Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bender Krisztina

73 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kultography A szinti örök 2014.08.04 16:00:00
Ákos Karcolatok 20 dupla CD/DVD kiadványa a napokban platina státuszt ért el, a MAHASZ hivatalos rádiós játszási listáján már 6. helyen szerepel az Újrakezdhetnénk, ő maga pedig gőzerővel készül a december 13-i Arénabeli nagykoncertjére. A szinti örök. Sétáljunk egy kicsit…..
Philippa Gregory, a történelmi regények egyik legismertebb írónője ezúttal valami nagyon mást alkotott. Az alkotói kirándulás is „bejött neki”: első ifjúsági regénye hamar népszerűvé válhat a rejtélyekért rajongó fiatal, és ami külön érdekesség, a nem csak fiatal…..
 Philippa Gregory legfrissebb könyve, A fehér hercegnő a Rózsák háborújának újabb fejezetével foglalkozik. Érdekes, pörgős, tartalmas regény, erős karakterekkel – történelem kedvelőknek ajánlott olvasmány. Gregory regényei mindig csemegék azok számára, akik szeretik a…..
 Az 1950-es évek évek East End-i lakásaiban számos bába tevékenykedett, hogy a nyomor és betegségek közepette gyermekeket segítsenek világra. Az írónő, Jennifer Worth maga is egy volt közülük, emlékiratában egy felkavaró világba és számos felkavaró élethelyzetbe…..
Egy görög származású angol fiatalembernek nagyszülei mesélik el élettörténetüket – a történetet követően a fiú sok mindent másképp lát maga körül. A nagyszülők elbeszélése először az 1910-es éveket eleveníti fel. Dimitri Komninosz, a jómódú család fia…..
Mint ahogy egy regényt, jelen esetben annak recenzióját is a címmel érdemes kezdeni. Ha ugyanis valaki csak ennyit lát belőle a polcon, és nem szereti a rózsaszín habcsókba tunkolt köteteket, nagy valószínűséggel ugyanazzal a lendülettel, ahogy megközelítette a könyvet, tovább…..
Kultography Ringass idő 2013.02.04 12:00:51
„Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.” – Albert Einstein idézete kísér minket végig Vass Virág legújabb, Ringass, Amadeus című könyvén. Jonas és Bori valamikor kamaszkorukban találkoztak és szerettek egymásba. A berlini fal 1989-es leomlása azonban nem…..
Colin Falconer A Hárem című könyve csak részben fikció: valós történelmi személyek és események ihlették. Egészen a 16. század elejére utazunk vissza, I. Szulejmán szultán uralkodásának idejére. A regény a jelen számára kevéssé ismert magánéleti szálra koncentrál, és…..
A 20. század elején Simone Fleurier tizennégy éves és boldogan éli gyermeki világát családjával egy provence-i levendulaültetvényen. A gondtalan gyermekkornak azonban egyszerre vége szakad, és a lány Marseille-ben találja magát, egy kis panziószerűség cselédjeként. A szorgos…..
Kultography Szalagot a testedért 2012.11.26 09:30:42
A téma már más írót is inspirált – a szegénysorból a testét áruba bocsátva kitörő lány története, aki nem lát más utat, hogy megszerezze, amit akar, mindig fájdalmas és elgondolkoztató. Donoghue mégis számos sajátos, egyedi vonást ad a könyvnek, emellett pedig olyan…..
Kultography Értékrendek iskolája 2012.10.23 09:30:40
Jilly Cooper könyveivel kapcsolatban két fő jellemzőt érdemes kiemelni. Az egyik, melynek elsőre talán nincs jelentősége, ám egy jó könyvnél igenis van, hogy hosszúak, kb. 700 oldalasak. Az olvasók nagy része pedig szeret beleolvadni egy történetbe, minden kis részletébe,…..
A napokban jelent meg Ákos új albuma, a 2084. Lehetne párhuzamokat keresni, régebbi albumokkal, dalokkal összehasonlítgatni és „megmondani a tutit”, hogy ez a legjobb vagy inkább az volt az – ám teljesen felesleges. Mint ahogy felesleges taglalni azt is, hogy a szintiÁkos vagy a…..
