Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Attila Kalinka

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már régóta gondolkodom azon, hogy érdekes lenne egyszer a határátkelésnek erről a vetületéről is beszélgetni, aztán a minap belefutottam egy jegyzetbe a szlovákiai magyar híroldalon, a parameter.sk-n, ami ezt a témát (is) feszegette. Úgyhogy az a javaslatom, ma beszélgessünk…..
Attila Kalinka 2013.10.06 23:20:19
@macamuca
Sajnálom, hogy így gondolod. És nem igaz, hogy az itteni magyar vállalkozásból nincs magyarországnak haszna. Alapvető dolgokra nem gondolsz. Az emberke nyilván hazaviszi a hasznot, és azt nyilván nagyrészt nem külföldi nyaralásra, hanem a családja eltartására, új autóra, házra, stb fogja költeni. Csak nem gondolod hogy minden vállalkozó családostól szerbiába költözik, és itt fizeti a TB-t, biztosítást, nyugdíjalapot, stb? Ezt nehéz lesz bemesélni, azt hiszem nem vagy tisztában alapvető üzleti dolgokkal. Tehát a haszon nagy része magyarországon csapódik le, a másik nyilván nálunk. Ezért jó ez mindkét félnek. Ha annyire nem számítana, akkor miért rinyál mindenki hogy a multik hazaviszi a hasznot? Azért mert nem ártana ugye ha magyararoszágon költenék el nem igaz ?
A kötődésről : Sajnos ezt sem érted. Egy németnek tegyük fel mindegy hogy melyik országba utazik a pénzéért. Nekem nem. Ha tehetem igenis magyaroszágra megyek - ne ellenkezzetek már annyit - tényleg szeretünk ott. Nem tudom mi ebben a felfoghatatlan. És bármennyire is szeretnétek bemagyarázni, ez az érzelmek és a kötődés miatt van. Nekem ugyanolyan közel van horvátország, románia, és magyarország is. Valamint a szerbiai nagyvárosok sincsenek messze, mégsem oda szoktak járni az itteni magyarok. Most már mindegyik EU-s ország. Ráadásul a horvát állampolgárságot is megkaphattam volna elég könnyen, mert egyik ősöm horvát területen élt - persze magyarként, az OM monarchia alatt. Ők is kapnak támogatást, mégsem azt kértem. Vajon miért..pedig a nyelv sem lenne gond ? Mert semmi közöm a horvát kultúrához. Ennyi. De nem is érdekes, elég ha én tudom magamról hogy mit miért tettem. Csak azt hittem el lehet itt magyarázni egy-két embernek, De ehhez már hozzászoktunk. Már a 80-as években mindenki azt kérdezte tőlünk magyarországon, hogy honnan tudunk ilyen jól magyarul , mikor szerbek vagyunk ? LOL . Azóta már volt ideje mindenkinek megérteni ezt...és mégsem.