Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jinjang

420 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Oké srácok, nem tudom, mi ez, de mindenképp olyasmi, ami akkora hatással volt rám, hogy még a lassan két hónapja tartó (egyébként kényszerű) hallgatásom is megtöröm miatta, hogy megtekintésre ajánljam nektek. Nyilván persze tudom, hogy egy táncprodukció, de ... nem, ez sokkal több annál. Nem csak a…..
Lepkeház A nap szava: ládafia 2024.01.14 13:52:17
Vannak szavak, amiket gyerekkorom óta ismerek, és nagyjából tudom is, hogy mit jelentenek, de ha megkérdeznének, mégsem tudnám pontosan megmondani, hogy mi is az. Az egyik ilyen szó a ládafia. Szóval most utánanéztem, és kiderült, hogy más a jelentése, mint eddig hittem. A magyar értelmező szótár…..
Hihetetlenül ingergazdag környezetben élünk mind a való, mind a virtuális térben - ami sajnos egyáltalán nem egészséges.Utóbbihoz ugyanis a mentális egészség is hozzá tartozik, márpedig a stressz (annak is a rossz fajtája, mert van jó fajta stressz is) pont a mentális egészséget és ezzel közvetve a…..
Lepkeház Az élet zaja 2024.01.06 10:08:02
  Ma is tanultam valamit, mégpedig egy fogalmat: riasztási fáradtság (alarm fatigue). Egy szívemhez szóló cikkben olvastam a Telexen, melynek címe: Miért kell mindennek sípolnia? Elég zajérzékeny vagyok, mondjuk pont a háztartási eszközök csipogása nem zavar ... bár ez valószínűleg azért van, mert…..
  December elején írtam egy blogbejegyzést E-könyv vs. hagyományos könyv címmel, aminek az volt a lényege, hogy a nyomtatott szövegek olvasása egész más hatással van az agyra, mint az elektronikus szövegeké. Pár héttel később pedig ez a cikk jött szembe az Indexen: Még a kutatók is megdöbbentek a…..
Lepkeház Napizene és napiYuzu 2. 2024.01.03 07:35:00
Rég volt már napizene és Hanyu Yuzurut sem emlegettem már jó ideje (pedig kellene, mert mostanában Re-Pray címmel új szóló showturnét tart), szóval jöjjön egy második rész Yuzu remek programzenéiből. Az ikonikus Seimei programjának alapját a fenti filmzene, az Onmyoujimeintema adja. Ami önmagában…..
Lepkeház A mozi halott 2024.01.02 07:41:00
Megnéztem a fenti videót, hogy neked már ne kelljen fél órát elcseszned az életedből. Ha ezek lesznek 2024 legjobb filmjei, akkor idén se leszünk elkényeztetve jó filmekkel, és ez már a sokadik év a sorban. Ez pedig nem csak az én szerény véleményem, hanem a videó alatti pár kommentből, meg filmes…..
Van egy soha el nem készülő, utópisztikus regényem, ami egy Völgyváros nenű helyen játszódik. Ezen a helyen csupa egzotikus nevű bolt, étterem és egyéb szolgáltató hely van. Az egyik ilyen kajáldás helynek ez lenne a cégérén: Masina & Platni. Mintha csak két személynév lenne. De mi is az a…..
Lepkeház Könyvnapló - 2023 2023.12.31 07:09:00
Néha elfelejtem beírni a könyvnaplómba, ha olvasok valamit, szóval lehet, hogy idén is volt több, mint az alábbi 16 könyv, de nagyjából ennyi lehetett. Nemigen ment most az olvasás (mert inkább blogoltam, meg digitális nagytakarítást csináltam). Plusz az Outlander kötetek iszonyú hosszúak…..
Minap írtam a jegyzetelésről és a Zoho Notebookról.Úgy két-három évvel ezelőtt tesztelni kezdtem pár jegyzetelő szoftvert annak reményében, hogy megtalálom a számomra igazit, de nem jött össze. Most viszont rátaláltam az akkori jegyzeteimre, amik talán már nem teljesen aktuálisak, de talán valakinek…..
Lepkeház Úri huncutságok 2023.12.29 07:55:00
  Talán már említettem nagyanyámat, aki minden, szerinte felesleges, és lehetőleg pénzigényes dologra azt mondta, hogy az bizony csak úri huncutság. Van manapság néhány un. segítő szakma, amit én is többé-kevésbé szemfényvesztésnek tartok ... vagyis inkább teljesen annak tartottam, mielőtt -…..
Lepkeház "Azért a víz az úr" 2023.12.28 07:28:00
Ma csak két cikk ajánlatának erejéig blogolok: a Qubiten Csodálatos fotókon az áradó Duna címmel megjelent egy képösszeállítás az áradó Dunáról (a borítókép is innen van).Ugyanitt 5 éve, nyáron még ez volt a hír: Eltűnt a víz a Dunából. Nekem meg Petőfi jut eszembe, aki ugyan a tengert emlegette…..
