Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kantonpárti (törölt)

0 bejegyzést írt és 361 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Molnár Flóra Patyomkin-kormány 2013.11.10 11:27:32
A jelenlegi kormány a mutyin és a korrupción kívül még egy dologhoz ért nagyon, ez pedig nem más, mint a kommunikáció. A szavaknak erejük van, a nyelv pedig hatalom és ezzel a hatalom jelenlegi birtokosai is pontosan tisztában vannak. A médiakutatók körében már régóta vita…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.10 17:27:17
@states1:
orbán nem lesz örökké miniszterelnök. ha túléled, akkor ugyanolyan szar lesz fideszesnek lenni, mint anno emeszempésnek.
kantonpárti (törölt) 2013.11.10 17:29:06
@♔batyu♔:
a közélet nem orbán és a ballibsik. hanem az idióták, amilyen te vagy, és az értelmesebbek.
Nincs nagy szerencséje a szocialista pártnak október 23-ával. Tavaly ilyenkor bontott zászlót Bajnai Gordon, bejelentve igényét az első számú kihívó szerepére, s ezzel jó nagy fejtörést okozva Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének. Bajnai fellépése előtt a szocialista párt…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.09 21:41:24
@Akitlosz:
ráadásul a szerző török.
Az állam: elsajátít, újraoszt, közben pazarol és korrumpálódik. Kb. ez az államtan lényege egy polgári társadalomban, és ezt az államtant már az általános iskola 5. osztályától oktatni kellene. Összefoglalom alább a leckét a hasonkorú fiamra gondolva. (A polgári ismeretek…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.09 16:32:57
@neoteny:
ebben semmilyen korszakalkotó dolog nincs. európában van két domináns törzs. R1a és R1b. ebből magyarok inkább keletiesek. 2x annyian vannak, mint a nyugatosok. akár tetszik, akár nem. monthatod, hogy nem. de. a skandináviát és a balkánt uraló csoportoknak közös ősük van. de ebből a magyarok inkább déliek. 2x annyian vannak, mint az északiak. akár tetszik, akár nem. a magyarok inkább keletiesek és déliesek. és ehhez jönnek a cigányok.

származástanilag J2 névvel jelzett csoport a "zsidókeresztény" kultúrkör. a azért jöhetett létre, mert róma, bizánc, jeruzsálem népe egy helyről eredt. és ezt DNS mintákból ki lehet olvasni. és ez a J1 csoporttal (az arab ligával) uralja a mediterrán térséget. és ott sikeresen elnyomja az E jelű fekete afrikai törzset.

a filozófusok mondják, hogy az ilyen, vagy olyan "izmus" felette áll a világnak. de nem. a magyar társadalom sohasem lesz nyugatos. mert ezt a kelet-indoeurópai csoportot előbb meg kell osztani ahhoz, hogy a nyugati civilizáció elemeit összekapcsoljuk a kelettel. ezért nem a _country_, hanem a _county_ szintjén kell a feudális jobboldalt megverni. vidéken a tájegységekre egyenként kell szerveződni. és egy másik csoportnak a fővárosra kell koncentrálni. nem kell semmilyen filozófia. diplomácia kell, amelyik elmagyarázza azt, hogyan mehet végbe a közép-európai összecsiszolódás. de ez nem most lesz. nem is holnap. szerintem a történelemben ez lesz a következő lépés, vagy valamilyen leszakadás. balkanizálódás, elcigányosodás.
kantonpárti (törölt) 2013.11.09 17:47:28
@neoteny:
ahol az R1a dominál, ott az emberek alapvetően érzelmileg motiváltan viszonyulnak a földhöz. a magyar föld nem eladó. az idegenellenesség is érzelmileg alapozódik meg. ez az anyaföld. ehhez képest ahol R1b van többségben, ott ugyanez racionális belátás. a földet nem éri meg eladni. nincs az, hogy a nagy franciaságunk, meg a szent francia korona. kevéssé van jelen ez a keleties szent tehén, szent fazék érvelés.

de az ellenkezőjére is van példa. a franciák érzelmi alapon akarnak nemzetközösséget. az R1b érzelmi alapon bővítette uniót. ezzel szemben az R1a számol, hogy mennyi támogatást kap. és ha nem kapna, akkor régen kilépett volna. persze a nyugat is csökkenti a kiadást. amikor R1a racionalizál, akkor R1b érzelmi húrokat penget. ne vegyétek el a pénz, mi is európaiak vagyunk. mi védtük meg európát a törököktől. a példákat szinte lehetne sorolni. ebben semmilyen szenzációs felismerés nincs.

a mindennapi tapasztalat, hogy ez a két brancs fordítva van bekötve. ez a különbség nem azért alakul ki, mert a magyar iskolában alapvetően mást tanítanak, mint ausztriában. hanem, mert a jégkorszakban az R törzs két evolúciós ágra vált szét. és azóta egyik sem tudja végérvényesen legyőzni a másikat. ezért nem tudunk egybeolvadni ausztriával. de könnyen lehet, hogy nyugat-magyarországon elérhető az R1b dominancia. oda lehet vonzani a nyugatos magyarokat. és akkor a rábáig ér majd ausztria. ha a nyilvánvalót felismerik a hofburgban, akkor megfordíthatják az arányokat. ugyanez a váltás valószínűleg elérhető budapesten is. bécs budapest testvérvárosa lehetne. és pozsonyban is, amelyik bécs elővárossá válhat. és úgy tippelem, hogy a hajdúságban erre semmi esély nincs. a puszták népe nem így lehet nyugatos.

hanem ki kell választani egy vallási értelemben hasonló csoportot, és azokkal kell kooperálni. debrecenben ez svájc. azt tippelem, hogy ha magyarországon valódi önkormányzatiság lenne, akkor debrecen katonná válhatna. amit évtizedek múlva lerombolnának. de összességében fejlődést eredményezne.
kantonpárti (törölt) 2013.11.09 20:11:38
@almodhi:
nem indítok blogot, mert a annyira nem tartom ezt fontosnak. ha zavaró, akkor nem írok ide több kommentet. üdv.
Ha elfelejtjük - persze, hogy nem fogjuk, csak úgy mondtam -, mi történt itt az áfacsökkentés tervezgetésével, akkor az, ami a húsáfából lett, egészen meglepő módon nem hülyeség. A tényekre szorítkozva adott egy szektor, amelyet átszőtt az illegális, fekete, szürke és egyéb…..
Új hír, hogy a magyar kormány ígéretének megfelelően csökkenti a hústerméket áfáját. No mint azt már megszokhattuk, az állami garancia nem sok mindent jelent mostanság, így ebben az az esetben is csak jól hangzó intézkedésről van szó. Ugyanis nem kész hústermékek, hanem…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.09 16:39:11
@felucca:
zöldséget, gyümölcsöt enni drágább, mint húst. ha valakinek disznóhúsra sem telik, akkor szegény.
...annak apropóján, hogy Kovács László (Lendvai Ildikó mellett) visszatért az MSZP fedélzetére, mert evidensen Attilának szüksége van a tapasztalatra, és ezzel Karácsony Gergely szegről-végről politikai szövetségesévé vált a nagy öregeknek. Lám, ilyen fiatalon is, mi…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.07 15:23:38
@Ad Dio:
a történelmi tapasztalat, hogy a "nyugatosok" külföldi segítségével legyőzik az ősmagyarokat. és aztán közösen sütik a pecsenyét. így megy ez az államalapítás óta. tudod, a kereszténység felvétele.
kantonpárti (törölt) 2013.11.07 15:27:42
@Balt:
gyurcsány mindenkit lefizetett, aki bírálta. szembe ment vele valaki, és azt mondta. figyelj feri, ez így nem lesz jó. azt mondta: rendben, adjál tanácsot. és kiutalt néhány milliót, vagy tízmilliót. ha volt pártbéli ismerőse, akkor alkalmazták valamelyik minisztériumban, vagy főhivatalban. orbánnak ugyanezért szerelmet kell vallani. nagyjából ez a különbség.

