Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fenyvesi Dezső

14 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Számos kispesti tisztelőjével együtt szomorúan értesültem arról, hogy a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánián – a 2013-ban történt nyugállományba vonulásáig – 30 éven át szolgálatot teljesítő Hegedűs László esperes plébános 88 éves korában elhunyt. Kispesten – nem csak a hívők körében – köztudott…..
A napokban, 2019 június 15-én, kispestiek százaival együtt jelen voltam a sokak javaslatára Tichy Lajosról elnevezett, felújított és funkciójában is kibővült sportpálya avató ünnepségén. A kispestiek emlékezetében máig legendaként élő Tichy Lajos emlékének megörökítésen kívül fontos megemlíteni,…..
A Kispesti Uszoda megépítése lényegében a gyorsan fejlődő és átalakuló, nagyvárosiassá váló Kispest lakosságának igénye volt. Megvalósítását lehetővé tette, hogy Kispesten a településfejlesztési hozzájárulást (TEHO) a lakosság többsége megszavazta. A TEHO egy sajátos „adó” volt. Nem életszerű, hogy…..
A cím a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszak egyik helyi vitájára utal. Arra, hogy azállami és tanácsi lakások bérlők vagy egyenes ági leszármazottjai részére történő eladását lehetővétevő központi döntések után ezt a lehetőséget kiterjesszük-e a Wekerle telepen lévő lakásokra is. A…..
Valószínűleg azon kevesek közé tartozom, akik részesei voltak a Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági, a hajdan volt úttörő tábor létrejöttének. Sorsom úgy hozta, hogy két élethelyzetben is közöm volt a kispesti gyerekek táborozásának, nyaralásának helyt adó balatoni létesítményhez. A…..
Kispesten a József Attila utcában lévő nyugdíjasház parkja augusztus 20-án immár negyed százada ünnepség és koszorúzás helyszíne. Erre először 1989-ben került sor, vezető társaimmal együtt elsőként fejezhettem ki tiszteletem államalapítónk kispesti szobra előtt. Szent István mellszobra a két…..
Kispesti tanácselnökként számos és esetenként tanulságos történet részese voltam. Ezek egyike volt, amikor Szépvölgyi Zoltán, a Fővárosi Tanács elnöke egy fővárosi tanácsülés szünetében odalépett hozzám és nem kis meglepetésemre azt mondta, hogy „Fenyvesi, ne lázítsd a tanácstagokat!”. E szavakban…..
A közelmúltban Budapest XII. kerületében újabb Kós Károly szobrot avattak. Ez is késztetett, hogy idézzük fel a kispesti Kós Károly szobor létrejöttének történetét, betekintést engedve egyúttal az 1980-as évek második felének közéleti viszonyaiba is. Ezt nemcsak azért tehetem, mert ebben az…..
A közelmúltban ünnepelte a Kispesti Munkás Otthon (KMO) fennállásának 90. évfordulóját. Ennek apropójából írtam egy visszaemlékezést a Munkásotthonnak az 1970-es években történt felújításáról (összefogással való megmentéséről) és tartalmi megújításáról. Írásomban megemlítettem, hogy a „Melós”-t a…..
Az 1980-as évek végén került sor a Kós Károly teret övező épületek egy részének felújítására. A Wekerletelep lakóházainak felújítása a hatvanas évektől folyamatos volt. Ennek műszaki tartalma időközben változott, a nyolcvanas években már nemcsak a homlokzatra terjedt ki, hanem komfortosítással,…..
(Az Üllői út a '70-es években, háttérben a "Bermuda-háromszög") Kispesten a kerület egyes részeinek elnevezése többnyire a település történelmi vagy beépítésével kapcsolatos előzményekre utal, mint például az óváros, a lakótelep, a kertváros, a wekerletelep vagy a Kuttó-dülő. Voltak csak időlegesen…..
Fenyvesi Dezső 2013.10.30 11:10:11
@Shopping:

Valamit félre érthetett, vagy olvashatott, hiszen a Bermuda-háromszögről szóló cikk éppen arról szólt, hogy a '70-es, '80-as években ,éppen hogy Kispest szégyenévé vált a terület.
Fenyvesi Dezső 2013.10.30 11:11:57
@Brian76:

Köszönöm észrevételét, javítottam a cikket.
Fenyvesi Dezső 2013.10.30 11:18:20
@Behajtó70:

Érdekes és esetenként tanulságos megjegyzéseire nyilvánvalóan tudnék reagálni, de az általam szerkesztett blog a rendszerváltás előtti évtized történéseit veszi górcső alá, így a jelenlegi állapotokra és viszonyokra nem kívánok reagálni. Várom továbbra is észrevételeit, megjegyzéseit.
Ma már nem hallani, de valószínűleg sok kispesti emlékszik arra, hogy az ezredforduló előtti és utáni évtizedben az egykori Centrum Áruház tömbjét „Majomsziget”-ként említették, amikor erről a területről írtak vagy beszéltek. Ha valaki utána akart volna nézni, honnan ered az elnevezés, sok írásos…..
A KMO programmal, gálaműsorral és a Kispesti Munkásotthon 90 éves történetét is áttekintő kiadvánnyal ünnepelte meg születésnapját. Az Emlékkönyv címet viselő kiadvány egyik fejezetében foglalkozik a Munkásotthon 1980-as évek első felében történő megújulásával is. Ehhez, a KMO felújításban és…..
A Kispesti Uszoda megépítése lényegében a gyorsan fejlődő és átalakuló, a nagyvárosiassá váló Kispest lakosságának igénye volt. Megvalósítását az tette lehetővé, hogy Kispesten a településfejlesztési hozzájárulást (TEHO) a lakosság többsége megszavazta. A TEHO egy sajátos adó volt. Általában nem…..