Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Négyes_

19 bejegyzést írt és 364 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kétgyermekes szülőként, tanárként és sokat megélt "éltes" középkorúként rengeteg példát láttam környezetemben a főbb szülői archetípusokra és történetesen épp négyet sikerült azonosítanom ezek közül. Nézzük őket sorban a blog ars poeticája szerint röviden, tömören és lényegre-törően. A kép a…..
Az emberiség számtalan komoly veszéllyel került már szembe eddigi történelme során, elég csak az őskortól előforduló jégkorszakokra, a XIV. századi nagy pestis-járványra vagy a világháborúkra gondolnunk. Napjainkban újra megszaporodtak a globális válságjelenségek és szinte csak kapkodjuk a fejünket…..
Minden politikai rendszerről vonható valamiféle mérleg, az előnyei, sikerei és bűnei illetve hibái alapján. Így van ez a Horthy-rendszerrel (1920-1944), a Rákosi-diktatúrával (1947-1956) és a Kádár-rendszerrel (1956-1988) kapcsolatban is (hogy csak elmúlt 100 év legfontosabb korszakait nézzük). A…..
Négyes_ 2021.12.12 15:24:15
@Halibuli: Vagyis ha valakit megválaszt a többség, akkor bármennyit lophat, bármit megtehet, hisz a többség őt akarta? ... Hmmm ...
Négyes_ 2021.12.12 16:24:39
@Randy Marsch: Az, hogy ide jön a szociáldemokrata francia elnök és Orbán jóban van az általa teremtett a 3 kelet-európai "kisállam" (cseh-szlovák-lengyel) szövetségével ... bizonyítaná, hogy Orbán nemzetközileg nincs kiközösítve? :))))))) Meg persze felhozható Putyin és Erdogan is a többi keleti diktátorral. Milyen jó is, hogy ennyien szeretik igaz? :))))))
Négyes_ 2021.12.12 16:25:43
@tiltsál ki te gyökér: Ki lopott és mit? Ez a mai összmagyar társasjáték. :))))) Minden nap feltehető kérdés. Ahogyan Hofi mondta: ma ki lopott? :)
Közelednek a választások: jövő év áprilisában, nagyjából 200 nap múlva országgyűlési voksolás kezdődik Magyarországon. A végeredményt sok közvélemény-kutató találgatja máris (főleg a most zajló ellenzéki előválasztás miatt), ám valójában még csak nem is sejthető mi lesz. Kép forrása:…..
A profi boksz világában ritkán bukkannak fel igazán érdekes és kivételesen tehetséges bajnokok, akiknek élete több szempontból is különlegesnek tekinthető. Ilyen volt Rocky Marciano (1923-1969), Muhammad Ali (1942-2016) és Iron Mike Tyson is. Mindhárman birtokolnak bizonyos rekordokat: Marciano volt…..
Hosszú és intenzív (vagyis több társkereső oldalt kipróbáló) kutatás után az emberben kialakul egy összbenyomás a többi on-line társkeresőről, főleg az ezeken a portálokon felbukkanó hölgyekről. Nyilván a többség tényleg párt keres, bár akadnak egyszerűen beszélgető-partnerre vágyók is. Alapvetően 4…..
Az Amerikai Egyesült Államok hadereje 4 haderőnemre oszlik, melyek együttesen (kiegészülve a Nemzeti Gárdával, a Parti Őrséggel és egyéb különleges erőkkel) a világ legütőképesebb hadseregét alkotják. A teljes létszám közel másfél millió fegyverben tartott ember, mely a következők szerint oszlik…..
Magyarországon 5 vakcinával folyik a lakosság COVID-19 elleni immunizálása, mely március 20-án már 1,5 millió ember beoltását jelentette [forrás]. Az 5 vakcina hatásmechanizmusát tekintve három csoportba sorolható: 1.) - Vektor alapú vakcinák. Ide tartozik a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik…..
Négyes_ 2021.03.22 20:24:58
@Pierr Kardán: Én AstraZenecát kaptam előbb február 16-án, majd március 17-én. Egyik után sem volt semmi tünetem.
A kegyetlenséget nehéz objektív mércével mérni, mégis kiemelhetőek az emberi történelem elmúlt 5 ezer évének leginkább rettegett és legtöbb félelemmel emlegetett hadseregei, melyekről a legtöbb írott forrás valóban úgy emlékezik meg, hogy hadjárataikban hátborzongatóan kegyetleneknek mutatkoztak. A…..