a de
kantonpárti (törölt) 2013.11.07 20:11:58
@Balt:
adójóváírás akkor lenne igazságos, ha az minden munkavállalónak egyformán járna. nem csak az alacsony keresetűeknek, hanem mindenkinek. az egykulcsos adóból minden munkavállaló annyi visszatérítést kapna, amennyi a rendszeres szociális segély összege. ez most havi 20-25 ezer forint. persze akkor nem kellene semmilyen munkahelyteremtő és munkahelyvédelmi akcióprogram. mivel minden melóhely egyenlő módon lenne támogatva. pontosan annyival, amennyi a segély összege.
  Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a tudományos elitképzés szükségességéről beszélt a Magyar Tudományos Akadémia konferenciáján.    Hernádi Zsoltnak van egy barátja, akivel a Felcsút SC – Bükkszentmihályi Bányász mérkőzéseken szokott…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.07 12:28:43
@jotunder:
én nem lehet, hogy ennyire vagy tehetséges? és mára már nagyon egyszerű közéleti problémákat sem tudsz megfejteni. hiába lépsz visszafelé a feladatok nehézségében már csak gyűlölködni tudsz. nem lehet, hogy ez a probléma? és nem a RENGETEG pénz hiánya?
kantonpárti (törölt) 2013.11.07 12:40:08
@ámbátor:
engem nem érdekel, hogy ki kormányoz. tisztában vagyok azzal, melyek azok a problémák, amiket gond nélkül megoldok. tisztában vagyok azzal, hogy vannak nálam sokkal okosabbak. láttam belőlük nem egyet, nem kettőt. senki sem volt, aki arról panaszkodott, hogy úgy általában kevés a pénz. hanem megmondta, hogy mihez mennyi kell. és szerintem ezt nem lehetetlen magyarországon megszerezni. de ha valaki ebben nem bízik, akkor menjen külföldre.

nem hiszek abban, hogy a magyarok döntő többsége "a több pénzt általában a felsőoktatásba" programra szavazna. de abban majdnem biztos vagyok, hogy önkormányzati keretek között egyes helyeken megerősítené a tudósképzést. és abban is, hogy a magyarok döntő többsége több pénzt rakna az alsófokú oktatásba és a szakképzésbe.

itt az a szöveg megy, hogy több pénz van egy brit, amerikai, vagy svájci egyetemen. miből gondolja bárki, hogy majd ide kellene telepíteni az erőforrás igényes kutatási programokat. természetesen nem arról van szó, hogy a nyilvános kutatási eredményekhez senki se férhessen hozzá. és nem is arról, hogy ne legyenek a világ élvonalába tartozó intézetek. de abból nem lehet túl sok. és nem általában a felsőoktatásba kell rakni a pénzt.
kantonpárti (törölt) 2013.11.07 12:49:49
@jotunder:
mondj már egy olyan közéleti problémát, amire valamilyen megoldási javaslatod, vagy válaszod van. egyet mondj, amivel kapcsolatban nem kizárólag a gyűlölködésre vagy képes. tudsz ilyet mondani? képes vagy rá?
világevő A legmenőbb étlap 2013.11.05 21:14:42
A 2 Michelin-csillagos, stockholmi Frantzén étterem hozza a skandinávoktól megszokott hihetetlen letisztult és vonzó dizájnt, de ehhez kitaláltak még egy nagyon extra megoldást, a videóétlapot. Lenyűgöző. És persze a weboldal is gyönyörű: www.restaurantfrantzen.com, na meg…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.06 18:06:52
@Étteremkritikus:
ez az, hogy ha a zenéhez nincs tehetséged, akkor hiába gyakorolsz akármennyit. nem leszel egyedi. és hiába kísérletezel akármennyit. a zeneszerzéshez talentum kell. a főzéshez meg nem. koktél készítéshez sem kell tehetséges. pedig nagyon sokféle alapanyag van. és nagyon fontosak az arányok. a főzés is ilyen. csak az ételeknél a technika többet nyom a latba, mint az italoknál.
kantonpárti (törölt) 2013.11.06 18:13:34
@ComLo:
és mi az a pont elárulod? a yuzu szirup az szerinted tanulható, vagy nem?

ha igen, akkor szerinted az elkészítését mennyi idő alatt lehet elsajátítani? mégis mit tippelsz? mennyi idő kell megtanulni? 1 év, vagy 10 év gyakorlás? vagy nem is tanulható, mert valami extra talentum kell hozzá?

1 nap gyakorlással is meg lehet tanulni. és mondjuk 1 hét kísérletezgetéssel ki tudsz találni akármilyen csoda ételt. és akkor utána jöhet a szöveg, hogy hú de kreatív. ez már művészet. sőt tudomány. mindig van elegendő számú hülye, aki ezt beveszi. ahogy a mellékelt ábra mutatja.
kantonpárti (törölt) 2013.11.07 10:04:51
@Étteremkritikus:
a főzéshez szorgalom kell, és a főzést szeretni kell. de kreatívnak nem kell lenni. egy ételt nem kell úgy megkomponálni, mint egy zeneművet. azt egyszerűen ki kell kísérletezni. de nem úgy, mint egy gyógyszert. a legfinomabb étrendnek nincs tudományos alapja. amikor dietetikus kell, akkor az megint egy másik eset. a nagymamád vélhetően nem szeretett kísérletezgetni, hanem mindent megfőzött úgy ahogy van. a nagyapád hozzászokott az íztelenséghez. a főzés nem tudomány, nem művészet, hanem egy szinte bárki által megtanulható szakma. nem kell hozzá különösebb tehetség. a többi parasztvakítás, vagy önámítás.
Az IMF tanulmánya felveti a lehetőségét egy egyszeri, 10 százalékos vagyonadó kivetésének, a Harvard professzora ugyanakkor úgy látja, hogy ez az adónem több szempontból is csalóka.Az IMF közgazdászai felvetették az egyszeri, nettó vagyonra kivetett 10 százalékos adó ötletét,…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.06 20:41:23
@Opi87:
ez egy hülyeség. a rendszerváltás idején az államadósság gdp arányosan 60%-on állt. jelenleg 80%. úgy, hogy volt egy jelentős működő tőkebeáramlás. ami brutális gdp növekedést eredményezett. és eladták az állami vagyont, amitől az adósságnak önmagában csökkenni kellett volna. ami azt jelenti, hogy az apád termelékenysége nem volt olyan nagyon rossz. sajnos ez jelenlegi generáció teljesít alul. mert apád nem fészbukozott egész nap, és ehhez hasonlók.
kantonpárti (törölt) 2013.11.06 20:57:07
@Konzervatív0:
az a probléma, hogy ha reálgazdaság növekszik 1%-ot, akkor a tőkepiac 10%-ot. és ugyanez igaz a csökkenésre. ilyen körülmények között nem érdemes termelni legfeljebb csak hobbiból. azért, hogy érdekesebb legyen az élet. na most ez tényleg éhínséghez, járványokhoz, diktatúrához, háborúhoz vezetne.