Kultography Egy másik királynő 2012.09.14 12:55:42
Az 1500-as évek közepén járunk, amikor is Stuart Mária, a skótok királynője éppen a skótok felkelése elől menekül otthonából, és unokatestvéréhez, I. Erzsébet királynőhöz fordul segítségért Angliában. Ott azonban nem egészen azt kapja, amire várt: jóindulat helyett házi…..
A terhesség a női irodalom egyik kedvelt témája – nem meglepő módon. Érdekes azonban, amikor valaki úgy közelíti meg a jelenséget, hogy a nő nem egyből rózsaszín ködben úszik, egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül, hanem más gondolatok, sőt, félelmek is felmerülnek a…..
A regény középpontjában Arlene áll, akit fiatal korában nevelőapja Londonba küld. A lány egy idő után saját lábára áll, de a gazdasági válság neki is betesz. Hazatér, és egyetlen megoldásként úgy tűnik, pont nevelőapjához kell fordulnia. A férfi azonban furcsa…..
Nos, a történet már önmagában kissé sablonos, de ettől még nem kellett volna ennyire semmitmondónak lennie. Végül is, egyre nehezebb valami teljesen újat, szokatlant írni, ám kis kreativitással vagy mély lélekábrázolással minden alaptörténetből lehet különlegeset alkotni.…..
Kultography Partnereink 2012.07.30 15:42:58
Együttműködő partnereink:     IOdigit..
Pálvölgyi-barlang Hazánk leghosszabb barlangjában, mely egyébként 29 km, 500 méteres útvonalon túrázhatnak a kalandra vágyók. A helyet sokan Pálvölgyi-cseppkőbarlangként ismerik, hiszen cseppkövei adják egyik különlegességét. A kevésbé merészek kb. egy órás, utcai ruhás…..
A regény a shakespeare-i főhősök történetének modern változta is lehetne. Az arisztokrata származású fiú, István és a város első emberének, az ÁVH-s főnök lányának, Borbálának szerelme az első pillanattól megpecsételődni látszik. Vonzódásukat csak pár hónapig…..
Steiner Kristóf legutóbbi könyve, a Lélekbonbonok után, ahol apró szösszeneteket, tanulságos, érzelmes bonbon-momentumokat, gondolatokat osztott meg, ez az írás nagyobb lélegzetvételű, összefüggő történet. Meseszerű, mégsem mese. Mert valóban meseszerű, ahogy néhány évvel…..
Balbec Beach-et első olvasatra valahova Amerikába képzelnénk, hosszú, napernyőkkel teli tengerparttal, fürdőruhás embertömeggel. Persze a címlap is segít, hogy ez a kép ültetődjön el fejünkben. Ez a Balbec Beach azonban valami teljesen más. Az író szerint „talán csak egy…..
A fiatal boszniai írónő a délszláv háborút követő időszakba kalauzol minket. A novellák olyan fiatal és idős nők elbeszélései, akik átélték és túlélték a háborút. Az egymástól független írások hol döbbenetes, hol humoros történetek, amelyek egy számunkra ismeretlen…..
A vallás intim dolog, a regényed pedig pont az ehhez való viszonyodról szól olyan szókimondóan, mintha egyetlen gondolatot sem cenzúráztál volna. Bátor dolog ennyire őszintén kitárulkozni, nemcsak a külvilág miatt, hanem mert az ember bizonyos gondolatokat inkább magának tart…..
[caption id="attachment_26430" align="alignright" width="204" caption="Fejér János felvétele"][/caption] Író, költő, műfordító, fotós, tanár. Melyik áll hozzád legközelebb? Így érzem jól magam, hogy sok mindent csinálok. Ha a pályámat tekintjük, először verseket kezdtem…..
Pedig a téma érzékeny, és valamiért szélsőségesen kezeljük. Nem véletlenül. Az elfojtás, az elmúlt időszak nyomott hagyott a mai generáción, és ezeket ideje elengedni - véli Soma, akit prűdnek éppen eddig sem nevezhettünk. Természetesen kezeli önmagát és mindazt, ami a…..