Négyes_ 2021.03.22 11:40:21
@laci_52: Már amennyiben a Vörös Hadsereg is megölt 18 millió német civilt. De nem. Úgyhogy mégsem voltak "egy szinten". :)
A "háborús filmek" meghatározás meglehetősen tág kategóriát jelent, hiszen az ókori, középkori filmektől (Trója, Rettenthetetlen) egészen napjainkig terjedően ölelheti fel a különböző fegyveres konfliktusokat. Jelen poszt azonban kifejezetten csak a világháborúkra fókuszál, így kiesnek a XX. század…..
Négyes_ 2021.03.16 01:39:10
@Scriptor.: A fegyvertelen katona és a Levelek Ivo Dzsimáról nekem is nagy kedvenceim. De a 4+1 -be nem férnek be, annyira inkább a nagy klasszikusok felé húzott a szívem a lista összeállításakor.
Négyes_ 2021.03.16 11:52:27
@Control_: Valóban mind a 4+1 film amerikai, de ez van. Nálam az első 4-5 produkcióba nem fért be most sem német, sem orosz alkotás. Ez egy lista, nem reprezentatív kutatás, vagy mintavétel, ahol ügyelni kell a nemzetiségek arányaira, a korszakokra (kiegyenlítetten legyen benne első és 2. világháborús film), esetleg egyenlő arányokban női-férfi, fekete-fehér rendezőkkel. :) Én most semmi ilyesmivel nem törődtem, egyszerűen a szerintem 4 legjobbat kerestem. És történetesen ezek mind amerikai filmek. That's it, ... c'est la vie..
Előző posztunkban, mely nektek hála közel 15 ezres olvasottságot ért el, a történelem 4 legnagyobb vezetőjéről írtunk. Cikkünkben ígéretet tettünk arra, hogy következő írásunkban majd a 4 legnagyobb hadvezér listáját közöljük így most erről olvashattok a négyes blogon. Közkívánatra most is lesz egy…..
Négyes_ 2021.03.09 14:23:32
@Control_: Wellingtonon (Wellesley grófon) sokat gondolkoztam én is, mert valóban az egyik legjobb stratéga és taktikus volt, de ugyanabból a korszakból nem akartam két hadvezért beválogatni az első 4-be. Ebből a korszakból Napóleon volt a favoritom. :)
Négyes_ 2021.03.10 10:21:53
@Argus_: Egyetértek valamilyen szinten. Akkor "nagy" egy hadvezér, ha nem csupán a létszámfölényre hagyatkozva tud nyerni (és egyáltalán tényleg NYERNI tud), hanem összetett terv alapján, stratégia és taktika alkalmazásával győzedelmeskedik, tartós eredményeket elérve, esetleg évekig tartó hatással, sorozatos diadalokkal.
Négyes_ 2021.03.10 11:06:43
@ferences: @Fritz Gerlich: John Churchill és Turenne valóban a legnagyobbak közé való. Elismerem.
@Bandibacsi34: Napóleonnak nem csak a PR -ja volt jó. Ő harcolt a legtöbb csatában a történelem során. Senki még csak meg sem közelíti a csatái számát! És ezek 90% -át meg is nyerte. Ő a valaha élt legsikeresebb hadvezér. Minden listán.
A második világháborút az USA és a Szovjetunió szövetségesi viszonyban, egymást segítő, sőt már-már baráti kapcsolatban fejezte be, annak dacára, hogy bizonyos "súrlódások" azért elő-elő fordultak köztük az egyes nagyhatalmi konferenciákon (Teherán, Jalta Potsdam). A hatalmi érdekszférák, új határok…..
A "vezető" jelenthet államférfit, hadvezért, politikust és szellemi irány-mutatót is. Ebben a posztból ezúttal kihagyjuk a hadvezéreket, mert nekik egy külön posztot tervezünk szánni és szintén kimaradnak a nagy vallás-vezetők, próféták (Jézus, Buddha, Mohamed), mert nem fair a köztük történő…..
Négyes_ 2021.03.05 21:05:47
@Control_: Igen, egyetértek. Castrot nem akartam lehagyni, de lecserélni sem bírtam senkivel, így lett a 4+1 -es "sorszámú". Caesar és Kemal pasa esetében vártam a legtöbb kritikát, mert az tény, hogy katonai, hadvezéri múltjuk határesetté teszi őket. De Caesar útja a hatalomig és utána országlása megérdemli a listán tartását. Kemál esetében pedig az a különleges, hogy 18 évig követték a törökök és valódi eredményeket ért el: mint a Sevresi béke revideálása, Törökország területi egységének megőrzése, a görögök kitakarítása Törökországból, a Török állam európaivá tétele ... stb.