egyszerűen adóztatni kell a tőkepiac forgalmát. olyan mértékben, hogy a bankszektor nyeresége ne haladja meg a reálgazdaság átlagát. ha a forintgazdaság nem növekszik, akkor a bankszektor legyen non profit. ha 1% a növekedés, akkor 1% lehet a profitráta. az "együtt sírunk, együtt nevetünk politikáját" kellene alkalmazni.
kantonpárti (törölt) 2013.11.06 21:26:08
@Opi87:
nem akarom védeni a államszocializmust. de az államkapitalizmushoz mérten nem teljesített olyan rosszul.
Bemutatták a budapesti bérbringarendszer kerékpárjait. A bicikliket többek között a rendszer költségeit támogató Mol vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is kipróbálta az ünnepélyes bemutatón. A Mol többszöri licit után lett az évek óta csúszó projekt névadó…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.06 18:30:27
@Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé:
de akkor miért nem csináltak a mol logóhoz hasonló borítást. azért, hogy messziről lássék, hogy ez egy mol bringa. és még tucatnyi kérdés.
Az olvasói kérdésre válaszolva: szerintem nagyon nem normális. De persze nem vagyok statikus... Hello! Szerintetek mennyire normális, hogy miközben szakad az eső, itt-ott kifordult a föld a beton alatt, megjelent egy hosszanti repedés a rézsün keresztbe a 4 m es munkagödrün,…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.05 19:42:54
Itt. http://gepnarancs.hu/2013/11/bendek-peter-kell-egy-nyugatos-part/ HaFr..
kantonpárti (törölt) 2013.11.05 11:48:26
@Abendsen:
2014 után lehet realitása. ha a jobboldal győz, akkor autokratikus berendezkedés (feudalizmus) lesz. ha véletlenül a baloldal, akkor anarchiához közeli állapot.

könnyen lehet, hogy a miniszteriális államrend bukik el. túlcentralizált ("jobbos") vagy túlzottan decentralizált ("balos") változatban. ezen a ponton a pártokhoz közeli oligarchák érdeke is az lesz, hogy felosszák a piacot. ehhez kellenek a megyék. a külföldi oligopóliumok működéséhez régiók kellenek és önkormányzati tulajdon. országos pártirányítás mellett a nemzetgazdaság nem tud racionálisan működni. a szociokulturális intézményeket nem lehet fenntartani.
kantonpárti (törölt) 2013.11.05 12:29:24
@panelburzsuj:
"somogyországnak" vagy "biharországnak" törvényhozása sose volt. törvényhatósága majdnem mindig. te azt mondod, hogy a 21. századi magyarországon nincs esélye a 16. századi svájci közgondolkodásnak. szerintem ezen téren nagyjából 500 év a lemaradás.

nyilván közös hadsereg kell. de az tradicionálisan megyei bandériumokból szerveződik. minden megyébe kell egy ezred, vagy egy dandár. minden járásba egy század vagy egy zászlóalj.

nyilván közös pénz kell. de minden otp központ, és járásban egy "erste sparkasse". és ez ugyanazt a szerepet tölti be, mint svájci "kantonalbank".

a kérdés az, hogy itt a járásnak és a megyének milyen önkormányzatiság felelne meg. szerintem a kistérségek, városrészek és alatta a községek leginkább vétójogot akarnak. a városok és a mezővárosok szervezik a piacot és agrárpiacot. a megyékből lesz a helyhatóság. eurorégiókból szövetségi állam.
kantonpárti (törölt) 2013.11.05 18:54:33
@panelburzsuj:
ezt az egészet alulról kellene szervezni. a községek döntsék el, hogy melyik járásba tartoznak. a járások, hogy melyik megyébe. a megyék, hogy melyik régióba.

nem nekem kell eldönteni, de ha én lennék a király, akkor dombóvár és bonyhád baranya megyében lenne. azért, mert mohács, siklós, és szigetvár csomópontokkal létrehozható a mecsek körül egy gyűrű. ami pécsnek azért fontos, mert ezzel egyértelműen eszék fölé nőhet. és ez nyilván minden résztvevőnek jó. pécs egyetemváros, és valószínűleg ezzel a mecseki gyorsforgalmi úttal régióközpont lenne. nem statisztikailag, hanem a valóságban.

a sió, duna (m6), m7 háromszögben létrejöhet a mezőföldet magába foglaló tolna megye. ennek része lehet paks, dunaújváros, százhalombatta. siófok és szekszárd között épülhet új autópálya.

ehhez kapcsolódhat balaton vidék (megye). székesfehérvár a velenece tó partja: fejér megye. nem sorolom tovább. ezek mind elég menők. nem látom, hogy melyik lenne életképtelen. bakony (veszprém), vértes (tatabánya) megye. esztergom központtal dunakanyar is egy megye. buda megye. mátra (gyöngyös) megye.

ez mind arról szól, hogy van egy tájegységed, aminek van egy központja legalább egy főiskolával. és azt kell megszervezni.

na most értem persze, hogy a megyék szuverenitása kinek áll érdekében? a pártoknak biztosan nem. de a pártok "szakértői" másodvonalának mégis csak. a pártvezetők az országgyűlésben lesznek. annak lesz egy szűk stáb. mert annak ingázni kell. ezen túl lesz egy jelentős csoport a debrecen megyei jogú város önkormányzatában, a járási és a megyei kormányhivatalban, akiket a fővárosi pártközpontnak kellene irányítani. van egy városüzemeltetési osztály, vagyonkezelő. tele van szélhámossal. de könnyen lehet, hogy ezek azt fogják mondani, hogy fogjon már össze a város, és a megye. rendben jöjjenek lokálpatrióta egyesületek. azok szemüveges, horgolt kardigános nénik, akik irodalmi múzeumot akarnak. szerintem ez 17 vagy 20 körülre simán összeállhat.

a pártok másodvonala, a független értelmiség, és a polgárság is a megyék szuverenitásban lesz érdekelt. és a belföldi oligarchák is. mert a feloszthatják maguk közt a piacot. és ezzel a megszerzett versenyelőnyüket konzerválhatják. de az átalakulás lehetőséget adna az új belépőknek. lehetnének a járások is önállóak. de azok ehhez túl kicsik. létre lehet hozni a megyéket úgy, hogy a központ ne nyomja el a környező kistérségeket. a központ adja a lakosság egyik felét, a környező járások a másikat. úgy, hogy minden településnek vétójoguk van. az korrekt. a szemétlerakót ne lehessen senkinek a nyakába varrni. találjunk egy helyet erre a megyében.

