Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakács Kriszta

49 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy valóban remek előadáson jártam nemrégiben, ami a változásról és annak pszichológiai vonatkozásairól szólt, laikusok számár is érthető módon. Bár a témáról már többször írtam én is, de még így is voltak olyan gondolatok, amikről érdemes ejteni pár szót. A változás talán az egyetlen dolog, ami…..
Nem, nem miatta fejlődöm, és nem, nem tesz jobb és sikeresebb emberré a komfortzónán kívüli lét. Félek tőle, kényelmetlen, és minden porcikám ellene van, hogy erre a ködös fogalomra hivatkozva és motivációs könyvek hangzatos kiemelésein csüggve belevessem magam halálosan idegen szituációkban,…..
Szakács Kriszta 2017.08.18 12:05:24
Van benne valamennyi igazság, de iszonyúan szélsőséges, ennél fogva pedig ostoba. Pont annyira sarkít és egyszerűsít faék szintre, mint az első sorokban megkövezett véleményvezérek, sprituális vezetők - és bár nem értem hogy jönnek ide, de (csak a ROSSZ) - coachok (de elismerem, hogy sokat esett a szakma színvonala és rengeteg a valóban ide sorolható kókler).
Viszont: attól még az írás egyoldalú, indulatos, fröcsög és feleslegesen uszít.

Semmiféle szelleni vezető, életvezetési guru vagy akárkicsoda nem tart senkinek pisztolyt a fejéhez, hogy kritika nélkül fogadja el minden gondolatát. Az érett, kritikus gondolkodás mindenkinek saját felelőssége, ez alól nem ment fel, hogy ki mondta, hányszor mondta, és a csapból is ez folyik. Ettől még nem kell, nem szabad készpénznek venni. (Sajnos nagyon sokaknak nem sajátja felnőtt korban sem, ezért valamilyen szinten jó lenne, felelősségérzetet plántálni a médiát használókba, de ez most nem ide tartozik.)