Sokan értetlenkednek, hogy is van az, hogy én szeretek randizni. Nem tudom, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Hogy extrovertáltként mindig is odavoltam a jó társaságért, és az emberekkel való kapcsolódás felvillanyozott, energizált. Vagy hogy olyan kellemes randiélményeket gyűjtöttem az évek…..
Négyes_ 2021.03.05 16:12:21
mara merlot A FOGORVOS 2020.10.28 16:04:00
A finn fogorvos couchsurfingen írt rám. Bemutatkozott: 28 éves, nemrég költözött vissza Magyarországra, élt már itt korábban. Most szeretné régről szerzett magyartudását felfrissíteni :) Indítványozta, hogy üljünk össze egy kávéra, ha van kedvem. Úgy lettem összerakva, hogy a kávéhoz mindig van…..
Mintegy 7-8 hónapnyi aktív tárkeresőzés és 10 db on-line társkeresőn való regisztrálás után összegyűlt némi tapasztalat arról, hogy milyen problémák vannak az ilyen módon történő párkereséssel. A 4 legfőbb gondot emelném ki: Passzivitás Megtévesztő fényképek Kamu-profilok Pénzfejés Nézzük…..
Négyes 4 életcél 2021.02.17 00:56:17
Az "életcél" kifejezést több módon is lehet értelmezni: vannak, akik egyetlen elérendő és kitűzendő dolgot értenek alatta, melyet egész életünkben próbálunk elérni illetve megvalósítani. Mások szerint - és ide tartozom jómagam is - az életcél több tényező is lehet, melyeket egyidejűleg szeretnénk…..
Nem kevés szubjektivitás van a dologban (elismerem), de 20 év házasság és rengeteg minta közelről való megfigyelése ad némi tapasztalatot az embernek ezen a téren. Megosztva ezeket a következőkre jutottam: egy jó házasság működéséhez a következő 4 dologra van szükség: Szerelem /…..
Minden házasság más, ám ha felbomlik, az valahol mindig kudarc a felek számára. Kérdés azonban, hogy ha nincs a képben harmadik fél (vagyis nincs szó megcsalásról), akkor milyen okok vezetnek a szakadáshoz? Mitől tud két ember teljesen elhidegülni egymástól? Nálam egyértelműen felfedezhető 4…..
Négyes 4 félelem 2021.02.15 00:19:33
A 4 legnagyobb félelmünk meghatároz bennünket, mert elárulja addigi életünk pszichés problémáit és a természetünk rejtett tulajdonságait. Az én esetemben a 4 legnagyobb félelem a következő: Gyógyíthatatlan betegség Magány Kígyók klausztrofóbia (egészen szűk helyre beragadás) Magyarázat: A…..
Négyes 4 bánat 2021.02.15 00:13:56
Negatív érzéseknek is van listája, azoknak a dolgoknak, melyek leginkább elszomorítanak bennünket. Az én esetemben a 4 legnagyobb bánatot okozó dolog, a következő: családtag halála válás / szerelmi bánat gyermekek távolléte saját halál előre tudása Nem jó érzés ilyen dolgokról beszélni…..
Négyes 4 öröm 2021.02.14 20:44:30
A 4 legfőbb örömforrás megtalálása talán a legszubjektívebb dolog mindenki számára. Nálam sok-sok elmélkedés, gondolkodás és rágódás után a következő lista alakult ki: szerelem szex önmegvalósítás gyermekek Ha magyarázatot kell adnom ezekhez, nincs túl nehéz dolgom, ugyanis mind a négy a…..
Négyes 4 érték 2021.02.14 15:03:38
Nem könnyű az élet 4 legnagyobb értékét megtalálni, mert nyilván rengeteg dolog befolyásol bennünket a döntésben. Számomra a 4 legnagyobb érték hosszas gondolkodás után - és kimondottan az emberi tulajdonságokat mérlegelve - a következő: Önzetlenség Nagyvonalúság Jóindulat Szeretet A…..
Négy évszak van nálunk, 4 ős-elem létezik (levegő, tűz, föld víz), 4 égtáj szerepel az iránytűn, 4 végtagunk van, 4 üregű a szivünk, 4 halmazállapot ismert (folyékony, gáz, szilárd, plazma) 4 szakaszból áll az életünk (gyermekkor, ifjúkor, felnőttkor, öregkor), 4 személyiségtípus van (kolerikus,…..
Korábbi cikkeinkben több német tábornokot is bemutattam, kiemelve például Erich von Manstein rendkívüli stratégiai tehetségét, Heinz Guderian hadműveleti - harctéri sikereit, Sepp Dietrich páncélos tapasztalatait, Erwin Rommel rendkívüli képességeit az Afriakorps élén és Gerd von Rundstedt…..