a régiókat ezek után lehet létrehozni. itt tiszántúli eurorégió kellene. debrecen, nyíregyháza, szatmárnémeti, nagybánya, zilah és nagyvárad. ez egy "deltoid" alakzat, aminek a csúcspontja debrecen. és ehhez kapcsolódhat szolnok. magyar-román tiszántúl. az észak-alföld és "román részek" (partium). etnikai értelemben kiegyensúlyozott eurorégió.

na most erre német-osztrák-svájci segédlettel lehet szervezni regionális közlekedési és közműtársaságot. külföldi oligopóliumok érdeke. mert egy magyar-román tartományi kormánnyal könnyebb egyezkedni, mint a nemzetiekkel. és könnyebb a vállalatokat nyereségessé tenné. mert egy nagytájra épülnek. ez meg ugye a résztulajdonos önkormányzatoknak és a polgárságnak jó.

de nem a régióval kell kezdeni. hanem a községek és a járások önállóságával. abból lehetnek uniós megyék és utána eurorégiók.

szerintem ez reálisabb annál, hogy jön a "tisztességes emberek pártja".
1000 leütés Válasz TGM-nek 2013.11.02 21:35:32
Tamás Gáspár Miklós, fiatalkorom kedvenc szerzője, három állítást tulajdonít Orbánnak, amelyekre szerinte az "ún. baloldali ellenzéknek" nincsen válasza, és innen fakad, hogy az előbbi kormányzása feltehetőleg folytatódni fog. A három állítás: 1. "Orbán Viktor…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.03 21:42:25
@panelburzsuj:
mivel a magyarok többsége kelet-indoeurópai, vagy őseurázsiai ezért politikai értelemben nincs szükség semmilyen mérsékelt, modern, kísérletező, vagy megújító konzervativizmusra.

a magyar jobboldalnak nincs szüksége semmiféle nyugatosságra. nem kell neki se márai, se bibó. de ennek az oka nem az, hogy a magyarok helytelenül szocializálódtak, hanem egész egyszerűen azért van ez így, mert a magyarok többségében keletiesek.

ebből következik, hogy az európai normákat itt csak kívülről lehet kikényszeríteni. a polgári gondolkodást legfeljebb önkormányzati keretek közé lehet becsempészni.
kantonpárti (törölt) 2013.11.04 11:49:30
@panelburzsuj:
ázsiában a városok szintjén működik a demokrácia. a nemzetinél kisebb, a társadalminál zártabb közösségekben a törzsi gondolkodást elnyomják. az ősjapánnak, vagy az ősmalájnak megmondják, hogy mit kell csinálni. az ősmagyarok is pontosan erre vágynak. mondják meg, hogy mi a dolguk túl a tradíciókon.

a nyugati elképzelés ezzel szemben az, hogy ezt majd demokratikusan kitaláljuk, és mindenki valósítsa meg önmagát. szuper. csak errefelé a népek nem ezt akarják. orbán viktor az a politikus, aki ezzel a nyugatos felfogással nyíltan szembeszállt. és az emberek egy jelentős része úgy képzeli, hogy a kormányzó majd mutatja az irányt.

de ez így nem működik. szerintem a független önkormányzatokban kellene csinálni. ahogyan ment ez a középkori európában, és ahogyan működik az újkori ázsiában.

debrecenben a jelenleg a legnagyobb munkaadó egy zsidó. a rendszerváltás után megvették a biogal gyógyszergyárat, ami most teva néven fut. a debreceni üzemből 500 embert ki fognak rúgni. amit még újabb 500 ember követhet. szerintem ezen a ponton azt kellene mondani, hogy két eset van: a zsidók vagy kivonulnak a debrecenből (és egész megyéből), vagy a város és tel-aviv (aminek az elővárosában van a teva központja) szorosabbra vonja a kapcsolatait.

itt ez a félfeudális gondolkodás működne. vagy együttműködünk a zsidókkal, vagy nem. ha kimennek, akkor nem teva lesz, hanem debreceni gyógyszergyár. de akkor felejtsék a plázát. lehet, hogy még a zsinagógát is lebontjuk ha építeni kell egy új utat. ebben az esetben nyertek a nácik. ez az egyik opció. a másik, hogy városban hatszög alakban kijelölünk kisebb befektetési övezeteket. zsidó szakmai befektetőkkel, és arab kockázati tőkésekkel -1000 helyett lesz 5000 új munkahelyet teremtünk. megépíthetik a város r&d központját, vagy lépjenek le. és erre lehet, hogy erre azt mondanák: viszlát. inkább mennek halicsba. az ukrán munkások biztosan olcsóbbak, és valószínűleg a lembergi egyetem is van olyan jó, mint a debreceni. elég sok érv szól a kivonulás mellett. ha ez erre hajlanak, akkor éppen ideje kivonulni. de le is lehet ülni. és akkor majd egy páneruópai együttműködés keretei között az arab kockázati befektetőkkel együtt diktálunk.

a loki szurkolók szidják a zsidókat. csak közben ők szponzorálják a kedvenc focicsapatot. és nem kevésnek ők adnak munkát. nekik is el kell dönteni, hogy mit akarnak. együtt tud működni az zsidó gyógyszergyár és arab orvostanhallgatók és az egyetemváros. de az is lehet, hogy ez a projekt nem működik. és akkor nyernek a nácik. persze az alkotmányos keretek között. senkinek sem lesz bántódása. ha kifelé akarnak menni, akkor majd lesz aki felteszi a kérdést: mit keresnek itt ezek a kibaszott arabok és a zsidók. de ennek az egésznek semmi köze a nyugati demokráciához. vagy ahhoz, ahogy tamás gazsi elképzeli a világot. ez valójában egy urbánus diktatúra.
kantonpárti (törölt) 2013.11.04 17:34:33
@panelburzsuj:
praktikusan meg kell találni azt a legkisebb közigazgatási egységet, ami racionálisan törekedhet az önállóságra. aminek valódi önkormányzata lehet. errefelé ez valószínűleg a megye. ezen túl lehet régió. azt valamiért nem ellenzik az emberek. de a járást (kistérséget, városrészt) valószínűleg felülről kell igazgatni. úgy, hogy a települések erős vétójoggal vannak felruházva.

egy sváb község törekszik az önállóságra, egy sváb járás valószínűleg önállóvá is válhatna. de a magyarok ezekben a vidékies körzetekben azt várják, hogy felülről diktáljanak nekik. nem azért, mert a magyar fiatalok szemben a sváb nénikkel és bácsikkal szemben iskolázatlanok, hanem mert csak.

