Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Endre Vass

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viharos délnyugati szél hozza a változást, melyet Halásszy egyáltalán nem kíván, elvégre nyár van, a nagy melegek és hajnali parti szelek ideje, amikor már reggel kilenckor árnyékba húzódnak a békák, s a pontyok is csak unottan, amolyan megszokásszerűen bukóznak az unásig…..
Endre Vass 2014.07.24 07:49:44
@Willyfog67: Utánanéztem, ilyen csunya csalit nem nagyon láttam még :)

Ez inkább egy megváltozott munkaképességű béka :)
Az utóbbi hetek halpusztulásai okán nagyon sokan vészharangokat kongattak meg a Balatonon, mondván: valami nincs rendben a vízzel. Valóban, a benne élő hal nem azért pusztul el, mert nem jól aludt előző este, de a halpusztulások okait sem kell minden eddiginél súlyosabb emberi…..
Tudható volt, hogy ez lesz. Előrébb jár a természet, fogasék is előrébb járnak – legalábbis majálisba készülődő üldözőik bottal üthették nyomaikat május elsején, a nagy szabadulás hajnalán. Pergettyűs módszerrel csak a legjobb kezű műcsali-bizgettyűsök fogtak és csak…..
Endre Vass 2014.05.09 08:21:15
Kivágás a Nimród Vadászújság legfrissebb, márciusi számából Örömmel osztom meg olvasóimmal a fenti hírt; annál is inkább, mert jó néhány vadászati témájú elbeszélésem pihen "az asztal fiókjában", arra várva, hogy kiegészülve még újabbakkal, esetleg könyv-formát…..
Endre Vass 2014.04.14 09:27:32
@Fishraptor: Bezony
Ismét egy vendégposzt következik. Varga Zoli kísérletezgető kedvű süllőhorgász, egykor a Haldorádón Csörgits Gábor szerzőtársa volt a nagy sikert aratott Balatoni süllőzés című cikksorozatban. Alább közreadott praktikája talán többek által ismert, de úgy gondolom,…..
A finomszerelékes horgászok döntő többsége novembertől kezdve szegre akasztja haltartóját, és legfeljebb a szoba melegében készülődik a tavaszi horgászatokra. Van tennivaló: horgokat kötni, új szerelékeket készíteni, no és kiegészíteni az év közben megkopott apró holmit.…..
Endre Vass 2014.02.12 12:22:26
@Willyfog67:
Szerintem se finom a vörösszárnyú!

A szerelék láttán meglepődtem: azt gondoltam volna, télen inkább a hosszú előke, minimális jelzőólom, lassan süllyedő, könnyen fellebbenthető csali válna be. Miért pont ez vált be?

Nagyon tetszik a cikk és irigyellek is!

ÜDV E
Pelsológia Balaton a horgászoké? 2013.12.10 16:01:06
Valószínűleg szorosan összefügg a fentiekkel az alábbi egészen friss hír: benyújtotta felmondását Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója . A döntésről az érintett tájékoztatta az MTI-t, további információt nem árult el...
Endre Vass 2013.12.12 08:37:34
@Willyfog67: "Egy lépéssel feljebb már igen: a kikelt lárvák és cseperedő ivadékok első táplálékait a busa is intenzíven szűri. Ez a legfőbb probléma."

S szerintem a kikelt lárvákat és talán a cseperedő ivadékokat IS szűri...
Pelsológia Nyugdíjas otthon 2013.12.08 18:56:38
Az otthonba új lakó érkezett. Ahogy általában szokás, erőszakkal került oda, sőt, sokáig azt sem tudta, mi történik vele. Hosszú élete során nem volt rá példa, hogy ne a saját törvényei szerint cselekedjen. Ösztönösen tudta, hogy most olyasmi történik, amit eddig csak a…..
Pelsológia Harcsafohász 2013.11.03 17:03:14
Ereszkedjünk térdre, balatoni sporthorgász társaim! Nem kell feltétlenül kelet felé fordulnunk (Akarattyánál főképpen balgaság lenne), ellenkezőleg: legyen szembe velünk a víz, s mormoljunk el egy imát a megtépázott, tűzzel-vassal üldözött harcsáinkért! Mert bajban vannak…..
Endre Vass 2013.11.08 13:14:34
@Hajdú Marcsi: Nagyon érdekes, amit írsz és szerintem mindenképpen érdemes lenne foglalkozni ezzel a kérdéssel, valószínűleg ilyen vizsgálatot sosem végeztek a Balatonon. Gondolok az ivartermékek meglétére vagy hiányára.
A genetikai leromlást magam is teljesen kizártnak tartom.

ÜDV E
Endre Vass 2013.11.14 14:34:06
@Hajdú Marcsi: Szia, Tamás!

Zsolt megelőzött, de igazán írhatnál egy könyvet a tapasztalataidról, én lennék az első, aki megvenné!

