Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mocsariszorny

14 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újabb bejegyzés egy újabb posztlovecraftiánus „weird” szerző kötetéről. T. E. Grau bemutatására nem sok sort szentelnék, tekintve, hogy nem sok mondható el róla. Los Angeles-i novellista, aki kedvenc zsánerünkben alkot, a novellákon kívül két elbeszélése került önállóan publikálásra (The Mission,…..
A spekulatív fikció három nagy, hagyományos zsánere, a sci-fi, a fantasy és a horror közül bizonyos szempontból a horrornak jutott a legmostohább sors, amennyiben neki sikerült a legkevésbé túlnőnie a „ponyva” – egyébként vészesen erodálódó – minősítésen. (Most tegyük félre a lovecrafti horrornak a…..
An Anthology of Strange & Darksome Tales, olvashatjuk a borítón C. M. Muller antológiájának alcímét. Ki gondolta volna, jegyezhetné meg a horrorrajongó, és reménykedik benne, hogy a kötet tartalma megfelel ennek az alcímben rejlő ígéretnek. Szimpatikus kis kötetről beszélünk egyébként. A címe…..
mocsariszorny 2016.12.16 14:56:47
Nathan Ballingrud munkásságával bemutatkozó kötetén, a North American Lake Monsters című novellagyűjteményen keresztül ismerkedtem meg @mocsariszorny javaslatára (ezúton is nagy-nagy köcce érte!), és nem bántam meg, noha állításával ellentétben én annak a kötetnek az írásaiban jóformán semmi…..
Lynda E. Rucker első és mindeddig egyetlen önálló gyűjteményes kötetét azután rendeltem meg, hogy Ramsey Campbell a 2014-es dedikáltatásom során felhívta a figyelmemet az írónőre. Sokat nem tudok róla azon túl, hogy az „amerikai Délen” (vagyis az USA déli régióiban) nevelkedett és élt – ez egyébként…..
mocsariszorny 2016.06.14 11:20:54
@Thasaidon:

Itt akkor tökre meg is jegyezném, hogy ezekben a napokban Matthew M. Bartlett Gateways to Abomination című könyvét olvasom, és nagyon, nagyon ajánlom neked is. Nem regény, nem is novelláskötet, ilyen nagyon rövid, lazán kapcsolódó izék vannak benne. Olyan, mint egy rémálom, és nagyon jól van megírva. Az utóbbi idők nagy felfedezése. Ebookban tolom, ha végeztem vele, be is szerzem a másik könyvét, a Creeping Waves címűt.
Nem akarsz amúgy írni a Black Aether fanzineról? Témába vág, és jól tudnál reflektálni az erősségeire/gyengeségeire, hisz ismered ezt a zsánert.
Zothique Két hír 2015.11.11 13:45:22
Már régóta szerettem volna hosszan foglalkozni a témával, de sajnos nem volt rá kapacitásom. Azóta az események előremozdultak. Szóval. A World Fantasy Convention szervezői bejelentették, hogy jövő évtől a World Fantasy Award, a fantasztikum világában az egyik legrangosabb…..
Képzeljük el, hogy A körből a videokazetta egy pénisz, a lejátszó egy vagina, a videó megtekintése pedig szex. Na, ez az It Follows. David Robert Mitchell rendező 2010-ben örvendeztette meg a hipsztertársadalmat a The Myth of the American Sleepover című bájos tinifilmjével, erre…..
Az előző bejegyzésben csemegéket ígértem. Bízom benne, hogy alább kielégíttetik az Olvasó jogos várakozása. Az amerikai Thomas Ligotti (1953-) valóságos élőlegenda-számba megy a horrorrajongók körében. Méltatói egyetlen alkalommal sem mulasztják el hangsúlyozni műveinek…..
mocsariszorny 2015.04.30 16:04:54
Woah, találkozni Ramsey Campbellel nagyon menő. Milyen figura volt élőben? Nagyon kedvelem a novelláit a Demons by Daylight kötettől felfelé, de regényt még nem olvastam tőle. Nem tudom, hogy a novellák fojtogató atmoszférája kitart-e egy egész regényen keresztül.