a székely egy olyan őseurázsiai ág, amiről valamiért levált a "nyugat". a székelyek mondják is, hogy nekik autonómia kell. de az európai rendezési javaslatot elutasítják. azt, hogy minden szék legyen autonóm. de maga a székelyföld csak informálisan jöjjön létre. mert akkor az jó a románoknak is. így ki lehet egyezni. de az ősszékelyek és az ősrománok azt mondják: az úgy nem lesz jó. valószínűleg egy erős vétójog elegendő lenne nekik a régiókból összeálló románián belül. azért, mert a natívoknak rezervátum kell. nem akarnak ők valódi önállóságot. hanem csak azt, hogy nemet lehessen mondani a "felsőbb" utasításokra.

az erdélyi szászoknak ez kevés volt. ők a kiegyezéskor brassó és nagyszeben mellett még öt kisebb szászvárosnak is teljes önállóságot akartak adni. semmi ilyet nem akartak létavértesen vagy vámospércsen. de nem az iskolázatlanság miatt. kölcsey se akart ilyet szatmárcsekén. a megyében akart jegyző lenni.

könnyen lehet, hogy itt még mindig a megyék szintjén lehet valódi önkormányzatiság. úgy, hogy a települések vétójoguk van. a keleti határszélen a nacionalizmus ellenére megszervezhetők az eurorégiók és az uniós megyék.

simán működne szatmár (satu mare) megye. azért, mert a nacionalista románok azt látják, hogy magyarországtól elcsatolják a tisza és a szamos közét. innen nézve meg idecsatolják szatmárnémetit. de ugyanígy bihar-bihor megye. és ugyanezért működne a tiszántúli eurorégió is. mert a románok azt látnák ebben, hogy tiszáig ér "nagy-románia". a magyarok meg azt, hogy visszacsatoljuk az elveszett "nagy-magyar" területeket. ezen a ponton léphetnek be a németek. mert mondjuk egy ilyen "transtheiss" szövetségi állam lenne a közép-európai föderális államrendben. olyan, mint türingia vagy alsó-szászország. ezt a népek nem elleneznék. de valószínűleg elvárnának a németektől néhány millió eurót. azt, hogy a közösségi beruházásokhoz a szövetségi bank hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelt nyújtson.
A vasárnapi X-Faktor a Döntés alcímet viseli, de persze ez a rész, a döntés az egyórás műsoridőből úgy nettó hat percet jó, ha elvisz, mert előtte a szavazatok utáni könyörgés, az aktuális heti sztárfellépő playback-műsora és az egyre rettentőbb ruhákba öltöztetett…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.03 19:00:53
@Színes Géza:
keresztényszocialistákról hallottál már?
24/2013. (X. 4.) AB határozat a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló 2011. évi XVI. törvény alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezések elutasításáról. A hűség…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.02 10:59:15
@Moin Moin:
a "know how" (a "tudni hogyan") hiányzik. hogyan nyered meg a választást. hogyan állítod vissza az alkotmányosságot. mi a garancia, hogy a leváltott jobber pártemberek helyébe nem hasonló ballerek kerülnek.
kantonpárti (törölt) 2013.11.02 11:50:58
@vakapad:
nyílt maffiapolitika áll szemben egy burkolttal.
kantonpárti (törölt) 2013.11.02 12:42:49
@Moin Moin:
ha továbbra is kormány nevezné ki a rendőri vezetőket, akkor ugyanaz a rendszer, ami eddig volt. csak feltételezzük, hogy jönnek a tisztességes politikusok. és te ezeket inkább a balosnak gondolod. a probléma, hogy a lakosság jelentős része inkább jobbosnak. így ez egy eldöntetlen vita: balos, vagy jobbos legyen az államrendőrség.

a belügyminiszter által kinevezett megyei rendőrfőkapitány helyett a független megyegyűlések által megyei sheriffek kellenek és egy budapesti rendőrfőkapitány. akit a függetlenekből álló önkormányzat nevez ki.

a politikai kormány egy többnemzetiségű felső vezetéssel rendelkező testületbe delegál tagokat. ez lehetne egy közép-európai szövetségi nyomozóiroda. úgy, hogy minden eurorégióban (szövetségi államban) van a szövetségi hivatal. minden megyében (németeknél kormányzati kerületben) van egy független sheriff.

ezeket diplomáciai úton el lehet érni (új közép-európai kezdeményezés, cei 2.0), a főváros és megyék önállóságát a függetlenek utcára vonulásával ("polgári forradalommal") lehet kivívni. választást egyenlő újraosztást (aka. kommunizmust) magába foglaló jóléti rendszerrel lehet nyerni. a határon kívüli szavazatok begyűjtéséhez egy kárpát-medencei zöldpárt létrehozása szükséges.
A napokban részt vettem egy igen kedves emberekből álló szakmai kör vitáján, a téma az alkotmányozás volt. A kiindulópont természetesen, mint minden rendes (bár szakmai, mégis) ellenzéki beszélgetésen, az Alaptörvény nevű "jogi abszurd" lebontásának, helyettesítésének,…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.02 11:35:41
@egyetmondok:
a magyar alkotmánybíróság olyanokat mondott ki, hogy nem kell megnyitni az ügynökaktákat. az embereknek nincs joguk a szociális lakhatáshoz, semmilyen szociális alapellátáshoz. ezekben a bírákban fel sem merült a privatizáció, a reprivatizáció, a kárpótlás, a közbeszerzések, közberuházások, az önkényes állami földosztás és pályázati rendszerek alkotmányellenessége, stb.

ezek a bírák folyamatosan pártérdekeket védték, illetve a jogászi mundér becsületét. orbán viktor kevés elfogadható húzásainak egyike, hogy ezt a bohóctársaságot szétzavarta. illetve nyilvánvaló nímandokkal kiegészítve a közjogból kiiktatta.

