøvetkezik aki a legkøzelebb all hozza.
Gazdasagilag a ruszkik csak nyersanyag ugyileg erdekesek es ott is adfig amig gaz kell.
Technologiailag nagy nullak: erdektelenek.
Politikailag erdekesek LENNENEK ha felhagynanak az agressziv viselkedessel es beernek annyi terulettel smennyijuk van.
Az van egyebkent hogy Ny-EU lakossaga utasitja el a ruszki barbarsagot es verengzest: a politikai (es gazdasagi) elitnek muszaj køvetni a køzvelemenyt. (Ebben valtozas nem lesz most h az RT-t leløttek)
2.
"provokálják Putyint"
Tevedes. A ruszki ront ra egy tøle fuggetlen nepre aki eltekint a megtiszteltetestol h "kisoroszokkent" a ruszkik elfoglaljak øket.
A nepek ønrendelkezese alapjan az ukranok ahjoz kapcsolodnak akiktøl anyagi joletet remelnek. A ruszkiknak proven track recordjuk van rola h csak szegenyseget es nyomort hoznak mindenkire.

3. "a kínaiak és az amcsik között zajlik. "

Pontosan. Ezert fontos h a Nyugat lehetø lwgjobban odacsapjon h a kinaiak is tanuljanak beløle. A Huaweivel ( kicsit etøsebb szanciok erøsen megroppantottak) egyutt elgondolkodtarjak a Micimacit h erdemes e a Nyugattal ujjat huzni.
A jelen technologiai kørulmenyei køzt a tet a mi (=Nyugat) jolete, amire vegulis a kinaiak tørnek.
Ennek a haborunak vmilyen formaban ki kellett tørni: szvsz meg igy a legolcsobb. Proxihaboruban ( az ukranok kezet fogjuk) meggyengitjuk a ruszkit h a kinaiak is tanuljanak beløle. Komolyabban vesszuk a technologiat, felhagyunk a facebookos jatszadozassal meg a woke idetlenkedessel: elkøltjuk a fegyverkezesre es a technologiara azt amit el kell kølteni h a vezetø szerepunket es a joletunket megørizzyk.

Ha a magyarok keleti nyitadt akarnak: lelkuk rajta. De keletrøl idaig csak a virus (kina) meg a haboru (ruszkik) jøn: a penz ( eu) a technologia (Nyugat cegei) meg a vedelem (a ruszkik es kina ellen) meg Nyugatrol.
juletræ 2022.04.15 17:40:57
@Buchhalter: "téged se az eszedért szeretnek,igaz? A szankciók visszanyalnak és legjobban az unió szív. "

Nezd baratom ez køltsegminimalizalas.
Mi az alternstiva es annak mennyi az edelye?
Az alternativa az h.
1. A ruszki beveszi Ukrajnat es utana tovabb megy Litvaniaba. Megmondta h. az SzUt akarja visszaallitani.
2. Ennek az eselye igen nagy (de mar csøkken) felteve h siketul USt bevenni
3. Ennek a køltsegei igen magasak (de mar csøkkennek). Ekkor 2 lehetøsegunk lenne a. a ruszki ellen fellepni amivel atomhaborut kockaztatnank b. hagyni a dolgot amivel a NATO gyakorlatilag erejet vesxtene es a ruszkit tovabbi pusztitasra øsztønøzne.

Nos egy (akar atomhaboruig) eszkalalodo helyzet køltdegeihez kepest a gazembargo køltsegei eltørpulnek.

Emellett ez løkest adhat az enetgetiksi fordulatra (pl NLben 2020 ota epult hazakat nem køtik ra a gazhalozatra.)

Emellett az embargo BSRMIKOR felfugheszthetø, ha a ruszki europai modon kezd el viselkedni (snnexio nuku,
stombombaval valo fenyegetøzes nuku, az okozott kar elismerese es megtetitese , stb). Ez minel eløbb bekøvetkezik annal jobb.

Egyeterteni velem nem muszaj, ebben az esetben viszont milyen øtleted lenne a ruszkik pacifizalasara? Vagy mindezt turnunk kellene? Kivancsi lennek arra is h az atomveszelyt (=a ruszki atomot dob a mi v az ukranok fejere) hogy iteled meg ill szerinted abbol mekkora kar keletkezne?
juletræ 2022.04.15 17:54:53
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Sőt, van egy másik haszna. A multik rájönnek, hogy a szuper globalizációjuk, ahol pár dolcsi plusz haszonért diverzifikálták a termelésüket"

Pontosan.
Søt tovabb megyek. A 70s evekben NyEu elhetøbb hely volt mint most. Szerintem azert mert a hideghaboru miatt a tøkenek viselkedni kellett: kulønben a nep baloldaliva valt volna.
Ezt latjuk ma is: a nyugati alsobb osztalyok a globalizacion inkabb vesztenek: idealis szavazobazissa valtak a LePenek a Baudetek meg a Pia Kjærsgårdok a Strache felek meg a tarsaik szamara.
A kina szamara tørtent technologia transzfer hihetetlen feleløtlenseg volt: az utolso utani pillanatban lett vege.