T.E.D. Klein The Ceremonies című regénye egyáltalán nem olyan erős, mint a novellái. Maga a regény is egy novella, az Events at Poroth Farm felduzzasztása (mely egyébként direktebb allúziókkal él Machen írásai felé). Klein novellistaként zseniális, a Dark Gods kötet definitív darab, négy hosszabb történet gyűjteménye. Egytől-egyig hibátlan sztorik, ahogy az Events at Poroth Farm és később a Ladder című novella is. Kár, hogy a fickó gyűlöl írni, ezért a második regényének írása közben úgy döntött, abbahagyja.

Barrontól az Occultation kötet novellái nagyon durvák. Két olyan sztori is van benne, hogy féltem olvasás közben, pedig az nem szokott előfordulni. Az Imago Sequence-ben még keresi a hangját, az Occultationben megtalálja, a The Beautiful Thing That Awaits Us All kötetben viszont már túlpörgeti, direktben elmegy a ponyvairodalom toposzai felé, így viszont a kozmikus horror érzete szűnik meg jelen lenni. Ettől persze még fasza kötet mindegyik.

A My Work is Not Yet Done, bár gyenge sztori, viszont azon kevés Ligotti írások egyike, amiből érdemes lenne filmet csinálni.

Követem majd a blogot, hátha életre kell, meg megnézem a többi helyet, ahova írsz. Tök kevesen foglalkoznak weird fictionnel meg kozmikus horrorral.
A MesterMűvek sorozat amúgy nagyon fasza, remek könyvek vannak ott összeválogatva, jó lehet benne lenni.

Ja, ha nem ismered, mindenképp olvasd el Nathan Ballingrud North American Lake Monsters című gyűjteményét tavalyról. Elképszetően jó, a kozmikus terrort keveri egészen kisszerű, hétköznapi tragédiákkal.

Sok sikert!
mocsariszorny 2015.05.20 19:03:46
@Thasaidon:

Köszönöm a lehetőséget, írom is az emailt.

Shirley Jacksontól bármit ajánlok. A novellákat különösen. Úgy érzed magad tőlük, mintha hirtelen magadra hagytak volna egy világban, amit egy perce még értettél, de már nem. A Sóbálvány egy elég jó válogatás volt, de valóban angolul működik igazán a szerző hideg humora és szarkazmusa.

A We Have Always Lived in the Castle kiborítóan jó könyv, ahogy a The Haunting of Hill House is az. Sokáig azt hittem, a Haunting fog tetszeni jobban, de be kell látnom, hogy a Castle a személyes kedvencem. Az utolsó oldalakkal olyan mélyre vezet, amire nem is számítanál, mikor elkezded. Jackson stílusában van valami megtévesztő, felszínesnek ható könnyedség, amivel azonban csak becsalogat a sűrű erdőbe. Most szerencsére a Penguin kiadta a kevésbé ismert regényeit is, ebben a pillanatban épp a Hangsaman van a postán, de nem olvastam még a The Sundial-t sem, pedig nagyon tetszik a koncepciója.

Kiernan-t szerintem érdemes olvasni, de nagyon könnyű mellényúlni, mert rengeteget ír, és ennek egy komoly része maximum vázlat. Ő azt mondja, jobban érdekli a stílus, mint a történet, mert a történetek halottak. Ezzel mélységesen nem értek egyet, és az ő működő novellái is azok, ahol valamilyen keretet tud adni a történéseknek. Amiket az előző kommentemben megneveztem, szerintem azok a legjobban működő elbeszélései, és érdemes őket elolvasni, mert erős, hatásos írások (különösen az Onion, amit tanítani kellene, annyira jó).