Lepkeház A múlt ködébe veszve 2023.12.27 07:45:00
Lassan eltűnnek az utcai nyomós kutak - írta még 2016-ban az Index (borítókép a cikkből). Apai nagymamámék még ilyen közkútról hordták vödörben a vizet, hogy legyen főzéshez, lavórban mosdáshoz. De igazán akkor csodálkoztam el, amikor meglátogattuk anyai nagymamám szülőfalujában élő testvéreit,…..
Fotó: J. Mark Bertrand "Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a kézzel írt jegyzetek segítenek az információmegőrzésben, a figyelem fenntartásában, és még a mentális egészségre is jobb hatással vannak, mint a digitális jegyzetkészítés." Még mindig nem sikerült elolvasnom a fenti idézet…..
Egy újszülöttnek minden vicc új, és biztos vannak, akik még nem látták az Index képbehozóját a szelektív hulladékgyűjtésről, még 2019-ből. Oké, a PET palackos rész már nem sokáig lesz érvényes, ha megvalósul a visszaváltható rendszer, de a többi attól még ugyanolyan hasznos információ, szóval legyen…..
  10 éves korom óta utálom a karácsonyt, szóval nekem a feladatlistám ilyenkor így néz ki. Nem állítok fát, nem díszítem fel a lakást. Pláne nem világítom ki. (Ezt a klímaszorongóknak különösen ajánlom.) Nem nézek karácsonyi filmeket a tévén (nincs előfizetésem se). Nem főzök túl sokat. Anyám…..
Az EXO Miracles in December téli albuma majdnem az egyetlen karácsonyi zene, amit képes vagyok meghallgatni. Nagyon más, mint a nyálas, giccses zenék, amit a nyugati társadalmakban karácsonykor hallgatni szoktak. A címadó dalt klipjét is érdemes megnézni (angol felirat van), szomorú, de szép a…..
  Pompás, fehér karácsony-éjenKidobta a szikrázó hóba,Kidobta a havas semmibeMagzatját a papék Katója. Aztán Kató, a kis cseléd-lyány,Szédülve, tántorogva, félve,Ahogy illik, elment maga isÉjféli, szent, vidám misére. Kató gazdája, az izmos papS falusi nyája énekelnek:»Dicsértessék az egek…..
  Pár hete írtam néhány gondolatot a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, aminek az volt a lényege, hogy hihetetlenül le van szűkítve a téma a közbeszédben, holott - mint minden az életben - ez is komplex, több rétegű probléma.Például a demográfiai szempontot ugyan figyelembe veszik a témáról…..
Lepkeház A csodálatos vállfa 2023.12.20 14:39:01
  Ígérem, a továbbiakban egy darabig nem fogok ilyen hétköznapi apróságokkal foglalkozni, de a vállfa egy olyan csodálatos találmány, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül; mert ezt a fantasztikus dolgot is lehet nagyjából használhatatlanná tenni, és fogyasztói társadalmunk ezt meg is teszi nap…..
Lepkeház Ébresztőóra, ami nincs 2023.12.19 19:36:07
Többek között azért is utálom a fogyasztói társadalmat, mert minden vacakot lehet kapni, de ami igazán kellene, azt nem. Vagy nem találja meg az ember a többi kacat között. Például ébresztőórából is annyi van, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük, csak épp olyan nincs közöttük, amire épp vágyom.…..
Lepkeház Napivideó: Jégtánc 2023.12.18 20:22:12
Hanyu Yuzurun kívül is van korcsolya, a kedvenc jégtánc párosom pedig Oona és Gage Brown. Remek zenéket szoktak választani a programjaikhoz, és Jordan Cowan jóvoltából testközelből élvezhetjük az előadásukat...
A gyógyszeresdobozokat szabványosítani kellene. Lehet, hogy van is, csak vagy nem tartják be a gyártók az előírásokat, vagy azok nem elég jók vagy részletesek. Esetleg nem veszik figyelembe azt, hogy a házipatikai tárolás más, mint a gyógyszertári. Jelenleg így néz ki például az én gyógyszeres…..
  Film- és sorozatnapló. Előzmény: 2018-2019, 2020, 2021 , 2022-es filmek, 2022 sorozatok Utolsó frissítés: 2023. 12. 28. The CreatorIgazából tetszett. A sztori nem annyira, de el tudnék képzelni egy jó sorozatot ebben a világban. Rebel Moon: A child of fireAz első félóra nem volt rossz…..
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex Az elmúlt napokban a Telexen megjelent egy cikksorozat az orvos-beteg kommunikációról. A harmadik cikkben megakadt a szemem egy mondaton, egy orvos panaszán: „Magyarországon alacsony – különösen az idős betegek – egészségismerete, sok ember gyakran az alapvető…..