Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akadekoskodo66

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előreláthatólag ez sem fogja különösebben szájba rúgni a magyar társadalom ingerküszöbét, de azért ejtsünk róla néhány keresetlen szót: nagyon úgy fest, az állam le akarja nyúlni az alkotók és előadók (úgy mint zenészek, írók, filmesek, képzőművészek) jövedelmének…..
akadekoskodo66 2013.10.06 09:55:32
Azért álljon már meg a menet

1) Közlöm veled, hogy a legtöbb embernek lenyúlja az állam a jövedelme meghatározott hányadát. A rendszert úgy hívják, hogy adózás. Tőlem, aki bejelentett munkahelyen dolgozom, mindenféle adó meg járulék címén a mai napig a teljes bérköltségem (amibe a bruttón felül beleszámít a munkáltató által fizetett TB is) közel felét levonják. És mivel a bejelentett fizetésem viszonylag magas, a legtöbb ember feháborodva mondja, hogy vezessék be a kétkulcsos adót, vonjnak le többet tőlem, mert "fizessenek a gazdagok" Tudom, hogy a szerzői jogdíjból is van adózás, de a gondolatmenet kiindulópontja akkor is sérül.

2) Miért ne határozhatná meg az állam, hogy mennyit tesz el egy gyakorlatilag HATÓSÁGI ÁRBÓL? Az általad említett autószerelők, a műkörmösök, az eladók, a pincérek esetében ugyanis a munkáltató dönti el, hogy mennyit hajlandó fizetni érte. Az előadóművészek esetében a koncertbevétel és a lemezeladás számít tényleges olyan saját teljesítménynek, amikor a művész megmondja az árat, és az iénybevevő eldönti, hogy igénybe veszi-e? Csakhogy a szórakozóhelyekről beszedett, vagy éppen az üres adathordozók esetében gyakorlatilag hatósági ár van, és annak is kell fizetni, aki egyáltalán nem akar fizetni az adott "művészeknek"

3) És itt érkezünk el ahhoz, hogy miért nem lesz ebből felháborodás. A legtöbb ember azért van felháborodva, mert pl. azért az SD kártyára, amit a fényképezőjébe tesz, és csak a saját képeit teszi rá, szerzői jogdíjat kell fizetmni az ún. előadóművészeknek, mert akár zenét is tehetnél rá. Meg mert nemrég voltam pl. indiai étteremben, és azért nem adtak indiai háttérzenét, mert akkor is az Artisjusnak kellene egy hatósági árat fizetni, aki nem az indiai zenészeknek, hanem átalányban a magyar előadóknak adná oda. És ezek rohadtul nem azok a dolgok, amiket írtsz, hogy az "előadóművészek" annyira megdolgoztak volna érte.
akadekoskodo66 2013.10.06 12:33:38
@Mrs.Columbo: Nem, pont azért írtam idézőjelben a "művészt".

@nu pagagyí: Nem, a probléma az, hogy miután a piac átalakult, még mindig a 100 évvel ezelőtti rendszerhez próbálnak ragaszkodni. Tudomásul kell venni, hogy a megváltozott világban már nem a koncert adja el a lemezt, hanem (az akár ingyenes) lemez adja el a koncertet, és már abból kellene megélni. Persze az egész filmes és zenész világ ezt nem akarja tudomásul venni, az USA-ban sem, de ez ugyanaz, mint amikor a ludditák megpróbálták tönkretenni a szövőgépeket.