Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mindenivó

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista VinC€ 2011.09.02 07:00:00
Megjelent a VinCE – Central European Wine Magazine (magyarul úgy látszik, nehéz nemzetközinek, vagy akár csak közép-európainak lenni) – első száma. Ez a szám egyfajta mutatványpéldány, nincs ára, csak az előfizetőknek küldték ki, benne egy levéllel, ami az előállt…..
mindenivó 2011.09.06 00:18:34
mindenivó 2011.09.07 22:08:01
@AG 2.0: így igaz, türelmesen várok. Te általában olyan helyen állsz, ahonnan a kulisszák mögé is belátni, és okosan értékeled a látottakat.
A Gróf Buttler Történelmi Borászat még sehol sem volt, amikor világgazdaságos újságíróként először beszéltem a nagy álom megálmodójával, Bukolyi Lászlóval. Mondjuk bő tíz éve. Akkoriban lehetett területeket szerezni a Nagy-Egeden – előfordultak viták és kisebb…..
mindenivó 2011.06.16 00:47:34
@shiraz: Ez bizony Herczeg Ágnes célja, miszerint a külföldi és hazai utazásai alapján felfedezett /sic!/ best practice eljárások, blablablabla bemutatásával hozzájáruljon - többek között - a Te meg az én ismereteid/ismereteim bővítéséhez.
Nemes cél.
Jamie Goode, a wineanorak.com szerzője, és az egyik legelismertebb angol borszakértő (ő tényleg szakért) megkóstolt 12 magyar „csúcsbort”, és két fő megállapítást tett: az egyik, hogy túl magas az alkohol, a másik, hogy méregdrágák. Ez a két probléma már sokszor…..
mindenivó 2011.04.14 03:25:56
A magas alkohol problematikáját JÓZANUL kellene megítélni, figyelembe véve, hogy az utóbbi, legalább 4 évjáratban /2006-2009/ a honi / SAP, Hollóvár, Szepsy, Királyudvar, Demeter, Szentesi, Szt.Andrea, Orsolya, mittudomén /és külföldi mértékadó - ikon - száraz fehér -és vörösborok alkoholtartalma a legritkább esetben maradt 14% alatt. Ennek nyilvánvaló indokát adták az itt megszólaló borászok, ráadásul engem a magas alkohol nemigen hoz ki a sodromból, úgyhogy ezt a sz.rt nem is fűrészelném tovább.
Hangsúlyos volt még a borok ára.
Fogyasztóként már-már nemecseknek érzem magam, akinek a nevét, mint árulóét csupa kisbetűvel szokás írni. Na mindegy, a lényeg, hogy a cikkben szereplő árak lényegesen mások a magyar kiskereskedelmi /decanter, terroir club, bortársaság,.../ árakhoz képest,- azoknál átlagosan 30%-kal magasabbak. Tolerálom ugyan a másságot, kérdés azonban, hogy ezeket a borokat mely okból,- ill. célból árazták így a három kiváló borbíra " részére küldött csomagban ", esetleg 30%-os árengedmény, vagyis az itthoni normál árak esetén is drágának ítélték volna-e azokat.
Ezek után nem csoda, hogy " ejmamá "-val / valószínűleg Heimannékkal / értek egyet, akov gyökérnapi hozzászólásaival pedig nem.
Akov különösen a bordeaux-i éghajlattal, a 80%-ban botrytises somlói borokkal és a szörpös, csöpögős, húszezer forintos lekvárszörnyekkel kapcsolatban vizionált marhaságaival rúgta el nálam a pöttyöst. Ejmama ajánlása alapján kívánok neki magam is sok fini 2010-es bort.
Egy MA szerző éppen arra járt, amikor Angela Muir Master of Wine a Pannon Bormustrán egy ismeretlen fehérbort 100 pontra értékelt, azaz tökéletesnek találta. A Master of Wine a borangyalok rendjében a szeráfi fokozatnak felel meg, vagyis a Boristen orcáját színről-színre látni…..
mindenivó 2009.07.14 23:55:23
@lackó: re-off
Ha a Nier Fine Wines-ra gondolsz: azok általában nagyon kedves bácsik, akik személyes tanácsadás keretében a managereknek elvisznek a praktikus kis diplomatatáskájukban különféle borokat,és személyesen azt tanácsolják, hogy rendeljél belőlük minél többet, lehetőleg a legdrágábból, mert az a legfinomabb, és persze azonnal. Ha nem fogadod meg a személyes jótanácsukat, akkor egy kicsit bepipulnak, de aztán általában elmennek.
Remélem segítettem...
Let’s csap into the lecsó. A botladozó történelmi fejlődés úgy hozta, hogy évente egyszer külföldön nyaralok, ott, ahol a kis Orcia az Ombronéba fut. Napsütötte, dombos vidék, ahol főként sangiovese terem, és nekem földi paradicsom. Visszatérő vendégként közelebbről…..
mindenivó 2009.07.03 02:11:30
Dicsérni jöttem Alföldi Merlótot, nem temetni.