Milyen izgalmas ez a társalgás, még soha nem tudtam normális beszélgetést folytatni ebben a témában :-)
Vannak lemezek, amelyekről csak vigyázzállásban, néma főhajtással lehet írni, beszélni, olyannyira megkérdőjelezhetetlen remekművei a könnyűzene történelmének. Az angol King Crimson bemutatkozó LP-je, a napra pontosan 45 évvel ezelőtt megjelenő In The Court Of The Crimson King…..
mocsariszorny 2014.10.10 16:15:02
A második epizód ott veszi fel a fonalat, ahol az első abbahagyta, és nem is szövi sokkal tovább, gyakorlatilag a pilotban elfért volna az, ami a második részben történik. Horrorból nem kapunk sokat, a főszereplők viszont egy kicsit még hülyébbek, mint a korábban, és az is egyre…..
mocsariszorny 2014.07.22 13:54:42
@doggfather: Csak ha van rá igény. Van?
mocsariszorny 2014.07.23 10:33:00
@doggfather: Na ja, az ügyvédes beszélgetés tényleg fasza volt, kár, hogy pont azt emelték át Dan Simmons regényéből (meg úgy az egész zsidó öregemberes szálat). Egyébként del Toro bevallottan nagy rajongója a Carrion Comfortnak, az új kiadáshoz azt hiszem előszót is írt, szóval elég bevállalt a dolog. Annyi, hogy abban a könyvben nem vérszívók vannak, hanem "elmevámpírok", gyakorlatilag a Scanners nyúlása mitikus körítéssel, nem ajánlom senkinek, mert kurva hosszú és elég hamar elég unalmassá válik, ebből a szempontból a Hyperion antitézise.
A patkányírtó karaktere elég jó lesz, ha tartják magukat a regényhez meg a képregényhez. Lehet, hogy akkor indul be majd az egész dolog. Meglátjuk.
mocsariszorny 2014.07.23 15:23:35
@doggfather: Annyi, hogy ez nem a sorozat íróinak géniuszát mutatja, csak jó helyről jót loptak. Emiatt kevésbé várható, hogy a sorozat további részében minőségi javulás álljon be az írás minőségében, mert ez sem eredeti ötlet volt. Bocs a zavaros fogalmazásért.
Smoking Barrels The Woman (2011) 2014.07.16 06:00:00
A klasszikus horror imádja ikonikus alakokban fókuszálni a rettenetet. Nosferatu, Frankeinstein szörnye, Norman Bates, Jason Voorhees, a cenobiták stb. nem pusztán félelmetes gyilkosok, hanem egyéni kisugárzással rendelkező, és speciális morális dilemmákra rávilágító horrorikonok.…..
Guillermo del Toro kiváló rendező. A legapróbb részletekig és a legnagyobb mélységig megérti a mítoszok lényegét, tisztában van a fantázia természetével, emellett technikai szempontból is egy zseni, állandó alkotótársával, Guilermo Navarro operatőrrel megtalálták a del Toro…..
mocsariszorny 2014.07.19 02:59:21
@toroloco: Mond, csakhogy a camp attól még nem lesz jó, hogy camp. A campnek helye van. Amikor az eredeti (pre-Dracula) vámpírmítoszt akarod felfrissíteni olyan módon, hogy egybemosod a mítoszt a tudománnyal, akkor nincs helye egy ennyire camp motívumnak, mert kizökkenti a nézőt a film valóságából, akkot viszont nem tud érzelmileg invesztálni abba, amit lát. Egyébként szerencsétlen karaktert már a regényben is így hívták, és ott vért izzadtak, hogy minden szuper-realista és hiteles legyen. A név ott még kevésbé működött. Egyébként ez visszatérő probléma del Toronál, de most kezd súlyos lenni. A Pacific Rim is: Stacker Pentecost. WTF? Bár ott inkább volt helye a campnek (amellett, hogy szerintem pont az kúrta el a filmet).
Egyébként kösz a kommentet.
Ha a horrorfilmekből indulok ki, azt kell megállapítanom, hogy mi, férfiak mindig is félve, de legalábbis furcsállva tekintettünk a női nemre. A horror gyakran visszatérő témája ugyanis a félelmetes-veszedelmes nő, illetve a női szerephez és nemiséghez kapcsolódó, férfiak…..
mocsariszorny 2014.07.17 12:12:13
@Werewolfrulez: Szerintem nincs 10/10-es film. Az a tökéletességet jelentené, ha létezne olyan film, akkor nem kellene többé filmeket gyártani.