egy federal supreme court kellene. közép-európai szövetségi legfelső bíróság alkotmányügyi kollégiummal. az talán képes lenne pártatlan működésre. a magyar politikai osztály által kinevezett szuper ászok - kevés kivételtől eltekintve - közjogi bohócok.
kantonpárti (törölt) 2013.11.02 11:44:47
@neoteny:
a rátermettek nettó befizetői a rendszernek. de kapnak visszatérítést. ha a flat tax mellett automatikusan jár az adójóváírás, akkor az élő munka terhei csökkennek. minden munkahely egyenlő módon van támogatva.
kantonpárti (törölt) 2013.11.02 12:15:20
@neoteny:
igen.
1000 leütés Alakulás 2013.11.01 21:31:15
A napokban megalakul a jobbközép, alkotmányos, a tradíciók és a piaci szemlélet fúzióján alapuló konzervatív pártunk. Akiket érdekel, hogyan vállalhat szerepet, segíthet, továbbra is nyugodtan írjon az ezamihazank@gmail.com-ra vagy a FB levelezőn keresztül, szívesen vesszük.…..
A KARD Orbánváltók hónapja? 2013.11.01 08:05:37
Szeptember 22. után úgy tűnt kap egy esélyt a „demokratikus ellenzék”, hogy összefogjon és a leginkább pozíciókról szóló cicaharc után „tematizálja a közbeszédet”. Pár hét után megállapíthatjuk: jól sikerült. Talán még a legelvakultabb kormánypárti szavazók is…..
kantonpárti (törölt) 2013.11.01 21:33:00
@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:
ez a csoport nemzedékeken átível: kmp -> mkp -> mdp -> mszmp -> mszp. és ha kell, akkor átalakulnak megint. ehhez képest a nácik magabiztosak, de folyton széthullanak. megnyerik a csatát, de elbukják a háborút.
kantonpárti (törölt) 2013.11.01 21:34:59
@Anselmo:
az igazság az, hogy a baloldalnak soha nem volt ennyire érdeke nem nyerni.
kantonpárti (törölt) 2013.11.01 21:41:08
@laci_52:
a szociknak három dolog egyidejű teljesülése fontos.
-- a gazdasági visszaéléseket a nép elfejtse, illetve azok elévüljenek.
-- tartós konjunktúra legyen. ne kelljen megszorítani.
-- a külföld meg akarja buktatni orbánt.
ezen a ponton viszonylag egyszerűen kiüthetik. a közgépet államosíthatják. és utána a privatizációban véletlen a szocik ülébe hullik az egész simicska birodalom. nyilván erre játszanak a baller spílerek. a komcsiknak elég nagy gyakorlatuk van a rekvirálásban. nekik direkt jól jön ha formálódik egy új feudális elit: a "bitang úri rend".
Hírek az utóbbi évekből. Székely autonómiatörekvések. Önálló magyar egyetem igénye Kolozsvárott. Magyar gyógyszerészkar igénye Vásárhelyen. Vontatottan haladó kárpótlás. Kisebbségi helységnévtáblák. A napi ügyek egy része helyi jelentőségű, bár ebből van sok.…..
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 18:27:08
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
nem lesz egységes, területében osztatlan autonóm székelyföld. ezt borítékolni lehet. hacsak nem lesz erdély magyarországé.

maga a cél egy hülyeség. de lehet kistérségi autonómia, lehetnek szuverén megyék, és a székely kisebbség kaphatna különleges státuszt. ha rajtam múlna, akkor átadnám a székelyeknek a komisszári posztot. azért, hogy legyen egy európai diplomatájuk. valaki nap, mint nap találkozzon a világból olyan emberekkel, akiknek befolyása van. a székelyek is jobban értenék azt, ahogyan gondolkodnak a világban, és őket is jobban megértené megfordítva.

ha rajtam múlna, akkor minden segítséget megadnék. de eleve irreálisak a célok. és ha még meg is valósulna, akkor sem lehetnek önállóak marosvásárhely nélkül. elszakadnának a kolozsvári és a brassói magyaroktól is.

ha román nacionalista lennék akkor azt mondanám: a székely többségi területek álljanak össze egy tömbbé. értem persze, hogy ez az egész arról szól, hogy néhány székely politikus az uniós pénzekből minél többet lenyúljon. rendben. legyen autonóm székelyföld. kapják meg a pénzt. be kell küldeni a bukaresti maffiát. játsszák le. szerintem azzal járnának a legrosszabbul ha ez az autonómia megvalósulna.
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 18:31:24
@Kandeláber:
a magyarok relatív többsége szupremáciát hirdet. a politikában ez az alapvető elvárás. erősebbnek kell mutatkozni az ellenfélnél. csak a ruszkik mögött ténylegesen van katonai erő. a nemzetpolitika az ökölrázásról szól.
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 20:07:54
@Evoke:
az a probléma, hogy a határon kívüliek a balkán irányába rángatják az országot. elég ciki nyugaton azt mondani, hogy láttad a székelyek nagy menetét. és ha nem, akkor figyelj, itt a videó. mert kapásból azt mondják, hogy ez valami balkáni cigány nép, vagy valami kurdoknál is elmaradottabb nemzetiség. nyugaton rögtön azt kérdezik, hogy mihez kell az autonómia.

mi az, amiben el vannak nyomva. milyen konkrét sérelmük van. ők úgy tudják, hogy székelyek rendszeren benne vannak a román kormányba. ha ez nem derogált, akkor mi ez az egész szekler pride.
„Az atomenergia olcsó, az atomenergia kell!” Nagyjából ezzel az egyszerű jelszóval kívánják a döntéshozók és lobbisták megmagyarázni, hogy miért kell itthon hónapokon belül elindítani az új atomerőművi kapacitások létesítését, kiírni a tendereket. Csakhogy a történet…..
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 14:12:55
@molnibalage:
hol írtam olyat, hogy nem kell tározó, gát, zsilip? te vagy az, aki szerint egy vízmű szimpla turbina. te vagy az, aki szerint a vízmű csak és kizárólag energiatermelésre való. te vagy aki ezt atomreaktorral hasonlítod. mintha annak más funkciója nem lenne.

a vízművet kár lenne kihagyni csak azért, mert nagymarossal befürödtünk. mert az ugye képes helyzeti energiát tárolni. oké, hogy azt is csak veszteséggel lehet előállítani. de a rengeteg támogatott szélkerekeket egy atomerőművel és a fűtőművekkel direktben összekapcsolni bekapcsolni sem okos dolog.

ha valaki megújuló forrásokat akar, akkor a helyi optimumokat kell keresnie. a mátra vidék, a mezőföld, a kunságok, a hajdúság nyilván nem ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik. ebből következően egy gyöngyösi, paksi, szolnoki, debreceni érdeke eltér. és erről egy budapesti megint csak eltérően fog gondolkodni. és ezeket mégis csak össze kell hangolni valahogy. akkor ehhez vagy diktatúra kell. a kedves nemzetvezető eldönti. amelyik lobbi ügyesebben zsarolja, vagy többet tesz a zsebébe. vagy valamilyen önkormányzatiság kell. engedni kell, hogy a létrehozott járások szabadon összeálljanak megyékké. nem feltétlen jó helyen vannak most a határok. mezőföldből lehetne egy megye (duna-sió-m7 között), lehetne önálló balaton vidék (megye), önálló esztergom megye (duna-kanyar), vagy mátra vidék. néhány új megye kellene. néhánynak össze kellene kapcsolódnia a szomszédokkal. és lehet, hogy ez így összességében okosabb, mint pakssal hasonlítgatni. és kijelenti, hogy magyarországon a vizet az energetikából ki kell hagyni.
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 19:54:30
@vamá:
azt állítom, hogy amúgy is kell tározó, gát, zsilip, csatorna. mert másképp nincs mezőgazdaság, árvízvédelem, hajózás. és meg lehet fontolni, hogy a vízműbe rakjunk turbinát. mert az áramot termel. vagy akár szivattyút, mert a vízmű képes helyzeti energiát tárolni. a nap és a felhők járását még úgy ahogy lehet számítani. de a szelet nagyon nehéz. tehát kell mellé valami puffer. és ez is lehet a vízmű.