Ahogy én látom, az utóbbi mittudomén, egy évben AM a MA meghatározó személyisége lett. Én magam hálás vagyok a rendszeres külföldi lapszemlékért, a jó saját szövegekért, satöbbi.
Naigenám, csakhogy deviszont!
Mostan elővett egy tetrakontaoktaéder alakú skatulyát, amibe egyetlen magyar fehérbor palackja se passzol bele.
És hiába győzködik itt, hogy: de, de, bizony számosan vannak olyan fura alakú palackok, vagy - mint BZoltan -, hogy a skatulyával van baj, nem a magyar fehérekkel.
Már abban sem biztos, hogy Györgykovács borai különösebb hatást volnának képesek külföldiekre (sic!) gyakorolni.
Lehet, hogy rossz külföldi társaságba keveredett, bár a fotó, meg a nevek nem arra utalnak.
Bízzunk, hogy csak az utazás miatti izgalom, mifene, és hogy a kedves külföldi zsinórmértékeknek nem lesz pont gyökérnapjuk amikor a nekünk oly kedves borokat kóstolják, a Szerző jövőre is bátorkodik magyar bort vinni Nekik, és még a keze se nagyon remeg, amikor leteszi az asztalra.
Az én nézőpontom persze most nem emelte "piedesztá"-ra a cikk felvetését,- ahogy azt a vörös és fehér által már többször kifejtettek szerint tehette volna. Azért nem ,mert BZoltanhoz hasonlóan -
persze csak félig komolyan - nekem is egy női cipő vásárlása körüli históriát juttatott eszembe, amikoris keressük azt az árérték arányban jó, elegáns, finom, 43-as lánykacipőt, azt kiderül, hogy van, de csak olasz gyártmány, Tuscany...
Esetleges jókívánságokat feleségem nevében is...
Továbbra is keresem az ideális nyári borokat, amikkel csak úgy el lehet lenni, és a pénztárcámat is kímélik. Mivel nem vagyok egy nagy rozé-fanatikus, ezért a könnyedséget egy kicsit nehezebb, reményeim szerint tartalmasabb műfajban üldözöm - sillereket kóstolgatok. Vannak…..
mindenivó 2009.05.12 14:43:11
mindenivó 2009.05.12 15:08:02
@buBORék: Laci Bácsi és a /Gasztro/mu-musok ? Figyelemreméltó ajánlás !
De azért megkóstolom.
A Művelt Alkoholista Örömborok 2009.05.12 06:52:00
Mindig rühelltem a wazze típusú szemforgatást, aki wazzét mond, mondjon bazmeget is, vagy nyeljen egy nagyot. Nagyapám a kurvák faszával operált, én rövid ideig a kutya faszával kísérleteztem, de be kellett látnom, hogy nem áll jól. A Lőrincz György galamblelkét érzékletesen…..
A korábbiaktól eltérően a Szegedi Borfesztivál ezúttal két hétvégét is lefed. Május 16-án szombaton este nyit, és május 24-én vasárnap zár. A város főterén, idilli környezetben, évszázados platánok árnyékában beléptető rendszer nélkül, bilétamentesen mulathatunk, és…..
Két szép és egy szép kort megélt olaszrizlinget kóstoltam a Tamás Pincétől legutóbb nagy megelégedésemre. A második kör borait, a fiatalabbakat pedig - ennek köszönhetően is - még nagyobb várakozással bontottam. Ezekben a borokban már ott van az előző évjáratok tapasztalata…..
mindenivó 2009.04.16 12:20:37
@noirpapillon: egy helyen találkoztam vele:Dionysos Borház /Bp. VI.Dessewffy u.22/, ismeretlen szerző /Mascaron par Ginestet AOC 2003/ műve, 1/2 literes, 3840,-Ft.
www.dbhq.hu
Egészségedre!
A címben feltett kérdésre adott válaszom: nekünk, magyaroknak valószínűleg igen. Vélhetően nincs ezzel mindenki így, de talán csak azért, mert nem kóstoltak eddig olaszrizlinget. Én persze elfogult vagyok – mindkét fajta irányába. Számomra éppolyan szép élményt adhat egy…..
A Művelt Alkoholista Négykezes 2009.02.13 05:33:00
A 2007-es év bazaltboraiból az elmúlt időszakban több borbemutatót is tartott Laposa Bence. Úgy adódott tehát, hogy bár különböző időben és helyen, de ketten is végigkóstoltuk a sort, ha nem is ugyanazt és nem is ugyanabban a sorrendben. Bob a Decanter borboltban még decemberben,…..
Jön a hírlevél a nagy leárazásról. Tudom, hogy válság meg minden, de baromi hülyén érzem magam, amiért néhány hónapja megvettem - akkor azt hittem, nagy kedvezménnyel, így hirdették ugyanis - 7500-ért azt a Buttler Bikavért. Most akkor nem ér 7500-at? Akkor miért tetszettek…..
Akkor itten eldönthetik végre önök, ki érdemi a 2007 Alkoholista-bortermelője büszke címet. Megvolt az első kör, úgy, ahogy, a történteket ismerik, aki nem, lapozzon vissza. Az a döntés született, hogy nem kezdjük egészen elölről – bár ilyen javaslatok is felmerültek…..