Ami a harcsák ürességét illeti, a csúcsragadozóknál gyakori jelenség, hogy nem szaporodnak minden évben, és egyéb "eszközöket" is bevetnek saját fajuk szaporodásának korlátozására. Nekem hirtelen pl. a békászó sasok jutnak eszembe, amik nem költenek minden évben, csak ha minden passzol, ha meg igen, akkor is mindig két tojást raknak, amiből ha ki is kel mindkét fióka, az egyikük szinte 100%-os biztonsággal megöli a testvérét (káinizmus).
Előfordulhat, hogy a harcsáknál is hasonló szabályozó mechanizmus működik. Ugyebár a harcsáknál tudomásom szerint nem beszélhetünk olyan mértékű kannibalizmusról, mint a csukánál, süllőnél, sügérnél (sőt, bár nem beszélünk róla, valószínűleg a balinnál is), valami más módon korlátozzák a faj szaporodását. Más halfajoknál is vannak olyan esetek, ami azt bizonyítja, hogy az állomány nagyon érzékenyen tud reagálni a saját szaporodási állapotára, pl. ha csak a legegyszerűbbet említem, az akváriumban tartott szifók nőstényei hímmé tudnak alakulni, ha valamiért elfogynak a hímek.

Én nagyon-nagyon érdekesnek találom a harcsák ivararányának kérdését és kíváncsi lennék a tapasztalataidra, mert az én horgászfogásaimban pl. sokkal több a hím hal, mint az ikrás. Neked nincsenek ilyen tapasztalataid?

Azon kívül kíváncsi lennék a különböző ivarok méretét illető tapasztalataidra. A közvélekedés szerint a harcsák ikrásai nagyobbak a hímeknél, mint a legtöbb hazai halnál is, egyedül Fekete István Halászat című könyvében láttam leírva, hogy az azonos korú hímek nagyobbak. Érdekes módon a kifogott rekordharcsák (pl. töröcskei országos rekord is) szinte mind hímek. Több harcsahorgásztól hallottam, hogy vannak még ezeknél is sokkal nagyobb ikrások, amiket néha lehet ugyan látni, (ilyenkor elképesztő, 3 m körüli hosszt emlegetnek) de kifoghatatlanok. Ebben a magam részéről kételkedtem, találtam is egy francia vizsgálatról szóló eredményt, ami az intenzíven nevelt harcsák növekedését mérte, ez a kísérlet szintén azt erősíti meg, hogy a hímek jobb növekedési eréllyel rendelkeznek. Itt olvasható angolul és franciául:
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0990744098800053

Erről jutott eszembe, hogy az említett 60% körüli üresség lehet, hogy a harcsák nagy méretre való növekedésének eszköze: közismert, hogy az ivaréréssel lelassul a halak növekedése, valamint hogy a terméketlen hibridek sokkal gyorsabban nőnek a tisztavérű egyedeknél, többek közt azért is, mert nem kell az ivartermékek előállítására energiát "pazarolniuk".

Lehet, hogy ez a jelenség normális a harcsáknál, csak eddig nem figyeltünk fel rá. Persze, jön a kérdés, hogy akkor miért úsznak fel a csatornákba tavasszal? Biztosan van erre is válasz szerintem.
18 fok alatt véleményem nemigen fordulhat elő harcsaívás, sőt, a tapasztalataim alapján (tudományosan is leírt tény) a 20 fok alatti hőmérséklet károsítja a lárvák fejlődését, sok elpusztul és a kikeltek közt is sok a torz. Azt még itt megemlítem, hogy a nagyobb ikrásoknak az ikrájuk is szemmel láthatóan nagyobb szemű és a kikelő ivadék is nagyobb és ellenállóbb.

A csukás kérdéssel kapcsolatban én arra tippelek, hogy ilyenkor kevésbé keresik a zsákmányt a csukák, inkább egy helyben fekszenek, ezért lehet sikeresebb a pergetés.

ÜDV E
Endre Vass 2013.11.07 12:38:28
@Hajdú Marcsi: Szia, Tamás!
Ezt hogy érted, hogy nincs bennük semmi? Tudtommal az ívási időszakban leginkább hím harcsákat lehet fogni. Nincs heréjük? (tejük?)
Szerencsére a terméketlenség nem öröklődik :)
Pelsológia Déli szél 2013.10.23 10:02:44
Utálom a szelet. Különösen, ha délről érkezik. Meleget hoz ugyan, ami október végén kifejezetten jólesik, de a hullámok nyugat felől jönnek, lehetetlenné téve a csónakos horgászatot. Aztán a régi öregek mindig mondták: a déli szél „átfújja” a túloldalra a halat. Ezt…..
Pelsológia Süllők idején 2013.10.16 22:21:45
  Az őszi Balaton ugyanolyan szép, mint az ébredező tavaszi, vagy a hangoskodó nyári; ám e szépség mellett ott az ünnepélyesség, melyet soha máskor nem érzek. Mikor beszállok a csónakomba, valójában templomba kerülök, átlépve a materialista és a hittel teli világ…..
Endre Vass 2013.10.18 10:12:37
@Willyfog67: Kár, hogy nem én találtam ki, de a népszerűsítését felvállalom :)
Pelsológia Október 2013.10.05 20:13:40
Az öreg dérszakállú a semmiből érkezett. Én már csak azt láttam, hogy ott áll a móló végén, csípőre tett kezekkel, és ahogy elcsónakáztam mellette, kajánul rám vigyorgott. Úgy tettem, mintha nem venném észre. Nevess csak, vén betyár, korai még az örömöd – gondoltam…..
Endre Vass 2013.10.10 09:34:50
@Willyfog67: Köszi! :)

Én kevésbé örültem, amikor a fonyódi kollégák kezdéskor mértani pontossággal álltak rá az előzetesen kinézett helyünkre...grrrr...de ha nem így történik, valószínűleg anyabakot se fogtam volna-szóval jó ez így, ahogy történt.

ÜDV E