Ugyanakkor persze a pontozásnak van kontextusa: ez egy filmes blog, ahol a szerzők többnyire kötetlenül gondolkodhatnak filmekről, és ennek része, hogy próbálják alakítani (akár öntudatlanul is) a filmes kánont. A tízpontozás az egyik eleme annak, hogy egy filmre felhívd a figyelmet, diskurzust kezdeményezz róla, és épp ezen a diskurzuson keresztül nyeri el majd a helyét a film a kánonban (ebben az esetben a modern klasszikus horrorfilmek kánonjában). Ebben az értelemben a 10 pont intelektuális provokáció, másfelől pedig a blog, illetve a szerző szellemiségét definiáló aktus ("na, baszod, nekem EZ a hibátlan film").
A filmgyártásnak megvannak azok a jellegzetes alakjai, akiknek kapcsán sokunk számára megmagyarázhatatlan, hogyan nem tűntek még el a süllyesztőben. Egyiknek a hatalmas blöffjeit méltatják, a másik csak saját maga halvány utánzatát adja elő, a harmadik pedig igazából semmit nem…..
mocsariszorny 2014.07.14 22:56:24
@danialves: :-D
mocsariszorny 2014.07.14 23:12:31
@danialves: Most tettem le az asztalra egy zacskós tejet meg egy Pókemberes pénztárcát, amit egy szerencsétlen nyolcévestől vettem el erőszakkal az utcán. Szóval nekem senki se szóljon be!
mocsariszorny 2014.07.15 08:25:05
@Nyílméregbéka:
Nyugodtan. De ez csak az egyik szintje volt a filmnek, ami alapesetben ugye a gyászfeldolgozásról szól.
Nincs is rá jobb szó: beteg! De mi éppen ezért szeretjük :) Update: Hihetetlen, de megint benyaltam. Köszönjük mocsariszorny kollégának, hogy jelezte, a videó sajnos fan-made. Picit azért vigasztal, hogy nem csak mi néztük be, hanem a testvérblogok is. ..
mocsariszorny 2014.07.14 12:13:59
Vajon hordozhat romantikát egy ételhordó? A válasz meglepő módon az, hogy igen! Na, nem maga a szocreál edényzet, hanem azok a levelek, amelyeket a belsejébe rejtenek, melynek hatására két teljesen idegen ember még egy olyan hatalmas országban is közel kerülhet egymáshoz, mint a…..
Mivel még nem szerepelt a blogon ez a sorozat, ezért némi gyorstalpalóval kezdek egészen alapoktól kiindulva. A tavaly indult, eddig meglepően sikeresnek mondható misztikus thrillersorozat Stephen King azonos című regényéből készült. Bár a sorozat hajójának irányításában…..
Ha valaha is létrejön európai filmipar a művészfilmesek állami pénzelosztói felett/helyett/mellett, az két nemzetnek köszönhetjük majd meg: a spanyoloknak és a németeknek. Előbbieket nem is olyan régen már emlegetettem a Los últimos dias kapcsán, most azonban utóbbiakról kell…..
mocsariszorny 2014.07.09 09:31:32
@danialves: Azért erre sem vennék mérget, az esetek nagy részében ugyanúgy amerikai írók könyveit vásárolják fel, amerikai vagy amerikában dolgozó európai rendezőkkel forgatják le, stb. A kritika tárgyát képező film vagy korábban A parfüm annyiban különbség, hogy német nyelvű, de világsikert elért bestsellerek adaptációi, amikhez német író-rendezőket tartottak meg.
mocsariszorny 2014.07.09 12:55:36
@danialves: Jajj, bocsi, benéztem, tényleg nem német író. És persze, igazad van, fasza lenne. A franciák már összehozták, a németek is megcsinálják. Vicces mondjuk, most néztem, hogy konkrétan ez a kreatív stáb (rendező-operatőr-vágó) csinálta az Evanescence meg Rammstein klippek egy részét.
mocsariszorny 2014.07.10 09:01:17
@lisztes: Skandinávia nem hasonlít a német vagy spanyol iparhoz. Pont olyan, mint bármelyik másik terület: állami pénzosztó szerv van, mely a költségvetés nagy részét állja, meg pénzt ad a forgatókönyvek fejlesztésére. A két nyelven forgatás azóta szokás időnként náluk, hogy megcsinálták az első közönségsikerüket, az Orion's Belt címü hidegháborús thrillert, melyet ezért könnyebb volt forgalmazni. De a Kon Tiki-t készítő páros kevésbé reprezentáns a norvég filmipar egészét nézve, tekintve, hogy mindig is Hollywood felé kacsingattak, az első filmjük is egy angol nyelvű Luc Besson csajwestern volt, ők hozták norvégiába ezt a túlméretezett filmkészítést, és most elegánsan le is léptek Hollywoodba.