nem lehet azt mondani, hogy víz nem kell, mert itt nem lejt a folyó. vagy ha lejt, akkor kicsi a vízhozam. ez oké, de ettől függetlenül lehetnének kisebb vízművek. elég sok munkahelyet teremtenének, és elég sok irányba lehetne őket hasznosítani.
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 19:57:16
@molnibalage:
mert a vízáram neked azt jelenti, hogy nincs nincs duzzasztás.
1000 leütés A programhoz 2013.10.30 21:21:20
Itt, itt, itt, itt, itt, itt...
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 11:53:40
@Moin Moin:
csupa szerencse, hogy semmit se szeretnél átvenni a német történelemből.
kantonpárti (törölt) 2013.10.31 19:40:05
@Moin Moin:
ez a nép magától leginkább orosz nemzetiség lenne. akik rázzák az öklünket, de alig várják, hogy elnyomja őket valaki. mert akkor lehet búsulni. kell valamilyen cáratyuska. csak ugye azt elzavarták a kommunisták. és ezen a ponton megjelenik a török nemzetiségi attitűd. legyenek kiskirályok, vagy inkább pasák, építsünk a harácsra, az efendik nyalják fényesre a tekintetes vezír valagát. amikor kiderül, hogy nem működik a basáskodás mindenekfelett, akkor a harmadik prioritás a szalonnázós, disznóvágós, gumicsizmás, pálinkázós, danolászós kultúra. ezt magyar parasztinak mondunk, de valójában a cigányoktól vettük át.

na most a szerencsénk az, hogy ezt nyugatra eladjuk, hogy ez valamilyen poroszos (vö. orosz nemzetiség), szász herceges (vö. török basás), bajoros (vö. cigányos) dáridó mentalitás. de nem. viszont a németek elhiszik, hogy ezt át tudják nevelni valahogy. mert bennük a birodalmi mentalitás nagyon erős. akárhogy titkolják. nyugatra és északra nem tudnak terjeszkedni. így marad nekik kelet-közép európa és a balkán.

orbánról is azt képzelték, hogy majd átnevelik. most azt várják, hogy csúnya gonosz orbánt el kell zavarni. de nem azért, mert diktátor, hanem mert "rossz tanuló". el kell őt ezért náspángolni. merkel mamának azt kell mondani, hogy szövetségi kormányt akarunk alakítani. szövetségi bíráskodást akarunk a jogbiztonsághoz. mert annál nincs jobb. pénzügyi stabilitáshoz szövetségi fiskális és monetáris tanács kell. szövetségi bank, befektetési és tartalék alap. szövetségi iskolarendszert akarunk. szövetségi médiatanácsot. most ebben a nagy mutatvány a bank és az iskola. mert ide 1,000 bundesschulzentrum kellene. de ezt ugye megépíteni és felszerelni nem olcsó mulatság. merkelnek azt mondanám, hogy minden megyébe csináljunk német befektetési övezetet. de akkor szálljanak be az oktatásba és az intézményes gyermekjólétbe. a népnek szakszervezeti beutaló kell. sör, virsli. a jogállamiságot másképp nem lehet kikényszeríteni.

de ez az összecsiszolódás nem kis mutatvány. első körben egy olyan bundesrepublik kell, amiben a magyaroknak annyi joguk van, mint a bajoroknak. ezt úgy kell eladni, hogy ez egy olyan konföderáció (államszövetség) amiben a nemzeti szuverenitás érvényesül. mert magyarország egy erős szövetségi állam. na most a paraszt mit mond: a németekkel összeállunk olyan nagy bajunk nem lehet. a jogokat bajorország szintjére visszük le. na most a kelet közép-európai közigazgatást szuverén megyékből lehet értelmesen összerakni. ezt is meg kell csinálni a konföderációval együtt.

második körben a megyékből lesznek régiók és eurorégiók. és ezek nagy-német vagy kis-osztrák méretű szövetségi államok lesznek. illetve a folyóparti fővárosokból lehet városállam. budapest stadtstaat. és ebből lehet egy 160 milliós bundesrepublik (német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák-horvát-magyar-szlovén), amiben még éppen német többség van. és ehhez kapcsolódhat lazán balkán: románia, szerbia és bulgária. az albánokat és a bosnyákokat ki kell tenni délre.

na most ez egy őrült koncepció. ha német lennék akkor azt mondanám: ne őrüljünk már meg teljesen. az összes mitteleuropa plan illúzió. az összes. ha német lennék, akkor azt mondanám: ezeket felejtsük el. németországnak a saját iparvárosait kell építeni. kelet-közép európai (latinkeresztény) bevándorlókkal. és nem kell törődni azzal, hogy a szomszédos gazdaságok összecsuklanak, mint egy zollstock. ezzel együtt le lehetne tenni egy olyan tervet az asztalra, amit egész egyszerűen nem utasíthatnak vissza. közép-európai kezdeményezés 2.0. címmel. visegrádot bővíteni a horvátokkal és szlovénekkel. és utána eljátszani az éltanulót az északi és a déli szlávok között.
Azért, mert van rá igény. Most turistautat, de a napokban olvastam, hogy az építészet területén is. Ez van, ehhez nem tudok mit szólni, legyen ez azok problémája, akik megválasztották. Ha a jobboldali emberkéket és a jobboldali értelmiségi elitet nem zavarja az, hogy hülyének…..
kantonpárti (törölt) 2013.10.30 21:05:59
@jogalany:
100-200 független köztestület kell. egy működő önkormányzati rendszer. még egyszer nekik kell futni a rendszerváltásnak. ha nem 2014-ben, akkor 2015-ben, vagy 2016-ban, vagy utána.

lokálpatrióta egyesületek kellenek, patrióta ernyőszervezettel. és az összes párt ellen kell együtt vonulni. lehet, hogy csak 2020-ban lesz ilyen, vagy az is lehet, hogy soha. de másképp ezt értelmesen nem lehet.
kantonpárti (törölt) 2013.10.30 21:44:23
@maroz:
válasszuk ki az ország relatíve gazdagabb vidékét. és mutassuk be, hogy ha szerényen is, de működik a kapitalizmus. nehogy már közpénz legyen a turizmusban, hiszen megoldja a piac.

ehhez képest menj el mondjuk a bodrogközbe. a piac semmit sem old meg ricsén, vagy cigándon. vagy menj el a szomszédba olaszliszkára. hiába ott a közelben a világörökség. ehhez kellene valamilyen zemplén/zemplín megyei önkormányzat. ami a pártpolitikától függetlenül szervezkedik. itt a probléma, hogy megjelennek a pártok emberei. akik kijárják ezeket a minisztériumokban. onnantól kedve már az egyetlen cél a közpénzek elköltése. nem számít a megtérülés. ténylegesen nincs önkormányzati gazdálkodás. ha lenne eredmény azt úgyis elvennék tőlük. sokkal egyszerűbb azt mondani: építsen a kormány egy negyvencentis kilátót. legalább nincs vele probléma. mert arra nem mászik fel senki.

a helyzet az, hogy a leprás helyeket a piac nem oldja meg, és az állam (a kormány) sem.
kantonpárti (törölt) 2013.10.30 21:46:10
@Kandabula:
ami késik, az nem múlik.
A minap Török Gábor látleletet adott a magyar politika állapotáról. Ez tömören annyi, hogy a politikai logika rendben működik, de a társadalom nem telepít mellé más logikákat, ezért kizárólagossá válik. Ez így van, nálunk is volt szó ugyanerről itt, és itt meg itt. Az…..
kantonpárti (törölt) 2013.10.30 17:48:26
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
előtte is voltak platformok. nem 88, hanem 68 után nem sokkal. moszkvában azt mondták, hogy a hidegháború megnyeréséhez hazafias kommunizmusra kell áttérni. növelni kell a katonai kiadásokat, fel kell fegyverezni az ifjúságot, stb.

kádár látta, hogy ebből újabb 56 lenne. moszkvában elmondták, hogy őket ez nem érdekli. fegyverkezni kell, és ha felkelés lesz, azt majd helyben kell leverni. a nyugat irányába nem lehet gyengeséget mutatni.

ceusescu ezután durvult be. 68-ban még ellenezete a prágai bevonulást, de nem sokkal később már meg volt őrülve, mert ennek ellenére szabad kezet kapott.