Ami pedig a komfortzónát illeti, a fejlődéshez időnként igenis meg kell haladnunk magunkat. Ajánlom figyelmébe mindenkinek Csíkszentmihályi Flow elméletét, amit ezen témakörben szerintem oktatni kellene. Nem arról van szó benne ugyanis, hogy csak azzal foglalkozz, amiben örömöd leled, hanem mindig társítsd ezt - jól megválasztott mértékű kihívással. Enélkül egyrészt egy idő után a legjobb dolgok is unalmassá válnak, másrészt, jó eséllyel ma is a pattintott kövekkel kellene írkálni egy ilyen blogot...
Még egy kicsit muszáj visszatérnem a célkitűzés-tervezés témaköréhez, ígérem, megéri. A célitűzésen és tervezésen, feladat- és teendőlistákon túl ugyanis még egy, a legfontosabb dolog előtted áll: a megvalósítás. Ha mertél igazán nagyot álmodni, és komoly célt kitűzni, ez lehet az a szakasz, ahol a…..
Régóta tervezgetem már ezt a cikket, mert nem először jön szembe ez az érzés: a pozitív pszichológia végül is nem egy könnyű téma. Bár alapvetően arra született, hogy még jobbá, könnyebbé, boldogabbá tehesse azok életét, akik egyébként nem szenvednek lelki bajoktól, mégis keveseket ér el igazán.…..
Ezúttal egy egészen különleges poszt és kihagyhatatlan ajánlat következik: Bár most épp nem tombol, de azért minden porcikánkban érezzük a nyarat. Ez két dolgot jelent. Egyrészt nagyon sok szakmában, foglalkozásban most kicsit amolyan „uborkaszezon” üzemmódban döcögnek a munkanapok. Másrészt…..
Hogy mennyire fontos a megfelelő célok kitűzése, azt az is mutatja, mennyire képtelenség egyetlen posztba sűríteni még akár csak a legfontosabb tudnivalókat is. Az előző bejegyzésben már volt szó arról, hogy is érdemes nekiveselkedni a tervezésnek, de mivel az ördög is a részletekben rejlik, lássuk…..
ACT! Coaching Célozd meg a Holdat! 2017.06.26 15:34:21
Az előző posztban már felmerült, hogy a célkitűzés téma is megér egy(néhány) önálló bejegyzést. Hogy miért? Nos, mert legalább ezer tanulmány bizonyítja pozitív hatását a teljesítményedre. Vagy mert olyan sikervállalatok, mint az Intel, a Nike, a Coca-Cola mind használják és hisznek benne.  Persze…..
ACT! Coaching Work Harder! 2017.06.20 13:27:41
Lassan kezdem megszokni, hogy semmi nem olyan egyszerű, mint "normál" esetben... És ilyenkor még egy kicsit többet, jobban, kitartóbban!..
Apróbb nehézségbe ütközött a mára tervezett fotó feltöltése - cserben hagyott a telefonom, és még mindig nem kaptam vissza. De megoldom más módon, ha így nem megy, akkor marad az úgy. A lényeg, ha már tudod, mit szeretnél elérni, megtalálod az utat is a célodhoz.  De azt tudod már, hova tartasz?…..
Az egyik legfontosabb belső eszköz, amit felhasználhatunk egy cél elérése érdekében, bizony a motivációnk. De honnan is jön, meddig tart ki, és egyáltalán hogy találj rá?  A motivációra szűken mérve is legalább 1000 definíciót alkottak már, de talán mindenki érzi és tudja, hogy valamiféle (belső)…..
Ahogy már írtam, a segítség nem szükségszerűen kívülről érkezik. Van olyan helyzet, probléma, amivel nem feltétlenül tudsz vagy szeretnél más(ok)hoz fordulni. Ilyenkor lesz nagy szükséged a belső, addig kiaknázatlan, vagy talán fel sem ismert erőforrásaidra. Hidd el, szinte…..
ACT! Coaching És mi visz előre? 2017.05.18 18:04:44
Ahogy ígértem - már jó néhány napja - nem csak a nehézségekre kell felkészülnünk, ha elindulunk egy cél felé, de számíthatunk arra is, hogy ahol a szükség, ott a segítség. És itt nem feltétlenül csak külső segítségre gondolok, de első körben most ezekről lesz szó. A belső erőforrásokról pedig…..
ACT! Coaching Mi tart még vissza? 2017.04.25 14:07:26
Ezerszer eldöntötted, hogy igen, ma változtatsz, ma végre nekikezdesz, megteszed az első lépést, belevágsz, és még ezer más módon elkezded végre megvalósítani a terved. Aztán egy kósza gondolat, csak még egy másik feladat, vagy előtte még iszol egy kávét, és 1 hét múlva arra eszmélsz, még mindig egy…..
Ha valakire a lelki életünket vagy annak egy darabkáját, céljainkat, álmainkat bízzuk rá, szeretnénk körültekintően kiválasztani az illetőt. Ezt a döntést számos tényező befolyásolja a szakmai háttértől a személyes szimpátiáig, ezekről igyekeznék egy átfogó képet adni, hogy megkönnyítsem a…..
Érdekes kérdést kaptam egy ismerőstől a minap arról, hogy vajon mikor érdemes coachot és mikor inkább pszichológust felkeresni egy problémával. Röviden összefoglalni elég nehéz ezt a témát, mert szinte minden esetben az adott probléma és az ügyfél személyisége a meghatározó, de pár lényeges…..
Ígértem egy bejegyzést erről a témáról, mert – főként az előző bejegyzés után – megérdemel ez a kérdéskör is pár sort. Amit a legelején le kell szögeznünk, az talán minden változás, változtatás alapja: Senki más, csak TE vagy képes felelősséget vállalva a saját életedért változást elérni,…..
Hogy’ is állunk azzal a bizonyos segítségkéréssel? Miért okoz a többségnek nehézséget a segítségkérés, vagy akár a felajánlott segítség elfogadása? És miért fontos, hogy mégis kérjünk és tudjuk elfogadni a külső támogatást? Sok olyan kérdés, amire egy helyes válasz nagyban megkönnyítheti az…..
Január 1-e van, az újévi fogadalmak napja. Sokan ezt már január 2-án sem mondhatják el, de a kitartóbbak közül is sokan "elesnek" mielőtt beköszönt a tavasz. Nem könnyű sem a helyes fogadalmat megtenni, sem - még a jól megválasztott újévi ígéret mellett sem - azt betartani. Hogy mégis miért? Nekem…..
ACT! Coaching Csak menj tovább! 2016.09.21 13:18:34
A legeltökéltebb emberrel is megesik olykor, hogy valami közbejön. Még ha nem is úgy alakul minden, ahogy az elején eltervezted, a legfontosabb ilyenkor az, hogy fel ne add! Van egy nagyon érdekes hatás a fogyókúrázóknál. Köznapi formában a pszichológusok is csak úgy nevezik „most már…..
Azt hiszem, ez a klasszikus talán a Dr. Bubóból származik - bár ebben korántsem vagyok biztos - mindenesetre nagyon igaz a mondás: "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé." Esetemben meglehetősen kellemetlen előzményei voltak a - nevezzük így - megvilágosodásnak. Kis híján 8 évet…..
Bár a mai világban valóban semmi sem változatlan, csak a változás, mégis sokan hajlamosak még ma is helyzeteket eleve elrendeltnek, bebetonozottnak tekinteni. Pedig a változás természetes, és ha képesek vagyunk átlépni a félelmeinket, rengeteg jót hozhat számtalan formában. A biztonságra való…..
Azokat, akik valamiképpen különböznek a nagy átlagtól, az úgynevezett „normálistól”, még ma sokan hajlamosak furcsának látni. Ne adj’ Isten, másként kezelni, kirekeszteni. Pedig már sokaknak nem ismeretlen kifejezés az autizmus, vagy az Asperger-szindróma. De csak nagyon kevesek tudják, mit is…..
Ahogy ígértem, néhány sorban arról, ami nem tartozik a coachinghoz: Az első és talán legfontosabb, hogy a coaching nem tanácsadás. Bár... vannak olyan helyzetek, de alapvetően a cél nem az, hogy bárkinek készen adjuk kezébe a megoldást. Ahogy az az előző posztból is kiderült talán, ennek két oka…..
Természetesen nem árulok zsákbamacskát: nem csodamódszerről van szó. Arról viszont meg vagyok győződve, hogy az egyik leghatékonyabb, leginkább személyre szabott és a leggyorsabban eredményeket hozó személy(iség)fejlesztési módszer. A leghatékonyabb módszernek azért tartom, mert hosszú távú, tartós…..
Habár a szabadtéri fesztiválozásnak nincs kifejezetten szezonja, ha nagyon akarjuk - éspedig nagyon akarjuk - ilyentájt is bőven találunk szuper gasztro-fesztiválokat. Budapesti és vidéki helyszíneket ajánlunk, és nagyon hosszú a lista, úgyhogy aki már a strand-testén dolgozik,…..