Sajnos egy híresebb nemzetközi sztár konkrétan a most felállított költségvetés egészét vinné el, és a film a hollywoodi produkciókhoz képest szegényesebben nézne ki, vagy azért, mert olyan akar lenni, mint egy amerikai film, csak kevesebb pénzből, vagy mert egészen máshogy akarna kinézni, ami viszont eladhatatlan. Szerintem simán bele kellene tolni ebben az esetben a Toldiba pénzt, csinálja meg úgy Pálfi, ahogy akarja, és akkor van esély rá, hogy külföldön is kultfilm legyen (mint a Taxidermia).

És igen, a spanyolok kiválóan érzik ezt a nemzetközi filmkészítősdit, de ezt hosszú éveken át építették ilyen formára, megalapozva a nemzetközi bizalmat kiváló filmekkel.
Katolikus horrorfilm. Definíció szerint azt kellene jelentenie, hogy ez egy olyan horrofilm, melyben vagy a katolikus anyaszentegyház fordul hívei ellen, vagy egy hívő döbben rá arra, hogy Isten vagy nem létezik, vagy egy ellenséges entitás. Ennek oka, hogy a horrornarratíva a világ…..
Smoking Barrels Faults (2014) 2014.06.29 20:00:00
A szektás fimeknek nagy keletje van mostanság a független filmesek közt. Olyan thrillert akarsz, amely egyszerre drámai, izgalmas, és, khm, “elgondolkodtató”? Szekták! A szektába úgyis mindig be kell épülni, ahhoz pedig nagyon passzol a kézikamerás american-indie stílus (itt a…..
Smoking Barrels Shutter (2004) 2014.06.29 06:00:00
A Shutter című thaiföldi horror első pillantásra tökéletesen belesimul a J-horror „csapzotthajúkísértetcsajos” alműfajába, magyarul egy közönséges Ringu/Ring (1998/2002) klónnak tűnik. A rém itt is egy halott szellemlány, a rémületkeltés módszerei szintén hasonlóak. A…..
mocsariszorny 2014.06.29 15:29:03
Horror-Mirror Iráni horror jöhet? 2014.06.28 11:17:18
A Girl Walks Home Alone at Night (azaz kb. Egy lány éjjel hazafelé sétál) c. filmet elég, ha úgy jellemezzük, hogy ez a világ első iráni romantikus western vámpír horrorja. Fekete-fehérben! A rendezőnőnek (Ana Lily Amirpour) ez egy korábbi, azonos című kisfilmjének…..
A The Voices az a film, aminek soha nem lett volna szabad elkészülnie. Nem azért, mert rossz film (nagyon is jó), hanem mert pontosan ezek a fajta projektek azok, amik évekig keringenek Hollywoodban, míg végül megdöglenek, mert senkinek sincs elég mersze finanszírozni őket. A The Voices…..