70-ben lengyelországban lázadás volt. amit gomulka levert. de a helyébe a keményvonalasabb gierek és jaruzelski lép. aki 81-ben lesz a pártfőtitkár. úgy, hogy leverik a hajógyáriakat.

68 után egészen 85-ig (gorbacsovig) keményvonalas pártutasítások jönnek. csakhogy kádár "liberális". azt mondja, hogy a hadsereg kiadásait ténylegesen felezni kell, papíron kell csak megduplázni. direkt alkalmatlanokat nevez ki vezérkari főnöknek. azt mondja, hogy a hadsereg élén mindig jobb egy hülye, mint egy hozzáértő, aki veri az asztalt, hogy pénzt, pénzt, pénzt. jóléti rendszert kell erősíteni. skandináv mintára. garzon bútort például onnan veszik át. az emberek hozzanak be számítógépeket magánimportban. elvben vámköteles volt, de ha valaki nem írta fel a vámpapírra, akkor nem érdekelte a vámost. mert pártutasítás volt, hogy azt be lehet hozni.

a vicc az, hogy a cégek nem hozhatnak be hivatalosan számítógépet be a cocom miatt. de a nép meg jár ki bécsbe. persze nem mehet akárhányszor, de mégis csak feketén vált márkát. a rubelelszámolás miatt nem lehet hivatalosan bármennyit adni. 1 dollár = 1 rubel miatt. de kádárék azt mondják, hogy hozzák be ausztriából az árut. minden évben van osztrák-magyar válogatott meccs.

mindez azért, mert kádár egész egyszerűen félt egy újabb népfelkeléstől. moszkvából persze le akarták váltani. kádár 72-ben le is mond. de csak azért, hogy "kiugrassza a nyulat a bokorból". azért, hogy lássa, hogy kik akarnak a helyére lépni. majd azt mondja, hogy mivel annyira akarják a maradását, kér egy szavazást a pártkongresszustól. persze megszavazzák, hogy maradjon.

de ezek után az mszmp nyíltan több részre szakadt. kádár keresi a kapcsolatot a városi liberális értelmiséggel, a hazafias népfront pedig az egyházzal. a másik oldalon a lenin intézetes pozsgay már egész korán egy platformon volt az egyházzal. persze a maga módják. a papokat beszervezték a iii/iii-ba. illetve a népfront ügynököket tolt a kémelhárításba (iii/ii), amelyik kádárt védi. és a katonai elhárítás (iii/iv) mindenki ellen dolgozik. leginkább ők keményvonalas kommunizmus hívei. és a iii/i a legkevésbé. kádárnál is liberálisabb. aczél endre, avar istván, vagy bolgár györgy

nem igaz, hogy a 70-es években nem volt semmilyen pluralizmus. az egy rejtett kétpártrendszer volt. engem az iskolai párttitkár az ország összes középiskolájából ki akart tiltatni. hiába voltam kitűnő tanuló ha valakinek beleírták a jellemzésbe, hogy középiskolai tanulmányait nem javasolják, akkor nem vették fel sehová.

egy konkurens párttitkár szólt, hogy lépjek be a kiszbe, és álljak a másik oldalra. és szervezzek még be jó tanulókat. akkor láttam bele, hogy a párton belül egy őrült hatalmi harc folyik. persze mondtam, hogy oké. a jellemzésemet kijavították. utána nem léptem be a kiszbe.

és itt egyre inkább ez megy. durván átpolitizálódik az iskola, a színház, és szinte minden.

a szimbólumok cserélődtek le. a vörös csillag helyett szent korona van. sarló és kalapács helyett fakereszt. de sokszor ugyanazok az emberek, illetve, illetve szellemi örökösei mozgatják a közéletet mint a kádár rendszerben.

és lehet tudni, hogy ezt a rendszert sem a nép, hanem a külföld fogja megbuktatni. nem véletlen paranoiás orbán. ez a kádár rendszer 2.0-ás változata. ugyanaz elvtelen hazafias kiadásban.

nem lehet ezt bejósolni.de az a tippem, hogy a párt önkormányzatokban maradó többé-kevésbé szakértő másodvonalból lesz a rendszerváltó elit. úgy, hogy a külföld orbán viktort a konjunkturális időszakban megbuktatja. azért akkor, hogy a különadók kivezetésével egyidőben ne kelljen megszorítani. az mszp úgy döntött, ezt kivárja. ők lesznek a "jólértesültek". az ösp és a spd majd szól. és akkor a fidesz másodvonala leszúrja a párttitkárokat. új formációt alakít. lázár jánosnak a saját munkatársaitól félnie.

a mandineres srácok mind a kim-nek dolgoznak, de majd ők lesznek, akik belülről bomlasztották az orbán rendszert. a látszólag lojális kormányhivatalnok, akik gyűlölik a feléjük emelt párttitkárt.
kantonpárti (törölt) 2013.10.30 18:03:45
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
azért, mert a nép az ellenzéket még jobban utálja. ők ugyanis kormányzó-képtelennek mutatkoznak. a közvélekedés az, hogy a diktatúra jobb, mint az anarchia.

orbán nem is mondja, hogy demokráciát akar. az elejétől azt mondja, hogy "centrális erőtér" van. ami azt jelenti, hogy a kormányzó alá van rendelve a kormány és az önkormányzatok is. parlamentnek nincs semmilyen szerepe.

nem a liberális demokrácia szűnt meg, mert az itt sohasem volt. hanem a parlamentarizmus. 48 óra alatt simán lezavarják egy sarkalatos törvény meghozatalát, vagy alkotmánymódosítást. orbán azt mondja, hogy a kormányzónak kell irányítani, mert háború van. 2014 a "rezsiharc" éve lesz. a békemenet meghirdeti a "szellemi honvédelmet", stb. és ez a nyilvánvalóan diktatórikus politika még mindig népszerűbb, mint a "semmi".
kantonpárti (törölt) 2013.10.30 18:37:05
@sorstalan gáz:
ha a lakosság többsége elégedetlen a hatalommal, akkor nehéz azt mondani, hogy demokrácia van.
Ha egy állam szeretné tartós emelkedő pályára állítani a gazdaságát és munkaerőpiacát, akkor nincs más dolga, mint támogatni a startup vállalkozásokat.A hazai médiában (is) egyre többször olvashatjuk, hogy mennyire fontosak a startup vállalkozások, vagyis azok a fiatal cégek,…..